Autor Tema: Zello aplikacija - Koliko se koristi kod nas  (Posjeta: 3567 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline 9A6NDZ

 • Average Member
 • ***
 • Postova: 136
Zello aplikacija - Koliko se koristi kod nas
« u: 07. Veljača 2019, 09:45:10 »
Dali koristite ovu aplikacija na mobitelu ili računalu i kakva su vaša iskustva sa "network radio"?
U zadnje vrijeme sve se više pojavljuju uređaji koji rade direktno putem interneta. Iako to po meni nije pravi radiouređaj mislim da bi kod mladih radio amatera mogli biti iznimno zanimljivi jer mobiteli i mladi idu jedno sa drugim. Jučer sam malo radio po pitanju toga i odlučio pokušati linkat uz pomoć PC-a, uređaj i Zello na računalu. Testno sam pustio na 9 simpleks, sve malo poštelao i jučerašnji razgovori su me oduševili. Svi kažu da to radi odlično. Ja sa 5w pokrivam cijeli Bjelovar a mobitelom se mogu spojiti bilo gdje i javiti se na 9 simpleksu. Što si tiče kvalitete tona ona je daleko bolja nego na echolinku i sve zvuči kao da čovjek radi preko klasičnog uređaja ili nekog vokca.
Ako nije tema za ovdje prebacite gdje mislite da bi bilo dobro.

Offline 9A6NDZ

 • Average Member
 • ***
 • Postova: 136
Odg: Zello aplikacija - Koliko se koristi kod nas
« Odgovori #1 u: 07. Veljača 2019, 15:21:56 »
Ukoliko se netko hoće priključiti potrebno je dodati kanal koji se zove 9A RADIOAMATERI. Slušanje je otvoreno za sve, a predaja je blokirana dok ja ne odobrim korisnika. U razgovoru sa drugim amaterima odlučili smo da svatko tko se hoće priključiti mora imati istaknuti pozivni znak. Ukoliko ga nema, nema ni predaje.

Offline 9A4CD

 • Master in Training
 • *****
 • Postova: 327
Odg: Zello aplikacija - Koliko se koristi kod nas
« Odgovori #2 u: 08. Veljača 2019, 16:45:30 »
Pozdrav svima,

Zorane, interesantna tematika "network radio" u radioamaterizmu općenito.
Nisam koristio aplikaciju Zello ali slušao sam je par puta preko radio mreže za opasnost. Zvuči dobro. U Hrvatskoj ima u upotrebi više VoIP preko RF-a. Od EchoLink-a, Zello, DMR, D-STAR-a, C4FM. Puno opcija a malo korisnika. Žao mi je što ne postoji nacionalni dogovor. Moj izbor je Echolink radi naravno ipak najvećeg broja RA korisnika kao i broja Linkova i Repetitora kod nas kao i u svijetu. Kvaliteta zvuka u skladu s širinom FM, nemam nikakvih primjedbi, puno bolje zvuči nego jedna vrsta navedenog Digitalnog signala :) .

73's
Igor
9A4CD

Offline 9A5CAN

 • Junior Member
 • **
 • Postova: 60
Odg: Zello aplikacija - Koliko se koristi kod nas
« Odgovori #3 u: 10. Veljača 2019, 08:15:44 »
Pozdrav,

da se nadovežem na tematiku. Već nekoliko godina se zabavljam sa kojekakvim linkovima a među njima je i zello. U početku je bilo problema sa PTT-om jel je zello free bio zamišljen kao klijent aplikacija, kasnije su eksperimentalno pustili zello gateway mod i to radi super. Podešava se isto kao echolink, idealno je koristiti profi uređaje tipa motorole zbog COR linije da se ne treba koristiti VOX na računalu.

Isprobao sam varijantu gdje je umjesto računala mobitel. Taj gateway je bio linkan jedan-dva dana u DMR grupu 219 (Zello->DMR ručni uređaj->Hotspot->BM Network i natrag) Kada smo uštimali sve kako treba, nije bilo razlike u modulaciji između direkt razgovora preko jednog od to dvoje ili kroz cijeli navedeni lanac.

Sve u svemu može se ali kako je Igor rekao imamo previše linkova a premalo korisnika.

73
Nikola
9A5CAN

Offline 9A7DI

 • Newbie
 • *
 • Postova: 8
Odg: Zello aplikacija - Koliko se koristi kod nas
« Odgovori #4 u: 10. Veljača 2019, 16:01:11 »
Pozdrav svima.
Evo da se i ja nadovežem na ovu temu.
Već par godina ovdje u širem okruženju JN85VQ koristimo Zello aplikaciju koja je u sklopu gateway-a .
Aplikacija je odlična, predviđena je za "internetsku" komunikaciju međutim idealna je za uvezivanje na RF preko gateway-a.
U sklopu gateway-a koristim isključivo mobitel, u početku sam se igrao sa PC-om, tj. Windowsima koristeći VOX.
Radilo je to također OK međutim PC povlači dosta struje jer sve to radi neprekidno 24 h pa sam išao na Android tj. mobitel koji
traži 5V i malo struje :-). Naravno tu je i radio uređaj, trenutno mali Alinco DJ-S1 sa 2 W izlaza (smanjio sam napon napajanja).
Ne koristim VOX nego isključivo COR jer se okidanje PTT-a Zelle pokazalo pouzdanije, brže.
Što se tiče kvalitete modulacije ona je neusporedivo bolja u odnosu na Echo Link.
Kad se sve dobro podesi nemoguće je "locirati" dal se korisnik javlja sa radio uređaja ili Zello "internet" grane.
Dakako, u odnosu na Echo Link Zello aplikacija omogućava mnoštvo raznih kombinacija.
Trenutno imamo uvezana dva gateway-a UHF-VHF.
Naravno, pristup sa Zello strane na radijski kanal je omogućen isključivo radioamaterima.
Odobrenje je u nadležnosti kontrolora i administratora kojima se radioamater mora obratiti te zatražiti pristup.
Siguran sam da se mnogi protive ovakvom načinu radioamaterske komunikacije jer realno radi se o "uvlačenju" interneta u klasičnu
radio amatersku vezu.
I ja sam bio skeptičan no gledajući sa današnje pozicije, principa rada DMR-a npr.i sl. internet se neminovno nameće i sigurno će
to postati uobičajeni način radio amaterske komunikacije.
Radio amaterski kanali su prazni, utihnuli su, ovo je način da bar malo ožive, svjedok sam da je gore opisano doprinijelo većem
prometu na simpleksima.

73
Ivan, 9A7DI

Offline 9A6NDZ

 • Average Member
 • ***
 • Postova: 136
Odg: Zello aplikacija - Koliko se koristi kod nas
« Odgovori #5 u: 10. Veljača 2019, 16:17:52 »
9A7DI napokon da netko razmišljao kao i ja. Modulacija daleko daleko bolja nego na echolinku i doslovno kao što kažeš nemoguće je skužiti dali se radi preko uređaja ili aplikacije. Kod mene je stavljen Baofeng UV5r i trenutno još uvijek radimo preko vox-a ali i to ćemo srediti sve kada preselim sve na icom 2200h. Snaga na baofengu je 5w i pokrivam cijeli Bjelovar kao i okolicu bez ikakvog problema. Antena je hoxin ma6000 na 12metara visine. Do prije tjedan i pola nisam se uopće igrao sa ovom aplikacijom ali moram priznati da je super. Malo je i simpleks u Bjelovaru živnuo u zadnjih tjedan dana koliko to od mene radi.

Offline 9A4CD

 • Master in Training
 • *****
 • Postova: 327
Odg: Zello aplikacija - Koliko se koristi kod nas
« Odgovori #6 u: 10. Veljača 2019, 17:57:06 »

Pozdrav svima,

Modulacija ako je to jedini problem na EchoLink-u može se popraviti, postoje postavke u aplikaciji s kojima se može poboljšati kvaliteta zvuka ali sigurno ne u HD kvaliteti. Aplikacija EchoLink koju je napisao Developer Motorole (danas SK) prije 20tak godina imala je za cilj povezati RA populaciju širom svijeta s minimalnom brzinom 17/34kbps kako bi se netko iz Afrike i Amerike mogao povezati. Današnje brzine interneta kao i kvalitete Audio signala (modulacije) mogu biti studijske. Iako je prošlo 20 godina neke stvari se ipak nisu promjenile, npr. optika u gradu Zagrebu 200/100Mbps naspram 5Mbps Download-a (brzinu Upload-a bolje neću ni navesti) kod mog prijatelja u Brckovljanima neću komentirati. Ako netko koristi Yaesu FT-225RD on još uvijek zvuči dobro. Na EchoLink-u je sve transparetno, od vizije do misije, Download-a, aplikacije, Validacije, prijave, podrške, vijesti, prikaza trenutnih prijava, statusa čvorova, preko 150 država i tko zna koliko korisnika. U 20 godina EchoLink nikad nije pao jer je Serverski sustav raspoređen po svim kontinentima od radioamatera. Nema tajnih soba i pristranih administratora.

Toliko o Echolink-u.

73's
Igor
9A4CD


   

Offline 9A4CD

 • Master in Training
 • *****
 • Postova: 327
Odg: Zello aplikacija - Koliko se koristi kod nas
« Odgovori #7 u: 10. Veljača 2019, 18:08:09 »

Pozdrav svima,

Modulacija ako je to jedini problem na EchoLink-u može se popraviti, postoje postavke u aplikaciji s kojima se može poboljšati kvaliteta zvuka ali sigurno ne u HD kvaliteti. Aplikacija EchoLink koju je napisao Developer Motorole (danas SK) prije 20tak godina imala je za cilj povezati RA populaciju širom svijeta s minimalnom brzinom 17/34kbps kako bi se netko iz Afrike i Amerike mogao povezati. Današnje brzine interneta kao i kvalitete Audio signala (modulacije) mogu biti studijske. Iako je prošlo 20 godina neke stvari se ipak nisu promjenile, npr. optika u gradu Zagrebu 200/100Mbps naspram 5Mbps Download-a (brzinu Upload-a bolje neću ni navesti) kod mog prijatelja u Brckovljanima neću komentirati. Ako netko koristi Yaesu FT-225RD on još uvijek zvuči dobro. Na EchoLink-u je sve transparetno, od vizije do misije, Download-a, aplikacije, Validacije, prijave, podrške, vijesti, prikaza trenutnih prijava, statusa čvorova, preko 150 država i tko zna koliko korisnika. U 20 godina EchoLink nikad nije pao jer je Serverski sustav raspoređen po svim kontinentima od strane radioamatera. Nema tajnih soba i pristranih administratora.

Toliko o Echolink-u.

73's
Igor
9A4CD


 

Offline 9A7KXP

 • Senior Member
 • ****
 • Postova: 215
Odg: Zello aplikacija - Koliko se koristi kod nas
« Odgovori #8 u: 11. Veljača 2019, 11:14:33 »
Pozdrav.

Možda ću biti grublji. ;D

Aplikacija nikada više a korisnika nikada manje.Definitivno prednost dajem Echolinku jer ima svijetski razgranatu mrežu među radioamaterima i bez brige mogu sa vokcem od bilo gdje iskomunicirati sa recimo Zagrebom.

Mnogi zaboravljaju da je internet recimo to "free" u EU,ali zato svi traže wifi točke kada nisu u EU ili kupuju sim kartice dotične države.

Kvaliteta zvuka Echolinka je korektna. Radioamateri su valjda naučeni na krčenje i ostale QRMove.Istina, nemamo svi optiku, ne možemo svi pustiti najbolje karakteristike zvuka od Echolinka,ali aplikacija je zaživjela i živi.

Sve ovo poslije je čista kopija koja je prilagođena svojem vremenu i prolazna je.

Pobornik sam svega što može raditi i bez interneta,samostalno.

Malo je takvih aplikacija i obično one nisu interesantne širokoj masi radioamatera,jer očito je lakše imati mobitel nego se primiti RA uređaja.


Da me se ne bi shvatilo krivo Zorane,s obzirom da smo bivši klubski kolege:

Isprobavaj uvijek nešto novo,radioamaterizam je široki spektar aktivnosti.

Radio stanica je nevjerovatna stvar koja pokriva veliko područje,može se prikopčati na PC,može se prikopčati na HAMNET.

Znači podržavam te u radu jer možeš obogatiti aplikaciju na način da staviš radio stanicu na visoku kotu,povežeš je sa radioamaterskim internetom koji rade i održavaju radioamateri u RH i izvan HR a povezani su međusobno.

To je  radioamaterizam.Ispunjava,kada znaš da nešto radiš (nažalost sam) ,da to radi i da će netko to koristiti.


Možda i ja.

73

Hristo

9a7kxp
Offline 9A6NDZ

 • Average Member
 • ***
 • Postova: 136
Odg: Zello aplikacija - Koliko se koristi kod nas
« Odgovori #9 u: 11. Veljača 2019, 18:14:55 »
Kad smo već ovako lijepo temu započeli da čujem i vaše mišljenje šta preporučate od interface-a. Dali je signalink usb toliko dobar ili se to da riješiti i na neki jeftiniji način. Nisam stručan po pitanju elektronike ali ako netko ima gotov interface za prodati neka se javi.

Offline 9A7KXP

 • Senior Member
 • ****
 • Postova: 215
Odg: Zello aplikacija - Koliko se koristi kod nas
« Odgovori #10 u: 12. Veljača 2019, 14:41:44 »
Obrati se kolegi 9a5can.

Složiti će ti interface kakav god želiš.Ukucaj njegov pozivni u google i sve češ info dobiti.

Ja koristim njegove interface-eve.

73

Hristo

9a7kxp