• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Primopredajnik za FT8

Autor 9A2JK, 05. Kolovoz 2020, 17:16:31

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2JK

U drugoj temi je u dva navrata spomenuto da se sa ATLAS 210 ne može
raditi FT8. To je potpuno pogrešno.

Za FT8 treba SSB primopredajnik. Uloga primopredajnika u FT8 radu je
potpuno ista kao i u SSB radu. SSB primopredajnik prenosi FT8 signal na
isti način kao i govor. Sve ostalo je stvar računala i nema veza sa tipom
primopredajnika.

Činjenica je da ATLAS 210 nema CAT – nema kompjutorsko upravljanje,
a ni povezivanje sa zvučnom karticom nije predviđeno kao kod novih
primopredajnika. Ali, ako se na uređaj može spojiti mikrofon i zvučnik,
onda se može spojiti i zvučna kartica PC-a.

CAT tj. kompjutorsko upravljanje nije zamjena za operatera. CAT je pomoć
operateru u FT8 radu. FT8 se lijepo može raditi i bez CAT-a iako manje
komotno.

Ako radioamater razumije što je i kako radi FT8, spajanje sa računalom i
namještanje razina audio signala neće biti problem. Rad u FT8 modu neće
biti komotan kao sa npr. IC-7300, ali je potpuno moguć.

Ako trenutno nemate novaca za npr. IC-7300, a možete negdje povoljno
nabaviti ATLAS 210 (ili neki drugi stari, ali ispravan, SSB uređaj) nema
nikakvog razloga da ne radite sa FT8. Od antene dovoljan vam je dipol
za npr. 14 MHz (to je duljina antene cca 10 m). Vrlo važno je da na koaks,
na mjestu spajanja na antenu, stavite VF prigušnicu/balun. Kao napajanje
primopredajnika izbjegavajte ''switch-erska'' napajanja, osim ako niste
stvarno sigurni da ne prave smetnje.

73 ES BEST FT8 DX
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A3IV

Ako nikad nisi imao atlasa, normalno da pričaš to sto pričas. Atlas nema cat. Moze se spojiti zvučnik na mic ulaz kartice a line izlaz na mic ulaz atlasa. Tu si potpuno u pravu. Ali....

Atlas ima vfo. Jako dobar vfo. Dovoljno stabilan za ssb i cw. Ali, njemu frekvencija stalno seta plus minus. Znaci, na vodopadu trag nije ravna crta nego vijugava. Druga stvar, i mnogo veci problem je što kod prijelaza sa prijema na odašiljanje i natrag zbog različitog opterecenja oscilatora on promijeni frekvenciju ponekad, ovisno o opsegu i za 50 do 70 Hz. To se može riješiti ali nije tako jednostavno.
SVE ILI NIŠTA

9A3IV

Dalje, ako prebacujes prijem predaja rucno zbog minimalnog potresa kod prebacivanja, vfo promijeni frekvenciju. Da, ima on releje koji se mogu aktivirati i elektronski. Nema vox za cw pa sam ga ja napravio. Ne sjecam se kako je to djelovalo i pokazivalo se na vodopadu ali svaki prijelaz sa odasiljanja na prijem i obrnuto stvarao je toliki udar u slusalicama da me nakon pola sata boljele uši i glava.

Eto, to je moje praktično iskustvo
SVE ILI NIŠTA

9A2JK

ATLAS 210 je proizvodila firma koja je radila primopredajnike za
avio industriju. To je njima bio proizvod onako usput, za popuniti vrijeme
kad nisu imali previše drugoga posla.

Pravo pitanje je, je li taj konkretni uređaj bio takav i kada je
izašao sa proizvodne trake? Nisam baš u to siguran.

73
Martin 9A2JK

9A3IV

Martine, svaki put kad se upustim sa tobom u raspravu osjećam se glupim. Zasto? Jednostavno jer ti nemozes prihvatiti da si u krivu. Tvoja uvijek mora biti zadnja. Pa, necu se raspravljati sa tobom.

Ovo pišem iz iskustva. Imao sam atlasa i detaljno se bavio njime. Puno sitnica sam primjetio. I, lutajući stranicama koje se bave atlasom 210/215 primjetio sam da se mnogi tuže na isto što i ja. I pametniji i sposobniji od mene su zaključili ovo što sam napisao. Ne za konkretno moj primjerak nego za cijelu seriju. Tko mi ne vjeruje, neka traži po internetu.

Ono što je prije 40 ili 50 godina bilo u redu, što se uopće nije primjećivalo u današnje vrijeme kad oscilatori griješe herc ili dva, stabilni su toliko da ga možeš ostaviti danima a da se ne pomakne, danas se te stvari primjeti. Tko mi ne vjeruje, neka kupi atlasa. Pa nek dođe do svojih vlastitih zaključaka.

Nemam namjeru ni želju se raspravljati sa nekim tko stavlja prste u uši i pjeva la la la i ne čuje ništa
SVE ILI NIŠTA

9A3LI

Iako se sa 9A3IV rijetko kada usaglasim sa stavovima, ovaj puta je potpuno u pravu.
Atlas 210, 350, zapravo svi uređaji klasične konstrukcije sa VFO su odlični za cw, ssb, rtty
pa čak i ako su u temperaturno stabilnom okruženju može uz dosta sreće raditi i PSK31
ali to zna biti lovljenje po bandu, nisam vidio ni jedan PSK31 da ima sinkronizaciju odnosno
da prati signal po frekvenciji ako je pomak par desetaka Hz. Možda neki novi softveri
to mogu, ne znam.
Ove nove FTbla bla modove koji su vrlo malog frekventnog pomaka možemo zaboraviti
sa oldtajmerima.
Sad se sjetih da je jedan naš amater napavio "FLL type" modul za Drake TR-7 i da je to vrlo
dobro držalo frekvenciju, e sad, kako je to radilo sa PSK31, ne pamtim, davno je bilo.

9A3IV

3LI, nas dva se uvijek slažemo kad je u pitanju tehnika. Ona ima samo jedno rješenje. I, ako nisi pun ega, shvatit ceš to jedino rješenje i složiti se. Ne samo nas dva nego svatko.

Ono u čemu se ne slažemo su svjetonazorska pitanja. Ali, to nema veze temom.

Atlas, a i svi uređaji tog vremena su rađeni da zadovolje kriterije svog vremena. I to svi manje ili više ispunjavaju.

I danas je atlas uređaj sa kojim se može ugodno raditi ssb. CW teže. Nekad je cw filter bio rijedak gost u amaterskim uređajima. Pa se manja nestabilnost frekvencije, promjena frekvencije nije toliko primjetila jer se koristio široki ssb filter. Zašto kažem široki? Zato jer se sa 3 ili 2,7kHz filtera prešlo na 2,2 ili 2,4 kHz širine. A danas, bez problema se sa sdr uključi 200Hz cw filter. Pa ajde, budi ti nestabilan ili mijenjaj frekvenciju.

Kad je atlas rađen, ni najveći proroci nisu znali da će se pojaviti digitalne vrste rada. Pa ni jedan od tih starih uređaja nije rađen za takve zahtjeve. Zar je onda čudno što ih ne ispunjava? Nije
SVE ILI NIŠTA

9A2JK

Dakle, hoćete reći da je ATLAS 210 i kad je bio novi imao loš
i nestabilan VFO, tj. nedovoljno stabilan za PSK31 i FT8 rad?

FT8 (kao i PSK31) se rade na jednoj nosivoj frekvenciji, ne treba VFO.

Pitanje:
Za nekoga tko trenutno ne može izdvojiti 10 000 kuna za neki
novi uređaj, a može (praktično zabadava) pribaviti neki stari
ATLAS, Kenwood, Yaesu ... da li se financijski isplati prepravka
VFO-a tog starog uređaja na npr. nekoliko fiksnih frekvencija
na kojima se radi FT8 ? Makar platio nekome tko to zna napraviti.

73
Martin 9A2JK

9A3IV

Da, atlas je imao i ima nestabilan vfo ta psk31 i ft8.

Vfo treba i za ft8 da bi došao na frekvenciju. Kako radi transceiver, kako se stvara ssb, piše u metzgeru.

Da bi kupio novu postaju netreba ti 10000kn nego malo više od pet. Bitna razlika. Pogledaj moj drugi post. Atlas i ostali takvi uređaji se nemogu nabaviti za sicu. Pogledaj njuskalo. 1400kn, 1750  i tako to. Meni to nije sica. I ne isplati se igrati sa vfo u uređaju. Svi takvi stari uređaji imaju konektor za drugi vfo. Tu se moze priključiti dds. Koliko? Bar 500kn. Vjerojatno i više, pogledaj cijene kitova. Znaci 1400 + 500 je 1900kn. 40 posto cijene novog uređaja. A ti i dalje imas 40godina staru postaju i dds gore. Po meni se ne isplati.

Ako se hoces igrati sa vfo, postoji nesto sto se zove huff puff stabilizator. Tako otprilike. Pa pogledaj
SVE ILI NIŠTA

9A2JK

VFO ne treba za FT8 rad. Uređaj se jednom fiksira na određenu frekvenciju
koju u FT8 radu ne treba mijenjati.

Jasno je da stari SSB uređaji ne moraju imati dovoljno stabilnu frekvenciju.
Ako npr. mogu besplatno dobiti neki stari, a ispravan SSB uređaj (Darko,
svečano obećavam – neću prodavati!  ;) ), koliko je to, financijski, prepraviti na
jednu fiksnu frekvenciju, npr. na 14074,000 kHz?

Rad sa takvom radio stanicom nije komotan kao sa novim, modernim uređajima,
(nema VFO, nema CAT, operater treba više voditi računa o ulaznim i izlaznim razinama
audio signala i tsl.), ali se može sasvim lijepo raditi i pri tome naučiti puno puno
puno više nego u radu sa modernim stanicama.

I konačno to je bolje nego ne imati ništa!

73
Martin 9A2JK

9A3LI

Citat: 9A2JK  u 06. Kolovoz 2020, 14:49:03

Jasno je da stari SSB uređaji ne moraju imati dovoljno stabilnu frekvenciju.
Ako npr. mogu besplatno dobiti neki stari, a ispravan SSB uređaj (Darko,
svečano obećavam – neću prodavati!  ;) ), koliko je to, financijski, prepraviti na
jednu fiksnu frekvenciju, npr. na 14074,000 kHz?

FT101 ima opciju "kanalnog" rada, tj. ima mjesto za dva kristala,
za 14074KHz usb treba kristal 9124KHz
pa sad jel ga ima za kupiti, pitanje je.
Ali to koristiti za FT4/8 je predimenzionirano, tu ja ne bi dozvolio veće snage
od 10-20W
Ako se neko želi igrati prepravljanja onda je ipak pametnije napraviti
vanjski DDS/PLL što već nego uništiti orginalni.
Za takvo "uništavanje" idealan je RT20TC6 pa da se prepravi za jedan band, npr.
Ali gledajuči oglase na njuškalu i taj radio uređaj je precjenjen, eto, to su naši
"trgovci". (ne vrijedi više od 200KN)

9A2JK

Hvala Darko. Znači modifikacija je moguća i nije skupa.

Inače, ja nisam zainteresiran za tvoj stari FT-101E, ali
to ne znači da ne bi bio iskoristiv nekome tko trenutno
nije u mogućnosti kupiti nešto novo.

73
Martin 9A2JK