• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

Zadar

Autor 9A3ERD, 10. Srpanj 2018, 17:23:34

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3ERD

Zdravo! Zanima me na kojem kanalu se nalaze radioamateri u Zadru i CB korisnici na CB-u. Nalazim se u Vrsima i nikog ne čujem.

9A2Z

Citat: 9A3ERD  u 10. Srpanj 2018, 17:23:34
Zdravo! Zanima me na kojem kanalu se nalaze radioamateri u Zadru i CB korisnici na CB-u. Nalazim se u Vrsima i nikog ne čujem.

Zdravo! Koliko je meni poznato (pošto sam često u Zadru) u Zadru su samo radio amateri, tamo nema više CB-jaša. Radio amateri u Zadru i okolici nisu baš aktivni na VHF ili UHF frekvencijama preko ljeta.

9A2Z

73!

9A7YY

Pokušaj poslušati RV-3 na Ćelavcu ili RV-46 na Visu.

73 Branko

9A3TY

Citat: 9A2Z  u 10. Srpanj 2018, 21:11:59
Radio amateri u Zadru i okolici nisu baš aktivni na VHF ili UHF frekvencijama preko ljeta.

Mislim da bi (nažalost) ispravnije bilo napisati : Radio amateri nisu baš aktivni na VHF ili UHF frekvencijama. (Ako izuzmemo beacone ;D ).

Nije točno da u Zadru nema CB-jaša. Postoji i klub : CB radio klub ,,Donat" (https://www.facebook.com/pages/Cb-Radio-Klub-Donat/1577409529233950)
A ima i dosta aktivnosti na PMR frekvencijama.

Najaktivniji radioamaterski kanal u Zadru (osim onog klupskog na Viberu) je svakako R3 na Ćelavcu. No, na njemu se najčešće javljaju telegrafijom.   ;D

73 de Ivo, 9A3TY

9A2Z

Citat: 9A3TY

Citat:Nije točno da u Zadru nema CB-jaša. Postoji i klub : CB radio klub ,,Donat"

Ivo! koliko je meni poznato svi ti CB-jaši su položili ispit za radio amatere. Dakle, oni su sada radio amateri. Zašto su se oni i dalje  opredijelili za CB-jaše i ograničili se na tih 40 kanala, to je sada druga priča i nije za forum HRS-a.

Lp  9A2Z

++

9A3TY

Mora se priznati da postojano stojiš na braniku radioamaterizma  ;D
Prije (2016-08-21, 14:20:39) je bio Varaždin, sad je to Zadar.

Ti korisnici CB radio postaja kod nas u Varaždinu  položili su radio amaterske ispite i oni su sada radio amateri. Vjerujem da je to učinjeno i u ostalim dijelovima lijepe naše . Znači, oni su sada radio amateri i članovi radio klubova.

Citat: 9A2Z  u 11. Srpanj 2018, 13:06:04
Ivo! koliko je meni poznato svi ti CB-jaši su položili ispit za radio amatere. Dakle, oni su sada radio amateri. Zašto su se oni i dalje  opredijelili za CB-jaše i ograničili se na tih 40 kanala, to je sada druga priča i nije za forum HRS-a.

Možda se nisu opredijelili nego koriste što se nudi na obje strane ?! Čemu isključivost. I ti si se možda učlanio u HAK al to ne znači automatski da si prestao biti radioamater.
Eto, kod njih se npr. organiziraju CB predavanja (27. i  28. travanj 2018. OŠ Šime Budinića, Zadar-Edukativna CB radionica (Đuka Pelcl, Tomislav Memdović i Marijan Magdić)) a u naš radio klub nije svratio nitko iz HRS-a niti jednom u 20 godina postojanja a bome ne pamtim ni da je u BSTu održao neko predavanje desetljećima unazad. Nek me netko ispravi ako griješim.

U svakom slučaju čovjek je pitao za CB aktivnosti pa ne vidim zašto mu se na HRSovom forumu ne bi moglo odgovoriti. Zar nismo najprije ljudi ??

I da se nadopunim, osim CB radio kluba "DONAT" postoji i CB radio klub ZADAR osnovan 09.03.2017 !!
73 de Ivo, 9A3TY

9A2Z

Citat: 9A3TY
Citat:Eto, kod njih se npr. organiziraju CB predavanja (27. i  28. travanj 2018. OŠ Šime Budinića, Zadar-Edukativna CB radionica (Đuka Pelcl, Tomislav Memdović i Marijan Magdić

Ivo, CB predavanja o čemu??? djeci koja posjeduju najbolje mobitele, kompjutere. Edukacija o nekakvoj radio stanici od 40 kanala na kojima se može čuti sve i svašta u dometu nekih dva kilometara. Moj susjed auto prijevoznik ima pet kamiona u kojima su CB radiostanice koje koristi bez predavanja i edukacije. Može pričati u mikrofon što god želi bez bilo kakvog kodeksa ponašanja. Žene koje dogovaraju o kuhanju ručka, prostote, svađe, to će slušati ta djeca. Za taj opseg nije predviđena nikakva edukacija. Nemoj pisati gluposti. Ako si radio amater onda štiti naše interese i da se makne taj namet iz HZTK jer ne koristi ničemu. Spomenuti mentori drže još uvijek čvrste pozicije za ništa jer im je to netko omogućio.
Svi oni su radio amateri i rijetko tko od njih više koristi CB

9A2Z
73!

++

9A3TY

Citat: 9A2Z  u 11. Srpanj 2018, 21:46:48
Edukacija o nekakvoj radio stanici od 40 kanala na kojima se može čuti sve i svašta u dometu nekih dva kilometara.

Stjepane, ti kao radioamater i član HRSa već 50 godina morao bi barem znati da je na 28 MHz domet puuuuno veći od tih spomenutih dva kilometra. A CB je tu blizu, samo jedan MHz niže.

Možda smo mi u Zadru crne ovce radioamaterizma jer poštujemo rad CB klubova i njihovih edukatora. Ako ništa drugo a ono jer je 99% trenutno aktivnih zadarskih radioamatera imalo prvi kontakt s radiostanicom upravo zahvaljujući CBu. Neki još uvijek čuvaju QSLke iz tih slavnih dana najboljih propagacija u našoj generaciji ;D

Kodeks ponašanja? Radioamateri = moralna vertikala ? Nemoj me molim te. Kad si zadnji put bio na stanici? Prije 50 godina?

Poštujem tvoje mišljenje ali mislim da nisi u pravu i da ti zadrtost ne da da vidiš koliko dobroga za djecu su napravili vrijedni ljudi iz CB zajednice.

Samo složni možemo naprijed. Malo nas je al ne budimo go... . PSE
73 de Ivo, 9A3TY

9A2Z

Citat:Stjepane, ti kao radioamater i član HRSa već 50 godina morao bi barem znati da je na 28 MHz domet puuuuno veći od tih spomenutih dva kilometra.

Pišem o realnom dometu u gradskoj jezgri za što je i CB (građanski band) i namjenjen. Tu ne dolaze u obzir nikakve "daleke" veze. Zakonom nije to predviđeno. To je band svega i svačega. Zato za taj band nije potrebna nikakva dozvola i edukacija. Educirati sada dijete od 12 godina sa nekakvom stanicom od 40 kanala gdje treba stisnuti taster na mikrofonu da se čuje sa nekim, daj molim te nemoj više o tim edukacijama. Sva sreća što djecu više ne interesiraju te gluposti jer posjeduju daleko bolju tehniku u svojim kućama.

Citat:Poštujem tvoje mišljenje ali mislim da nisi u pravu i da ti zadrtost ne da da vidiš koliko dobroga za djecu su napravili vrijedni ljudi iz CB

Definitivno smo različiti o ovome slučaju. Ovaj link kojega si poslao o edukaciji djece (mislim da se radi o edukaciji djece o kuhanju kotlovine i degustaciji pive, bevande) priključi se i uživaj u tom CB radu.

Citat:Nije točno da u Zadru nema CB-jaša. Postoji i klub : CB radio klub ,,Donat" (https://www.facebook.com/pages/Cb-Radio-Klub-Donat/1577409529233950)

9A2Z
73!

++

9A7BCP

Pozdrav 9A3ERD

Citat:Zdravo! Zanima me na kojem kanalu se nalaze radioamateri u Zadru i CB korisnici na CB-u. Nalazim se u Vrsima i nikog ne čujem.

Obično na 20 , kamioni su na 19 . Prijatelj mi vozi po auto cesti i kad su u većim konvoyima onda se spuste koji kanal niže, bude po 20 kamiona . Zgodno je znat ako si na putu i nešto ti treba ne dvojim da će ti se javiti pa i pomoći . Ja na 857 imam otvoren  CB sa ATAS-icom i radi super. U ST je ekipa na 20 . Sad malo manje ali ima neko društvo . Kolege su ti rekle za ova ova dva repetititora  , u simplexu možda čuješ koga , eto . Ima propagacija pa možeš čut EU na FM i SSB ako imaš . I baš je zabavno , ja ne volim Hello _>59 _> Good-by. Ako šta treba samo zovi . :)

9A6WW

Štef,

za tebe je izgleda skračenica "CB" na hamradio forumu crvena krpa... Daleko da sam zagovornik CB ispred hamradio, ali ne pretjerujmo.  Nek se ljudi bave onim što vole, a ti si u krivu u svemu što si napisao.

Citat:u Zadru su samo radio amateri, tamo nema više CB-jaša

Nezmam odakle ti takva samouvjerenost. Ipak ima tu ljudi koji žive u Zadru...

Citat:Može pričati u mikrofon što god želi bez bilo kakvog kodeksa ponašanja. Žene koje dogovaraju o kuhanju ručka, prostote, svađe, to će slušati ta djeca.

Jel ti to govoriš o "pravim" radioamaterima na 2m repetitorima?

Citat:Zašto su se oni i dalje  opredijelili za CB-jaše i ograničili se na tih 40 kanala

Puno ljudi koji rade na isključivo na 2m FM na raspolaganju imaju još manje kanala. Mnogi su ograničeni na FM tehnikom koju raspolažu.

Citat:Tu ne dolaze u obzir nikakve "daleke" veze. Zakonom nije to predviđeno.

Nema u zakonu nigdje ograničen max QRB veze. U neko prošlo vrijeme se kažnjavao razgovor na CB bandu s stranom zemljom  (znaš na što mislim, i tko je to nadgledao, da ne specificiram), a pogotovo na stranom jeziku. Al toga više nema. Na CB bandu sa dozvoljenom snagom se u ES morže raditi cijela EU, a F propagacijama ostatak svijeta. Toliko o bandu i propagacijama.

Lijep pozdrav

9A6WW

... a i o tome da se uvijek akvivira ista diskusija čim netko spomene CB.
73

9A2Z

+
Marić! diskutiraš kao da si pao s neba. Nemam ništa protiv korištenja građanskog opsega, to je i namijenjeno za svekoliko pučanstvo. Neka se ljudi zabavljaju. Ali to ti nema veze sa radio amaterizmom. Za ovo "životinjarenje" po amaterskim frekvencijama kriv je zakon "anarhija" na frekventnom spektru koju ti podržavaš vidljivo iz tvoje diskusije. 
Riješili smo i to, svaki na svoj način  ;D

Idemo u pripreme za finale. Bude vatreno..................

Uživaj u lijepom Lopatincu

9A2Z

++

9A3LI

Citat: 9A2Z  u 12. Srpanj 2018, 21:52:00

+
Marić! diskutiraš kao da si pao s neba. Nemam ništa protiv korištenja građanskog opsega, to je i namijenjeno za svekoliko pučanstvo. Neka se ljudi zabavljaju. Ali to ti nema veze sa radio amaterizmom. Za ovo "životinjarenje" po amaterskim frekvencijama kriv je zakon "anarhija" na frekventnom spektru koju ti podržavaš vidljivo iz tvoje diskusije. 
Riješili smo i to, svaki na svoj način  ;D

++

Opet isto   :-\
Svatko ko se bavi radi tehnikom ima baš svako pravo nazvati se radio amaterom !!
Članstvo u nekom klubu/savezu i operatorska licenca ne znači da se samo oni mogu zvati radio-amaterima kao takvima.
I onda se čudimo da je sve manje licenciranih operatora, ahh ..

9A6WW

Štef,

Nadao sam se da neće trebati dodatnih pojašnjenja koje sam htio izbjeći, mislio sam da si me shvatio u predhodnom postu gdje sam sve napisao. Ali evo, vučeš me za jezik.

Citat:Neka se ljudi zabavljaju. Ali to ti nema veze sa radio amaterizmom

Opet si potpuno u krivu. Nitko se ne bi danas bavio  hobijem da se time ne zabavlja i da ga to ne veseli. Ja pogotovo. A ako uz svoj hobi mogu nekom usput biti od koristi, o.k.

Istina, u ona vremana koja sam spomenuo u prethodnom postu (mogao si bolje pročitati ono u zagradama, pa sad nebi trebao ovo pisati) su nas uvjeravali da je radioamaterstvo ima posebnu, višu ulogu u odgoju mladeži, razvoju tehničke kulture, općenarodnoj obrani i povećanje borbene gotovosti JNA. I jao si ga onom tko taj koncept osporava. Nekad je prislušni milicajac, da zaradi zaradi partijske poene,  cinkao klupskog kolegu samo zato jer testira 27mhz propagacije i tražio njegovo isključenje iz kluba, akciju šire društvene zajednice, te proslijeđenje prijave višim nadležnim organima.

To je prošlost. No vidim da neki još uvijek žive u prošlosti i misle da smo mi uzvišeni iznad priproste pučke zabave hobija niže kategorije.

Lijep pozdrav