• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

9A DX Contest 2023

Autor 9A6KX, 11. Prosinac 2023, 10:49:29

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2VX

Bilo bi nas više da su SOSBLP odvojeni od SOSBHP . A neš ti puno love potrošiti na PDF diplome i plakete !!! A bilo bi poželjno odvojiti i CW / SSB, ali o tom potom...
Ja nisam mislio slati  log zbog toga, kao niti Check log, ali prijatelju nešto nije bilo jasno na robotu, OFF TIME1, OFFTIME2 I ... pa sam probao uploadati log...
Sretni Božićni blagdani i Sretna Nova Godina !   73! Zvone

9A6A

#16
-

9A5M

Pozdrav,
Odlično natjecanje, N1MM položio, setup radi! Jedino što sam pred jutro išao do susjeda po brener za "šurit" svinje... smrzao se rotator!
SO all HP only CW
 

9A2VX

Bravo Petre, Stojim iza Tvojih tvrdnji
Zato nisam mislio slati log kao i zbog toga što su sve strpali u HP. A HP u gradu je nemoguće raditi. Nema stimulacije za rad LP. Mogu odraditi dvadesetak veza u nekoliko sati dok je band otvoren, poslije toga zbog dipol antene zatvori se band, u gradu ne možeš postaviti stup sa usmjerenim antenama, ne smiješ raditi HP, i na kraju te kazne s trideset bodova jer te jedan K1 nije stavio u log, a nisi čuo da li ti je potvrdio vezu nakon nekoliko tvojih i njegovih ponavljanja ... Baš GLUPO.
Radit ću vjerovatno i dalje , ali neću slati log, niti za konkurenciju niti kao kontrolni, sve dok to ne izmjene ti naši mladi stručnjaci...

Primjer iz CQWW FT4/FT8 , Jedan Kanađanin mi odgovori 9A2VX R i da raport. Nakon sedam dana pošalje mi  preko eqsl_a poruku kako ja nisam u njegovom logu. Dakle potvrdio mi je vezu, koja po FT RounUp završava kada ti korespodent daje potvrdu prijema tvog raporta, i na kraju me ne stavi u log, ali bih dobio 30 kaznenih bodova. Sreća ti kontesti vode cijeli History, pa imaš TXT povijest rada i ne kažnjavaju tako rigorozno "NOT IN LOG".

Pa ne radimo zbog nekakve plakete, radimo iz ljubavi prema radio vezama !!!

73!  Zvone

9A6KX

Citat: 9A6A  u 18. Prosinac 2023, 09:27:45
Osim jedne točke koju treba odmah ukinuti i to već za ovo natjecanje.
Iako odredba da se strogo kažnjavaju veze NIL - not in log, i to radikalno sa 30 oduzetih bodova, to treba odmah i već u ovom natjecanju ukinuti ili revidirati, ili barem ograničiti samo za sumnjive veze.
S obzirom da imam petnaestak dupih veza, to znači da korespodent nije primio prvi puta moj znak ili ga je krivo upisao pa me zove ponovo.
Sve te prve veze koje sam ja logirao biti će po ovim pravilima sankcionirane sa 30 bodova. To znači da će mi biti poništeno oko 100 - 150 ispravno odrađenih veza.
To apsolutno nema smisla.
Cilj je kazniti one koji eventulano dopišu znak iako veza nije odrađena.Viša matematika vidim ja. Nisi jedini, pa za one koji baš to ne prate, pojašnjenje - kako će to robot obraditi:

Ako te je korespondent krivo primo, njemu je to BUSTED -30 pts, tebi nije NIL. Ok ?

Ako baš sumnjaš da prva veza nije validna, nju se označi sa X-QSO - to ti je kao brisanje veze ali se korespondentu priznaje, ti je ne "svojataš" u skor, ali je ne brišeš kako ne bi drugome naškodio. Tako bi npr M/S označili QSO koji je prekršaj 10 minutnog pravila na MULT stanici koji se desio ufalu, ta im se veza ne priznaje ali im se "prekršaj" ne uzima za zlo zbog recimo to tako "kajanja".

To nije izmišljanje tople vode tako funkcioniraju roboti najvećih svjetskih natjecanja.

Drugo, za BUSTED znakove - ima kontest gdje nema brojki, gdje je exchange ITU zona, mo'eš skoro pa doslovce lupati ENTER ako si primio znak. (Ne bi sada ulazio dali je to dobro ili nije).
Ako kojim slučajem krivo upišeš zonu , samo se veza briše bez penalizacije, dakle 0 points kazne.
Ako upišeš nekoga pod CW a radio si ga SSB (što je teško uz CAT) - samo se veza briše bez penalizacije, dakle 0 points kazne.

Također , ako te nema u nečijem logu zato jer taj log nemamo, nikome ništa, pod uvjetom da znak postoji u još 2 ostala pristigla log-a dakle da nije UNIQUE (i to je dosta blag kriterij, negdje je minimum 5,10 pa čak i 15 qso).
Ako ti je netko Unique veza se briše bez penalizacije, dakle 0 points kazne.

Duple veze su duple veze i ne kažnjavaju se. Samo se ne boduju dvaput.

Nažalost ako si NIL zbog tuđe greške (nije te logirao iz nekog razloga ili teh problema s računalom) - skinuti će ti se 30 bodova. U usporedbi s time , Russian DX je uveo i gore - osim izmjene rednih brojeva u natjecanju se briše QSO za svaku grešku u logu korespondenta. I to je dosta oštra mjera, pa nije podigla toliko prašine kao naša pravila.

E pa sada smo došli do bolnoga dijela - mora postojati nešto bolno - krivo primljeni znakovi skidamo 30 qso points. Drakonski ? Slažem se.
Jedan od ciljeva natjecanja, osim zabave i promocije 9A je , lijepo piše i u pravilima - "podizanje kompetitivnosti i razine performansi 9A radio operatora" - negdje će se to uraditi tehničkim poboljšanjima, negdje podizanjem operatorske vještine koja se podiže i ispravnim primanjem znakova korespondenata, koncentracijom pri tipkanju u log i sigurnošću u onaj dio 'tehnike' između stolice i slušalica. Nekada je veća vrijednost podizati vlastite vještine nego nadogradja opreme, možda je tu kvaka 22 kontestu gdje se skoro ama baš ništa ne treba primiti već je naglasak dat na brzinu, taktiku i operatorske vještine...

Zašto 30 pts ? Noćni QSO na 160 ili 80M sa DX postajom može 9A postaji donijeti 10+2 pts, stranoj postaji za vezu sa 9A također 10+2 , odn 12 bodova.
Praksa u inozemnim natjecanjima je da se skida bodovna vrijednost veze x2 ili čak x3. Tu je puno varijacija kod nas zbog različitog bodovanja veza po opsezima i sl te se za ovo izdanje išlo na fiksnu penalizaciju zbog prilagodbe robota u kratkom roku. Mi smo odabrali 30 poena odn faktor x2.5 (12x 2,5 = 30).

Tako će i ostati do završetka natjecanja, a to je za nas dan kada se plakete i dipolome pobjednicima kategorija predaju na poštu za slanje. Sigurno nećemo u hodu retroaktivno mijenjati pravila koja su za svih ista, ma kako 'glupa' bila, jer su svi sudionici ušavši u kontest i poslavši log prihvatili postavljena pravila i postoji očekivanje da mi budemo profesionalni i prema tim pravilma obradimo rezultate - svako mijenjanje pravila bilo bi pljuvanje nas samih - kada kažem nas mislim na HRS, kao organizatora a i svih učesnika u takmičenju.

Ostaje mogućnost negativnog rezultata, što ćemo zamoliti 2MI da ne iskazuje u poretku nego da samo stavi 0 bodova ili - (crticu) na mjesto za konačan rezultat, ako se nekome ipak dogodi to, možda kakvome početniku i sl.

Ostaje i mogućnost da će broj bodova drastično biti reduciran nakon UBN-a, no svi će proći kroz iste škare na isti način, ono ostvareno na bandu u 24h je na kraju mjerilo plasmana, odn pobjednika kategorije.

Da je idealno riješenje nije, toga smo svjesni (komisija-autori pravila). Možda smo "promašili ceo fudbal" contest pravilima ili nekim njihovim dijelom - do analiza i sumiranja svih dojmova/komentara, a posebice do obrade prijavljenih logova nećemo znati jesmo ili nismo.

Nadam se da nismo...

73 Mirko

73 Mirko 6kx

9A2VX

P.S. Pa neki traže ZVUČNI ZAPIS od PRVE TROJICE PLASIRANIH, i tako ih mogu provjeriti ako mute, Oni koji su sudjelovali zbog čistog radioamaterizma, neće mutiti, jer, bio zadnji ili šesti, svejedno mu je...
Ali bi tada bilo više pozivnih oznaka, iako ih je i sada mnogo. Zbog SSB ili CW ili MIXED ???

9A2VX

Mirko, to je krivo mišljenje s obziromna kompetitivnost i kažnjavanje.

Uzmimo primjer: Odradio sam dvijesto veza imam 1000 bodova i 100 množitelja: = 100000 bodova
Primio sam krivo znak, itu zonu, ( broj veze) itd, jedna veza mi se briše, njezinih 6 bodova mi otpada i majmanje jedan množitelj (ili čak dva ) gubim.
Automatski sam "kažnjen" jer sada imam 994 boda i 99 množitelja. Zar to nije dovoljna kazna jer sam izgubio 1596 bodova. (994X99)
Time kažnjavaš sa -30 bodova jer me on nije stavio u log a ja sam za to kriv ??? dakle (966 *99 ) iz gubio sam 4366 bodova . dakle kaznio si me sa skoro 3000 bodova, ane sa 30 bodova !!!
A da je to bio neki rjeđi sa duplim množiteljem...
Ne znam da tako radi CQWW ili CQWPX ???
Stojim na tome da se brisanjem veza i njihovih množitelja , koji su krivo primljeni ili nisu u tuđem logu, dovoljno doprinosi kompetitivnosti i trudu, a dodatno kažnjavanje trebate definitivno brisati iz PRAVILA za drugu godinu.
Ili ćete brisati mnoge sudionike koji bi inače radili kontest.

9A6A

#22
-

9A2M

Pozdrav Pero,

Čestitam ti na izvanrednom rezultatu u LP kategoriji. Ja od antena trenutno imam samo Diamond CP-6SR multiband vertikalku koja baš i nije ispravna jer joj ne mogu podesiti SWR na svim bandovima. Vjerojatno je stradao neki trap. Uštimao sam je samo na CW dijelove bandova a za poneke bandove potreban je tuner i s njim peglam loš SWR.
Slušao sam te na 80m oko 1 sat ujutro, išao si 599 +40 ali ti se nisam mogao javiti jer mi je na tom bandu SWR beskonačan.
Malo sam pratio i naše stanice na RBN-u i PSK reporteru i uspoređivao signale.
Signal ti nije bio puno slabiji od 9A4M i 9A5M koji su big guns. Znači da te tvoje antene zaista rade fantastično.

Što se tiče broja naših stanica, nisu tu u pitanju propozicije nego je stanje radio klubova u hrvatskoj katastrofalno. Isto tako i osobnih radioamatera.
Nema nas, ostali smo samo mi stariji. Ne znam gdje su svi ovi mladi. Koliko je tečajeva bilo samo ove godine?

S obzirom na broj radioamatera koji su položili ispit i dobili pozivnu oznaku, rezultat je upravo vidljiv u ovom natjecanju.

Jednom rećenicom - poražavajući i katastrofalan.73 de 9A2M, Hrvoje

9A9EE

#24
Željezo se kuje dok je vruće pa podržavam da se:
- nakon napravljene statistike ona objavi,
- za one koji žele pobijediti uz rok za slanje dnevnika unutar jednog sata po završetku, stavi obaveza prisustva rezultata (barem trenutni broj bodova) na semaforu u živo u kategoriji u kojoj se natječe
- smanje kazne, odnosno onemogući negativan rezultat,
- koliko je moguće prije dobiju službeni rezultati, najkasnije do 31. 12.
- ako nas ne može pojaviti barem 3 iz pojedine (SVAKOG) množitelja prijeđe na županije + Grad ZG (manje se sramotimo zbog neaktivnosti), a ako može kako dolje ponešto predloženo, onda neka ostanu reg.ozn...
- možda otvori kategorija YL
- ...

I da. Znam da nije prihvatljivo unutar pravila, ali HRS onima koje pomaže na neki način uvjetuje sudjelovanje (pojavljivanje) u natjecanju, ne moraju za plasman, ali potvrda barem u check log... Recimo, gdje su silne postaje koje se javljaju na tzv. provjerama veza na 80m... neka se tu pokažu i dokažu da ih netko čuje!
Tu ide i ona nespretna spomenuta kolizija skupova u istom terminu.

Pokrenuo se novi smjer kako sam spomenuo. Ako SVI budemo u naredne dvije godine svoje mini bojkote, pravdanja, uvjetovanja i sl. stavili sa strane, pritom podržali ovu mladu komisiju uz to da prihvate iskustvo i mudrost onih starijih, smatram da se vrlo brzo i lako može broj 9A sudionika (bez napumpavanja da jedna osoba radi pod 2-3 znaka što bilo nedavno viđeno) prijeći i zadržati se na troznamenkastom broju... dio će njih gristi za plasman i dokazivati vještine i znanja ili kako je spomenuto u ciljevima, a većina će biti potpora ne njima, Savezu ili kome, nego promoviranje 9A područja uz barem simbolično sudjelovanje u dijelu trećeg vikenda u prosincu.

73,

. .

9A5CW

#25
Pozdrav,
kratki osvrt na 9A DX kontest...
9A aktivnost slaba, EU/DX solidna, nažalost kontest je više ličio na neki EU ili DX nego na 9A...
9A stanice nisam se niti trudio raditi, sve ukupno sam radio 13 sati, moj score je bio vidljiv na live contest score i tamo se mogla pratiti situacija po kategorijama.

https://contestonlinescore.com/scoreboard/?contest_id=120

Ukupno nešto malo više od 800 QSO sa 100W i jednom žicom tjunanom od 160 do 10m iz grada sa puno šuma na svim opsezima.
BAND  CW SSB ZONE DXCC POINTS AVG
----------------------------------
  160   1   1    0    2      2 1.0
   80 111   1    7   33    448 4.0
   40 346  40   17   74    973 2.5
   20   5   1    2    4     10 1.7
   15 225  32   27   66    809 3.2
   10  46   5   15   21    199 3.9
----------------------------------
TOTAL 734  80   68  200   2441 3.0


Na kraju sam izabrao SO2Bands kategoriju.

O pravilima:
- 1h je sasvim dovoljno da podigneš log na robota
- ne objavljivati score niti kategoriju na robotu do krajnjeg roka slanja dnevnika
- penalizacija, da, možda je sad previše drastična
- CAT controla da, može se i nekome progledati kroz prste
- self  spotting, imaju i neka strana velika takmičenja, zašto ne i mi ? - CTRL-S u DXlogu ako kome treba

73 Patrik
73, Pa3k 9A5CW
..................................
B. Đorđević napisa:
Ni EU nije šta je bija, držmo se mi Istre.
On je u Božjim rukama, ka i Papin sobar. Razlika je jedino šta sobar viruje u Boga.

9A6KX

Citat: 9A9EE  u 19. Prosinac 2023, 23:37:04
Željezo se kuje dok je vruće pa podržavam da se:
- nakon napravljene statistike ona objavi,
- za one koji žele pobijediti uz rok za slanje dnevnika unutar jednog sata po završetku, stavi obaveza prisustva rezultata (barem trenutni broj bodova) na semaforu u živo u kategoriji u kojoj se natječe
- smanje kazne, odnosno onemogući negativan rezultat,
- koliko je moguće prije dobiju službeni rezultati, najkasnije do 31. 12.
- ako nas ne može pojaviti barem 3 iz pojedine (SVAKOG) množitelja prijeđe na županije + Grad ZG (manje se sramotimo zbog neaktivnosti), a ako može kako dolje ponešto predloženo, onda neka ostanu reg.ozn...
- možda otvori kategorija YL
- ...

I da. Znam da nije prihvatljivo unutar pravila, ali HRS onima koje pomaže na neki način uvjetuje sudjelovanje (pojavljivanje) u natjecanju, ne moraju za plasman, ali potvrda barem u check log... Recimo, gdje su silne postaje koje se javljaju na tzv. provjerama veza na 80m... neka se tu pokažu i dokažu da ih netko čuje!
Tu ide i ona nespretna spomenuta kolizija skupova u istom terminu.

Pokrenuo se novi smjer kako sam spomenuo. Ako SVI budemo u naredne dvije godine svoje mini bojkote, pravdanja, uvjetovanja i sl. stavili sa strane, pritom podržali ovu mladu komisiju uz to da prihvate iskustvo i mudrost onih starijih, smatram da se vrlo brzo i lako može broj 9A sudionika (bez napumpavanja da jedna osoba radi pod 2-3 znaka što bilo nedavno viđeno) prijeći i zadržati se na troznamenkastom broju... dio će njih gristi za plasman i dokazivati vještine i znanja ili kako je spomenuto u ciljevima, a većina će biti potpora ne njima, Savezu ili kome, nego promoviranje 9A područja uz barem simbolično sudjelovanje u dijelu trećeg vikenda u prosincu.

73,

. .
- Statistiku koju izradimo vezano uz natjecanje ćemo objaviti na cro-cc (u arhivske svrhe) i ovdje na forumu

- Semafor uživo - će i dalje ostati preporuka i pokazatelj ozbiljnosti natjecatelja, ne možemo se osloniti na takve vanjske servise pri donošenju pravila za sudjelovanje i uvjetovati time plasman

- to je u planu za slijedeće izdanje, mnogi su reagirali na to i smatramo da su u pravu iako moraju razumijeti da su nekada želje i ideje udaljene od realizacije zbog tehničkih razloga te je ove godine tako kako je, s pripremama za 2024 izdanje bi se hvala bogu trebalo krenuti na vrijeme ja se nadam...

- što ranije krene CC to se skraćuje broj logova koji će stići u roku za slanje, a i kasnije tokom obrade kada je moguće poslati checklog - time su i konačni rezultati manje precizni, pokušali smo naći kompromis da se rezultati objave negdje oko 15. siječnja plus,minus - već to je vrlo dobar rok u usporedbi s nekim veoma poznatim natjecanjima, a postoji i ljudski faktor - robot majstora 2MI i nas iz komisije, ipak se dio radnji vrši ručno, velik broj logova stranci uploadaju krivo (odabiru kategorije za 9A postaje), dio logova stiže mailom jer ljudi zbog vlastitih razloga odn. računala ne mogu napraviti upload i sl. - za sve to je potrebno neko vrijeme, skraćivanje roka za prvu godinu nije bilo moguće, po meni je i ovo na knap ukoliko se želi kvalitetno odraditi taj dio posla

- oko množitelja bi trebalo raspravljati nakon analize logova i statistika, sada svi tapkamo u mraku...

- na prvu: YL kategorija je lijepa ideja, no nažalost liči mi na pozitivnu diskriminaciju i ne znam koliko je zahvalno tako nešto odnosno nije, treba razmisliti, pogledati praksu drugih i vidjeti što je in trenutno...

- broj sudionika iz 9A je već sada poprilično nadmašio lanjski broj, meni je samo žao onih koji su iz nekog razloga odlučili ne sudjelovati - sami su sebi bojkotirali zabavu i možebitni pile-up - ukoliko je glavni problem SOSB Low Power kategorija ili kakve CW only single-band kategorije i ako će to povećati aktivnost a time doprinjeti natjecanju to se da vratiti , izmjeniti ili sl - nigdje nije upisano da 9A postaje moraju imati podudarajuće kategorije DX postajama, opet postoji pitanje izvora financiranja, smisla toga da imamo 1 natjecatelja po kategoriji, a i realno pitanje je na koje je upozorio i Hrvoje - koliko je zapravo aktivnost 9A postaja ? Možda će usporedba znakova 9A koji su sudjelovali u CQWW, WPX, ARRL, WAE i sl. s ovim natjecanjem na kraju biti poražavajuća ?

Citat: 9A5CW  u 20. Prosinac 2023, 09:46:28
- ne objavljivati score niti kategoriju na robotu do krajnjeg roka slanja dnevnika
- penalizacija, da, možda je sad previše drastična
- CAT controla da, može se i nekome progledati kroz prste
- self  spotting, imaju i neka strana velika takmičenja, zašto ne i mi ? - CTRL-S u DXlogu ako kome treba

- to nije ni trenutno objavljeno
- replicirao sam na tu temu više puta
- može se razumijeti da u nekom momentu radi RF-a i sl CAT ne radi, no za top plasmane je potrebno kako bi se utvrdilo poštivanje band-plana i dr.
- self-spoting - to smo dozvolili na ssb-ju i na taj način riješili potencijalni problem varanja i prakse da postaja A uporno spotira postaju B, a iskreno - nemamo ni baš neki efikasan mehanizam za kontrolu toga... preuzeta je najmodernija praksa ARRL DX i WRTC2023, i tu nema puno nauke...

Citat: 9A2M  u 19. Prosinac 2023, 12:11:03
Što se tiče broja naših stanica, nisu tu u pitanju propozicije nego je stanje radio klubova u hrvatskoj katastrofalno. Isto tako i osobnih radioamatera.
Nema nas, ostali smo samo mi stariji. Ne znam gdje su svi ovi mladi. Koliko je tečajeva bilo samo ove godine?

S obzirom na broj radioamatera koji su položili ispit i dobili pozivnu oznaku, rezultat je upravo vidljiv u ovom natjecanju.
Mislim da mrvicu krivo izvodiš zaključak - ne možemo očekivati od djece iz osnovne i srednje škole da nakon položena tečaja doma izgrade vlastitu postaju i budu aktivni u tim godinama - to je zbilja rijetkost, a sretni su već i oni koji uopće imaju klub otkud mogu raditi... no mislim da to nije u suštini rasprave oko najtecanja, sorry što idem u offtopic, mislim da se oko aktivnosti 9A postaja ipak treba pitati gdje smo svi mi stariji koji imamo mogućnost rada i gdje je problem uključiti se jednom godišnje makar na sat-dva, kada bi bili motivirani i složni kao kolege iz DL koji su okupljeni oko BCC ili Rhein-Rhur kluba odn. DARC-a i njegovih natjecanja, to bi bilo lijepo vidjeti i doživjeti bar jednom...

nažalost, želje su želje, a realnost nas ponekad grubo vraća na činjenični kolosijek...

73 mirko

9A5N

U svakom društvu, skupine koje su u izraženoj manjini treba podržati pozitivnom diskriminacijo.
U našem slućaju to su mladi i žene.
Na isti način na koji su u ovom natjecanju pozitivno diskriminirani mladi - YOUTH, treba pozitivno diskriminirati i žene -YL.
73 de Neno 8)

9A6KX

Citat: 9A5N  u 20. Prosinac 2023, 19:42:38
U svakom društvu, skupine koje su u izraženoj manjini treba podržati pozitivnom diskriminacijo.
U našem slućaju to su mladi i žene.
Na isti način na koji su u ovom natjecanju pozitivno diskriminirani mladi - YOUTH, treba pozitivno diskriminirati i žene -YL.

Moguće, meni se instinktivno ideja svidjela.

U međuvremenu, započet je proces izrade cw ručica za nagrade, evo kako izgleda donja strana.

Tako da ćemo imati obećane nagrade (zahvaljujući velikodušnosti sponzora) spremne pri objavi službenih rezultata, samo će personalirani dio s pozivnom oznakom nagrađene postaje trebati dovršiti i sklopiti ručice.

73 Mirko 9a6kx


9A2VX

Tko daje mikrofone za one koji rade samo SSB ???