Skip to main content

     Radioamaterizam i mladi

(Hrvatski DX klub, Zagreb)

Natjecanja

Natjecanja su jedna od značajnih aktivnosti u svijetu radioamaterizma. To su natjecanja u ostvarivanju radioveza prema unaprijed poznatim pravilima, koja se za svako natjecanje razlikuju. Radioklubovi često daju priliku mladim radioamaterima da svoje vještine i znanje unaprijeđuju kroz rad na svojim natjecateljskim lokacijama.

Na natjecanjima se radioveze održavaju koristeći mikrofon, telegrafsko tipkalo ili računalo, ovisno o tome kakvo je natjecanje i na koji način u njemu želite sudjelovati. Natjecanja se na različitim frekventnim opsezima i različitim vrstama rada održavaju skoro svaki vikend, što je odlična prilika za poslušati radioamaterske frekvencije ili otići do nekog radiokluba za demonstraciju.

Brza telegrafija

Posebno je zanimljiva i brza telegrafija u kojoj je cilj, kao što i samo ime govori, što brže primati odaslane signale Morseovim kodom. Promociji toga zasigurno je doprinijeo program RufzXP (http://www.rufzxp.net/) koji je namijenjen upravo tome. Na navedenoj web stranici postoji i top lista koja se ažurira jednom tjedno i na kojoj svi imaju mogućnost objaviti svoj ostvareni rezultat.

Osim stjecanja jedne nove vještine, zaljubljenici u telegrafiju se često druže i natječu na europskim i svjetskim prvenstvima. Natjecanja u brzoj telegrafiji održavaju se u sklopu IARU organizacije (http://www.iaru-r1.org/index.php/hst)

(Radoklub Pazin, Pazin)
(Radoklub Kaštilac, Kaštel Gomilica)

ARG – Amaterska radiogoniometrija

Amaterska radiogoniometrija (ARG) je sportsko-tehnička disciplina koja se bavi pronalaženjem skrivenih odašiljača pomoću prijemnika-radiogoniometra, topografske karte i kompasa. U Hrvatskoj ARG sezona počinje u travnju i traje cijelo proljeće kad se organiziraju brojna natjecanja na koja pristižu zaljubljenici u taj sport. Prema postignutim rezultatima tijekom sezone formira se i Hrvatska reprezentacija koja predtsavlja Hrvatsku na Svjetskom ili Europskom prvenstvu.

Konstrukcije

U radioklubovima mladi imaju priliku naučiti ili proširiti svoje znanje o konstrukcijama antena, tehničkih sklopova, itd. kroz praktičnu primjenu. Razne radionice koje pomažu mladima u njihovim početnim koracima održavaju se u radioklubovima, gdje iskusni radioamateri konstruktori prilagođavaju program području interesa polaznika.

Svemirske komunikacije

Radioamateri i astronauti najbolje surađuju na projektu ostvarivanja radioveza između škola i Međunarodne svemirske postaje. Prvi takav kontakt u Hrvatskoj bio je 2008. godine u Pazinu u organizaciji Radiokluba Pazin i Osnovne škole Vladimir Nazor Pazin, a drugi 2013. godine u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog DX kluba i Tehničke škole Ruđer Bošković. Prilika je to da učenici astronautu postavljaju pitanja, a on im odgovara dok se trenutno nalazi u postaji koja nadlijeće mjesto kontakta. Česte su i radioveze preko nekih od radioamaterskih satelita u orbiti, a oprema koja se za to koristi ista je kao kod ostvarivanja radioveza na Zemlji.

Kampovi

Radioamterski kampovi su odlična prilika za unaprjeđenje znanja mladih radioamtera uz nezaobilazno druženje i zabavu. Kampovi se tijekom godine održavaju u različitim dijelovima hrvatske, a najpoznatiji je 7-dnevni radioamaterski kamp na Mosoru s ciljem obuhvaćanja više područja radioamaterizma kao što su natjecanja, ARG, konstrukcije, a omogućeno je i polaganje za dobivanje radioamterske dozvole. Kamp svake godine okuplja petnaestak polaznika, a održava se u ljetnim mjesecima kada su učenici oslobođeni školskih obaveza. Osim domaćih kampova HRS svake godine šalje svoje najaktivnije mlade radioamatere na YOTA (Youngsters On The Air) program mladih radioamatera iz cijeloga svijeta.

(Radoklub Vidova Gora, Supetar)

ŽELIŠ POSTATI RADIOAMATER?

Saznaj kako!

KAMPOVI ZA MLADE

IMAŠ PITANJA? PITAJ!

Ako ste iz ovog teksta saznali dovoljno informacija koje su vas zainteresirale za neku od grana radioamaterizma, javite se u obližnji radioklub i priključite se velikoj zajednici radioamatera koja iz dana u dan raste i neprestano istražuje nova područja radio tehnike. Za sva pitanja slobodno nam se obratite.