• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Dozvola za radijsku postaju

Autor 9A2JK, 13. Veljača 2021, 10:04:48

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2M

Citat: 9A2JK  u 25. Veljača 2021, 14:53:31
Ja sam napisao da treba Prijedlog pozivne oznake jer tako piše na HAKOM-ovoj
stranici. Budući da je do ovog papira (preciznije gotovog PDF-a) tako lako
doći i košta NULA kuna, onda je bolje to imati nego ne imati. Jer ''...tu su paragrafi,
pa zagrabi...'' (to Balašević pjeva u pozadini  ;) ). Ipak bi HAKOM-u nešto trebali
poslati i poštovati povjerenje koje su nam dali. Tako bar ja mislim.

73
Martin 9A2JK

Za članove HRS-a košta 0kn, a za one koji nisu članovi košta 200kn.

9A2JK

Citat: 9A2M  u 25. Veljača 2021, 17:22:36
Za članove HRS-a košta 0kn, a za one koji nisu članovi košta 200kn.
Hrvoje,

moje osobno mišljenje da je to nepravedno.
Oni koji nisu članovi HRS-a, tj. oni koji ne plaćaju članski doprinos kao ti i ja,
trebalo bi biti najmanje ista cijena, ako ne i više.

Ista cijena za sve = 5 godina po 100 kuna = 500 kuna.

Inače je to (danas jako moderno) diskriminacija !

73
Martin 9A2JK

Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A2B

Citat: 9A2JK  u 25. Veljača 2021, 18:51:03
Moje osobno mišljenje da je to nepravedno.
Oni koji nisu članovi HRS-a, tj. oni koji ne plaćaju članski doprinos kao ti i ja,
trebalo bi biti najmanje ista cijena, ako ne i više.

Ista cijena za sve = 5 godina po 100 kuna = 500 kuna.

Nema razloga za tako nesto, clanski doprinos obuhvaca puno toga vise, ne samo potvrdu, pa ni cijena usluge ne moze biti ista.
A posto se RH odrekla svojih potrazivanja, normalno da se toga mora odreci i HRS. Pozivni znakovi su ipak drzavni resurs, nisu HRSov.

Pozdravljam ideju da se naprave iskaznice umjesto kartona. Ni vozacka dozvola vise nije "knjiga".

9A7AM

Ovakva dozvola kakvu sada imamo je HAKOM-u jednostavno i jeftino rješenje sukladno cijeni koju plaćamo za izdavanje (nula kuna). Ako želimo nešto bolje to automatski povlači veću cijenu, a mislim da nam to nije u interesu. Dozvolu ne moramo nositi sa sobom. Ona nije identifikacijski dokument ili dokument u rangu vozačke dozvole ili dozvole za nošenje oružja. Ako možemo dokazati da je posjedujemo, a dokaz imamo i u online bazi na HAKOM-ovoj stranici, to je sasvim dovoljno. A ništa nas ne košta niti da skeniranu dozvolu imamo u mobitelu.

73, Zrinko, 9A7AM

9A2JK

Citat: 9A2B  u 25. Veljača 2021, 22:09:46
, clanski doprinos obuhvaca puno toga vise, ne samo potvrdu, pa ni cijena usluge ne moze biti ista.
A posto se RH odrekla svojih potrazivanja, normalno da se toga mora odreci i HRS. Pozivni znakovi su ipak drzavni resurs, nisu HRSov.

OM 9A2B,

imaš pravo ''članski doprinos obuhvaća puno toga više, ne samo potvrdu''.

Apsolutno imaš pravo ''pozivni znakovi su ipak državni resurs, nisu HRSov''.
Međutim, država je tj. HAKOM pravo na predlaganje pozivnih oznaka radioamaterima 
dala Hrvatskom radioamaterskom savezu.

Osim toga, država je tj. HAKOM, dala Hrvatskom radioamaterskom savezu da provodi
ispite za amaterske radio-operatore, za što HRS naplaćuje NULA kuna. Toga nema 
nigdje u svijetu (da se radioamaterski ispit ne naplaćuje). Mogao bi reći:
''fućka mi se, ja ne trebam ništa polagati'' i istodobno i dalje lupetati kako 
starimo, nema mladih i sl.

Mislim da griješiš u dijelu da se ''RH odrekla svojih potraživanja''. Država 
financira HRS preko Hrvatske zajednice tehničke kulture, a ni toga vjerojatno
nema nigdje u svijetu. Ako će nam naplaćivati i onda vraćati taj novac ...

Ovo je samo moje osobno mišljenje. Ja sam samo obični član HRS-a (preko kluba)
i nitko se ne treba složiti s mojim razmišljanjima. Kako god, gore izrečeno su
činjenice, a kako ćemo ih tumačiti ... ''Made in Hrvatska''.

73
Martin 9A2JK

P.S. Mislim da je ovo još uvijek unutar teme  ;)
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A2B

Citat: 9A2JK  u 26. Veljača 2021, 19:32:40
Ovo je samo moje osobno mišljenje.

Upravo tako.

No, da se mi vratimo sa misljenja na tehnikalije. Kolika je dozvoljena maksimalna jakost polja prema frekvenciji i kako izracunati minimalnu udaljenost antene od susjedove nastambe prema zeljenoj snazi? Mislim da je to tema koja malo vise zanima siru publiku.

9A4QV

Pozdrav,

dakle, sve je definirano kroz ova dva pravilnika:
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2014_12_146_2740.html
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2019_03_31_627.html

Kako se radi o tvom susjedu, onda taj susjed spada u područje povećane osjetljivosti.
Definicija područja povećane osjetljivosti bi bila:
Podrucja  povecane  osjetljivosti  su zgrade stambene i poslovne namjene, škole, ustanove
predškolskog odgoja, rodilišta, bolnice, domovi za starije i nemocne, smještajni turisticki
objekti te djecja igrališta. Pod podrucjem povecane osjetljivosti podrazumijevaju se i
neizgrađene površine namijenjene (prema urbanistickom planu) za navedene objekte

Za područje povećane osjetljivosti postoje zakonom utvrđene granične razine koje možeš pronaći kolike su i kako se izračunavaju kroz gornja dva linka.

Ono što tebe zanima su granične razine jakosti električnog polja za područje povećane osjetljivosti:
1-10 Mhz koje iznose 34,8/ korijen iz f (MHz) V/m
10-400 MHz iznosi 11,2 V/m
400-2000 MHz iznosi 0,55 x korijen iz f (MHz) V/m
2000 MHz na više iznosi 24,4 V/m

Dakle, ti sa svojom kombinacijom snage, pojačanja antene i svega ostaloga što doprinosi izračunu ERP-a na bi smio prelaziti gore navedene vrijednosti.
To možeš izračunati tako da koristiš formule koje je Nikola Perčin složio u Excellu, link je Martin stavio ranije.

Iz tih formula, ubacivanjem podataka dobiti ćeš minimalnu udaljenost ili jačinu polja u točki na određenoj udaljenosti.

E sada, ta jačina polja će biti za tvoj najnepovoljniji slučaj!
Ta jačina polja će biti za slučaj da se točka susjeda nalazi na istoj visini kao tvoj maksimalni lob i pojačanje antene.
Ako si na toj udaljenosti unutar graničnih razina, onda dalje ne trebaš računati.
Ako si prekoračio granične razine, onda bi trebao potegnuti liniju sa visine na kojoj ti je antena prema visini točke na kojoj se mjeri polje (recimo maksimalna visina krova) i prema dijagramu zračenja za taj (vertikalni kut) antene napraviti korekciju pojačanja antene, koja će biti manja a samim time i jačina električnog polja.

Nadam se da si shvatio u čemu je "kvaka".
Ako već misliš raditi dozvolu za veliku snagu, i očekuješ da će HAKOM izaći mjeriti jačinu polja, bilo bi ti zanimljivo izračunati stvarne vrijednosti i usporediti sa mjerenjem HAKOM-a.

U praksi, koliko vidim, imaš veliki stup, to je bolje za tebe jer će ta udaljenost od susjeda biti veća, a i zbog kuta zračenja, glavni snop će prebacivati susjeda, a slijedeći koji bi se mogao naći na horizontu u snopu biti će već dovoljno udaljen da nema bojazni od jačine električnog polja.

Eto...

9A5MPV

Pojasni policajcu kad te nadje u parku kako razvlačiš neku žicu po drveću, što to radiš, i kakvi su ti to mali minijaturni uredjajčići s nekim blještećim displejima, i zašto kuckaš po tamo nekom špijunskom gumbiću.

73

Citat: 9A5CZI  u 24. Veljača 2021, 22:09:26
Nigdje ne piše da moramo nositi dozvolu sa sobom. Moramo je imati kako bi smjeli biti aktivni na opsezima ali ništa više od toga (ispravite me ako griješim).
Ja sam svoju dozvolu skenirao i imam je u mobitelu ako netko pita...

73 de Zrinko

9A3LI

Citat: 9A5MPV  u 18. Siječanj 2023, 07:41:00

Pojasni policajcu kad te nadje u parku kako razvlačiš neku žicu po drveću, što to radiš, i kakvi su ti to mali minijaturni uredjajčići s nekim blještećim displejima, i zašto kuckaš po tamo nekom špijunskom gumbiću.

Pa nismo u 1971. da bi policajca to zanimalo, danas svako od nas u džepu ima ono o čemu legendarni James Bond nije ni sanjao !

9A7KTF

Dozvola bi definitivno trebala biti nekog normalnog formata. Iako zapravo nitko ne provjerava te dozvole fizički, no bilo bi fora imati nešto kao na slici recimo  :)
9A7KTF, Sergio

9A9RR

Ja mislim da nam je dosta plastike u novčaniku. Zato imamo pametne osobne di bi se moglo vidit sve što triba!

9A4CW

Citat: 9A7KTF  u 26. Siječanj 2023, 08:59:05
Dozvola bi definitivno trebala biti nekog normalnog formata. Iako zapravo nitko ne provjerava te dozvole fizički, no bilo bi fora imati nešto kao na slici recimo  :)

Moj glas za.

To bi naravno nešto koštalo u odnosu na ovaj papir sada.
I nažalost nema to tko predložiti "Agenciji"

Pozdrav društvu, Dejan
9A1CRS contest team