• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

Bureau

Autor 9A6AA, 27. Veljača 2020, 00:02:00

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6NDD

Citat: 9A2JK  u 01. Ožujak 2020, 12:09:06

I sve to dok većina šuti.

73 (ne bi se štel nikome zameriti)

Martin 9A2JK

...većina šuti jer kako kažeš ne bi se htjeli zamjeriti jedni drugima... malo nas, svi se znamo, a svi smo osjetljivi na kritike (krećem prvenstveno od sebe). Lako je kritizirati druge, ali teško je prihvatiti kritiku na vlastiti račun...
Moj prvi post nije bio usmjeren protiv nikoga osobno, već protiv načina kako funkcionira jedan dio HRS-a. Nakon posta sam ubrzo putem e-maila upitan zar ja ne znam detalje, zar ja nisam član kluba tog i tog...
Meni osobno je nebitno koji klub rabi ovakvu praksu, koji klub ima strance za članove, koji klub ima za članove samo odabrane i sl. Evo, vidim da Emir misli da je ovakvo funkcioniranje QSL ureda uredu... ja ne djelim to mišljenje i to je to (da li je moje razmišljanje ispravno pokazat će vrijeme, možda me netko uvjeri da nemam pravo...). Ne moramo se oko svega složiti, ali moram biti iskren da ono što je napravio Emir sa 9AFF programom je za svaki respekt, kao i za rad sa djecom po školama... Ja takvo što nisam uspio sa 9A COTA i SOTA programom...
Drago mi je da se raspravlja o ovoj temi, samo ne bih volio da se ovo spušta na osobni nivo... i prepucavanje.

73 de 9A6NDD/DK6DD

9A6AA

Ajd' za svakoga po malo:

- 9A3SM spominje neke silne "benefite" koje inozemni članovi dobivaju za njihovih 200,00 kn, te da bi on dao njima tu mogućnost ali NE i da za 200 kn imaju slanje qsl karata na njihove adrese ..". Na moj upit da da neki primjer - nema odgovora. Naravno da odgovora neće ni biti jer sve QSL-ke koje dođu za inozemne članove našega radiokluba šaljemo o našem trošku.

- 9A3SM govori o nekom pumpanju klubova inozemnim članovima. Što to znači? Radioklub je PRIJE SVEGA udruga građana a zakon ne pravi razliku između naših i inozemnih članova. Radioklub je PRVO udruga a onda članica HRS-a. Znamo, da članstvo u HRS-u nije uvjet za opstanak radiokluba. Radioklub bez HRS-a može a opstojnost HRS-a bez radioklubova je vrlo upitna. Glede inozemnih operatora, čak je i HAKOM zatražio da se kod dodjele prijedloga pozivnih oznaka ukine razlika koja je donedavno bila (9A8.., za strane državljane.). Inače, udrugu mogu osnovati najmanje tri osobe, pri čemu se ne pravi razlika između domaćih i stranih fizičkih osoba. Mato, drži se ti tastera.

- 9A3SM kaže da IO i Povjerenstvo za dodjelu pozivnih znakova  to odobrava i dozvoli "umjesto da vrate dite materi". Koje dite kojoj materi? Navedeno Povjerenstvo radi prema pravilnicima koje je donijela Skupština HRS-a. Sve ostalo je trolanje.

- 9A6NDD kaže da nije za to da se stranim radio amaterima omogući dodatno plaćanje QSL bureau kako bi opet izbjegli svoj Savez. Drago, zakon ne poznaje strane i naše radioamatere. Pročitaj par redova gore. Tržište i klijente je bespredmetno komentirati no, slažem se da je Savez tu da brine o svojem članstvu..., a tu spadaju i naši i inozemni državljani, dakle, članovi koji redovito plaćaju članski doprinos.

- Sada kada smo to razjasnili dolazimo do onoga što sam spomenuo u prošlom postu a to je da mislim da bi se dolazni i odlazni QSL promet trebao naplaćivati prema težini prispjelih (poslanih) QSL karata. Time bi se, uvjeren sam, mnoge stvari dovele na svoje mjesto. Dakle, Drago, Emir ne misli da je ovakvo funkcioniranje QSL ureda uredu.

Hvala Drago na pohvalama za 9AFF program, no to nije (samo) moja zasluga nego i ostalih članova Radiokluba HFF a napose svih lovaca i aktivatora jer jedni bez drugih ne mogu. Upravo je 20 godina od utemeljenja 9AFF Programa a o tome ćemo u ovogodišnjem almanahu HRS-a.
(Javi mi se na općepoznati mail: Danas mi se javio jedan gospodin iz Veličke 5).

73
9A6AA
"DX never sleeps..."

9A6NDD

Nemam ja ništa protiv toga da strani amateri koriste HRS qsl bureau za svoju 9A pozivnu oznaku, ali mislim da nije uredu i protiv toga sam, da bureau koriste za svoje I, DL, F... pozivne oznake.  I to je sve što ja mislim o ovoj temi. Ostalom se može raspravljati pod nekim drugim topicom.

73

9A5N

U nekim zemljama QSL biroi rade na principu kilaže QSL karata ali je članski doprinos bitno manji od našeg.
Ja sam protiv takvog naćina rada QSL biroa. Troškovi biroa trebaju biti u cijeni članarine.

Pravilnici HRS-a su vrlo jasni glede stranaca:

1. Strani državljani plaćaju dvostruki članski doprinos.
2. Strani državljani mogu zatražiti 9A pozivnu oznaku ako na području RH kontinuirano borave duže od 3 mjeseca.

Dali se to u praksi poštuje?!

Sumnjam da svi stranci kojima je dodjeljena 9A pozivna oznakom borave u Hrvatskoj duže od 3 mjeseca kontinuirano.
9A6AA je spomenuo Stefana, IU3EIF. Čovijek navrati na Hamfest, ostane dva-tri dana i ode kući a ima 9A pozivni znak.
Ako HRS trguje 9A pozivnim znakovima onda bi strancima trebao uzeti više od 300 kn jednokratno.
73 de Neno 8)

9A3SM

Emire,

Kad već filozofiraš i po starom običaju uvijek si ti u pravu evo tebi samo kratki odgovor.

"NEMA ODGOVORA " na ŠTA ? Da li sam ja napisao za tebe ili nekoga stranca iz tvog kluba da to koristi , da li sam ikoga imenovao da ima taj benefit .. JA NISAM .. to je iznešen moj stav da nekome ne bi palo na pamet da kaže da mu se šalju karte za 200 kn na njegovu stranu kućnu adresu ..

Mani se filozofije KO JE GDJE i RADI KOGA ..govorimo o stranim operatorima koji za male pare se učlanjuju u naše klubove ( pišem u množini jer znam još ponekog stranca člana kluba u ZGB ali je tu pa njih ne ide ova prepiska ) da bi izvlačili svoje qsl karte preko HRS-a .. savez od njih ima male koristi a kad već povlačiš tu temu iako te nisam imenovao u ovom slučaju ti i tvoj klub imate koristi od njih jer njihovim članarinama popravljate račun kluba .. mani te filozofije on je naš član i " bio je na aktivaciji 9AFF reference " .. to je za djecu. Ja nisam tvoj član i  bio sam na 56 aktivacija i dalje ću prema tome to nije poanta priče o kojoj je Drago pisao ..

"Vrati dite materi "
KOJE DITE - strane amatere ,, KOJOJ MATERI .. njihovim nacionalnim savezima ... ako su rođeni, žive, rade i egzistiraju u svojoj zemlji bilo bi logično da svojoj zemlji plaćaju i svoje dadžbine koje proizilaze iz tog posla ili hobija

Neću dalje a moglo bi se ..

73
9A3SM

9A2JK

Na početku, moj komentar nije nikome osobno. To je samo moje mišljenje o radu QSL biroa, 
prezentirano svima i posebno šutljivoj većini.

Biro i QSL menadžer, Marinko 9A3JB, rade odlično. Karte stižu svima za koje karte  dođu na biro.

Tko su nezadovoljni radom biroa ?
Nezadovoljni su oni koji radioamaterizam doživljavaju onako kako je to bilo prije 30 – 40 godina.

Nezadovoljni su oni koji godišnje naprave 100-injak veza, ne zatraže QSL karte, ali očekuju da 
im drugi pošalju svoje.

Nezadovoljni su oni koji nisu poslali niti jednu svoju kartu (jer ih nemaju), ali zahtijevaju da im 
drugi pošalju svoju kartu.

Kada nezadovoljnoga radom QSL biroa pitate koliko je karata prošle godine poslao u biro, 
nema odgovora, a ponekad je i odgovor tipa. ''volio bih vidjeti onoga koji je od mene primio QSL-ku''.
Ima još, ali je i ovo već previše.

Radioamaterizam nije onakav kakav je bio prije 30 godina. Više nije ni približno dovoljno 
napisati QSL-ku, zapakirati i poslati u biro. Kartu treba poslati onako kako to korespondent 
u vezi traži. Neki traže da se karta šalje preko biroa, ali via njegov menadžer. Menadžera 
treba vidljivo istaknuti na QSL-ki. Neki traže zahtjev za QSL-ku samo preko OQRS-a uz 
uvjet da im se ne šalje karta. Nekima treba poslati zahtjev na e-mail. Neke države nemaju 
QSL biro ili se biro ugasio. Neki traže samo direktno, jer nisu članovi saveza, pa o tome ne 
govorim. Itd... itd...

Ako zaista želite QSL-ku, prilagodite se sadašnjosti i budućnosti.
Kao što je netko rekao: ''Budućnost pripada onima koji su spremni za nju (budućnost)''.

Možemo mi promijeniti način rada našeg biroa. QSL menadžer ne mora imati mjesto boravka 
u Zagrebu. Npr. zaposlimo osobu na skraćeno radno vrijeme, 4 sata dnevno, uz pripadajuću 
bruto plaću. To će HRS i članove koštati više novaca, a rezultat neće biti ništa bolji. Evo, ja 
se nudim za taj posao. Naravno uz odgovarajuću naknadu. Veću od ove za sadašnjeg 
menadžera.

Naš biro radi odlično. Nemojmo popravljati ono što nije pokvareno. 
Pogledajte kako je završio RadioHRS.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A3WX

Mislim da je Martin u pravu, čemu ovakva panika.
Uostalom na teme qsl received,tiskanje qsl i slično odavno nema komentara.
73 svima
9a3wx ;)

9A1AD

Citat:
Naš biro radi odlično. Nemojmo popravljati ono što nije pokvareno. 
Pogledajte kako je završio RadioHRS.

73
Martin 9A2JK

Martin je tu 100% u pravu,

otvorio sam anketu , molim sve članove  da se izjasne, a nezadovoljni da se izjasne zašto su nezadovoljni i da obrazlože iste , "rekla kazala" nije na ovom mjestu činjenicom da se ipak radi o QSL birou za SVE NAS .

73 Dejan

9A6WW

Pozdrav,

Možda je Martin u pravu kad kaže da QSL biro radi dobro, ali sigurno nije u uvodnoj argumentaciji. Ona nema veze s SQL biro-om.

Citat:Nezadovoljni su oni koji radioamaterizam doživljavaju onako kako je to bilo prije 30 – 40 godina.

Nezadovoljni su oni koji godišnje naprave 100-injak veza, ne zatraže QSL karte, ali očekuju da
im drugi pošalju svoje.

Nezadovoljni su oni koji nisu poslali niti jednu svoju kartu (jer ih nemaju), ali zahtijevaju da im
drugi pošalju svoju kartu.

Kada nezadovoljnoga radom QSL biroa pitate koliko je karata prošle godine poslao u biro,
nema odgovora... (itd)

Ne vidim kakve to ima veze s QSL koje stignu u HRS i trebaju se proslijediti primaocima. Ako QSL stigne u biro, trebala bi i do krajnjeg odredišta (pa i onima koji nisu poslali svoju). Ako to uredno radi, onda QSL biro radi O.K. Naravno, i kad netko pošalje karte da odu tamo gdje moraju (izgleda da Martina ti koji šalju ne interesiraju u uvodnom pledoaje-u).

I sad kakve ima svrhe potrošiti cijeli uvod na kritiku onih koji karte ne šalju? Možda i da, ali ne u ovom topic, i to s radom QSL biroa nema nikakve veze.

Ne kritiziram QSL biro, osobno loša iskustva s ličnim znakom nemam, pretpostavljam da sam dobio sve što je bilo poslano (uglavnom radim pod klubski znak, a u klubu su izgleda zadovoljni). Kritiziram diskvalificirajuću argumentaciju koja nema veze s temom, t.j. funkcionalnošću QSL službe . Generaliziranje u stilu "zna se ko je uvijek protiv", naravno oni koji se nisu pomirili s novih duhom vremena i "radioamaterizam doživljavaju onako kako je to bilo prije 30 – 40 godina".

73 Zvonko

9A2TD

Prema mom skromnom mišljenju, QSL biro radi - savršeno ...