• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Nesimetrična Delta loop za 80m

Autor 9A3FP, 06. Svibanj 2020, 00:50:11

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2JK

Ivo, sve odličan (6).
To što moje izjave smatraš upitnim, to je OK.
Ajde ako i autore ''ARRL Handbook-a'', ''ARRL Antena Book-a'',
i ''RSGB Radio Communication Handbook-a'' ne smatraš
vjerodostojnima i to ti mogu uvažiti.

Nešto teže je sa autorom EZNEC programa, W7EL.

W2DU, Walter Maxwell, je u svojoj profesionalnoj praksi
radio i antene za američke satelite. W2DU je autor
''REFLECTIONS'' gdje je sve to (što ti želiš naučiti)
lijepo opisao da se može razumjeti. Samo se treba
potruditi. Ako želiš mogu ti poslati ''REFLECTIONS''
u PDF formatu. Ako pak njegove radove smatraš ''upitnim'',
onda ništa.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A3TY

Martine, ne znam kako je sad moja želja za učenjem i spominjanje upitnih radova na internetu eskalirala do toga da mi stavljaš u usta i ono što nikad nisam izrekao. To da se na internetu može naći svega i svačega bi trebala biti neosporiva činjenica. No, čak i da se ne slažemo oko toga dovoljno je drugih ljudi konstatiralo istu stvar pa barem znam da nisam jedina "crna ovca". Evo i jednog primjera kako nema nedodirljivih - U svom članku o tome da li se kod baš svake primjene koaksijalnog kabela mora uzimati u obzir faktor skraćenja autor kaže : "The web site of G0KSC provides innovative computer simulation refinements to the classic Coplanar Loop Fed Yagi-Uda design. The author focuses on the topic of Baluns on his questionable Creating a Balun web page."

Tvom dragom prijatelju Walteru svaka čast no da zna da njegov rad dijeliš samo podobnima ne znam kako bi se osjećao.

Ja se ne sramim priznati da nešto ne znam ili ne razumijem a još uvijek (ili što sam stariji to još više) imam želju nešto naučiti. Na taj način se najbolje obranim od prodavača magle.

73 de Ivo, 9A3TY

9A2JK

Citat: 9A3TY  u 01. Lipanj 2020, 11:02:31

Tvom dragom prijatelju Walteru svaka čast no da zna da njegov rad dijeliš samo podobnima ne znam kako bi se osjećao.
U te ''podobne'' spadaš i ti.

73
Martin 9A2JK

9A2JK

Na 1. UKV susretima (lipanj 2023.) Vladimir Koudela – Tiko, 9A2YF, održao je izvanrednu prezentaciju o balunima i
posljedicama ako nemamo balun (VF prigušnicu/RF choke). Tiko je to jednostavno objasnio bez ''velikih teorija'', na
način kako bi to rekao A. Einstain: ''Ako ne možete jednostavno objasniti, ne razumijete dovoljno dobro''.

Naglasak prezentacije su baluni za UKV, ali ''princip je uvijek isti, sve su ostalo nijanse'', pa je nestrpljivima dovoljno
pogledati od 5. do 20. minute prezentacije.

Prezentaciju pogledajte na HRS-ovom YouTube kanalu OVDJE.

73
Martin 9A2JK

9A3HP

Steta sto je tema ugasena, valjda nikog nezanima a trebala bi. Radioveza nepostoji bez antene. I mobitel ima antenu ugradjenu ali ima.
Ocito je politika zanimljivija od tehnike.
Na svojoj facebook stranici sam objavio i ovakvu antenu.