• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Zašto mi brinemo B-H i SiCG brige?

Autor 9A3VV, 27. Kolovoz 2004, 23:24:43

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3VV

Dva puta čitam članak i ne vjerujem svojim očima: naš predsjednik u Baru  :roll:  :evil:  raspravlja sa drugovima iz BiH i SiCG o ustroju BiH saveza i uporabi 9A11 i YU4 prefiksa u BiH? Što bi u BiH rekli: aferim pre'sjedniče! A sve se moglo puno lakše i jeftinije po HRS riješiti - jednostavno javiti IARU da je prefiks 9A11 ilegalan i točka! A za YU4 neka se brinu oni iz SiCG i BiH. Kolege u Hercegovini bi već jednom trebali shvatiti da žive u državi čiji je prefiks T9 i da sa prefiksom 9A nemaju ama baš ništa!  :evil:
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

Bravo, jos samo kad bi se javno priznalo da je 9A11 prefix odobren od strane HRS-a .... ipak, mozda nije ni lose da predsjednik HRS-a iskoristi svoj utjecaj i privoli 9A11 amatere (citaj 9A4X, 9A5...) da prestanu krsiti medjunarodne norme i zakone te da prestanu brukati Hrvatsku svojim djelima... :oops:
Nazalost mnogi poznati Hrvatski radio amateri su takodje krsili norme i zakone radeci sa teritorije BiH sa 9A oznakom. Njihovi znakovi se mogu vidjeti u opisu jedne takve expedicije na planinu Cvrsnicu koja se nalazi izmedju Mostara i Sarajeva te se ne moze naci nikakva isprika da su zalutali, osim toga i sam clanak kaze da je 9A7S aktivnost iz JN83SO odobrena od strane 9A1AA i 9A9AA.
No od tada je proslo punih 6 godina i izuzev sporadicnog javljanja 9A4X i 9A5E u CQWPX SSB 2003 kontestu (prvo mjesto u EU) nije bilo ostalih prekrsaja.
One koje interesuje vise detalja o 9A7S expediciji '98 mogo isto naci na

http://ham2.cc.fer.hr/9a1dfg/iaru_r1.htm

ako je ista stranica iz nepoznatih razloga uklonjena na zahtjev mogu poslati PDF kopiju iste.

Stranica je zaista sklonjena ali citaoci trebaju znati o cemu se radi. Link je ovdje:
http://www.t93m.com/9A7S-IARU1998.pdf

N5CRO

U Sutomoru pored Bara (Crna Gora) održan je 21. kolovoza 2004. sastanak predsjednika HRS-a Petra Miličića 9A6A, predsjednika SRSCG Hranislava Miloševića YT1AD i predsjednika SRS Bobana Kojića YZ1AU sa predstavnicima radioamatera iz Bosne i Hercegovine Miroslavom Nikše, 9A11NM i Zoranom Aleksićem YU4DP,  zbog rješavanja problema prefiksa u BiH.

Nazalost nista nije napisano sto se dogovorilo.Cudi me da nije bio niti jedan predstavnik iz T9, sto bi bilo fer kad je rijec o problemu prefiksa.Slazem se u potpunosti sa t93m i 9a3vv.YU4 i 9A11 su ilegalne radio stanice koje bi po zakonu (kojeg ocigledno nema)trebale prestati sa radom.Ja bih pozvao sve 9A11 i YU4 operatore da uzmu T9 prefiks ako nista samo privremeno,a kasnije da zatraze dodatni prefix po izboru od IARU.U bivsoj YU je bilo masa razlicith,pa nevidim razlog da nebude i u Bosni.
73 Josip
73,Josip  N5CRO

Laissez Le Bon Temps Roulez

YT6A

Sastali se u Baru, u Crnoj Gori, a predsjednika Saveza Crne Gore i ne pominju? Mozda nije bio prisutan?

Kao u onom vicu koji zavrsava sa  - Mujo, nemoj me vise braniti, matere ti....

Probleme u T9 treba da rjesi ARA BiH, a oni iz okruzenja koji su "pomogli" da daju znake na koristenje uz demagosko rodljubna objasnjenja bi trebalo kazniti, a ne dozvoliti im da i dalje daju sebi na znacaju, namecuci sebe kao vazne i nezaobilazne faktore bez kojih se problem ne moze rjesiti?

Mujo, nemoj me vise braniti, matere ti....

73
Ranko
Ranko Boca - 4O3A, KO3A, 5B4AGD

N5CRO

Citat: yt6aSastali se u Baru, u Crnoj Gori, a predsjednika Saveza Crne Gore i ne pominju? Mozda nije bio prisutan?

Kao u onom vicu koji zavrsava sa  - Mujo, nemoj me vise braniti, matere ti....

Probleme u T9 treba da rjesi ARA BiH, a oni iz okruzenja koji su "pomogli" da daju znake na koristenje uz demagosko rodljubna objasnjenja bi trebalo kazniti, a ne dozvoliti im da i dalje daju sebi na znacaju, namecuci sebe kao vazne i nezaobilazne faktore bez kojih se problem ne moze rjesiti?

Mujo, nemoj me vise braniti, matere ti....

73
Ranko
There you go.......Znaci da ni predsjednik RA CG nije bio prisutan,sto ce reci da je i sam summit bio ilegalan.(Osim sto se pricalo o Marconiju i Bar-Bari kontaktu tamo neke...?).Pitanje je.... tko je od gospode koja je prisustvovala razgovorima kompetentna da donese bilo kakve zakljucke i odluke.Da li se itko usudio pozvati predstavnike IARU o takvom rjesavanju problema.Cudi me da je predsjednik HRS-a uopce zelio razgovarati o tom problemu bez znanja i upustava od Hrvatskih radioamatera.To nije nacin i nije fer...yt1ad i 9a6a nemaju pravo da se mijesaju u probleme BiH radioamatera,osim da im pomognu ako ih se za to pita.
Ako bi se mene pitalo,ja bih to rijesio jednostavno....Ilegalne stanice koje rade na HF/VHF/UHF etc...i koje nemaju dozvolu za rad u drzavi iz koje djeluju ce biti novcano kaznjene i uskraceno ce im biti dobiti bilo koji znak u buducnosti.(http://www.iaru.org/)
Razgovor i pregovori sa ilegalnim radio stanicama i operatorima su nevazeci.
Josip n5cro
73,Josip  N5CRO

YT6A

Nepominjanje CG zvanicnika je verovatno uzrokovano decidnim neslaganjem sa gore navedenim stvarima.  Koliko je to u sferi finog vaspitanja, ostaje da zakljucite sami.

Da ne bude nesporazuma. Situacija i nastalo stanje u BiH mora biti shvaceno i sa one pomalo iracionalne strane, koja je do istog dovela. I ja, zajedno sa ogromnom vecinom RA u okruzenju zelimo da se amaterima RS i BiH pomogne. Jer njima je na ovaj nacin napravljena najveca steta. Izolovani su od zvanicnih desavanja u RA svijetu i nema ih nigdje. To sigurno nisu zasluzili. A za uzvrat su dobili demagoska pljeskanja po ramenu i prazna obecanja onih koji sa strane posmatraju i djele lekcije.

Pomozite im konkretno. Neka im nacionalni Savezi kupe antena, radio stanice, posalju kompjutere i svoje predavace da obuce par stotina nivih i sl. A probleme unutar BiH treba da rjese svi radioamateri biH zajedno.

Mujo, nemoj me braniti vise, molim te....

O ovoj temi je sa moje strane dosta.

Offf.......

Ranko
Ranko Boca - 4O3A, KO3A, 5B4AGD

Danas sam dobio privatnu poruku od jednog 9A amatera kojeg necu identificirati.
Poruka glasi:

"primjećujem da ti je "trn u oku" 9a7s expedicija 1998?

Ako si raspoložen dodji u chat room HRS, da pokušamo razovorom razjasniti stvari oko te DXP."

Moj odgovor ovom radio amateru:

Bojim se da je vrijeme za razgovor o vasoj expediciji u T9 bilo te davne 1998. Danas vise nije vazno kako i tko je odgovoran za ozbiljne povrijede medjunarodnih pravila.
Usput, tvoj komentar da je meni 9a7s expedicija "trn u oku" je veoma uvrijedljiv. Meni nije 9A7S "trn u oku", naprotiv meni je drago da ste javno iznijeli svoje stavove te samim tim pomogli meni i drugim radio amaterima da shvate ozbiljnost vaseg prekrsaja.

Na kraju mislim da umjesto "razgovora" , HRS duguje javnu ispriku svim radio amaterima u BiH za povrijedu teritorijalnog suveriniteta drzave Bosne i Hercegovine.

9a6c

Budući da je ova tema jedna od stvari koje me jako smetaju, ne mogu odoljeti , a da u cijelosti ne podržim razmišljanje T93M. Svoje sam već odavno rekao na T93Y reflektoru, najviše zato što ovog nije ni bilo, ali moram priznati da me je tada iznenadila mlaka reakcija T9 amatera. Isto kao da su svi zajedno rezignirali na principu "ne talasaj...".

Na Jarunu prošle godine susreo sam grupu vrlo aktivnih YZ/YT/YU4 amatera od kojih mi je jedan svečano uručio i svoju YU4 qsl kartu za vezu iz IOTA contesta. Primio sam je, nisam imao srca da mu objašnjavam kako mi ona ne može poslužiti nizašto. Momak je radio-amater, ali ono što oni rade nije radioamaterizam.

Jedan iz istog društva mi je objašnjavao kako upotrebom YT/YZ/YU4 prefiksa izbjegavaju smetnje vlasnika FM dvometarskih uređaja kad rade SSB na 144 MHz. Jedino nisam shvatio kako bi se njima smetalo i na KV opsezima?

Mislim da je ideja o nabavi uređaja i opreme za te ljude plemenita, ali deplasirana u situaciji kad nam naši vlastiti klubovi umiru jedan za drugim, a tehnička opremljenost opada iz dana u dan. Duboko vjerujem da bi i država BiH našla načina da pomogne pokretu, ali vjerujem da je za početak potrebno iskazati barem minimum poštovanja od korisnika. Recimo zakona i svega ostalog...

Koliko netko iz 9A može odobriti ili zabraniti korištenje tog prefiksa u drugoj državi, ne znam. Bez obzira što se to zove odobrenje.

A 9A7S ekspedicija je po mom sudu najveća sramota našeg pokreta uz sudjelovanje i onodobnog predsjednika HRS.

Unaprijed zahvaljujem na pozivu za razjašnjavanje u chat-roomu.

I meni su navrh nosa izašle dosadašnje 9A aktivnosti s Čvrsnice, s tim da bih uz spomenute još dodao i aktivnosti na 6m pri čemu se kao lokator daju neke pogranične lokacije u blizini JN83SO. A za ovdje zainteresirane da spomenem da sam jednom zgodom na 2m uradio vezu i s 9a5RR koji je davao lokator Biokova na kojem sam se i sam nalazio. Jasno, antena mi je bila prema JN83SO okrenuta. Napisao sam to menadžeru za UKV natjecanja, ali je te 1999 godine 9A5RR zablistao u plasmanu IARU natjecanja. Testis unus, testis nullus... Nema lingvističke veze s testisima, ali ima stvarne.

Još kad bi nam 9A9AA objasnio gdje je ta lokacija na JN92AR odakle je 2000 godine radio u IARU natjecanju na 6m... Na opsegu tvrdio da je u kategoriji jedan operator, a kad je sračunao koliko bodova ima 9A6A, a koliko 9A1CIG prebacio se u MO...

Najviše u svemu tome gube ti ljudi koji radioamaterizam zaista vole, ali im je utaman... I još koliko su im pojeli i popili ovi tapšaroši po ramenu dok su im prodavali maglu.

Gogo

s56a

N5CRO> Da li se itko usudio pozvati predstavnike IARU o takvom rjesavanju problema.

10. 9. 2002 je sekretar IARU K1ZZ sa prevodiocem N1YU bio na sastanku u Sarajevu sa predstavnicima SRJ, SRS, ARABiH, YU4 i 9A11.  Sugerisano je rješenje sa još jednim ZAJEDNIČKIM pozivnim znakom za cijelu BiH.  Očekivalo se i sređivanje situacije sa prelaskom na saveznu registraciju ARABiH i Agencije za radiosaobračaj.  Izborom novog UO ARABiH dobija se utisak o transformaciji bar na federalnu ravan.  Njima se ne žuri jer su medjunarodno priznati.  Stoga imam razumijevanja za dalje napore YT1AD i 9A6A oko rješavanja zaostalog problema sa YU4/9A11.  Za sve ostalo neka je BiH Bog/Allah na pomoči.

73 de Mario, S56A, N1YU

P.S.  Gogo, kamo lepe sreće da ne pojedoh pokvarenu jagnjetinu u SA i prstace u ST :-)

T94DO

POZDRAV

BILO BI INTERESANTNO DA SE NETKO OGLASI TKO JE BIO KAD SE SVE TO DOGOVARALO.MOZDA NIJE NA ODMET SPOMENUTI DA JE BILO U BITI DOGOVORENO DA SE KRENE SA NEKIM LOGICKIM POZICIJAMA OKO T9 PREFIKSA.DA BUDE VECA TEZINA DOGOVORU SU NAZOCILI HRVATI IZ CIJELE BiH.
CIJELA STVAR JE JOS BLESAVIJA OD ONOG MOMENTA KAD SU NASI LJEPI "JUZNJACI" POCELI TOBOZE DA ZASTUPAJU SVE HRVATE BEZ IMALO KORDINIRANJA ILI DOGOVORA.
MISLIM DA OVDE BEZ POTREBE SPOMINJETE T95X I OSTALE JER LJUDI SU SE SAD LIJEPO POVUKLI I SAD O OVOME HOBIJU PRICAJU LJUDI KOJI SU TOTALNO BEZ VEZE I ZALUTALI, DOK JE POCETNA EKIPA SE MALO POVUKLA NA DISTANCU DOK PROLETERI ODRADE SVOJE
ZALOSNO JE STO MASA LJUDI PRICA O STVARIMA O KOJIM SE NEMA PUNO TOGA NOVOG RECI.jA SAM NEKAD BIO I ZIVIO U NADI DA SE MOZE NESTO ISPRAVITI , ALI KAD SAM VIDIO DA SE LJUDI VODE STROGO PRIVATNIM INTERESOM I HALAPLJIVOSCU U IME NAS SVIJU ONDA SAM VIDIO DA SAM BUDALA.
AKO NETKOG ZANIMA DETALJNO STA SE DESAVALO U PROLJECE 94, PA KA OVAMO DO 97.RADO CU NAPISATI.POSLIJE PODJELE DIPLOMA ZA (POSJETA PAPE) NA KARAOTOKU SA VIDIO DA NISAM NAJ PAMETNIJI ALI DA ODISTA NEMOGU NI LAGATI U OCI ZA DOBROBIT NAS SVIJUHAHA.
ZATO DRAGI MOJI NEKA KAZE NESTO BIVSI PRESEDNIK HRS-a , I OSTALA EKIPA IZ ZRHB SAVEZA KOJI SU IONAKO ZA DOBROBIT NAS SVIJU IZ POKOJI KARTON PICA I SVJEZEM PLANINSKOM ZRAKU SE MOGLI DOGOVORIT STA SU GOD HTJELI.-ZALOSNO
   DALIBOR-T94DO
ALIBOR - T94DO

9a6c

Treba manje jesti i jesti zdravo pa će biti manje problema sa želucem.

A u 9A su odavno zabranjeni izlov i konzumacija prstaca pa sve šta mogu reći je - ima Boga...

A s druge strane, kuditi domaćine zbog probavnih problema, ne znam kuda sve to vodi...

Preporučam više zelenja i kuhane hrane, povrća općenito. Janjetina je inače leglo kolesterola, i to onog lošeg, a zli jezici vele da ljudsko tijelo još nije pronašlo način da bez posljedica probavi janjeće meso i masnoće.
Ali, suvišno je da ti ja o tome pričam, kad si svjedok iz prve ruke...

Ja sam u ST igrao nasigurno i umjesto prstaca ponudio norveške skuše koje su pložile ispit, jer, kako se vidi, S56A je u dobroj formi i redovno se javlja. To što LA nije u EU vjerojatno nije imalo utjecaja na daljnji povoljni tok događaja. A ni marokanske škrpine nisu bile za bacanje.

Izgleda da je janjičarska problematika sudbinski vezana uz radio-amaterizam u T9...

Osobno, vjerujem da svatko u BiH može postati radioamater i dobiti T9 znak, čak i oni koji su to jednom napravili, štampali gomilu qsl karata s T9 znakovima i imali managera u 9A pa onda sve stavili ad acta i počeli izmišljati toplu vodu s ledom.

S malom ispravkom da su umjesto 9A11 počeli koristiti neke druge 9A znakove s jednim brojem. Ali uz nepromijenjeni QTH.

Gogo

N5CRO

Citat: s56aN5CRO> Da li se itko usudio pozvati predstavnike IARU o takvom rjesavanju problema.

10. 9. 2002 je sekretar IARU K1ZZ sa prevodiocem N1YU bio na sastanku u Sarajevu sa predstavnicima SRJ, SRS, ARABiH, YU4 i 9A11.  Sugerisano je rješenje sa još jednim ZAJEDNIČKIM pozivnim znakom za cijelu BiH.  Očekivalo se i sređivanje situacije sa prelaskom na saveznu registraciju ARABiH i Agencije za radiosaobračaj.  Izborom novog UO ARABiH dobija se utisak o transformaciji bar na federalnu ravan.  Njima se ne žuri jer su medjunarodno priznati.  Stoga imam razumijevanja za dalje napore YT1AD i 9A6A oko rješavanja zaostalog problema sa YU4/9A11.  Za sve ostalo neka je BiH Bog/Allah na pomoči

Marijane,tesko je za povjerovati da se tamo nista nije moglo dogovoriti u zadnjih 10g.Tvdoglavost i nedostatak  komuniciranja sa sve tri strane, kao i zelja za dogovorom  je i dovela do ovog.U svakom slucaju najmanje su krivi pregovaraci ili savjetnici (ovaj put 9a6a i yt1ad).Ja kao i ostali zelim da se to sto prije rijesi.Ono sto je predlozeno prije dvije g. za dodjelu jos jednog prefiksa(najbolje bi bilo imati jos par rezervnih,jer nikad neznas :wink: )je najbolje rjesenje.
Mislim da je ovo jako nezahvalna tema na forumu,jer svi imaju razlicite poglede na stvari.Cinjenica je da za dobrobit svih RA u BiH se to sto prije rijesi i da svi mogu normalno da rade.Bilo bi dobro kad bi ovaj nas hobi bio samo hobi....
Pozdrav svima, Josip N5CRO
73,Josip  N5CRO

9A2US

pozdrav..član sam navedenog radio kluba 9a7s ali nisam bio na spomenutom natjecanju ...neznam u čemu je sada problem...pa zar ne dolaze iz ostalih djelova Europe u R. Hrvatsku i radio amateri iz Slovačke,Austrije ,Mađarske,Njemačke itd itd raditi raznorazne conteste bez ikakvih problema i sada su pojedini digli buku kako je radio klub 9a7s radio contest iz Bosne i Hercegovine...povreda teritorija i suvereniteta..kolega t93m  imaš nekoliko radio amatera koji su u postrojbama SFORA ili IFORA i njima reci da su povrijedili tvoju teritoriju jer rade na svim mogučim frekvencijama a među ostalim i na radio amaterskim...nadam se da če problem pozivne oznake Bosne i Hercegovine ipak riješiti IARU pa neka im dodijeli pozivnu oznaku koju če svi radio amateri iz BiH koristiti zajedno...73

9A3AG

Dobar dan svima...
je dolaze u 9A al daju na znanje da su u 9A. Bez obzira sto sam uvijek bio u dobrim odnosima sa kolegama koji su bili na Cvrsnici napisao sam primjedbu nasem VHF manageru da 9A7S/p nije radio iz 9A.

73 i dobar dx svima
Sasa

s56a

9A6C> S56A je u dobroj formi i redovno se javlja.

Baš i nisam jer mi je več nedelju dana blokirano desno koleno kao dugoročna posledica prehrane sa puno mesa.  Janez Jarc, S53V me teši, da je to kraljevska bolest...

Prijatno sam iznenadjen umirenom samokritikom oko 9A11 problematike.  Kada bi i YU4 bili toga sposobni, verovatno bi T9 problem bio davno rešen.  Nažalost za liječenje trauma rata su potrebne najmanje tri generacije.  Jedino se nadam, da na teritoriji Balkana neće biti ponavljanja u trećem milenijumu...

73 de Mario, S56A, N1YU

P.S.  Ipak uradih 400+ QSO u SCC RTTY takmičenju koje sam ustanovio 1998 godine.  Nadam se, da će Nikola, 9A5W pobijediti...