• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Otvaranje web stranice

Autor 9A2JK, 20. Svibanj 2026, 14:53:51

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A8MM

Citat: 9A4CW  u 26. Rujan 2026, 13:23:37Jutros stranica opet nije radila.
Nije se mogla otvoriti nikako.

Dali može malo više informacija: koliko je to trajalo, naslovnica ili i pod stranice, bilo koje dodatne informacije, da mogu pogledati detaljnije?

Citat: 9A4CW  u 26. Rujan 2026, 13:23:37Već dugo ne radi link sa foruma na glavnu stranicu.

Da, ovo ne radi od kada je isključeno zajedničko logiranje između foruma i naslovnice. O ovome smo pričali već, ali možemo proći temu još jedamput ako treba.

Rješenje je: bookmark / favourites. Ali, ako treba vratiti da se na naslovnicu može ići klikom na "Hrvatski Radioamaterski Savez", ako će to ljudima olakšati korištenje, nema problema, dodam.

Citat: 9A4CW  u 26. Rujan 2026, 13:23:37I još pitanje kako mogu urediti oglas?
Obrisati ga ne mogu to već znam.

Klikneš na oglas, ideš skroz na dno stranice (npr. Ctrl - End) i lijevo dole ispod oglasa imaš hyperlink "Uredi oglas". Ovo te vodi na stranicu gdje možeš urediti oglas.

Citat: 9A2JK  u 26. Rujan 2026, 14:46:39Malo prije mi se stranica otvorila bez pozadinske slike preko koje piše
''Saznaj kako postati radioamater. Uključi se u zajednicu radioamatera''.

Naslovnica nije cachirana, što znači da bi se trebala otvoriti na zahtjev, cijela. Ako se nešto nije otvorilo, trebalo bi provjeriti malo više detalja (konekcija, ponašanje browsera, i slično).

Citat: 9A6JRZ  u 27. Rujan 2026, 09:39:41Cachirana web stranica se generira u jednom trenutku i u baš tada se nešto dogodi što poremeti krajnji uzgled.
...
Kada urednik objavi vijest ona se ne prikazuje odmah ... već nakon cachiranja (ovo je isto bitno)

Način na koji rade pluginovi koje imamo, je malo drukčiji. Promjene u tekstu (post ili stranica) pokreću čišćenje cachea. Dakle, cache se na hamradio.hr ne radi (samo) periodički, nego on trigger.

Osim toga, naslovnica nije cachirana, zadnjih mjesec dana, baš da vidim kako se ponaša i koliko će biti prijava da se nešto (ne) otvara.

Citat: 9A6JRZ  u 27. Rujan 2026, 09:39:41Ja jedino ne razumijem da postoji navala na ove web stranice  ;D  ;D

Na shareanom smo hostingu. Naravno da je svima u interesu da se stranica otvori čim prije, odnosno da do sadržaja dođu uz što manje čekanja. Cacheom postižemo da se cijeli web pročita od zadnje spremljene verzije, umjesto da se opet sve izgenerira (pročita iz baze, generira HTML, i sve ostalo što ide uz to).

Zadnjih mjesec dana je cache isključen na naslovnici. Ona se renderira sa svakim pozivom.

Citat: 9A6JRZ  u 27. Rujan 2026, 09:39:41Možda bi trebalo posložiti web stranicu na način da se blokira pristup mnogim zemljama i nekim robotima (kao što firme rade) ... i onda bi možda web stranica mogla raditi bez cache-a

Imamo i to, ali dinamički, i to na dvije razine: sam server ima (D)DOS handlanje, firewall, i slično (za taj dio se brine hosting), a sam wordpress ima plugin koji dinamički prepozna prijetnje (neuspjeli pokušaji logiranja, SQL injection, povećan promet na uvijek iste resurse, i slično), i na to odgovara klasičnim metodama (rate limiting, IP blocking, ...).

Nebi htio blokirati zemlje, jer onda gubimo i onaj dobar promet kojega želimo (stranci koje zanima kako HRS radi, kako postati radioamater, kako do licence za privremeni rad, i ostale teme koje ih zanimaju).

Za robote imamo selekciju. Neki su trajno blokirani, ali većina je propuštena.

Nastavljam pratiti logove i monitore, da napokon nađemo zašto se web ne otvara.

Marko, 9A8MM

9A2NO

Bok,
zbilja ne razumijem to ... ovo ... ono
Do prije koji mjesec stranica je radila kad kod ju otvorio. Sada malo hoće, viće neće, pa opet malo hoće...
Koji ju vrag ne složite da radi kako treba. Kakvo cashiranje, blokiranje...
Skockajte ju kako je radila, ne izmišljate nešto / somethimg.
LP

9A4CW

Pozdrav,

moram se složiti sa kolegom Dinom.
Znam da nije tako jednostavno, mijenjaju se protokoli itd.

Trajalo je 2-3 sata povremeno sam pokušavao i odustao, možda i duže, za ovo znam.
Popodne je sve radilo.

Počelo je veče prije u kasnim satima.
Stranica se otvori ali je neupotrebljiva.
Sa lijeve strane bude popis linkova koji ne rade, bez slika itd.
Pokušao sam i iz Firefox-a, ništa.
Kasnije je sve proradilo.

I da, bilo bi lijepo kada bi taj link radio.

Pozdrav društvu, 9A4cw, Dejan
9A1CRS contest team

ADMIN

Citat: 9A2NO  u 28. Rujan 2026, 18:44:28Do prije koji mjesec stranica je radila kad kod ju otvorio. Sada malo hoće, viće neće, pa opet malo hoće...

Ovo je super informacija. Bar možemo locirati kada su se problemi počeli pojavljivati.

Citat: 9A2NO  u 28. Rujan 2026, 18:44:28Skockajte ju kako je radila, ne izmišljate nešto / somethimg.

Da, točno to i pokušavam - zato tražim informacije od korisnika, da znam gdje gledati. Dejan je primjerice dao super informacije: kada, gdje, trajanje, okruženje.

Prošao sam detaljno sve, i ima nekoliko mogućih uzroka:

* Plugin kojega koristimo da bi tema u sam web uspješno radio (Salient), je svako malo progutao svu dostupnu memoriju. Ovo se događa rijetko i povremeno, ali u potpunosti odgovara ovome što opisujete: da uglavnom radi, ali ponekad ne. Ovo je upravo riješeno, ažuriran je plugin (ovo ne može ići automatski, kao što većina ostalih ide, a i zadnje verzije nisu dostupne, s obzirom na model pretplate).

* O cacheu smo već pričali. Za sada ostaje isključen, dok ne utvrdimo da ovo prvo rješenje radi.

* Hosting ekipa je provjerila sa svoje strane, i kod njih ništa ne izgleda pogrešno (server nije oprerećen, firewall ne izbacuje, ...). Njihov monitoring nije uhvatio ništa, što nas vraća natrag na baš wordpress i sam web

Sorry ako vam je to previše informacija, ali trudim se otvoreno objasniti što se događa, i na čemu se radi.

Marko, 9A8MM