Autor Tema: Potvrda o članstvu  (Posjeta: 4290 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline 9A3SM

 • Master in Training
 • *****
 • Postova: 482
Odg: Potvrda o članstvu
« Odgovori #30 u: 02. Studeni 2018, 20:10:58 »
Damire, ja prvi puta pokušao i od prve dobio 2 potvrde i piše da sam platio članarinu za 2018.godinu.
Eh, sada da li je to stvar ažurnosti kluba ili Marka ne znam ali meni ovo radi iako mi nije prioritet.

Provjeri navode ili postupke  kod odgovornih pa ćeš vidjeti kod koga je zapelo .. meni od prve radi ..

Mato

Offline 9A8MM

 • Master in Training
 • *****
 • Postova: 405
  • http://www.rkp.hr
Odg: Potvrda o članstvu
« Odgovori #31 u: 03. Studeni 2018, 11:04:18 »
Pozdrav Ivo.

A preko weba bi se jednostavno riješio i izbor jedne od slobodnih pozivnih oznaka. No, to bi valjda narušilo privilegije nekih VIP osoba čiji puleni dobiju znak po želji a drugi po redosljedu.  :(

Od sinoć je i ovo dostupno, na istoj stranici, desno dolje. Za sada: u "beta" (probnoj) verziji i također samo za registrirane članove. Pretpostavljam da će se i ovdje pronaći pozivnih oznaka koje su "Slobodne", a trebale bi biti "Zauzete", pa molim svih da pitanja o tome zašto je neka pozivna oznaka označena kao "Slobodna" iako je "Zauzeta" upute stručnoj službi.

Ako imate tehničkih poteškoća u radu, to javite na webmaster@hamradio.hr.

Marko, 9A8MM

Offline 9A8MM

 • Master in Training
 • *****
 • Postova: 405
  • http://www.rkp.hr
Odg: Potvrda o članstvu
« Odgovori #32 u: 03. Studeni 2018, 11:35:06 »
Pa, možda si u pravu da nije upisana moja plaćena članarina. Ali i dalje aplikacija ne radi kako treba. Nisam platio clanarinu, nisam ni član hrs ni kluba. Odkud sam onda uopće na popisu????? Jedini pravi odgovor je nema podataka. A ne prazno mjesto u kućici. Sutra zovem hrs da vidim da li sam uopće član ili ne

Pozdrav Damir.

Ne znam na koji "popis" misliš, ali pokušat ću objasniti kako ide princip rada: kada pojedinac položi radioamaterski razred, i ti se podaci dostave u HRS, stručna služba u evidenciju upiše novu osobu. Tu osobu dodijeli na matični radioklub (po kojem se ključu to radi treba provjeriti sa stručnom službom). Zatim, kada se izda prijedlog pozivne oznake, taj se podatak veže za upisanog pojedinca, s datumima važenja (datum kada je izdan i datum kada prestaje važiti (ovaj se datum stavi x godina u budućnost ili ostavi prazno)). Isto tako, kada pojedinac plati članski doprinos HRS-u uplatom svome radioklubu, radioklub to uplati na račun HRS-a, a stručnoj službi dostavi popis pojedinaca koji su platili članski doprinos. Tada stručna služba u aplikaciji napravi novi zapis o plaćenoj članarini i taj podatak također veže za pojedinca. Tako imamo podatak kada je tko platio članski doprinos (odnosno, kada ga je radioklub za njega proslijedio u HRS) i koje sve pozivne oznake taj pojedinac ima (povijest pozivnih oznaka, trenutne važeće, posebne pozivne oznake, ...).

S druge strane, imamo HRS portal. Ovdje se registriraju i prijavljuju korisnici neovisno o tome jesu li platili članski doprinos savezu ili ne. Registracija im omogućuje oglašavanje u malim oglasima i diskusiju na forumu (s obzirom da je zajednička prijava za naslovnicu i forum). Da nebi radio poseban portal i prijavu samo za elektronske usluge HRS-a (novo korisničko ime, nova lozinka, ...), napravio sam poveznicu između portala i aplikacije za evidenciju članstva.

Ta poveznica provjerava dali je korisnik koji je logiran platio članski doprinos (odnosno, je li za njega klub proslijedio uplatu i dostavio specifikaciju te uplate). Ako je, nudi mu se mogućnost preuzimanja Potvrde i Prijedloga. Nakon tvoje primjedbe, postavio sam da link za preuzimanje vide samo oni za koje je evidentiran članski doprinos, da se dodatno smanji zbunjivanje s otvaranjem "prazne stranice".

Nadam se da sam ti s ovim uspio približiti kako sustav radi. Ako imaš još pitanja, slobodno pitaj. Pokušat ću ti odgovoriti na sva pitanja koja su u mojoj domeni.

Jesi li uspio provjeriti podatke sa stručnom službom u savezu?

Također, naveo si da "sve curi". Dali možeš navesti još neke probleme u radu weba (bilo kojeg od HRSovog weba ili dijela weba)? Ako imaš prijedloge za poboljšanje, to također možeš navesti.

...
Ne znam za sto ce nam koristiti te potvrde?
HAKOM-u ne treba potvrda ako vec imas pozivnu oznaku i dozvolu koja ti je istekla. Dozvolu produzis ispunjavanjem obraska sa HAKOM WEB-a, prilozis staru dozvolu i stvar rijesena..
Jos bi mozda to i malo smisla kada bi samo ti koji su platili clanski doprinos imali pristup WEB-u? Ovako, dok se moze logirati bez obzira na placeni clanski doprinos, cini mi se da to nije bas smisleno...

Pozdrav Mark.

Ispravi me ako griješim, ali, komentari koje si ti dao su zapravo prijedlozi za promjene u poslovnim procesima. Nisam siguran u proceduru, ali vjerujem da takve promjene može predložiti i izglasati vodstvo HRS-a. Aplikacija pomaže u poslovnom procesu, ona ga ne mijenja.  I ti i Ivo (9A3TY) ste dali slične komentare. Možda je vrijeme da se zaista poslovni proces promijeni?

Ako može evo još jedan prijedlog - da se otvori mogućnost radioklubovima da direktno (on-line) mogu downloadati račun za uplaćenu članarinu i članske doprinose kao i da mogu ažurirati podatke o svojim članovima za koje su uplatili članske doprinose. U prijevodu, stručna služba upiše iznos koji je klub uplatio (i izgenerira račun) a klubovi po potrebi (ako dođe novi član ili se promijene podaci postojećem članu) unose / editiraju ostatak podataka : ime, prezime, oib, adresu, tip člana (mladi/odrasli/član obitelji ili što god bilo definirano pravilnikom o članarini i članskim doprinosima). Ionako su to podaci koje klubovi dostavljaju HRSu pa je logično da imaju ovlasti unosa / editiranja.
Također bi mogli napraviti i online upload vjerodajnica i svih ostalih stvari koje klub (a ne pojedinac) dostavlja HRSu uz (obvezno) generiranje potvrde o zaprimanju kako poslije ne bi bilo "nisam čuo / nisam vidio" tj. nisam primio.

Pozdrav Ivo.

Zahvaljujem na konstruktivnom komentaru. Međutim, i ti ovdje ideš u sferu promjene poslovnih procesa. Iskreno, aplikacija nije zamišljena kao ERP, već kao aplikacija za evidenciju članstva. Naravno, može se dodati i dio koji ti pričaš, međutim: za sada se klubovi ne mogu registrirati na HRS portal (stari razlozi: nije se htjelo da se na forumu piše pod klupskim znakom, nego da se zna tko je što napisao). Zatim, pojedinci koji su uplatili članski doprinos su (gotovo sigurno) već upisani u evidenciju, sa svim svojim podacima (bar bi trebali biti, u trenutku polaganja ispita), pa bi eventualno došla u obzir izmjena podataka, a ne i unos novih.
Online upload vjerodajnica nebi donio ništa novo niti bolje (usput, aplikacija podržava unos funkcija koje pojedinac obnaša u radioklubu, evidenciju vjerodajnica i slično). Ono što bi bio korak napred, je eventualni "self-service" portal za klubove i pojedince, gdje bi onda sve ovo bilo napravljeno. Osobno, ja bi ovaj dio ostavio za sljedeću fazu. Nakon što se revidira poslovni proces i, eventualno, uspostavi novi ili izmijeni postojeći, te nakon što se evidencija članstva / aplikacija "uhoda".

Marko, 9A8MM

Offline 9A3TY

 • Život posvećen forumu
 • *******
 • Postova: 1.313
 • Red pršuta, red sira ...
Odg: Potvrda o članstvu
« Odgovori #33 u: 03. Studeni 2018, 12:57:56 »
Iskreno, aplikacija nije zamišljena kao ERP, već kao aplikacija za evidenciju članstva.

Sorry, ali naslov "HRS e-Usluge" mi je ipak zvučao puno šire od "aplikacija za evidenciju članova".

Naravno, može se dodati i dio koji ti pričaš, međutim: za sada se klubovi ne mogu registrirati na HRS portal (stari razlozi: nije se htjelo da se na forumu piše pod klupskim znakom, nego da se zna tko je što napisao).

Ako se ne varam to je jednostavno rješivo. Kad je već osnovna baza za pristup e-uslugama vezana za forum a većina web aplikacija za forum podržava dodjeljivanje privilegija pojedinom loginu koji obično pripada nekoj grupi dovoljno je kreirati novu grupu i ne dozvoliti joj pristup (ili pisanje)  u "obične" forume. Dapače, to otvara dodatne mogućnosti otvaranjem posebne sekcije na forumu za klubove. Poput dostave službenog očitovanja u svezi s nekim točkama elektroničke sjednice Skupštine (da to mogu pročitati svi a ne samo stručna služba koja onda nikoga ne izvjesti o tome).

Zatim, pojedinci koji su uplatili članski doprinos su (gotovo sigurno) već upisani u evidenciju, sa svim svojim podacima (bar bi trebali biti, u trenutku polaganja ispita), pa bi eventualno došla u obzir izmjena podataka, a ne i unos novih.

Naglasak je na tom "gotovo sigurno". Naime, složit ćeš se da postoji mogućnost da netko ne položi ispit (npr. čovjek je pasionirani konstruktor) ali (iz samo njemu poznatog razloga npr. da bi primao časopis  ;D) želi da klub za njega uplati članski doprinos. U tom slučaju njegovih podataka neće biti u bazi.
 
Online upload vjerodajnica nebi donio ništa novo niti bolje

Vjeruj mi, ideje najčešće padaju na pamet kad vidiš da nešto ne funkcionira kako treba i da bi moglo i moralo bolje.
Npr. komunikacija sa stručnom službom mi je već dulje vrijeme teška nula. Zato sam i predlagao uvođenje on-line e-Pisarnice. Da ne bi bilo one "poslali ste dopis na krivi e-mail" a poslao sam na 9a0hrs@hamradio.hr ili "nismo zaprimili vaš dopis" a imam dokaznicu da sam poslao e-mail i sl.
Razlog zašto su našem klubu izbrisali jednog zamjenika u Skupštini i stavili drugoga iako smo im uredno dostavili istovremeno dvije vjerodajnice znaju samo oni koji su naredili da se to napravi. Možda ima veze to što je dotični u prošlosti glasovao i ponašao se kako je njima odgovaralo (a u suprotnosti s demokratski donesenim odlukama u klubu)? To što je čovjek ozbiljno bolestan i što više nije član našeg kluba stručnoj službi valjda nije bitno ?!?

Po meni, računala tj. računalne aplikacije su tu i da podignu nivo sigurnosti i smanje nivo mogućnosti za malverzacije. Koliko god ti o tome u ovom trenutku možda i ne razmišljao vjerujem da ćeš jednog dana doći do tog.


Ono što bi bio korak napred, je eventualni "self-service" portal za klubove i pojedince, gdje bi onda sve ovo bilo napravljeno. Osobno, ja bi ovaj dio ostavio za sljedeću fazu. Nakon što se revidira poslovni proces i, eventualno, uspostavi novi ili izmijeni postojeći, te nakon što se evidencija članstva / aplikacija "uhoda".

Jupiii , znači ima nade za svijetlu budućnost  ;D
Samo naprijed !
Možda dođemo i do digitalnih certifikata za klubove i on-line elektroničkog glasovanja i pune transparentnosti rada ..... (uh koja utopija)
73 de Ivo, 9A3TY

Ovaj odgovor izdan je u elektroničkom obliku i pravovaljan je bez potpisa i pečata.

Offline 9A8MM

 • Master in Training
 • *****
 • Postova: 405
  • http://www.rkp.hr
Odg: Potvrda o članstvu
« Odgovori #34 u: 03. Studeni 2018, 13:38:26 »
Pozdrav Ivo.

Ponavljam: ti predlažeš promjenu procesa, a to nije nešto što ja mogu napraviti. To je nešto s čime se treba pozabaviti vodstvo HRS-a. Tehnička realizacija nije upitna. Ono što mogu je proslijediti ove tvoje postove u stručnu službu. Nemam ovlasti za promjenu nikakvog načina rada HRS-a.

Online upload vjerodajnica (za što sam rekao da, u ovom trenutku, nebi donijelo ništa bolje) nije online pisarnica. Nije problem napraviti formu kroz koju ćeš ti, nakon prijave, poslati nekoliko (skeniranih) dokumenata u savez. Ono što se s druge strane događa je točno isto što i kad ti pošalješ poštom ili mejlom: netko to mora "obraditi". Nisam nikako htio osporiti korisnost, sigurnost, praktičnost i važnost elektronske pisarnice - mislim da smo toga svi svjesni. Samo sam htio približiti što bi to značilo u ovom trenutku.

Vezano za "naslov" i "utopiju" - krenulo se od nekuda. Aplikacija za evidenciju članstva je nešto čemu pristupaju u HRS-u i s čim rade. HRSov portal se vezuje na to i nudi mogućnosti pojedincima. Digitalni potpis sam već spomenuo kao nešto na čemu se radi (ponovo: tehnička realizacija nije problem). O digitalnim certifikatima za klubove također možemo razgovarati. Elektronsko glasovanje i transparentnost rada je ponovo nešto što bi trebao adresirati na stručnu službu i vodstvo HRS-a.

Marko, 9A8MM

Offline 9A3IV

 • Master in Training
 • *****
 • Postova: 490
Odg: Potvrda o članstvu
« Odgovori #35 u: 05. Studeni 2018, 13:06:16 »
Nakon poziva u HRS moram napraviti neugodnu ali potrebnu dužnist. Marko, ispričavam ti se. Nije tvoja krivnja što nema moje potvrde o članstvu.

Čija je krivnja, e to ispitujem

73 Damir

Offline 9A8MM

 • Master in Training
 • *****
 • Postova: 405
  • http://www.rkp.hr
Odg: Potvrda o članstvu
« Odgovori #36 u: 05. Studeni 2018, 16:53:34 »
Nema problema, Damire, isprika prihvaćena.

Nadam se da ćeš sve uspjeti riješiti i napokon doći do potvrde elektronskim putem.

Marko, 9A8MM

Offline 9A3XV

 • Senior Member
 • ****
 • Postova: 165
Odg: Potvrda o članstvu
« Odgovori #37 u: 06. Studeni 2018, 10:06:52 »
Marko,

kod mene sve radi na prvu uključujući i provjeru slobodnih oznaka. Dobar posao!

Pohvala i stručnim službama matičnog kluba i saveza jer je kod mene bez obzira na kompleksan status sve ažurno. :)

73xv
Sale

Offline 9A3SM

 • Master in Training
 • *****
 • Postova: 482
Odg: Potvrda o članstvu
« Odgovori #38 u: 06. Studeni 2018, 18:15:24 »
To sam i ja napisao i zato me malo začudilo kad Damir kaže da ne radi, ipak je našao krivca a ne Marka ..
Za Markov posao pohvale, a neka ga koristi kome treba a kome ne treba nije nužno niti da kude Marka .. hahaha

Offline 9A5HZ

 • Junior Member
 • **
 • Postova: 93
Odg: Potvrda o članstvu
« Odgovori #39 u: 07. Studeni 2018, 07:08:07 »
Da nema Marka trebalo bi ga izmisliti hi.... FALA Marko na pomoći a nije ni Ivo loš  ;D
73 de 9A5HZ  Zlatko