Darko,
ja sam mislio na Zello kao čistu internet komunikaciju, za to sam rekao da nije radioamaterizam, pa se možemo igrati s internet valkie-talkie. Isto kao što nije radioamaterizam Hamsphere i slične zabavne igre.
U pravu si, moram se složiti s tobom da je tehnički sve ono što izlazi na neki ham band radioamaterizam, pa tako i svaki internet program koji ima interface s ham rx/tx. Iako, iskreno, nikad me nije previše interesirao VHF FM rad u bilo kojem obliku, osim kao servis za pozvati nekog OM u lokalu. Aplikacije tipa EchoLink jesu radioamaterizam bar u onom dijelu kad izlaze na band, a sve ostale mogućnosti internet veze koje se tu koriste su radioamaterizam isto toliko koliko i Skype ili Viber. Ne poričem da internet aplikacija s izlazom na neki simplex ili repetitor može koristiti nekome tko je na lošoj lokaciji, ali isto tako je upitno je li stanica koja "prenosi" druge ljude na amaterski band u skladu s zakonom i propisima, iako u principu tu nema velike razlike takvih komunikacija od DMR repetitora... Znam da raznorodni hibridi interneta i RF postoje od kad postoji internet i digitalne komunikacije, ne poričem korisnost dobrog djela tih tehnologija (na kraju krajeva tu spada i remote kontrolirana stanica), možda ja na radioamaterizam gledam previše "dx-erski".
73 Zvonko