• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

3N200 i ostali trikovi

Autor 9A3TA, 06. Kolovoz 2020, 10:44:23

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3TA

po ispravnom upozorenju moderatora otvaram ovu temu...

3N200

moja generacija 50+ je već vjerojatno uočila moje povremene tipfelere i zamjenu slova... usrdno se ispričavam zbog toga... radi se o godini proizvodnje, dioptrijama i sličnim stvarima

bedasto mi je to naknadno ispravljati, jer forum u post dodaje tekst ispravljano, pa zbog jednog, dva slova ispada da je mijenjano tko zna što

ja sam se prestao sikirat zbog toga, pa se nadam da možete i vi

jesam pogriješio i napisano je 2N200 umjesto 3N200

pogriješio je i Adam, jer ide meni nekaj tumačiti, a originalni autor ideje je YU1AW... e sad ak imaš njega u nešto uvjeravati, sam daj...

modifikacije uređaja FT-277B, FT-290R, FT-221R objavljivao je u davnim Radio amaterima

čak sam Dragana davno pitao ako se sjeća koji su to brojevi, ali veli da se ni on ne sjeća, ja nikad nisam sastavio vremena za ponovo pronaći

pa eto i ovim putem molim ako netko zna koji su to brojevi, da nas sve podsjeti

članci su bili napisani razumljivim jezikom, ja sam probao na 277B, 101Z i 221R i čuda rade

naravno, tih 80-ih godina metoda mjerenja je bila srp i čekić, uhometar i slično, ali je stvarno pomagalo

probano je umjesto 3N200 stavljanje i BF-961, BF-981 i sl, ali nije dobro igralo bez dodatnih zahvata, tj pomicanja radne točke, što Adam ispravno navodi

čak sam probao u 277B i drugi 3SK40 zamijeniti sa 3N200, ali nije dalo nikakvu vidljivu promjenu (ovo je za enigmatičare, nađite ga sami ako vas zanima)

slažem se jedino s tvrdnjom da uređaje ne trebaju dirati razni slaboličioci, ali ako YU1AW, PA0FRI i slični nešto napišu, sklon sam slijepo vjerovati

a i nakon što sam provjerim u praksi, širiti dalje

makar, jutros na kavi, moj jednoslovni prijatelj spomenu neke bisere i svinje

neki dan me jedan konstruktor pita za 101ZD s lošim VFO-om, da bi on stavio DDS unutra, možda netko hoće info da ga popljuje? al meni se ideja svidjela, zašto ne?

btw, ako netko želi iskoristiti pivu i ćevape koji su mi ponuđeni u drugom topicu, srdačno prepuštam

LP svima Dado

Prodajem ili mijenjam opremu...

9A3IV

HRS broj 1

Slikano mobitelom
SVE ILI NIŠTA

9A3TA

e, vidiš, s potpisanim gospodinom sam se osobno svadio tamo negdje 1990. godine oko te modifikacije na 277B od YU2CTF...

iz pozicije 2020.g... tko je on u ham radio, a tko je YU1AW?

toliko...

9A4QV

Pozdrav,

nisam vidio taj članak/članke od YU1AW pa ne mogu komentirati. Vjerujem da je korektno napisan, Dragan je jedan od "gurua" na tom području, kako amaterskom tako i profesionalnom. Ako ga netko ima, rado bih ga pročitao, sada sa odmakom od 30 godina.

Ova modifikacija i članak koji je zakačen, to neću komentirati da se netko sa fakultetskim obrazovanjem ne nađe uvrijeđen.
Mogu eventualno reći da autor ne poznaje neke osnovne činjenice glede odnosa šuma i kratkovalnog područja.

Lp,
QV

9A3TY

Citat: 9A3TA  u 06. Kolovoz 2020, 10:44:23
uređaje ne trebaju dirati razni slaboličioci

Što ili tko je slaboličioc ?
Pitao sam google ali ne daje niti jedan jedini odgovor (Nema nađenih rezultata za traženi pojam slaboličioci.)

Koja korist od pljucanja po ljudima a da ne kažete gdje je konkretno greška pa da možda mi ostali (amateri tj. neprofesionalci)  ponešto naučimo ??
73 de Ivo, 9A3TY

9A3TA

@3TY... slaboličioci... tajna zločinačka organizacija... toliko tajna da ni google ne zna o njima... svakog slaboličioca kad pitaš tko ti je čačkal po uređaju, nije on... ne prizna ni na mukama... rađe će umrijet... ja ih srećem često, ali šute li ga, šute...

@4QV... obožavam tvoju vrstu humora... ak je od 3TA, onda smrdi... inače je od gurua i baš je do jaja... isto ko i onaj koax  ;D

ali priznam i poznavanje struke... onaj poslikani tekst se iz aviona vidi da čovjek zna nešto o dB i nisam mu mogel dokazati onda da ima još faktora... još objavi u radioHRS... bavooo...

akademsku titulu priznam, ali specijalist za to polje nije...

nitko ne želi free pivu i ćevape?

9A4OE

Citat: 9A3TA  u 06. Kolovoz 2020, 10:44:23
... jesam pogriješio i napisano je 2N200 umjesto 3N200, ... a originalni autor ideje je YU1AW ... modifikacije uređaja ... objavljivao je u davnim Radio amaterima ... članci su bili napisani razumljivim jezikom, ja sam probao na 277B, 101Z i 221R
Koji je mosfet u pitanju?
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A4QV

4OE, hvala za članak.

3TA, evo da iskopiram moj inicijalni odgovor pod topicom gdje smo počeli komentirati prepravke:

Dado, pripremi zaštitu, počinjem sa sr...em:

- eto, još dva puta izgovori činjenicu da se 3SK40 zamjenjuje sa 2N200 i ljudi će stvarno početi FET tranzistor mjenjati sa germanijskim PNP tranzistorom
- dakle radi se eventualno o 3N200 i još dva puta iznesi tu činjenicu pa če ljudi stvarno početi mijenjati 3SK40 sa 3N200.
- neznam po čemu bi 3N200 radio bolje od 3SK40? Ako ih samo zamijeniš i ne reguliraš stuju draina onda će oni raditi potpuno isto.
- a i da reguliraš struju draina tako da ona bude viša, da se dobije viši OIP3, ima li netko da je to izmjerio?
- kako imam kolegu koji servisira (kvalitetno) uređaje, imao sam priliku vidjeti tih modifikacija i prepravki svakakvih vrsta...

U biti, originalni uređaji se ne trebaju modificirati, sva takva modifikacija može negativno utjecati na rad ostatka uređaja. Da bi se takve modifikacije napravile da stvarno imaju efekta potrebno je redovito modificirati cijeli prijamni ili odašiljački lanac a ne samo jedan stupanj.

QV

Kao što se i može pročitati iz članka, ne radi se o jednoj modifikaciji, već o nizu modifikacija na tragu boldanoga teksta iznad.
Kako ti je i 4OE napisao, koji je mosfet u pitanju  ;D
Ti si spomenuo 2, a u modifikacijama ima malo više tih "tranzistora".
Razlika između tebe i gurua je ta što je čovjek to dokumentirao, napisao članak i stoji iza toga dok ti spominješ soboličioce i paušalnu izmjenu nekih mosfeta.

Još nisi prebolio coax? Jesi ga spalio na kraju priče za bakar, jer ti je skladištenje bilo skupo?

Sve OK za tipfeler, dešava se svima...

QV

9A4OE

Kako je naslov teme ... i ostali trikovi,
pitanje,
dali je tko probao bojenje aluminija sa bojom za tekstil?
Ne interesira me postupak nego samo postojanost te boje, dali se briše? Treba mi za jednu prednju ploču, a kako je takve konstrukcije (u profil) da nemože kroz laminator, ideja je obojiti je i laserom ispisati tekst.
Kratko, da, ne.

9A3TA

4OE, tnx, da li znaš koji je to broj RA? u susjednim brojevima su ostale modifikacije

4QV, jesam ja uobičajeni kreten da trebam prepisivat tuđe članke i još sebe potpisivat kao autora? Ja navodim što sam ja tada činio

Naravno, tebe muči otkud 3N200...

Tada ih je proizvodio RIZ, bili su dostupni i inžinjeri u RIZu su ih dali i preporučili da se veselimo...

Ak ti ne paše, nemoj ih ugrađivati i živi dalje svoj nauk...

A nofce od koaksa i dalje u veselju trošim...

Kak je rekel jedan moj prijatel, nije problem u tome kaj sam ja napravil posel, neg kaj nije on  ;D ;D ;D

9A4OE

Citat: 9A3TA  u 10. Kolovoz 2020, 08:42:28
4OE, tnx, da li znaš koji je to broj RA? u susjednim brojevima su ostale modifikacije
Kako je i prilog naslovljen RA1980 (7/8), u toj godini je objavljena samo ta modifikacija.
RA1979/5, "Prepravke ukv primopredajnika FT-221R", nije u pitanju 3N200 nego Q1=BF900 i Q2= E310. Autor članka (ili prijevod) nije Dobričić nego Marcijan.

9A4OE

I zanimljiv članak iz 1978 kad je u pitanju spomenuti mosfet, supotpisuje ga Dobričić.

9A5TD

Samo cekam fazu da netko krene sa vracanjem Elektronki u frontend i to po mogucnosti u vokce ???

9A3LI

Citat: 9A5TD  u 06. Rujan 2020, 22:05:56
Samo cekam fazu da netko krene sa vracanjem Elektronki u frontend i to po mogucnosti u vokce ???

A šta fali elektronki u preselektoru za KV ?