Autor Tema: Trafo iz mikrovalke  (Posjeta: 480 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline 9A3FP

 • Newbie
 • *
 • Postova: 38
Trafo iz mikrovalke
« u: 16. Srpanj 2023, 18:29:36 »
Pozdrav svima.

Imam pitanje za samograditelje: da li ste ikad išta radili sa trafoom iz mikrovalke i jeste li imali kakvih problema?
Zašto to pitam? Imam nekoliko transformatora iz mikrovalki i htio sam jedan iskoristiti za stabilizirani ispravljač 48V/10A. izabrao sam jedan, priključio ga na napon mreže i malo pričekao da vidim hoće li se šta događati. Ništa. OK, pila za željezo, otpilio sekundar na jednoj strani, izbio ostatak sekundara i dobio prostor za novi sekundar. U taj prostor sam namotao jedan komad izolirane žice i izmjerio napon, podijelio sa brojem namotaja i dobio podatak koliko mi je potrebno namotaja po voltu. Sve pet, ništa lakše.
Nakon toga sam izmjerio kolika je dužina žice po jednom namotaju i to pomnožio s brojem namotaja kako bih dobio podatak koliko žice mi treba.
Da ne dužim, namotao sam sekundar. Bilo je malo mukotrpno obzirom da nisam htio piliti var na jezgri da bih je rastavio, nego sam žicu provlačio kroz prozore. Da bi mi bilo lakše motao sam kvadrifilarno ( 4 upredene žice ).
Kad je bilo gotovo, priključio sam trafo na 220V i izmjerio napon jednog namotaja koji je bio oko 17V. Naravno i ostala 3 namotaja su imali isti napon tako da, kad se spoje u seriju daju nešto više od 50V.
Dok sam tu prčkao oko toga primjetio sam da se trafo blago ugrijao što mi je bilo čudno jer je bio pod naponom tek nekoliko minuta! pustio sam ga da tako radi još 10-15 minuta što je rezultiralo povećanjem temperature do skoro 70 stupnjeva!
Odmah sam posumnjao da je trafo neispravan. Kako sam izabrao baš taj koji ne valja?! Sad treba odmotati sekundar i sve ponoviti s drugim trafoom! Prije nego sam krenuo odmatati sekundar, uzeo sam drugi trafo i priključio ga na mrežni napon i pustio da radi nekoliko minuta. Opet se ponovilo pregrijavanje! Onda sam uzeo treći - isto! Ovaj zadnji sam pustio da radi 20-ak minuta pa se temperatura digla preko 90 stupnjeva! Da sam ga pustio još koju minutu sigurno bi pregorio! I sve to bez opterećenja!
Znači nije problem u transformatorima nego u uštedi materijala! Ti transformatori nisu namjenjeni za neprekidan rad pa su poddimenzionirani! Pretpostavljam.
Možda sam bio preopširan, ali sam htio opisati šta se događalo i upozoriti one koji bi eventualno htjeli nešto raditi s tim transformatorima šta ih čeka.
Na kraju pitanje kako riješiti pregrijavanje? Domatanjem primara? Koliko namotaja? Spajanjem u seriju s trafoom nekave zavojnice - induktivnog opterećenja? Spajanje otpornika u seriju s primarom?
Ako netko ima kakvo rješenje za ovaj problem bio bih zahvalan na odgovoru da ne izmišljam toplu vodu!

73 de 9A3FP.
 


Offline 9A6KX

 • Junior Member
 • **
 • Postova: 57
Odg: Trafo iz mikrovalke
« Odgovori #1 u: 16. Srpanj 2023, 21:40:09 »
Taj trafo poprijeko između primara i sekundara ima limove, koje valja izbiti jer predstavljaju "shunt" u magnetskom smislu...

73 Mirko 6kx
Offline 9A3MR

 • Master
 • ******
 • Postova: 561
Odg: Trafo iz mikrovalke
« Odgovori #3 u: 20. Srpanj 2023, 10:20:40 »
Nažalost, transformator iz mikrovalne je napravljen tako da optimalno radi u opterećenju dok je u neopterećenom stanju struja predmagnetizacije prevelika i transformator se prilično grije. Ukoliko želiš napraviti step-down transformator savjetovao bi ti da promijeniš pristup. Pokušaj VN sekundar transformatora koristiti kao primar za 220V a sadašnji primar koristi kao niskonaponski sekundar.

73, Rolando 9A3MR

Offline 9A3FP

 • Newbie
 • *
 • Postova: 38
Odg: Trafo iz mikrovalke
« Odgovori #4 u: 21. Srpanj 2023, 06:52:52 »
Zahvaljujem na odgovorima i prijedlozima. Obzirom da sam imao nekih negativnih iskustava sa Kineskom robom, nisam se odlučio za kupovinu gotovog ispravljača. Drugi razlog zbog kojeg sam se odlučio za samogradnju je hrpa komponenti tako da ništa ne moram kupovati i treći je reciklaža. Zašto bacati nešto što se može još iskoristiti. Imam nekoliko komada tih trafoa i ništa me nisu koštali, pokušat ću dva jednake snage vezati u seriju tako da se mrežni napon podijeli na 2X po 110V. Ako se ne budu grijali, mogu na svakom sekundaru namotati 24V i vezat ih u seriju.
73 de 9A3FP, Rade