• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Remote IOTA aktivacije

Autor 9A2M, 22. Travanj 2023, 00:22:30

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3IV

5N, vidis, dopustam slobodu misljenja. To sto ja izrazavam svoje misljenje da nesto nije to je za tebe ogranicavanje, ali kad TI izrazavas svoje misljenje onda to nije ogranicavanje.

Tako je to i sa prekrizenim ft8. Izrazava moje misljenje. Nemoj mi ogranicavati slobodu i traziti da promijenim avatara. Meni je bas lijep, dobar, zabavan i svakom upada u oko. Imam svoje misljenje, izrazavam ga a to sto se netko osjeca uvrijeđenim zbog toga u 99 posto slucajeva je zato jer zna da sam u pravu ali ne zeli to priznati.

Onaj 1 posto je kad se nije shvatilo sto sam rekao.

Nadam se kako neces opet reci da ne  dopustam drugima da izraze svoje misljenje.

Da podsjetim i ostale da smiju pisati na forumu. Ne samo o ovoj temi nego o svemu sto se desava u radioamaterizmu u 9A. A ne da deset dana nema nikakve nove rasprave. Tuzno je to

Sa nostalgijom se sjecam 3GE i qrpeme teme na vhf/uhf

I da. Moram ponoviti. Stalna mantra je kako ce digitalizacija privuci mlade u radioamaterizam. I stalno se ponavlja kako mladi dolaze na kapaljku. Ocito da digitalizacija NE privlaci mlade. Ali nema veze. Bitno da se ponavlja

Prekrizeni ft8 ostaje. Glasno i jasno kaze. Radio amaterizam ide u krivom smjeru. To sto vecina to ne vidi, nece priznati ne znaci kako to nije istina. Ili mi se podacima moze dokazati kako nisam u pravu. Koliko ljudi nakon tri godine od ispita ostaje u radio amaterizmu?

SVE ILI NIŠTA

9A2JK

Radioamater, operater, upravlja radio stanicom. Pri tome je potpuno svejedno je li operater pritišće 
gumbe na upravljačkoj ploči radio stance ili upravlja mišom preko (udaljenog) računala. Radio stanici 
je potpuno svejedno na koji način je uspostavljena veza između operatera i računala koje (posredno) 
upravlja s radio stanicom. O metodi upravljanja radio stanicom ne ovisi mogućnost uspostave radio 
veze.

Radio veza između dva radioamatera moguća je samo i jedino korištenjem posrednika tj. radio stanice. 
Bez radio stanice (i drugih uvjeta kao npr. propagacije ili umjetni posrednik, repetitior, satelit) radio 
veza nije moguća. Kad su ispunjeni svi uvjeti da bi radio veza bila moguća, dalje sve ovisi o operateru. 
Radioamaterovo znanje (stječe je učenjem) i vještina (rezultat iskustva) su onaj glavni i presudni 
faktor hoće li se veza uspostaviti ili ne.

Nove tehnologije i vrste emisija zahtijevaju mnogo učenja i puno starijih bi voljeli da toga nema, da 
promjene budu spore ili da ih uopće nema. Zašto bi pod stare dane učili nešto novo i bolje?  :)

Hoće li IOTA, IOCA, DXCC itd... za svoje diplome priznati remote rad, ovisi samo o njima.
Oni mogu propisati pravila kako ih volja. Npr. da operater s IOTA otoka svaku parnu vezu mora 
uspostaviti stojeći na desnoj nozi, a neparnu stojeći na lijevoj nozi.  :)

Za kraj ove objave predlažem da se držimo teme (Remote IOTA aktivacije), a o povećanom broju 
mladih radioamatera, FT8 i avatarima, pogotovo ovim neprimjerenim i netolerantnim (kao npr.
'' ja 9A3IV zabranjujem FT8 '') pišite u drugoj temi.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A3TY

Citat: 9A5N  u 25. Travanj 2023, 20:53:31
Minimalni utjecaj na okoliš bez šatora, hrpe jela i pića, smeća, pišanja i sranja po otoku.

Opa, znači ni pozitivan utjecaj nije dobrodošao?  ;D

Primjer xyz : Dođem do otoka, montiram antenu na otok i pružim kabel po konopu do broda. Sva druga oprema nalazi se na brodu. Da li je to remote IOTA aktivacija?

O čemu vi pričate. IOTA je program koji ima svoje kreatore i svoje rukovodstvo i ima svoja pravila. Oni određuju što se smije a što ne smije.
Kao što je i naša država rekla da je za potrebe fiskalizacije plaćanje kreditnom karticom gotovinsko plaćanje tako i bilo tko drugi može reći da je kocka kugla (što i jest u n-dimenzionalnom prostoru) ili neku drugu tvrdnju. Sudjelovanjem u nekom programu pristaješ na pravila tog programa. Točka.
No, zamislimo da je ekipa otišla na Bouvet i ostavila tamo opremu i sad non-stop rade remote s tom opremom preko satelitskog linka. Uskoro nikome više ne bi bio interesantan Bouvet. Isto tako mnogi gube interes za DXCC kad se vidi kako lako uporabom FT8 dođeš do rezultata. Ništa što je lako nije interesantno niti se cijeni. Da li se cijeni cura do koje si lako došao? Da li se cijeni radioamaterska diploma do koje si lako došao? Da li se cijene radioamaterski rezultati do kojih si lako došao? (samo u neradioamaterskim krugovima)
73 de Ivo, 9A3TY

9A5N

Citat:Opa, znači ni pozitivan utjecaj nije dobrodošao?  ;D
Da neka ekipa dođe na tvoj komad zemlje, dovuče hrpu stvari i okolo vrši nuždu, bili i onda bilo  ;D ili  >:(?
Jesu li oni klaunovi na Bovet donijeli kemijski WC koji će na odlasku pokupiti zajedno sa sadržajem?
Ne, donijeli su zahodsku dasku koju su valjda i pokupili a ono ispod daske su ostavili pingvinima da počiste.
I to nije bio jedan klaun jedan dan nego više klaunova više dana pa je toga sigurno bila malo veća hrpa.

Citat:Primjer xyz : Dođem do otoka, montiram antenu na otok i pružim kabel po konopu do broda. Sva druga oprema nalazi se na brodu. Da li je to remote IOTA aktivacija?
Da ti ne odgovorim krivo, napiši upit rukovodstvu poduzeća IOTA Ltd.
Ako spomeneš neku donaciju, sigurno će ti priznati takav rad.
Ako se odlućiš na malo obilniju donaciju, dobiti ćeš i novu IOTA referncu recimo za naš otok Jabuku koji tako i tako geološki i lokacijski ne spada u postojeće IOTA reference.

Citat:No, zamislimo da je ekipa otišla na Bouvet i ostavila tamo opremu i sad non-stop rade remote s tom opremom preko satelitskog linka.
Da, samo nisu uspjeli pingvine naućiti dotakati gorivo u agregate i servisirati opremu i antene. Možda drugi put!  ;D

Citat:Ništa što je lako nije interesantno niti se cijeni.
I po forumu je lako pisati pa ti je interesantno. Na avataru ti piše "Život posvećen forumu".
73 de Neno 8)

9A3TY

Citat: 9A5N  u 28. Travanj 2023, 17:16:30
Citat:Opa, znači ni pozitivan utjecaj nije dobrodošao?  ;D
Da neka ekipa dođe na tvoj komad zemlje, dovuče hrpu stvari i okolo vrši nuždu, bili i onda bilo  ;D ili  >:(?
Jesu li oni klaunovi na Bovet donijeli kemijski WC koji će na odlasku pokupiti zajedno sa sadržajem?
Ne, donijeli su zahodsku dasku koju su valjda i pokupili a ono ispod daske su ostavili pingvinima da počiste.
I to nije bio jedan klaun jedan dan nego više klaunova više dana pa je toga sigurno bila malo veća hrpa.

A pingvini svoju mokraću i izmet uredno skupljaju i odlažu u sustav odvodnje?
Životinjsku mokraću i izmet možemo koristi za gnjojenje a Majka priroda ima ništo protiv ljudske ?!?

Citat:No, zamislimo da je ekipa otišla na Bouvet i ostavila tamo opremu i sad non-stop rade remote s tom opremom preko satelitskog linka.
Da, samo nisu uspjeli pingvine naućiti dotakati gorivo u agregate i servisirati opremu i antene. Možda drugi put!  ;D

Napajanje može biti na solarne panele a kako tamo izgleda stalno puše onda ni vjetroelektrana ne bi bila loša.
A oprema bi radila dok se ne pokvari. To sigurno ne bi bilo za par dana.

Citat:Ništa što je lako nije interesantno niti se cijeni.
I po forumu je lako pisati pa ti je interesantno. Na avataru ti piše "Život posvećen forumu".

Nisam to ja napisao niti definirao kriterije.
73 de Ivo, 9A3TY

9A5N

Citat:A pingvini svoju mokraću i izmet uredno skupljaju i odlažu u sustav odvodnje?
Ne, ali to je njihov životni prostor, tamo žive tisućlječima i znaju što, kako i gdje.
Klaunovi su došli u njihov životni prostor i zagadili ga.

https://www.npolar.no/en/regulations-bouvetoya-nature-reserve/
Pomno pročitaj dio Guidelines to avoid the introduction of non-native species to Bouvetøya
Siguran sam da ga klaunovi nisu pročitali kao ni sve ostalo što tamo piše.

Citat:Napajanje može biti na solarne panele a kako tamo izgleda stalno puše onda ni vjetroelektrana ne bi bila loša.
A oprema bi radila dok se ne pokvari. To sigurno ne bi bilo za par dana.
Neznam što se čeka!
Na navedenom linku imaš sve informacije i savjete kako na Bouvet.
73 de Neno 8)