Martine sve si točno napisao i pojasnio.
Ja bih nadodao da se mnogi operatori koji do sada nisu koristili FT8 upuštaju u rad bez da su pročitali i osnovna pravila i proceduru rada.
Druga stvar je vrsta rada, obični FT8 ili F/H. Ekspedicije to na svojim stranicama uredno objave ali mnogi ne čitaju.
I onda dolazi do problema. Konkretno sada je aktivna expedicija D67AA. Rade isključivo F/H (tako su napisali na svojoj stranici).
Prvi dan, pile-up nemoguć, zovem ih na gornjem rubu 2987Hz, i nakon 2 sata me prozovu. TX se prebaci na njihov RX QRG ispod 1000Hz, šaljem im R raport ali nema odgovora. Zašto?
Zato što ih gomila stanica zove bez da su prozvani u rasponu od 50Hz do 1000Hz i prave mi QRM. Pored toga tu su i policajci koji tim stanicama emitiraju QSY, 99, IDIOT, itd. Sve isto kao i na CW i SSB.
Odem na Club Log live stream i vidim da su me ulogirali.
Pratio sam njihov RX period i vidio jako puno stanica (među njima i naših) koje su prozvane ali im R raport daju na frekvenciji na kojoj su ih i pozivale.
Jedna naša stanica je ostala na QRG-u i nastavila slati R raport i nakon što je D67AA prestao s radom. 3 sata ta naša stanica i još nekoliko stranih dere bez prestanka

U čemu je stvar? Koriste WSJT-Z. A da bi stvar bila još kompliciranija, neki korisnici WSJZ-Z pozovu D67AA, i vjerojatno odu od stanice. I taj WSJT-Z počne pozivati ostale stanice koje žele raditi D67AA.
I sada nešto što meni nije jasno. D67AA je u F/H modu. I gledam njihovu prijemnu QRG. Stanica ga zove, oni mu pošalju raport, stanica mu uzvrati raport na istoj QRG i D67AA mu pošalje RR73.
Gledaju to i drugi, pa onda na DXC nastaje svađa - neki pišu F/H, neki običan FT8.
Iskreno ni meni nije jasno što se dogodi da neke stanice prođu a da ne koriste F/H. Nisam nikada bio lisica ali volio bih čuti od onih koji jesu da li je greška u software-u ili nešto drugo.
73 de 9A2M, Hrvoje