• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Dozvole za rad strancima

Autor 9A2NO, 04. Svibanj 2024, 16:01:24

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6WW

Nema problema Dino,ja sam QSP uvijek kad treba...

Iako, usputna primjedba - nisam siguran da CEPT zahtijeva da je zemlja iz koje amater dolazi bude CEPT potpisnik.

Mislim da se CEPT bavi kompatibilnošću licence (CEPT T/R 61-01 i ostale odluke i preporuke) a ne reciprocitetom, tako da npr. US extra class uživa sve pogodnosti CEPT A licence uz poštovane lokalnog ograničenja frekvencija i snage.

Koliko znan, u DL (i ne samo u DL) Ameri rade bez problema koristeći callsign po cept pravilima u bez dodatnih papira, iako Nijemci u USA trebaju FCC licencu.

Ali, nisam stručnjak za to područje jer me pretjerano ne interesira...

73 Zvonko

9A2NO

Bok,

da Zvonko. U FCC i CEPT-u je kvaka.

Ameri uživaju privilegiju CEPT licence kad oni rade ali u USA ne vrijedi CEPT licenca.
Moraš imati FCC licencu. Ne sjećam se da sam vidio neki prefix da radi iz USA. 9Axxx/W1.
To se događalo puno puta pa su mnogi EU i 9A radioamateri morali "polagati" za extra klasu da bi
mogli raditi sa nekih američkih DXCC-a. Morali su imati FCC licencu.

Zato sam vidio komentare da 9A amateri imaju američku adresu. Jedini način da dobiješ FCC licencu
i možeš raditi iz USA ili DXCC (pod suvernitetom USA).

Reciprocitet, ali u jednom smjeru. Ameri imaju svoja pravila a vi ostali ...

ALI ... ovi ameri što rade remote iz 9A, ne spadaju pod FCC ili CEPT reciprocitet,
Oni mogu ali drugi, van USA, ne mogu.

Dalje o remot postajama ...

Moram sam sebe posipati s "pepelom".

Pitanje remote postaja.
Prihvaćam da netko radi sa remote postaje, svojom vlastitom ili od kluba. Nema razlika ako član
kluba nema mogućnosti doma postaviti antene, ali klub ima. Ode u klub i radi. Tako je
bilo od kada sam i ja radioamater (1968.g.). Odradiš za klub pa zašto ne bih i za sebe...

Ali zlouporaba remote postaja, a sve su privatne, nema smisla. Daj "klincu" password, naplati,
a on mena pojma o HAM spiritu (poštenju).

Pitanje:
Zašto bi netko uložio velike novce u remote postaju ako ne može zaraditi. Ako je klupske i korisste
je članovi kluba. Ali prodavati naš, radioamaterski spektar za $$$ ? U čiji džep?
Po kojim pravilima? Kontrolom?

LP Dino

9A2JK

Objava je premještena iz teme ''Daljinsko upravljanje''
moderator

Citat: 9A6WW  u 07. Svibanj 2024, 11:14:56Mislim da se CEPT bavi kompatibilnošću licence (CEPT T/R 61-01 i ostale odluke i preporuke) a ne reciprocitetom, tako da npr. US extra class uživa sve pogodnosti CEPT A licence uz poštovane lokalnog ograničenja frekvencija i snage.

CEPT License. Member Nations of the European Conference of Postal and Telecommunications Administrations (CEPT) all share the same amateur radio reciprocal licensing requirements.

meaning of reciprocal : (of an agreement or obligation) bearing on or binding each of two parties equally.

European Conference of Postal and Telecommunications Administrations (CEPT) radio-amateur license -- allows US Amateurs to travel to and operate from most European countries without obtaining an additional license or permit.

For a US citizens to operate an amateur station in a CEPT country, certain requirements of the CEPT European Radio Committee (ERC) must be met for participation by non-CEPT Administrations. The US is a Non-CEPT administration, but has agreed to the conditions contained in T/r 61-01, which allows US Amateur Extra and Advanced class licensees permission to operate unde the agreement from CEPT countries.

Under the CEPT Agreement, to activate this reciprocal operating authority, a traveler must carry credentials in English, French and German that the person, if a US citizen, and if a Commission-authorized amateur operator, is entitled to certain amateur station operating privileges in the specific countries that have implemented the CEPT Agreement.

Zašto je HAKOM po pitanju remote postaja pristao kako narod kaže "skinuti gaće" to samo nebo zna.

Ivo 9A3TY
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A2NO

Bok!
Da tu se slažem. Zašto je HAKOM "skinuo gaće", dozvolio nekoj interesnoj skupini da radi kako radi.
Ja to zovem prevara, lopovlukom pod nazivom da s tim radom pamaže mladim radioamaterima.

Sranj... veće glupost nema. Samo se potpomaže lijenosti, neznanju. Poštenje na kvadrat.
Živilo štancanje mladih operatora koji ni neznaju što znači HAM SPIRIT = POŠTENJE.

LP Dino

9A2NO

SRI, malo sam skrenuo.

Prvi dio je OK, drugi sam van "kolosijeka" ... nema veze, druga tema, briši...

LP Dino

9A2JK

Ivo, 9A3TY, lijepo si citirao što kaže CEPT na engleskom jeziku.

Ja sam pak malo posla dao Google Prevoditelju (da ne sjedi besposlen)
i evo kako je on preveo tvoju objavu:

''Radio-amaterska licenca Europske konferencije poštanskih i telekomunikacijskih
uprava (CEPT) -- omogućuje američkim amaterima da putuju i rade iz većine
europskih zemalja bez dobivanja dodatne licence ili dozvole.

Da bi državljanin SAD-a upravljao amaterskom postajom u CEPT zemlji, moraju biti
ispunjeni određeni zahtjevi CEPT Europskog radijskog odbora (ERC) za sudjelovanje
administracija koje nisu članice CEPT-a. SAD je ne-CEPT administracija, ali je
pristao na uvjete sadržane u T/r 61-01, koji dopušta US Amateur Extra i Advanced
klasa licenciranih dopuštenje za rad prema sporazumu iz CEPT zemalja.

Prema CEPT sporazumu, da bi se aktiviralo ovo uzajamno operativno ovlaštenje,
putnik mora imati vjerodajnice na engleskom, francuskom i njemačkom jeziku da osoba,
ako je državljanin SAD-a i ako je amaterski operater ovlašten od Komisije, ima pravo
na određene privilegije rada amaterske postaje u određene zemlje koje su
implementirale CEPT sporazum. ''

Kako mi možemo raditi iz SAD-a, najbolje bi bilo poslati direktni upit FCC-u
(američkom ''HAKOM-u''). Općepoznato je da možemo. 

Ako pak treba polagati ispit to možeš npr. na HAMRADIO u Friedrichshafenu, 
na ARRL-ovom štandu. Pismeno odgovoriš na nekoliko jednostavnih pitanja i, 
najvažnije od svega, platiš neku lovicu (primaju eure!) i to je to. Za detalje 
možeš pitati i neke naše radioamatere koji  imaju američki znak (ja ih znam desetak).

73
Martin 9A2JK
(Nemam američki znak, traže lovu. Imam al' ne dam!)
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.