• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Dozvola za antenski stup

Autor 9A2M, 14. Svibanj 2025, 21:01:48

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A4OE

9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A4QV

Evo, našao sam malo vremena, čisto da definiramo što ti je potrebno a to je:
1. Glavni projekt
2. Uporabna dozvola (tehnički pregled)

Znači, moraš naći projektanta, nadzor i sve ostalo kako ide i na kraju ishodovati uporabnu dozvolu i onda si 100% legalan.

Lp,

9A2M

Citat: 9A4QV  u 21. Svibanj 2025, 16:03:16Evo, našao sam malo vremena, čisto da definiramo što ti je potrebno a to je:
1. Glavni projekt
2. Uporabna dozvola (tehnički pregled)

Znači, moraš naći projektanta, nadzor i sve ostalo kako ide i na kraju ishodovati uporabnu dozvolu i onda si 100% legalan.

Lp,

Zvuči vrlo jednostavno. Vidim gore iznad tvog posta je 9A4OE dao link na kojem se nalazi gotov projekt za telekom stup. Pretpostavljam da taj projekt ide u Urbanistički zavod.

Zavod bi ga trebao proučiti i postupiti po onom Pravilniku o jednostavnim građevinama. Ali danas sam našao još jedan podzakonski akt koji se zove Uredba o mjerilima razvoja elektroničke komunikacijske infrastrukture i druge povezane opreme.

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2025_03_42_578.html

Pitanje je da li u Urbanističkom zavodu primjenju jedan, drugi ili oba Pravilnika?

Dakle nije baš tako jednostavno kako si napisao, problem je naći projektanta koji zna što treba napisati a da ovi iz Urbanističkog zavoda to znaju shvatiti i dalje postupiti po tom idejnom projektu.

Vjerujem da imaju iskustva sa telekomima i da su izdali dozvole za silne stupove koji su postavljeni.

Pa bi mi onda vjerojatno prvi korak trebao biti otići u Urbanistički zavod, reći im što želim a oni me dalje uputiti.

73 de 9A2M, Hrvoje

9A6C

Projektant ne bi trebao biti problem - u RADIO HRS sam svojedobno objavio podatke za izradu rešetkastog stupa kojeg je projektirao jedan. I na kompiću mi pokazao kako se uvija pod udarima bure od 160 km/h🤗.
To je posao za građevinskog inžinjera s licencom, ništa posebno.
Meni nije ništa naplatio, za vas ne garantiram🤓

Možda griješim, ali telekomi su se izborili za tipski projekt koji prolazi svuda i time skratili procedure? Možda bi tako nešto pomoglo i nama? Teoretski - HRS ili netko drugi plati sve i onda ustupa projekt za dio cijene.

GG

9A2Z

Već sedam dana "filozofiranja" kako postaviti stup na svojem dvorištu?
Martin, vidim na Google karti tvoja dva stupa. Objasni, kako si ti to riješio ?
Ti si trebao, dva glavna projekta, dvije uporabne dozvole i dva tehnička pregleda ?
Ja imam na svojem dvorištu u gradu Varaždinu, stup više od 10 godina, bez glavnog projekta, uporabne dozvole
i tehničkog pregleda. Mislim da nisam jedini postavio stup bez papira. Što je sa onim stupovima po krovovima kuća?
I ti stupovi bi trebali imati neke dozvole. Postavi stup i ne kompliciraj. Ja sam izradio nekoliko rešetkastih željeznih stupova radioamaterima u Varaždinu. Izdržali su sva nevremena do sada bez tehničke dokumentacije.
Lijep pozdrav svima i nastavite dalje sa projektima  8)

73! stef 9A2Z

===============

9A1UN

Moje iskustvo - Ja sam doma postavio bez nista, dobio prijavu na gradjevinsku inspekciju od susjeda. Bio gradjevinski inspektor, sastavio zapisnik. Dobio rjesenje da treba glavni projekt ili moram uklonit.
Ovlasteni gradjevinski inzenijer napravio glavni projekt kojeg sam predao inspekciji i stvar rjesena.