• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

2m+70cm

Autor 9A6SKR, 12. Veljača 2021, 14:57:36

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6SKR

Pozdrav svima,
Eto mene nakon dugo godina izbivanja ponovo u radioamaterskim vodama. Da se to posve ostvari trebao bi neki savjet što uzeti. Imam staru UKV starinu i ona je OK, bar se nadam, jer je preko 20 god. u ormaru. Zanima me više ručna radio stanica 2m+70cm, pa ako može neki prijedlog. Nešto dobro i novo.

73
9A6SKR.
9A6SKR, Zlatko

9A6NDZ

Svakako uzeti uređaj sa DMR-om koji je trenutno aktualan. Od jeftinijih preporuka Radioddity GD77, a od malo skupljih AnyTone 878.
Moj SDR prijemnik: http://9a6ndz.ddns.net:8073

9A2Z

Citat: 9A6SKR  u 12. Veljača 2021, 14:57:36
Pozdrav svima,
Eto mene nakon dugo godina izbivanja ponovo u radioamaterskim vodama. Da se to posve ostvari trebao bi neki savjet što uzeti. Imam staru UKV starinu i ona je OK, bar se nadam, jer je preko 20 god. u ormaru. Zanima me više ručna radio stanica 2m+70cm, pa ako može neki prijedlog. Nešto dobro i novo.

73
9A6SKR.

Najprije trebaš obnoviti dozvolu za rad. Tvoj pozivni znak ne vrijedi bez tog dokumenta.
Pošto te nije bilo 20 godina kako si naveo, pitaj HRS kako doći do tog dokumenta.
Bez važeće dozvole za rad ne možeš ništa raditi.

Lp.
9A2Z

+++

9A2JK

Štef, 9A2Z, naravno da je sve točno što si napisao.
OM 9A6SKR smije kupiti i posjedovati bilo koji radio uređaj,
ali ga bez dozvole NE SMIJE koristiti.

Traži se prijedlog koji uređaj kupiti, pa nastavimo u tom tonu.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A2Z

+

Martin, nisi napisao  koji uređaj da kupi OM 9A6SKR a znam da imaš nekoliko prijedloga u vezi DMR RU

Ja mogu predložiti odmah dostupan i provjeren DMR RU ALINCO

https://www.mar-elektronika.hr/product_details.php?id=1048

lp
9A2Z

+++

9A6SKR

Dozvola je obnovljena. Raspadom mojeg matičnog kluba 1992. sam se i ja nekako povukao i nisam imao kontakte do nema dugo. Kontaktirao sam HRS i tada najprije doznao da mi je onaj YU promijenjen u ovaj sada i da sam član RKZ. Članarina plaćena, tako da nema problema za dozvolu. Inaće stara, a opet malo korištena UKV stanica je Yeasu-480R. Prije sam imao rotator, Tonnu 6,2m. To sam skunuo kada nam se ravni krov na zgradi sanirao i više nikad nije gore postavljena. Rotator je sada u drugim rukama, a Tonnu još imam u dijelovima, ali neće više ići gore. Ići će nešto jednostavno poput Diamond X-200A. To će biti dovoljno, bar za početak. a kasnije, tko zna.
Baš sam gledao tog Alinca DJ-MD5EG i sada slijedi pitanje. Da li se mora kupiti stanica kod nas, ili ju se može naručiti izvana.
9A6SKR, Zlatko

9A2M

Citat: 9A2Z  u 12. Veljača 2021, 19:46:48
+

Martin, nisi napisao  koji uređaj da kupi OM 9A6SKR a znam da imaš nekoliko prijedloga u vezi DMR RU

Ja mogu predložiti odmah dostupan i provjeren DMR RU ALINCO

https://www.mar-elektronika.hr/product_details.php?id=1048

lp
9A2Z

+++

Pozdrav Štef,

Da li za taj uređaj imaš CPS i Codeplug?

9A2Z

Citat: 9A6SKR  u 12. Veljača 2021, 22:54:50
Dozvola je obnovljena. Raspadom mojeg matičnog kluba 1992. sam se i ja nekako povukao i nisam imao kontakte do nema dugo. Kontaktirao sam HRS i tada najprije doznao da mi je onaj YU promijenjen u ovaj sada i da sam član RKZ. Članarina plaćena, tako da nema problema za dozvolu. Inaće stara, a opet malo korištena UKV stanica je Yeasu-480R. Prije sam imao rotator, Tonnu 6,2m. To sam skunuo kada nam se ravni krov na zgradi sanirao i više nikad nije gore postavljena. Rotator je sada u drugim rukama, a Tonnu još imam u dijelovima, ali neće više ići gore. Ići će nešto jednostavno poput Diamond X-200A. To će biti dovoljno, bar za početak. a kasnije, tko zna.
Baš sam gledao tog Alinca DJ-MD5EG i sada slijedi pitanje. Da li se mora kupiti stanica kod nas, ili ju se može naručiti izvana.

Ovo što si napisao nema veze sa dozvolom iz HAKOM-a. Moraš sam tražiti dozvolu iz HAKOM-a. U ovih 20 godina što nisi bio aktivan promijenilo se puno toga. U evidencijama HAKOM-a o izdanim radio dozvolama tebe nema .
Ako si član RKZ javi se njima da ti to srede kod HAKOM-a. Ništa se ne plača.

Lp
9A2Z

+++

9A6SKR

Rečeno mi je da će to oni sredit. Neću još biti aktivan 3 mjeseca sigurno. Do onda će se to sigurno sredit.
9A6SKR, Zlatko

9A2JK

Citat: 9A2Z  u 12. Veljača 2021, 19:46:48

Štef,

komentirao sam u ulozi moderatora, jer je rasprava o pitanju koji uređaj kupiti počela skretati na temu dozvole.

Koji god amatersku radio stanicu kupio, za POSJEDOVANJE ne treba nikakva dozvola.

Ne, nemam prijedlog za 2m+70cm jer (još) nisam aktivan na tim bandovima.

O dozvoli itd. lijepo molim nastavimo u temi ''Dozvola za radijsku postaju''

73
Martin 9A2JK

Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A6SKR

Citat: 9A6NDZ  u 12. Veljača 2021, 15:40:18
Svakako uzeti uređaj sa DMR-om koji je trenutno aktualan. Od jeftinijih preporuka Radioddity GD77, a od malo skupljih AnyTone 878.
A što misliš na BTech DMR-6X2? Vele da je to nasljednik AnyTona 878. Vidim da Anytone dobija dobre ocjene.
9A6SKR, Zlatko

9A2M

Pozdrav 9A6SKR (ne znam ti ime pa moram ovako po znaku)

Trenutno se u 9A na DMR-u baš i ne koristi puno modela vokaca. Tako da ćeš teško iz prve ruke dobiti recenziju. Uglavnom prevladavaju Radiddity i Retevis, nerijetko se nađe i pokoji Anytone a ostali modeli su jako malo zastupljeni.
Jasno mi je da te zanimaju karakteristike uređaja ali kod odluke nemoj zaboraviti da ćeš ga nakon kupnje morati programirati preko CPS-a i ubaciti mu Codeplug.
I naravno tvoje sljedeće pitanje će biti: Gdje da nađem Codeplug?
Razmisli malo i o tome prilikom kupovine.

73 de 9A2M, Hrvoje

9A6SKR

Mislim da sam odlučio. Anytone AT-D878UV. Još ću malo čitat okolo prije kupnje. Nije to tako hitno. 13.02.2012.

Da ne otvaram novi post, upravo naručena iz Njemačke (WiMo). Htio iz Velike Britanije, ali od Nove Godine bi platio Carinu i PDV.
Antene su već kupljene. Diamond X200N i Falkos MA-2000. Jedna za krov, a druga za vikendicu.
9A6SKR, Zlatko

9A6SKR

Jučer doznao još nešto, pa se sada razmišlja još dalje, a to je nabava nove KV štacije. Ima tu i nagovora, na ICOM IC-9300 te antene Diamond CP65. ali vidjeh nešto što bi me još više zadovoljio, a to je Yaesu FT-991A. Znam da je bolje imat KV zasebno, pogotovo kada imam Yaesu FT-480R, ali imat KV, 6m, 2m, 70cm u jednom nije loše, ili možda je. Jel je ima netko i kako je zadovoljan sa njom.

9A2Z je bio u pravu. Klub nije poslao ništa. Tek sam danas poslao Hakomu sve potrebne papire. Zahtjev za izdavanje dozvole i Potvrda o prijedlogu pozivne oznake. Mislio sam da će to napraviti RKZ, ali nije. Gđ. Marija mi je poslala prijedlog i prazni formular za izdavanje dozvole. Ispunio ga i poslao. Nadam se da će sada biti sve OK.

73
Zlatko, 9A6SKR
9A6SKR, Zlatko