Autor Tema: Pravila  (Posjeta: 776 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline 9A4OP

 • Junior Member
 • **
 • Postova: 87
Pravila
« u: 07. Srpanj 2020, 17:41:17 »
Pozdravi svima..

Zamolio bih UKV manađera da objasni zašto je logove sa natjecanja Region 1. contest 50/70MHz  uvrstio u tablicu logova za 6. period Aktivitia...
Naime on je sve učesnike spomenutog natjecanja u vremenu od 7 sati ujutro kad počinje Aktiviti, PROTIVNO pravilniku o natjecanju uvrstio u tablicu logova s čim je umanjio rad svih operatora koji nisu zbog Aktivitija radili u subotu kad su bili sjajni sporadici, da bi ispoštovali pravilnik. Time su se oni namjerno "zakinuli" u plasmanu za Region 1. 50/70MHz, jer su čitali i poštivali  pravila natjecanja:

Vrijeme održavanja natjecanja
Od 0700 do 1200 UTC, osim 6. perioda koji traje do 1500 UTC zbog preklapanja sa Alpe-Adria contestom.

Raporti

Tijekom natjecanja obvezna je izmjena raporta po RST skali, rednoga broja veze (koji u svakomu periodu počinje od 001 i uvećava se za 1 za svaku narednu vezu) i WW lokatora.
Na svakom bandu vode se posebni redni brojevi.


Zbog gore navedenog molio bih UKV menađera da sve logove za 50 i 70 MHz koja u Aktivitiju od 21.06.2020 od 7 sati ujutro GMT ne počinju s brojem 1 da se brišu sa bodovne liste, jer su ti natjecatelji također mogli birati koji kontest će raditi...U suprotnom mislim da se više nema smisla natjecati ako za svako natjecanje 1 dan prije donesemo nove pravilnike. Pravilnici su tu da svi natjecatelji znaju u kojim okvirima se natječemo i zašto...bez izuzetaka.

Sljedeće bih molio natjecatelje koji koriste snagu van svake pameti...izračunajte si dobit antene i pomnožite sa snagom pa to sve skupa usporedite sa zakonom o telekomunikacijama, tj dozvoljenom izračenom snagom..,da se rasporede na početak ili na kraj opsega, jer kad se jedna stanica smjesti na 144,200 MHz a ja je normalno čujem na 144.160MHz, upozorim operatora da je širok do neba, on ode na kraj banda i tamo radi, no kad dođe nova smjena operatora na stanici novi se opet postavi na 144.200MHz i sve ispočetka, s tim da se drugi snagator  postavi na 144.300MHz i prvi put u životu da mi netko signalom od 9+60 dB zagluši stanicu da sam se morao ugasiti.
 Ja sam kažem što imam s tim i drmam, ali nikad sa svojih 50W ne ometam nikoga, no kako su ti "jaki" najčešće i bahati, u smislu kaj mi  možeš dođe mi da kupim jedan takav raštimani  linearac, stanem 50kHz do njega i priuštim mu ono što oni priuštaju meni i drugima...Bit će ljutnje no tada to neću biti ja..

Zbog svega toga i zbog očuvanja ovog našeg lijepog hobija koji nam, pruža mnogo radosti mislim da bi trebali misliti jedni o drugima, provoditi HAM spirit i držati se pravilnika koji su doneseni...
Molio bih UKV menađera da preispita odluku o uvrštavanju neispravnih logova u tablicu, jer zbog nepoštenja možemo samo zajednički izgubiti. i da mi odgovori koja pravila vrijede za 7 izdanje aktivitija..

Svima lijep pozdrav..

Oto  9a4op

Offline 9A2M

 • Newbie
 • *
 • Postova: 35
Odg: Pravila
« Odgovori #1 u: 08. Srpanj 2020, 10:41:10 »
Pozdrav Oto,

Mislim da je bolje da ovo pitanje postaviš na 9A UKV portalu. Tamo već imaš otvorenu temu a i UKV manager Željko/9A5R i Krešo/9A2HM će tamo tvoj post vidjeti prije nego ovdje.
73 de 9A2M, Hrvoje

Offline 9A6WW

 • Master in Training
 • *****
 • Postova: 328
Odg: Pravila
« Odgovori #2 u: 08. Srpanj 2020, 17:06:44 »
Pozdrav,

Citat:
Tijekom natjecanja obvezna je izmjena raporta po RST skali, rednoga broja veze (koji u svakomu periodu počinje od 001 i uvećava se za 1 za svaku narednu vezu) i WW lokatora.
Na svakom bandu vode se posebni redni brojevi.

Ovo je prilično glupo pravilo. Nekad se moglo u nekim contestima početi s proizvoljnim brojem koji nije morao biti nula (ako se ne varam primjer je bio all asian contest? Nisam siguran, ali ima i dosta drugih). Dapače, nekad je poželjno zbog konkurencije u kontestu da glavni konkurenti tijekom kontesta ne znaju koliko imaš stvarno veza. Naravno, sva ostala pravila važe: kontinuirano inkrement brojeva, kontrola na vrijeme itd., da ne nabrajam. I naravno, sve u regularnom vremenu contesta. 

Moje je mišljenje da bi startni broj u kontestu trebao biti po izboru takmičara, a ne nužno nula. Bitno je samo da se drži kontinuited od izabranog broja. To bi bilo riješenje za sva takva preklapanja. Neka mi netko veli kako bi se time mogla narušiti unakrsna kontrola takmičarskih veza u svim aspektima u kojima postoji i do sada. A dobila bi se i nova kvaliteta: skrivanje trenutnog broja veza od konkurencije tijekom kontesta.

73 Zvonko


Offline 9A4QV

 • Život posvećen forumu
 • *******
 • Postova: 1.643
  • http://www.qsl.net/9a4qv
Odg: Pravila
« Odgovori #3 u: 08. Srpanj 2020, 21:42:51 »
A dobila bi se i nova kvaliteta: skrivanje trenutnog broja veza od konkurencije tijekom kontesta.

73 Zvonko

Sorry, ali to ti je totalna bedastoća  ;D
Pa danas svi koji imalo drže do natjecanja prijavljuju live score tijekom trajanja natjecanja.
To je onda pravi gušt, da se možeš u stvarnom vremenu sa nekim usporediti, vidjeti taktiku, tko je bolji tko lukaviji, tko brži itd.
To su gušti natjecanja a ne čekati rezultate godinu dana i zaboraviti da si uopće radio u nekom natjecanju.

QV

Offline 9A6WW

 • Master in Training
 • *****
 • Postova: 328
Odg: Pravila
« Odgovori #4 u: 11. Srpanj 2020, 14:16:43 »
Citat:
To je onda pravi gušt, da se možeš u stvarnom vremenu sa nekim usporediti, vidjeti taktiku, tko je bolji tko lukaviji

Jel u tu lukavost spada i naglo nadodati u log par lokalaca pred kraj takmičenja kad vidiš da loše stojiš?

Iako broj veza na vusf nije mjerilo broja bodova, čim viši qrg to smo bliže tome, qrb utjecaj je manji, a množitelji su veći. Kod free start number to se ne bi događalo.

73 Zvonko
P.S. pravi takmičari se takmiče s samim sobom a ne drugima.
« Zadnja izmjena: 11. Srpanj 2020, 14:21:30 od 9A6WW »

Offline 9A4QV

 • Život posvećen forumu
 • *******
 • Postova: 1.643
  • http://www.qsl.net/9a4qv
Odg: Pravila
« Odgovori #5 u: 11. Srpanj 2020, 17:42:17 »
Mislim da ne treba generalizirati ,glede kemijanja oko natjecanja.
Ako postoji indicija i dokaz onda se to javno napiše, tko, kada, kako, i zašto.
Ako postoji snimka onda još bolje.

Paušalno svih prozivati za nečasne radnje nije korektno.
To da se pravi takmičari takmiče sami sa sobom je samo 50% priče. Da bi se mogao takmičiti sam sa sobom moraš se usporediti sa nečim a to su vlastiti razultati koje si odradio lanjsko natjecanje.
Za to su ti potrebni korespodenti, također natjecatelji. Ako si recimo napredovao za 10% prema vlastitom zadnjem rezultatu koji je istovremeno 30% slabiji od konkurencije koja napredovala 40% onda je to pokazatelj da tvoje napredovanje i nije napredovanje, nego nazadovanje bez obzira što si napredovao 10%.

Po tome bi ovi što trče na 100m mogli svatko kući trčati u svom dvorištu na 100m pa onda prijaviti snimku i rezultat :-)

Natjecanje nije za svakoga, kao i šta EME, QRP ili ostali sadržaji našeg hobija nisu za svakoga.
Zato se netko bavi jednim netko drugim a netko ARG-om...svakome po volji.

QV