Skip to main content

Zaštita Morseove telegrafije

By 23.02.2023.Iz saveza, Vijesti

Od 1925. g. IARU je svjetska udruga nacionalnih radioamaterskih saveza. Trenutno broji oko 170 zemalja. Radioamatersku službu regulira ITU – International Telecomunication Union koja je specijalizirana agencija Ujedinjenih naroda.

Početkom 20. stoljeća prvi korisnici radio valova bili su radioamateri i pomorci, a koristili su Morseovu telegrafiju. Nakon 1999. ITU je ukinuo Morseovu telegrafiju za bilo kakvu profesionalnu uslugu, dok radioamateri mogu koristiti ovaj način komunikacije na dobrovoljnoj osnovi.

Znanju i vještini komuniciranja Morseovom telegrafijom prijeti opasnost odumiranja. Radioamateri žele nastaviti raditi Morseovom telegrafijom, ne samo zato što je ona vrlo učinkovit oblik radijskih komunikacija, nego i da bi očuvali ovu nematerijalnu kulturnu baštinu za buduće generacije.

U IARU R1 postoji inicijativa da se Morseova abeceda uvrsti na UCESCO-ov popis nematerijalne kulturne zaštite, ali za sada UNESCO još nije odgovorio. Nekoliko radioamaterskih saveza (Njemačka, Nizozemska, Belgija) uspjelo je dobiti priznanje Morseove abecede na nacionalnom nivou. Čini se da je to pravilan pristup. Stoga pozivamo sve radioamaterske saveze i CW entuzijaste da se pridruže našim naporima i pokrenu ovu inicijativu. Najbolji način je da kontaktirate vašeg nacionalnog UNESCO koordinatora. Sve potrebne informacije možete pronaći na sljedećoj poveznici:

https://en.unesco.org/creativity/countries/croatia

Originalni i potpuni tekst poziva pogledajte OVDJE.

Predsjednik IARU R1 HSTWG
Oliver Tabakovski, Z32TO