• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Baloni na aprs-u

Autor 9A5ADI, 15. Kolovoz 2019, 17:00:22

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A5ADI

Pozdrav, zanima me koja je namjena amaterskih balona koji se puštaju u atmosferu.

9A3ZI

Nisu amaterski nego su meteorološki od meteo službi i forwardirani na aprs.fi od njihovih pratitelja preko radiosondy servera
73, 9a3zi
PS: Ako misliš na balone koje vidiš na aprs.fi

9A5ADI

9A3DZK

To su meteoroloski, al postoje i radioamaterski baloni.
Prvi kojeg sam uhvatio dok sam bio u setnji bio je K6RPT-11 mislim ili tako nesto.
Taj je okruzio svijet desetak puta. Mislim da je to dovoljan razlog za pustanje aprs balona heh. Zanimljivo je vidjet putanju tj. strujanja zraka na visini i pratiti koliko ce izdrzati.

9A5ADI

Da, baš sad gledam na netu - zanimljivo.

9A7KXP

Itekako zanimljivo.Taj je Balon K6rpt-11 postao legenda.Mislim da je 13 puta prošao zemlju.Bilo ga je milina gledati.S obzirom koliko je sredstva potrošeno organizacijsi i materijalno,balon je nadmašio sve očekivano za bar 10 krugova.Bio je opremljen sa Aprs trackerom koji je odašiljao na 144.390 i 144.800mhz.Bio je na solarni pogon i informacije o položaju,brzini,visini i temperaturi su se prenosili samo po danu.Bilo je lijepo vidjeti kako ga zraćne struje vode po svijetu,ali najljepše je bilo vidjeti kako se radioamateri u Rusiji,Kini,cijeloj Aziji priključili praćenju sa otvaranjem digipitora i gatova tamo gdje ih nije bilo.Takvih projekta je bilo i ima ih u Europi a budu povremeno i kod nas.Nažalost skupi su ali su odličan spoj zabave,znanosti i tehnologije.Proguglaj malo i naći ćeš puno krasnih puštanja balona koji su na sebi prenosili i sliku ham putem,uz nenadomjesni Aprs.

9A5ADI

Evo pao je jedan kod vk, sad me zanima da li on stalno emitira na 402mhz?? I koliko mu drze baterije??

9A7DI

Sonda je pala između Ivankova i Vinkovaca, malo južnije.
Koordinate su 45.2748  18.7318
Za pronalazak se treba držati  tih koordinata  i ići u smjeru istoka nekakvih 150 m
Sonda emitira 8 h od puknuća balona, dakle, negdje do 22h, tada se baterije isključuju.
Ivan, 9A7DI

9A4CD

Citat: 9A7KXP  u 26. Kolovoz 2019, 13:08:19
Itekako zanimljivo.Taj je Balon K6rpt-11 postao legenda.Mislim da je 13 puta prošao zemlju.Bilo ga je milina gledati.S obzirom koliko je sredstva potrošeno organizacijsi i materijalno,balon je nadmašio sve očekivano za bar 10 krugova.Bio je opremljen sa Aprs trackerom koji je odašiljao na 144.390 i 144.800mhz.Bio je na solarni pogon i informacije o položaju,brzini,visini i temperaturi su se prenosili samo po danu.Bilo je lijepo vidjeti kako ga zraćne struje vode po svijetu,ali najljepše je bilo vidjeti kako se radioamateri u Rusiji,Kini,cijeloj Aziji priključili praćenju sa otvaranjem digipitora i gatova tamo gdje ih nije bilo.Takvih projekta je bilo i ima ih u Europi a budu povremeno i kod nas.Nažalost skupi su ali su odličan spoj zabave,znanosti i tehnologije.Proguglaj malo i naći ćeš puno krasnih puštanja balona koji su na sebi prenosili i sliku ham putem,uz nenadomjesni Aprs.

Legenda o K6RPT-11 i danas traje, istina je da to nije isti balon ali misija mu je ista.

https://aprs.fi/#!mt=roadmap&z=11&call=a%2FK6RPT-11&timerange=604800&tail=604800

73's
Igor
9A4CD

9A5ADI

Citat: 9A7DI  u 29. Siječanj 2020, 18:09:00
Sonda je pala između Ivankova i Vinkovaca, malo južnije.
Koordinate su 45.2748  18.7318
Za pronalazak se treba držati  tih koordinata  i ići u smjeru istoka nekakvih 150 m
Sonda emitira 8 h od puknuća balona, dakle, negdje do 22h, tada se baterije isključuju.
Ivan, 9A7DI

Probao ga je kolega jučer pronaći, ali nije uspio. Šteta što duže ne emitira na 402 ili pak nema neki beacon male snage da ga se lakše nađe.

9A7DI

Hm, čudno.
Ta sonda je na idealnoj poziciji kako inače zna past. U pravilu pada u kakvu šikaru, šumetinu, brdo, ribnjak, van 9A i tako :-(.
Mislim da je netko ipak bio brži i pokupio ju.
Dobro da emitira i tih 10h, zahvaljujući kvalitetnim baterijama koje moraju raditi i pri temperaturi od -60 stupnjeva, na 35 km visine. Inače sonda vuče više od 100 mA.
Onaj tko pokupi sondu trebao bi na stranici:  https://radiosondy.info/ staviti status "nađena" da drugi nejdu u potragu bez veze. Stranica na kojoj su označene sonde puštene iz ZG i detalji o njima :  https://radiosondy.info/maps/web_map.php?startplace=Zagreb+%28HR%29&launch_site_map=1&ListDown=1

9A5ADI

Citat: 9A7DI  u 31. Siječanj 2020, 11:24:10
Hm, čudno.
Ta sonda je na idealnoj poziciji kako inače zna past. U pravilu pada u kakvu šikaru, šumetinu, brdo, ribnjak, van 9A i tako :-(.
Mislim da je netko ipak bio brži i pokupio ju.
Dobro da emitira i tih 10h, zahvaljujući kvalitetnim baterijama koje moraju raditi i pri temperaturi od -60 stupnjeva, na 35 km visine. Inače sonda vuče više od 100 mA.
Onaj tko pokupi sondu trebao bi na stranici:  https://radiosondy.info/ staviti status "nađena" da drugi nejdu u potragu bez veze. Stranica na kojoj su označene sonde puštene iz ZG i detalji o njima :  https://radiosondy.info/maps/web_map.php?startplace=Zagreb+%28HR%29&launch_site_map=1&ListDown=1

Hvala na informacijama, zanimljivo.