Skip to main content

     IARU R1 YOTA program

Program Youngsters On The Air (YOTA) održava se od 2012. godine s ciljem okupljanja mladih radioamatera, te njihovog dodatnog educiranja u području radioamaterizma i tehničke kulture.

Izvršni organizator je svake godine jedna od članica IARU R1, te je tako i zemlja održavanja YOTA susreta svake godine druga. U srpnju 2017. godine to će biti nacionalna radioamaterska unija Velike Britanije – Radioamateur Society of Great Britain (RSGB). Sudionici YOTA su mladi radioamateri starosti do 26 godina iz nacionalnih saveza – članica IARU R1, tj iz Europe, Afrike te dijela Azije koji obuhvaća Rusku Federaciju, Mongoliju te države Bliskog i Srednjeg istoka. Svaka članica na YOTA susret šalje ekipu koja se sastoji od mentora te 3 mlada radioamatera. IARU R1, snosi veći dio troškova realizacije programa u dijelu smještaja, a HRS plaća kotizaciju koja je znatno niža od cijene boravka tijekom održavanja YOTA-e.

Trajanje kampa je 8 dana, za vrijeme kojeg se održavaju razne radionice i predavanja, a sve na temu radioamaterizma, najnovijih tehnologija i trendova u radiokomunikacijama, gradnje jednostavnijih sklopova i antena za KV i UKV frekvencije, rad na radioamaterskoj postaji, posebne tehnike rada refleksijama od meteoritskih rojeva i od Mjeseca te ostalih sadržaja koje će provesti organizator.

Sudjelovanje hrvatskih mladih radioamatera u radu međunarodnog radioamaterskog kampa za djecu i mlade IARU R1 – YOTA, Marina di Massa, Italija, 18. – 25.7.2015.:

Međunarodni susret mladih radioamatera Youngsters On The Air – YOTA 2015. godine, održao se od 18. do 25.7.2015. godine pod pokroviteljstvom IARU Regije 1 u mjestu Marina di Massa u Italiji. U radu kampa mogu sudjelovati mladi od 15 do 25 godina starosti. Svaki savez, član IARU-a, može poslati maksimalno 5 sudionika, uključujući i mentora. Sve troškove smještaja, osim putnih troškova i kotizacije, pokriva IARU R1. Hrvatski radioamaterski savez je poslao 4 osobe. Uz mentora Zdravka Balena, 9A9A na YOTA 2015. su sudjelovali Mihaela Šišul (18 godina), Karlo Krpan (16 godina) i Domagoj Žanić (17 godina). HRS je snosio troškove kotizacije, puta i putnog osiguranja.

Sudjelovanje hrvatskih mladih radioamatera u radu IARU R1 međunarodnog radioamaterskog kampa za djecu i mlade YOTA 2016., Wagrainu, Austrija, 16. do 23. srpnja 2016.:

YOTA 2016. održan je u Wagrainu, pokraj Salzburga, Austrija, od 16. do 23. srpnja 2016. godine. Međunarodna radioamaterska unija Regije1 (IARU R1), kao i prošle godine, sufinancirala je glavninu troškova, tako da je HRS snosio samo dio troškova (putni troškovi i kotizacija za sve sudionike). IARU R1 uvjetovao je maksimalan broj od 4 sudionika iz svake zemlje (troje mladih i mentor). Ispred HRS-a u kampu su sudjelovali najbolji mladi radioamateri operatori u dobi od 15 do 25 godina starosti: Marina Kuran, rođ. 1997., Mihaela Šišul, rođ. 1997. i Domagoj Žanić, rođ. 1998. te mentor Zdravko Balen. Tijekom YOTA 2016. svakodnevno su održavane radionice koje su obuhvaćale sljedeće teme: SDR Flexradio, pravljenje jednostavnih KV i UKV antena, upoznavanje i praktični rad refleksijom od meteoritskih rojeva, tzv. Meteorscatter, upoznavanje sa Internet protokolom Hamnet, razgovor uživo s astronautima na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), rad na VHF i UHF frekvencijama iz spilje, digitalni prijenos glasa pomoću radioamaterskih uređaja, sustav radijskih komunikacija u kriznim situacijama, održavanje veza preko radioamaterskih satelita te upoznavanje i praktični rad sa amaterskom radiogoniometrijom, tzv. lov na lisicu.

Izvještaji