• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Izašao je novi broj časopisa

Autor 9A3ST, 19. Veljača 2007, 23:26:07

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3ST

Radio-amater za januar/februar 2007 možete skinuti u PDF formatu na
http://www.yu1srs.com/

Iz sadržaja:
Ma nećemo o tome:)))
Koga zanima neka si skine časopis, pa neka pogleda.
Pozdrav, Branko, 9A3ST

9A7YY

Hvala za info imenjače.
Andronikus Moxonius nas je već davnoooo obavijestio o tome.
No, dvaput je dvaput ............ :wink:

YU1QT

Uskoro ce biti postavljeni svi brojevi od 2000-2006,a do kraja leta i svi brojevi od 1947. do danas.Radi se na tome.
Licno sam preuzeo skeniranje YU VHF-UHF biltena,svih dostupnih mi godista,za sada od '80. do '83.,i postavicu ih u pdf formatu na web.
Andra YU1QT

9A3ST

Čestitke na odlično obavljenom poslu.
Dosadašnjem i budućem.
Mogu ti reći da puno ljudi to skine i pročita.
(Ipak je to jedini "online" radio-amaterski časopis na ovim prostorima, a
i sadržajno je najkvalitetniji)
Pozdrav, Branko

9A5ARB

Odličan potez vam je ovo postavljanje časopisa na web, svaka čast, ima dobrih sadržaja i mogu reći vrlo zanimljiv časopis.. Pohvale!

Pozdrav, Branko

9A4QV

Jos da malo "Smanje ribu" (citaj decibele) bio bi jos bolji i vjerodostojniji

9A5ARB

Pale s decibelima? Ma poklonjenom konju se ne gleda u zube.. :)

Boh daj...

9A4QV

Ha ha
da u pravu si pogotovo kad ti poklanjaju yagicu od 6el. sa pojacanjem od 18.2 dBi koja je duga 2.6m

YU1QT

Jao meni,zdravo obojici.Pa vi ne razlikujete oblong od yagija,HI!
Hvala na komplimentima, remitenda naseg casopisa se time nije povecala, a ovako je dostupan i onima,koji su ga nekad citali,a sad zive daleko. Po mom misljenju,daleko smo od dobrog casopisa,samo su neki jos dalje.
Da se vratimo na 18dBi? Tlo ima i pozitivnog uticaja na gain antene, kao i svaki refelktor,tako da je podatak realan.Vazi i za druge antene na drugim opsezima,ne radimo iz free space prostora.Ipak je to samo 16dBd.
Andra YU1QT

9A4QV

Pozdrav,

Andra upravo tako, jao tebi. Samo 16db na boomu od 2.6m, i da imas ne oblong nego dupli delta loop je previse. Prijatelju 16db, pa to mogu progutati ovi decki koji antenu ocjenjuju po broju elemenata i po boji booma.

Evo, ti znas ali ostali koji citaju, radi se od 6el Oblong za 2m broj 4/2006.

Citiram: Proracunati gein antene je 12,59 dbd "Free space", a 18,1 dBi montirana na 6m visine.

Kako me cisto zanimalo kako je moguce dobiti takvo pojacanje na toliku duzinu booma ubacio sam i ja podatke u antenna software i dobio da je pojacanje stvarno 12,59 ali ne dBd nego dBi, naravno u slobodnom prostoru, sto je razlika od cijelih 2,15 db. Za postici povecanje antene od 2.15 db istu antenu je grubo receno potrebno poduplati u svojoj duzini.

I jos jedna cinjenica iz istog teksta, citiram:
Ukratko, napravio je 6el Yagi od 10mm elemenata sa geinom od 12,29 dBd (odnosi se na YU1CF na boomu 2.6m)

Ima jos nesto, u clanku se jasno vidi (onome tko ide za tim) na Gain dijagramima zracenja u gornjem lijevom kutu Hotizontal gain dBi i onda se na dijagramu jasno ocitava i pise 12,59 sto je ogromna razlika.

Dakle pojacanje antene je 10,44dBd sto je vlika razlika od 12,59 dBd.

Naravno, jasno je i pogledati tablicu (VE7BQH) i usporediti malo velicine i pojacanja pojedinih antena pa bi onda i iz toga hamovi koji se ne razumiju u dB mogli nesto zakljuciti.

Mislim se da sam ukazao gdje je pogreska , po mojem osobnom misljenju.

Michrophone back to you,
YU1QT de 9A4QV

YU1QT

Andra YU1QT