• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Kinez BaoFeng DM-5R Dual Band kao DMR uređaj

Autor 9A7PAR, 01. Travanj 2021, 21:08:48

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A7PAR

Pozdrav svima,

Probuđen iz zimskog sna i sa aktiviranim znakom našao sam se u nepoznatim vodama radioamaterizma. Prošlo je 15 godina od kada sam imao uređaj u ruci pa sam ponukan stvarno jeftinim kinezima kupio BaoFeng DM-5R. Uređaj je simpa, ne baš kvalitetan ali otvara repetitore i radi na 2M i 70CM. Moja početna sreća je ubrzo potonula kada sam se uhvatio meni novih pojmova Echolink-a DMR-a i sl.

No ne odustajem lako. Otišao sam na RadioIN napravio registraciju uplodao dokaze o znaku i čekam potvrdu registracije.

I šta sad? Kakva su iskustva sa navedenim uređajem na DMR-u? Što dalje da radim?

Help.

73 de 9a7par (Boris)

9A7BCP

9A2M

Pozdrav Boris,

I dobrodošao nazad u radioamaterske vode!
Koliko vidim DMR ID ti je već dodijeljen, a što se tiče tvog vokca ne znam koja je revizija. Stare nisu radile na DMR-u, novije rade.

73 de 9A2M, Hrvoje

9A7PAR

Hrvoje prije svega hvala na odgovoru,

Svakako ću morati nekoga odvesti na pivo da mi malo objasni što, kako, zašto i kojim smjerom krenuti. Uređaj je nažalost UV-5R tako da ništa od DMR piče dok ne kupim novi uređaj. Ova tišina na analogiji me razočarava i rastužuje pogotovo na R6 koga vidim kroz prozor.
Ako je DMR korak u sadašnjost to je korak koji ja želim napraviti.

Hvala još jednom 73 de 9A7PAR

9A2B

Na DMRu je puno veca guzva, ipak se radi o umrezenim repetitorima, na toj mrezi se nalazi cijela Hrvatska, a ni dijaspora ne zaostaje.
Slicno je i na Yaesuovom C4FM.

NO, ako bas zelis guzvu, tada ces morati pogledati u pravcu nizih frekvencija i prebaciti se na KV.
U svakom slucaju - samo polako, bez zurbe, sve se stigne. Dobra stvar je sto oprema nikad nije bila jeftinija, pa se solidna KV stanica moze naci za par stotina Eura, a zicanu antenu si slozis sam.