Autor Tema: Rad QSL Biroa - QSL Managera 9A3JB  (Posjeta: 1915 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline 9A1AD

 • Newbie
 • *
 • Postova: 11
Rad QSL Biroa - QSL Managera 9A3JB
« u: 11. Ožujak 2020, 16:19:28 »
Citat:
Naš biro radi odlično. Nemojmo popravljati ono što nije pokvareno. 
Pogledajte kako je završio RadioHRS.

 
73
Martin 9A2JK


Martin je tu 100% u pravu,


molim nezadovoljne da se izjasne zašto su nezadovoljni i da obrazlože iste , rekla kazala nije na ovom mjestu činjenicom da se QSL biro tice svih nas .
 

Offline 9A5VS

 • Newbie
 • *
 • Postova: 2
Odg: Rad QSL Biroa - QSL Managera 9A3JB
« Odgovori #1 u: 16. Ožujak 2020, 12:07:42 »
Mislim da je naš QSL biro i menager Marinko radio odlično, karte su sizale.
Uvijek će biti nezadovoljnih.

73
Vito
9a5vs

Offline 9A5CAN

 • Junior Member
 • **
 • Postova: 60
Odg: Rad QSL Biroa - QSL Managera 9A3JB
« Odgovori #2 u: 21. Ožujak 2020, 11:52:15 »
Jedna jako loša odluka, dok se nova ekipa uhoda nećemo vidjeti kartice godinu dvije a možda i dulje. Protiv Marinka nemam apsolutno ništa i smatram da odlično radi svoj posao. Kartice uredno stižu jednom godišnje ili preko kurira ili po dogovoru (s obzirom na količinu koju šaljem i primam) što je sasvim zadovoljavajuće. Svi koji sami sortiraju kartice za slanje znaju da to nije lak posao i bolje je da radi osoba koja ima višegodišnje iskustvo nego netko novi.

Offline 9A3IV

 • Master in Training
 • *****
 • Postova: 483
Odg: Rad QSL Biroa - QSL Managera 9A3JB
« Odgovori #3 u: 21. Ožujak 2020, 21:53:42 »
Marinko, sad kad si i ti dobio nogu, predlažem ti da osnuješ svoj qsl biro.

Poznaš posao. Znaš koliko što košta. Znaš kako se šalju kartice. Ako se odlučiš, odmah se "učlanjujem".

Ove godine sam platio članarinu. Samo zbog qsl biroa. Makar nikako nemogu znati koliko je karata za mene došlo a koliko je stiglo do mene. I da li su moje karte poslane na pravu adresu. Ali, imao sam povjerenje u Marinka. Sad više povjerenja nemam.

Plačat ću članarinu hrs-u dokle god ima samo jedan biro u Hrvatskoj. Čim se pojavi drugi, hrs ću elegantno ignorirati

Može hrs pričati da je krovna udruga po zakonu. Ali, to su samo priče. Koje se mogu i promijeniti. Lakše ili teže, duže ili kraće ali mogu se promijeniti.


Offline 9A3IV

 • Master in Training
 • *****
 • Postova: 483
Odg: Rad QSL Biroa - QSL Managera 9A3JB
« Odgovori #4 u: 21. Ožujak 2020, 22:05:53 »
Zašto tako pričam o "hrs" birou. Zato što znam osnovnoškolsku matematiku. Dosad su radile dvije djelatnice posao 8 sati dnevno plus Marinko qsl biro. Ako sad te djelatnice mogu odraditi svoj posao i qsl biro za 8 sati znači da dosad nisu radile cijelo radno vrijeme. Nego nešto drugo. Što neznam, ali znam da nisam radioamater nego cb-aš. Bar po zakonu. I sad bi, zato jer su napokon zaposlene 8 sati dnevno trebale dobiti posebnu, neoporezivu naknadu ?????

Ako se nekom ne sviđaju moji postovi, baš me briga. Organizaciju čiji sam član mogu slobodno kritizirati

Offline 9A9R

 • Average Member
 • ***
 • Postova: 113
  • http://www.9a0r.com
Odg: Rad QSL Biroa - QSL Managera 9A3JB
« Odgovori #5 u: 22. Ožujak 2020, 12:38:16 »
 ;D
Hi,

o ovoj temi sam pisao u topicu Rad HRSa, a kako imam potrebu i ovdje to napisati kopirati ću taj tekst.


Onda na nekom drugom topicu, nevalja QSL manager, tj QSL Povjerenik. Ne  šalje karte, dostavlja samo svojim jatacima, a koristi se i privatnom dostavom. On dila QSL ke... ::)

Ako išta u ovih zadnjih recimo 15 godina radi u HRS-u onda je to QSL služba. Marinko to radi dobro. On to zna raditi. Tko god misli da je to jednostavno, GRDNO SE VARA. To treba voljeti. To se ne radi za NOVAC. QSL karte su blago, sveti gral.
Ali čitam dalje i gle sad će  naše HRS zaposlenice to raditi u svom radnom vremenu, ali bi ih trebalo dodatno nagraditi.  :D :)

Dakako 9A3JB Marinko je kriv jer nije na forumu javio koliko je kila QSL karata prebacio IN i OUT. I još tome dobiva naknadu >:( :o :o
Krajnje neprimjereno. A kako dobiva naknadu? Vjerojatno po nekom izvještaju koji šalje HRSu, a onda dobije vjerojatno ovisno o kolićini i novac.
Taj novac obračunavaju, pa onda i znaju u HRSu. Mogli su to i objaviti kad se digla prašina.

Nije stvar u kartama i nama kojima to nešto znači.  Radi se kako ja mislim o dodatnoj naknadi koja će otići na druge račune, jer to je ionako posao bez veze... Osobno sam član HRSa samo zato da dio moje članarine ode i za QSL službu, koju vodi i brine Marinko, a on zna kako se to radi isto kao i Ogi 9a7W ili Zlatko 9A2EU . Baš me zanima što i kako je zaključio IO o tom pitanju. Ovo je nepravda prema nekome tko to radi savjesno i još tome se koristi svim mogućim trikovima da se pošiljke stignu često za nula kuna.
Ja osobno nisam poslao 10 godina 100 karata, toliko sam ih i dobio i onda sam mjesec dana printao i poslao samo karte za USA 5000+ znakova.
Sad čekam da mi netko odgovori , ako ga nije prošla volja od čekanja moje karte. Ja skupljam papirnate karte i samo takve.

Trebamo, mi ljubitelji papirnatih karata podržati Marinka. Dajte svoj glas. :D

Perite ruke, držite rastojanje, poštujte odredbe ..
GH
73 Vlatko  9A9R

Offline 9A3TY

 • Život posvećen forumu
 • *******
 • Postova: 1.307
 • Red pršuta, red sira ...
Odg: Rad QSL Biroa - QSL Managera 9A3JB
« Odgovori #6 u: 22. Ožujak 2020, 13:47:34 »
Odličan (5)
Još se sjećam kako se nekada i te kako trebalo potruditi za dobiti takvu ocjenu.

Ovdje slušam o odličnom radu QSL biroa pa bih volio čuti na temelju kojih kriterija dodjeljujete ocjene.
QSLke su stizale jednom godišnje (nekima ni toliko) i za to je dodjeljena ocjena odličan?

Vjerujem da su se tijekom godina stvari mijenjale. Nažalost, zbog netransparentnosti rada HRS-a nismo imali prilike vidjeti što je konkretno ugovoreno da bismo uopće mogli konstatirati da li je ugovor ispoštovan ili ne. Onaj stari ugovor u kojem se navelo koliko puta godišnje se moraju dostaviti kartice klubovima i na koji način sigurno nije bio ispoštovan. Zbog iste te netransparentnosti niste vidjeli niti da je objavljen natječaj za obavljanje poslova QSL biroa već ste imali priliku samo čuti od Hrle da "nije pronađen niti jedan drugi zainteresirani za rad QSL biroa". Gdje i kako su ga tražili? Pozivni natječaj za prijatelje?

Da je naknada za rad QSL managera mizerna, vjerojatno je. Ali on to ionako radi kako vi kažete iz ljubavi. Šala mala. Vrijeme ide nezaustavljivo naprijed. Da li biste vi danas naručili da vam kuću gradi firma koja beton miješa "na ruke"? Sigurno ne biste. Niti biste platili radnika x radnih sati ako mješalica to napravi puno brže i jeftinije a naručenu dostavu beton pumpom da i ne spominjem.
Da li je mogao zaraditi više da je ponudio dodatne usluge zainteresiranima? Sigurno jest. Zašto nije? Nemam pojma. Možda mu nije interesantna dodatna zarada.

Mislim da je bez dogovorenih konkretnih kriterija za ocjenjivanje sve drugo besmisleno. Oni koji su dobivali karte će reći super 5 a oni koji nisu će reći katastrofa 1. A između - ništa. Ja sam već i zaboravio kad je zadnji put stigla pošta u klub. A slanje paketa do 2 kg košta 20 kn. Ako se od onih 500kn što platimo klupsku članarinu ne može izdvojiti 40kn za dva puta godišnje poslati QSLke klubu onda čemu uopće više diskusija. A članske doprinose od dodatnih 100kn po čovjeku da niti ne spominjem.  A ima ih koji uopće ne koriste usluge QSL biroa.
Mislim da je ta dva puta godišnje - poštom - neki minimum ispod kojeg se ne bi smjelo ići.
73 de Ivo, 9A3TY

Ovaj odgovor izdan je u elektroničkom obliku i pravovaljan je bez potpisa i pečata.

Offline 9A2JK

 • Global Moderator
 • ???
 • *****
 • Postova: 2.280
  • 9A2JK Amateur Radio Site
Odg: Rad QSL Biroa - QSL Managera 9A3JB
« Odgovori #7 u: 22. Ožujak 2020, 14:27:21 »
Već sam toliko napisao o QSL-kama i našem (i drugim!) QSL birou da postajem dosadan i sam sebi. Ali eto, kad volim QSL-ke…

U troškove slanja paketa u klubove ne spada samo poštarina. Treba dodati MATERIJALNE troškove pakiranja QSL-ki i nošenje tih
karata u poštu. Tu spadaju i troškovi npr. parkirališta, gradski prijevoz i sl. O potrošenom vremenu da ne govorim. Svatko tko
godišnje pošalje u biro barem jedan paketić od 500 karata dobro to zna.

Zato javno pozivam sve nezadovoljne radom QSL biroa da se konačno izjasne oko jedne banalne stvari.
Koliko karata i koliko puta ste poslali svoje karte u biro, u protekle dvije godine?

Ako ne šaljete svoje karte, na način kako to primatelj karte traži, nema šanse dobiti kartu preko biroa
Valjda ja znam.  ;D


I, naravno da imamo pravo argumentirano kritizirati udrugu čiji smo članovi, što god pojam ''kritiziranje udruge'' značio.

Isto tako imamo puno pravo argumentirano kritizirati i članove udruge čiji smo članovi.
Govorim o argumentiranom kritiziranju članova udruge za stvari od interesa za SVE članove Hrvatskog radioamaterskog saveza.


73 i držite razmak!
Poseban pozdrav Zagrepčanima!

Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

Offline 9A3TY

 • Život posvećen forumu
 • *******
 • Postova: 1.307
 • Red pršuta, red sira ...
Odg: Rad QSL Biroa - QSL Managera 9A3JB
« Odgovori #8 u: 22. Ožujak 2020, 15:23:39 »
U troškove slanja paketa u klubove ne spada samo poštarina. Treba dodati MATERIJALNE troškove pakiranja QSL-ki i nošenje tih
karata u poštu. Tu spadaju i troškovi npr. parkirališta, gradski prijevoz i sl. O potrošenom vremenu da ne govorim.

Martine, ajde molim te, kao tako upućena osoba, lijepo napiši koliki su ti MATERIJALNI troškovi. Koliki je trošak pakiranja jednog paketića do 2kg?
U tisku je kutija pod nazivom "Paket veličine L" dimenzija 40x30x15 cm "čak" 6 kn. Koliko košta ljepljiva traka?  Ljepljiva traka Forpus Premium, 50 mm x 50 m "čak" 7,34 kn. Koliko košta parkiralište, gradski prijevoz, ... dva puta (jer svim klubovima dostavljaš u isto vrijeme) u godinu dana? Jel 40kn dovoljno?

O potrošenom vremenu da i ne govoriš? Pa što onda plaćamo QSL manageru? Zrak koji diše?
 
73 de Ivo, 9A3TY

Ovaj odgovor izdan je u elektroničkom obliku i pravovaljan je bez potpisa i pečata.

Offline 9A3TY

 • Život posvećen forumu
 • *******
 • Postova: 1.307
 • Red pršuta, red sira ...
Odg: Rad QSL Biroa - QSL Managera 9A3JB
« Odgovori #9 u: 22. Ožujak 2020, 15:30:28 »
Eh da, još komentar na račun ankete.
Kad se radi anketa onda treba biti fer.
Postaviti izbor :
  a) Naš biro radi odlično. Nemojmo popravljati ono što nije pokvareno.
  b) Naš biro neradi.
  c) Naš biro vratiti u HRS , Nemamo Managera, ishod nepoznat.
jednostavno nije fer. Zar između radi odlično i ne radi (neradi) ne postoji ništa drugo?
Ako se vrati u HRS kako to znači da nemamo Managera i zašto je ishod nepoznat? Dvije osobe, radioamaterke s položenim ispitom i diplomom visoke stručne spreme ne znaju slagati pozivne znakove po određenim pravilima igre? Dajte, molim vas, nemojte me ....
73 de Ivo, 9A3TY

Ovaj odgovor izdan je u elektroničkom obliku i pravovaljan je bez potpisa i pečata.

Offline 9A1AD

 • Newbie
 • *
 • Postova: 11
Odg: Rad QSL Biroa - QSL Managera 9A3JB
« Odgovori #10 u: 22. Ožujak 2020, 23:05:32 »
Eh da, još komentar na račun ankete.
….
Kad se radi anketa onda treba biti fer.
jednostavno nije fer.

Ivo tvoje pitanje sam htio nakon završetka ankete obrazložiti no bio si brz :) evo kako, ja sam običan član i čitajući diskusije u forumu, odluku IO  i osobna iskustva , stavio sam u anketu kao sto svaki član foruma isto može napraviti ,
ako postoji negdje nepročitana četvrta ili peta opcija a da je nisam vidio,  sorry ...  ,
zato sam samo te 3 opcije stavio,  a upravo "ishod nepoznat" proizlazi iz teksta odluke IO "..... naravno, ukoliko bude rad QSL biroa na zadovoljavajućoj razini."
   
no bez obzira na ishod ankete , realnost je ta da od 650 hitova na ovu anketu, trenutan broj glasova je samo 23.   

A kao što je Martin napomeno a i ja zamolio , nijedan član nije napisao nakon glasanja , u zadnje x godine sam poslao x kg karata dobio y kg karata da bi opravdao svoje zadovoljstvo ili nezadovoljstvo.

Evo ja ću prvi stavit brojke:
Skromnih cca 37000 qso

U papiru :
60% Poslano
11% Stiglo

56% LOTW potvrđeno

9A701AD 100% Sve poslane

1 paket QSLki na ZRF 2018 godine za Slavonski Brod zagubljen.


73 Dejan
« Zadnja izmjena: 22. Ožujak 2020, 23:17:40 od 9A1AD »

Offline 9A2JK

 • Global Moderator
 • ???
 • *****
 • Postova: 2.280
  • 9A2JK Amateur Radio Site
Odg: Rad QSL Biroa - QSL Managera 9A3JB
« Odgovori #11 u: 24. Ožujak 2020, 19:25:34 »
Svakodnevnica nam se mijenja iz sata u sat. Doslovno.
Da li to znači da trebamo odustati od svega? I od QSL-karata?
Naravno da ima važnijih stvari od hobija, ali isto tako ne smijemo
se prepustiti. Možda ću i ja uskoro biti među onima koji će karte
primati samo ''via Sv. Petar – Raj'',  ;) ali do tada želim primati QSL-ke
via buro na ovozemaljsku adresu.

Zgrada u Dalmatinskoj 12 je na žalost neupotrebljiva do daljnjega.
Bojim se da će to ''do daljnjega'' potrajati. U svjetlu tih činjenica bilo
bi dobro da IO HRS-a preispita svoju odluku o preseljenju QSL biroa.
Predlažem da se od preseljenja odustane do daljnjega i da se biro
ostavi kod, još uvijek, QSL menadžera Marinka, 9A3JB.

Također pozivam IO da konačno objavi imena ''nezadovoljnih
radom QSL biroa''. Ako već nećete objaviti imena onih koji se žale,
onda bar citirajte njihove žalbe. Valjda su rekli zašto nisu zadovoljni
dosadašnjim radom QSL biroa?

Koliko sam ja primijetio na ovom forumu, jedina primjedba je da
karte dvojici – trojici pojedinaca ''ne dolaze dovoljno često''. Na moj
izravni i jednostavni upit: ''Koliko karata su poslali preko biroa?'' nikad
nije došao nikakav odgovor.

Čujem od drugih da se na nekom blogu pojedinac također žali da
mu QSL-ke preko biroa ne stižu dovoljno često. Na ovom forumu
postoji fotografija vraćenog paketa poslanog na adresu njegovog
radio kluba, jer paket nije nitko preuzeo.

DX-iranjem i slanjem QSL-ki preko biroa bavim se jako aktivno više
od 45 (četrdesetpet) godina. Zato znam da ako ne zatražite QSL-ku
nećete je ni primiti. Prvo treba poslati svoju kartu na način kako
to amater u vezi traži i tek onda se možete SAMO NADATI da će
njegova karta doći u naš biro. Prosječno vrijeme razmjene karti
je od 1,5 do 2 godine. Ako od poslanog broja potvrdite 20% možete
''skakati do stropa'' od sreće.

I da se pridružim Dejanu, 9A1AD, i, iako sam zadovoljan radom
QSL biroa i QSL menadžera, Marinka, 9A3JB, evo moj tajni podatak.
Za 2018. i 2019. Poslao sam na biro nešto više od 4000 (četiri tisuće)
karata. Ono što je u vrijeme 9A3JB došlo u biro, došlo je i do mene.
Možda se i koja karta zagubila, ali sigurno ništa što mi fali za DXCC.
To bi sigurno primijetio, posebno zato jer vrlo rijetko šaljem direktno
(u posljednje dvije godine tražio sam samo dvije karte direct).

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

Offline 9A1AD

 • Newbie
 • *
 • Postova: 11
Odg: Rad QSL Biroa - QSL Managera 9A3JB
« Odgovori #12 u: 25. Ožujak 2020, 02:14:00 »
Evo da nadovežem još brojki na gore navedeno te da "izreknem u brojkama zadovoljstvom rada QSL Biroa" ,
za Slavonski Brod (9A1JSB i 9A1CRS te članove istih)  od kako sam ja "tako reć" samo-inicijativno  preuzeo lokalni QSL managment i sve po principu Mirko-Slavko uz kavu i  čavrljanje :

1/2018   1,5 kg
2/2018   2,5 kg
3/2018   3,4 kg
4/2018   4,5 kg
1/2019   4,0 kg
2/2019   1,0 kg (ZRF)
3/2019   3-4 kg
4/2019   3-4 kg
1/2020   2-3 kg
2/2020   1-2 kg čeka radi COVID-19
-----------------

i kako se vidi QSL karte dolaze kontinuirano , sve su nakon poslagane po znakovima te proslijeđene klubovima i kako da kažem da qsl biro nije radio ili ne radi, ne bi bilo fer, jeste, Marinko ima osobnih obveza ali gore brojke sve kažu.

Navedeni paket sa ZRF-a 2018 , činjenicom da ja nisam bio osobno prisutan a članovi iz 9A1CRS dok su na Jarun pristigli , nehotice je od nekog bio pokupljen i od tada mu se gubi svaki trag ,  iz tog razloga ako kakva promjena treba da naslijedi u radu biroa , moj bi jedini prijedlog prije bio da svaka regija ili županija ima zaljubljenika u qsl karte a isti je od povjerenja članica,  koji će preuzimat i proslijedit istima dolazne karte samim time bi rekla kazala nestala ( nismo dobili qsl-ke … ) a slanje dolaznog prometa poštom makao sa dnevnog reda i preusmjerio novčana sredstva za odlazni biro.

Kako se ja sjećam DOK D01 u Zapadnom Berlinu, imali smo jednom mjesečno okupljanje "ono večeru u restoranu Dubrovnik" , gdje je opet lokalna QSL menadžerica donosila hrpu karata, a ja kao klinac samo sam dolazio radi  qsl-ki  , nikad nisam pitao kako su stigle iz Baunatal-a , bitno je  bilo da su stigle.

Bez obzira na ono "Hoću da mi stigne poštom doma", oni koji nisu zadovoljni tj. kojima iste nisu kronološki stizale QSL karte da kronološki navedu kad nisu dobili ili samo da se jednim postom jave i  da kažu "JA NISAM DOBIO KARTE sa malo opisa vremenskog razdoblja".

« Zadnja izmjena: 25. Ožujak 2020, 02:21:40 od 9A1AD »