Ostale HAM diskusije > Razno

LW, MW i SW difuzija

(1/1)

9A5ADI:
Pozdrav, ovaj video https://youtu.be/LWyIwCoA8l4/ me naveo na razmišljanje.
Koja je računica u održavanju predajnika u ovom slučaju snaga 2MW uz prijašnju iskoristivost 50-60 posto daje oko 4MW inputa. Mi smo svoje predajnike manje više pogasili. Jedino logično moje objašnjenje je da se ti predajnici "čuvaju" ako dođe do kolapsa ili rata da su oni funkcionalni kao najjednostavniji oblik prijenosa informacija.

9A7BCP:
MW difuzija je vrlo prisutna u UK i USA.Velik je popis BBC -ovih lokalnih odašiljača .U Amerike da i ne govorim , tamo i neki aerodromi maju male lokalne radijske postaje . UKV je kvalitetniji kad ga vidiš , AM prati konfiguraciju terena i pokriva više kotlina . UKV je poor-man rješenje . Često sam u autu van grada slušao AM i veseli me . Do nedavno je R Slovenia radila na AM. Ostao je još Koper i Murski Val . Poslao sam im SWL e-kartu.

9A3TY:
Računica postaje bitno povoljnija kad u istu potrošnju uguraš više postaja (DAB) a ako dodaš i razno razne upravljačke signale (npr. https://en.wikipedia.org/wiki/Radio_teleswitch ) bude još i bolja. A i to da te nitko ne može jednostavno blokirati nije na odmet  ;D

9A5TD:
RACUNICA nije bas uvijek bitna i na prvom mjestu. Namjena-sadrzaj i mogucnosti dostave sadrzaja do sto veceg broja populacije su Br.1. Podrucja FM-VHF-UHF i dalje prema gore...su ograniceni na opticku vidljivost prijemnika sa odasiljacem...Podrucje Evrope i relativno malih drzava , teritorijalno, si moze dozvoliti koristenje 80-800 MHz...  No samo ako krenemo na Rusiju, Afriku, Juznu Ameriku, Australiju itd... bez SW i MW pojam "radija" ne bi imao smisla..( ne spominjem urbane sredine ) , na podrucju Evrope vjerujem da 80% stanovnistva zivi u gradovima , dok je na ovim drugim kontinetima vrlo vjerovatno situacija obrnuta...Drugi bitan zahtjev je da svi bas SVATKO moze priustiti prijemnik-tranzistor koji kosta par U$ ! 

Navigacija

[0] Lista Poruka

Idi na punu verziju