Ostale HAM diskusije > Antene

Moguća šteta uzrokovana RF poljem

(1/1)

9A5CAN:
Pozdrav svima, imam pitanje u vezi potencijalno opasnih radnji ;D Imam specifičnu situaciju gdje mi je horizontalni razmak između HF-longwire/randomwire i VHF/UHF X50 svega pola metra. Kolika je šansa da HF 100W skuri prijemnik na VHF/UHF 50W uređaju i obratno u slučaju kada su oba uređaja upaljena? Drugo pitanje je, je li moguć nastanak štete na prijemniku ako je uređaj ugašen?

9A5CAN

9A2Z:
Pozdrav Nikola! Kod mene je bio isto razmak GP HF antene i GP VHF antene oko pola metra.
Ja sam "skuril" dva puta sa KV-om UKV prijemnik. (PIN-diode). Ne znam dali je to moguće
kada je UKV uređaj ugašen. To je potencijalno opasna radnja    ;D

73!
Stef 9A2Z

9A5CAN:
Štef, zahvaljujem na odgovoru. Vrlo brzo si me uvjerio da se ne isplati zafrkavati :D Znači moram primjenjivati isti princip kao i do sada, radi samo na jednom uređaju, drugi je isključen i odspojena antena.
Kako se manifestirao tvoj problem kada si skurio prijemnik?

73
9A5CAN Nikola

9A2Z:
Ovako, prvi puta nisam znal da budem skuril UKV prijemnik sa KV signalom a drugi puta sam zaboravio isključiti UKV i opet sam ga skuril Hi. Greška se manifestira da ti fali prijema. Sva sreća što ima te PIN diode koje su kao osigurač da VF nije dalje otišel u prijemnik. Popravak izvršio Robi 9A4R dobar stručnjak, ima sav potreban alat za lemljenje SMD tehnologije i znanje . U svakom slučaju napravi malo veći razmak između antena.

73!

9A5TD:
Nekada su DOBRI uredjaji imali BP filtere na ulazu front enda...  :-)

Navigacija

[0] Lista Poruka

Idi na punu verziju