• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

amaterizam ili profesionalizam

Autor 9A9EE, 17. Siječanj 2024, 19:22:02

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A5N

Zaboravljate da postoji i CB.
Nema ispita, kupiš vokac/stanicu i radiš kako znaš i umiješ.
Čini mi se da HSCB-u ne ide loše.

Ako se već organizira radioamaterski tečaj onda bi tečaj trebao imati nekakvog smisla.
Netko tko nema vremena za tečaj od mjesec-dva, neće imati vremena ni za radioamaterizam.
Ovako se svede na brzo dizanje neke love za "rad s mladima".
Što kraći tečaj, to bolje.

Svi hobiji izumiru.
Skoro nitko se više ne bavi ničim i to je realnost.

Samo lovačkom savezu ide super i imaju članova više nego ikad.
Međutim, štos je u tome što oružje možeš posjedovati samo ako si član saveza.
73 de Neno 8)

9A0S

Kako zainteresirati nekoga tko nije zainteresiran. To je problem onoga koji želi privući ljude, a nije problem tih nezainteresiranih.
Mi bismo htjeli imati više ljudi u hobiju jer je nama tako, kad ima više ljudi, hobi zanimljiviji. Onaj koji nije zainteresiran će naći nešto što ga interesira ili neće.
Naš hobi je skup i ako želimo nekoga privući moramo imati i opremu, a jedan klub ne može od članarina kupiti ni radio. Ako se novci dijele samo za rad s mladima, nije čudno da se na tome radi.
Kažeš da svi hobiji izumiru i to je realnost. Međutim, da tebi odgovara ta realnost onda se ne bi tu na forumu žalio.
Ono što čitam iz tvog posta je da je tvoje rješenje za umirući hobi da se ljudi ne bi trebali ni baviti tim hobijem nego nekim drugim - CB.
Predlažem da se ti ponudiš držati bolje i smislenije tečajeve koji će privući i stvoriti prave radioamatere.

9A5N

9a0s,
nadam se da ćeš se s vremenom naućiti potpisivati postove imenom.
Možeš dodati i 73.

Ako tvoj klub od članarine ne može ništa kupiti, povećajte članarinu.
Ne očekujete valjda od nekog drugog da vam financira vašu zabavu.
Osim toga, koji je smisao radiokluba koji nema koliko toliko opremljen PPS!?

Radioamaterizam je samo jedan od hobija kojima se bavim i svi propadaju u smislu podmladka.
To me zapravo ne mući nego mi je žao što današnju mladež, i ne samo mladež, ništa ne zanima.
Svaki hobi je skup, "gušti" se plaćaju.
Lijepo je trošiti novac i vrijeme na nešto što ne moraš nego želiš.

Ako se za nešto dobiva novac, u ovom slućaju za rad s mladima, onda bi to trebalo odraditi kako treba.
I sam spominješ da se bez opreme teško može nekoga privući.
Ne mogu vjerovati da nitko od članova kluba ne može za vrijeme tečaja donijeti radio stanicu i nekakvu antenu da se pokaže i demonstrira rad polaznicima.

CB sam spomenuo u kontekstu "O" razreda.
Odkud ti ideja da je CB neki drugi hobi!?
Nije, ali ne treba ispit i dozvola.
S nostalgijom se sjećam svojih CB-aških dana sedamdesetih godina prošlog stoljeća.
Radile su se i "frizirale" radio stanice (legendarni ATOM 3), antene, nabavljali kristali u Trstu za nove kanale itd.
Pozivni znak mi je bio ODRA 20 i uspio sam odraditi i potvrditi sve europske zemlje u kojima je CB bio dozvoljen.

Hvala na prijedlogu za držanje tečajeva ali mislim da nisam, u odnosu na tebe, dovoljan "kapacitet".
Meni nije uspjelo, kao tebi, doći do jednoslovnog znaka za manje od 5 godina i trebalo mi je čak 18 godina da dođem do DXCC Honor roll-a.
73 de Neno 8)

9A0S

Vidiš da si pronašao informacije o meni bez da sam se potpisao. Pa potpisan sam tamo lijevo. Ti imaš automatski potpis, zar ne? Potpisao se jednom za sva vremena. Živimo u dobu digitalnih potpisa, ne šaljem ti pismo da ne znaš od koga je.

Žao ti je da današnju mladež ništa ne zanima? Ali u tome je stvar. Nismo mi arbitri što bi nekog drugog trebalo zanimati. Nešto ih zanima. Nekako troše vrijeme. Čini mi se da je tebi u stvari žao što ih ne zanima nešto što ti smatraš vrijednim. Nekom drugom je žao što nema više amaterskih astronoma. Mene astronomija ne zanima pa mi nije žao ako ih nema. Ono što hoću reći žao meni, žao tebi, to ne vodi nikuda i ne znači ništa. Pitanje je želimo li to promijeniti i kako. Ne možeš reći da ti je svejedno jer si već rekao da ti je žao.

Pa skupo je da. Tko će dati članarinu od 100€, recimo? Ja mogu, ali većina ljudi neće i tu ta priča staje. Imaš stanicu u klubu, može se jedna naći i nikako nije realno da netko donosi svoju svaki put kad treba.
Oprosti, ali možda nije moguće u prostorijama gdje se održava tečaj biti povezan na antenu. Na mom tečaju nije bilo ili barem ne znam da je bilo. Pitanje koliko smiješ u gradu. Možda neka ručna stania na repetitor? Ako može iz podruma ili prizemlja iznutra na repetitor. U jadnom smo stanju.

Ne znam na koji tečaj se referenciraš. Neki jednodnevni je bio? Tako bih se složio da je premalo, pa ako je tako ekstremno, zanemari idući odlomak :-)
Ono što sam ja htio reći da je hobi skup i ako se može dobiti neki novac, treba ga uzeti. Ne možemo reći nećemo ga uzeti ako je na stolu. Isto tako ako imaš računalo spojeno na internet u džepu od 5. godine, nećeš se boriti položiti neki ispit kao što bi se borio nekad prije dok nisi imao ni telefona u kući. Drugo je danas vrijeme. Po meni je ispit ok da se upozna amatera sa opasnostima, kako može zaštititi sebe od groma, od visokog napona, zaštiti druge od smetnji njegove stanice, povezati uređaj, postaviti antenu, koji su tipovi antena, tipovi uređaja i naravno koje frekvencije na koji način i s kojom snagom može koristiti.
Kad to zna i položi ispit može se dalje razvijati u smjeru kojem hoće. Po meni je jako bitno da čovjek zagrize pa će već krenuti dalje. A kako će zagristi ako mu organiziraš težak tečaj, još teži ispit, on padne, ima druge obaveze škola, faks, obitelj, posao, drugi neki hobi i onda odustane? Nismo ni htjeli takvog amatera? Možda se čovjek okrene biciklizmu, plivanju, ribarenju, planinarenju, alpinizmu, programiranju, fotografiranju u ne bude imao više volje i vremena za radio. A mogao je postati super da smo mu dali priliku.

Ne znam što je ovo pri kraju tvog posta o "kapacitetima". Neka sprdnja? Nepotrebno. Valjda smo na forumima da raspravljamo. Ako imaš što za reći, reci direktno.

Živio i zdrav bio.

9A2JK

Nadam se da je prošlo dovoljno vremena, (da smo se malo ohladili  ;) ) i da
staloženije možemo komentirati način polaganja radioamaterskih ispita,
zašto se nešto naplaćuje i sl. Dakle, podsjetimo se:

Polaganje radioamaterskog ispita (ispitni program, način polaganja, plaćanja
i slično) propisani su zakonima i pravilnicima koje donosi Republika Hrvatska.
Hrvatski sabor je donio Zakon o elektroničkim komunikacijama (Narodne novine
br. 76/22) na temelju kojega je HAKOM donio Pravilnik o amaterskim radijskim
komunikacijama (Narodne novine br. 150/2022).

Ukratko, sve, baš sve propisuje država, a ništa Hrvatski radioamaterski savez.
Pod pojmom država mislim na Sabor (zakonodavac) i HAKOM (pravilnici).
HRS samo ***provodi*** ono za što ga je zadužila država.

Gornje moje tvrdnje svatko može provjeriti na isti način kao i ja.

Zakon o elektroničkim komunikacijama (Narodne novine br. 76/22) usklađen je s
preporukama Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU), Europske konferencije
poštanskih i telekomunikacijskih uprava (CEPT) i drugih međunarodnih organizacija
kojih je Republika Hrvatska član.

Sadržaj obaveznog dijela ispitnog programa za radioamaterskog operatera donosi
država. Program je usklađen sa CEPT preporukom T/R 61-02 i izvještajem ERC REPORT 32.
To je tzv. HAREC ispitni program i isti je u svim državama potpisnicima gornjih
konvencija.
U te ''sve države'' spada i Hrvatska.

Država je zadužila Hrvatski radioamaterski savez da organizira i provodi
radioamaterske ispite na način kako je propisano Pravilnikom o amaterskim
radijskim komunikacijama.

Država je propisala da se polaganje A razreda naplaćuje u korist HRS-a i izdala
rješenje o visini naknade.

Sve što sam spomenuo (Zakon, pravilnici, preporuke, rješenje o visini naknade)   
može se naći na našim web stranicama.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A2M

Napisao si cijelu trakavicu ali si nešto namjerno preskočio.

A to su pregovori i sastanci predstavnika HRS-a sa predstavnicima HAKOM-a.

I na tim sastancima se dogovaraju detalji koji se tiču nas radioamatera i koji na kraju ulaze u izmjene Pravilnika o radioamatrskim komunikacijama.

Kasnije sve ide uobičajenim tokom. Javna rasprava, prvo i drugo čitanje u Saboru i objava u narodnim novinama.

Martine dokle ti nas misliš lagati, soliti nam pamet i praviti nas ludim?

73 de 9A2M, Hrvoje

9A2JK

U ovoj temi govorimo o načinu polaganja ispita.

Ja, kao i ti Hrvoje, kao i svaki drugi član ovoga foruma,
iznosim svoje osobno viđenje na način polaganja radioamaterskog
ispita nakon izglasavanja novog Zakona o elektroničkim
komunikacijama (prije oko godinu i pol dana) i novog Pravilnika
o amaterskim radijskim komunikacijama (prije malo više od godinu
dana).

O obaveznom dijelu ispitnog programa nema nikakvih dogovora, nema
Sabora i Narodnih novina. Republika Hrvatska je članica ITU-a,
CEPT-e itd... i samim time se pridržava ''preporuka'' tih konvencija.
Zbog toga je HAKOM obavezni dio ispitnog programa jednostavno
prepisao iz tih sporazuma. Sve su to lako provjerljive činjenice!
Samo treba pročitati.

Citat: 9A2M  u 01. Veljača 2024, 06:04:03

Martine dokle ti nas misliš lagati, soliti nam pamet i praviti nas ludim?

73 de 9A2M, Hrvoje

Hrvoje, molim te pristojno pojasni što to ja tebi lažem i kako te
činim ludim svojim osobnim raspravama na forumu?

73
Martin 9A2JK

9A2M

Već u prvoj tvojoj rečenici je laž (ispravi riječ laž u neistina pa da budem pristojniji).

Napisao si: "U ovoj temi govorimo o načinu polaganja ispita."

Ne, mi u ovoj temi govorimo o naplati polaganja ispita.

I nakon te prve rečenice kreće tvoje elaboriranje koje nema ama baš nikakve veze sa ovom temom.

Znači Martine da si otišao u offtopic.

73 de 9A2M, Hrvoje

9A2JK

Način polaganja ispita i naplata istih je usko povezano i zato iznošenje
mišljenja i rasprava o tome nije izvan teme.

Hrvoje, javno si me nazvao lažljivcem. Lažljivac je onaj koji svjesno govori
nešto što nije istina da bi druge doveo u zabludu. Zato te molim pojasni što
sam ja to lagao i tako te svjesno doveo u zabludu?

Osim toga, nisi pojasnio kako ''vas'' ja činim ludim?
Tko ste to ''vi'' (množina) koje ti zastupaš?

Inzistiram na odgovorima zato jer na ovom forumu nije dopušteno nikoga nazivati
lažljivcem. Svatko slobodno može napisati da nečija tvrdnja nije točna, naravno
uz obrazloženje zašto misli da napisano nije točno, ali vrijeđanja nisu dopuštena.

73
Martin 9A2JK

9A5N

Tema je krenula zbog naplate tečaja za A razred.

Martine,
gdje je definirano da se tečaj za A razred naplaćuje i koliko?
Ako se lova za tečaj izvlaći kroz rad s madima a tečaj za P i A razred se održava istovremeno, kako se može još dodatno tražiti lova za starije od 26 godina.

Ponovno naglašavam da su tečajevi koji ne uključuju rad u PPS-u beskorisni i nepotrebni.
Način na koji je definirano polaganje ispita za P i A razred, ne zahtjeva nikakve tečajeve.

Tečaj bi trebao služiti da se kroz njega privuku novi radioamateti upravo kroz PPS.

Ovako, "beskorisni" tečajevi služe samo izvlačenju lova za "rad s mladima".
73 de Neno 8)

9A3MR

Ne bi bilo loše prije nazivanja nekoga lažovom provjeriti činjenice.

Nisam potpuno siguran ali do prije 15ak godina HAKOM je organizirao ispite za radioamatere te iste naplaćivao. Trudom tadašnjih predstavnika HRS-a (mislim da je tada predsjednik bi Petar 9A6A) prvo je HAKOM "otpustio" ispite za P razred na način da ih je mogao organizirati HRS a tada negdje krajem 2010. je HRS dobio pravo da organizira ispite i za A razred.
Svejedno, i dalje su ispiti kao i cijenik pod nadležnosti HAKOM-a što se može vidjeti ovdje: https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2009_12_158_3949.html

Prethodni saziv IO je zaključio da bi u redu bilo da se pristojba za ispit A razreda vrati u klub koji je organizirao ispit: https://www.hamradio.hr/download/ZAPISNIK_IO_3_2018.pdf

Na klubovima je kako će organizirati tečaj, hoće li ga naplaćivati i koliko će ga naplaćivati. To nigdje nije definirano.
Vidim da ima razrađenih prijedloga kako bi obuka novih operatora trebala izgledati. Nadam se da će se to pretočiti u praksu i da ćemo svjedočiti novim uspješnim operatorima.

73, Rolando 9A3MR

9A2JK

Citat: 9A5N  u 02. Veljača 2024, 11:39:23
Martine,
gdje je definirano da se tečaj za A razred naplaćuje i koliko?

Sve piše na našim web stranicama OVDJE.

Bilo je objavljeno i na našim vijestima, a utemeljeno je
Pravilnikom o amaterskim radijskim komunikacijama (članak 11).

73
Martin 9A2JK

9A5N

Martine,
Čitaj što pišem!
Ja pišem o naplati besmislenog tečaja a ne cijeni ispita.

Kad smo kod cijena ispita,
dobro da si stavio link da se može vidjeti da je Rješenje staro i da su cijene u kunama.
Euro koristim više od godine.
Gdje je novo Rješenje s cijenama u eurima?
HRS određuje cijene, i cijene moglu biti niže na što bi HAKOM sigurno pristao!
73 de Neno 8)

9A6KX

Bio je već link na prvoj stranici ove rasprave, evo da ne tražiš
https://www.hamradio.hr/download/Odluka_clanarina_2024.pdf

73 Mirko

9A2M

Citat: 9A2JK  u 01. Veljača 2024, 19:50:24
Način polaganja ispita i naplata istih je usko povezano i zato iznošenje
mišljenja i rasprava o tome nije izvan teme.

Hrvoje, javno si me nazvao lažljivcem. Lažljivac je onaj koji svjesno govori
nešto što nije istina da bi druge doveo u zabludu. Zato te molim pojasni što
sam ja to lagao i tako te svjesno doveo u zabludu?

Osim toga, nisi pojasnio kako ''vas'' ja činim ludim?
Tko ste to ''vi'' (množina) koje ti zastupaš?

Inzistiram na odgovorima zato jer na ovom forumu nije dopušteno nikoga nazivati
lažljivcem. Svatko slobodno može napisati da nečija tvrdnja nije točna, naravno
uz obrazloženje zašto misli da napisano nije točno, ali vrijeđanja nisu dopuštena.

73
Martin 9A2JK

Martine, već sam u gornjem postu napiao da riječ lažljivac povlačim i zamjenjujem sa riječi neistina. U hrvatskom riječniku riječ laž je eufem za ne govoriti istinu. Tako da i jedna i druga riječ nisu vrijeđanje.

A pošto inzistiraš na mom odgovoru dobit ćeš ga.

Citirat ću što si napisao: "Država je propisala da se polaganje A razreda naplaćuje u korist HRS-a i izdala rješenje o visini naknade"

U privitku se nalazi screenshot članka iz Pravilnika o amaterskim radijskim komunikacijama i tu je odgovor zašto tvrdim da iznosiš neistine.

A ti mi molim te podastri činjenično gdje piše da je "Država izdala rješenje o visini naknade"

Odgovor na tvoje drugo pitanje: Ja ne zastupam nikoga, pod MI mislim na veliku većinu članstva koja šutljivo čita ovaj forum i koja je izrazito nezadovoljna radom i postupanjima u Savezu. S puno njih sam u kontaktu, ljudi jednostavno ne žele ovdje pisati jer vide da to nema nikakvog učinka. Isto tako pod MI mislim i na sve one koji su dobili kaznu i trajno su izbačeni s foruma.

73 de 9A2M, Hrvoje