• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

KUP JADRANA - množitelji

Autor 9A6C, 31. Listopad 2024, 06:19:06

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6C

Inicijativa da se revitalizira ovo natjecanje koje svoj pra-početak ima u dalekoj 1972 godini potekla je s ciljem da se uz tada postojeći HRKljuš uvede još jedno natjecanje u kojem bi se malo više važnosti pridalo ionako malom broj aktivnih postaja koje rade s naše obale i otoka.

Kao množitelji su odabrane lučke oznake. Dok je kod HRK i kasnije pokrenutog ZK definicija množitelja bila relativno jednostavna obzirom da se radi o administrativno određenim područjima nadležnosti (granice županija, automobilske oznake), kod lučkih oznaka stvar je malo drugačija. Da ne idem u detalje, zakonodavac nije previše vodio računa o Kupu Jadrana i našim potrebama. Propisi koji reguliraju nadležnosti lučkih kapetanija i ispostava manje više govore o njihovoj ulozi na moru, ne idem u dubinu.

I onda nastanu problemi.

Najranije ujutro zvone telefoni, javlju se znani i neznani, ukazuju a probleme, propuste i dileme, ali valja reći - pristojni su, predstave se i ne dahću sladostrasno u mikrofon poput nekih. Ukazuju mi da se neki čudaci čudom čude kako se 9A3MA i 9A6C mogu prodavati kao postaje s Jadrana, a nalaze se navodno "duboko" u šibenskom zaleđu pa svaki bedak zna da nisu na moru i ne mogu raditi za klub s Jadrana (osim ovog koji je to napisao valjda).

I tu se otvara prostor za razmišljanje.

9A3MA radi iz Rakova sela u Dubravi, a koja je u sastavu Grada Šibenika kao i mnoga druga udaljenija mjesta poput Goriša, Radonića itd. Zbog čega 9A3MA ne i spadao u kategoriju postaja s Jadrana? Jer mu se s ponistre "ne vidi Šolta"?

9A6C radi iz Bilica, općine u neposrednoj blizini Šibenika. S ponistre mi se čak i "vidi Šolta", aka Prukljansko jezero od kojeg me po Google Earthu dijeli oko 1400 m zračne linije i na kojem pluta moje plovilo registarske oznake ŠB3971 (s kojeg s ponekad radilo i kao 9A6C/MM). Da ne bude zabune - ovo "jezero" u nazivu je samo dio imena, veza s morem je neprekinuta i trajna.

Ajde, ovo je relativno lako, ali kako postupiti u situacijama kad imamo dvije susjedne administrativne cjeline od kojih jedna ima lučku oznaku, a druga nema, jedna je na moru, druga malo iznad njega? Recimo Solin i Klis u blizini Splita? Gdje je granica i koja? Pa općenito naselja u zaleđu gradova uz more. Do koje mjere usložnjavati ovu materiju ili jednostavno stvari ostaviti tu gdje jesu i ništa ne dirati?

Ovo posljednje je i najjednostavnije i najlakše pa neka se čudaci i bedaci čudom i dalje čude. Sve dok nekom ne padne na um da si priskrbi malo više pažnje u eteru izborom množitelja po slobodnoj volji i dogodi se presedan.

GG
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti