• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Hrvatski srednjoškolci razgovarat će s astronautima u svemiru

Autor 9A4NA, 15. Siječanj 2018, 08:57:22

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

9A6XX

Ja ne znam kako mediji prate ovakve događaje bilo kakvih, a nedaj bože i privatnih, škola, dok ima gladnih u svijetu i kod nas o kojima se ne piše.

Pa cijela ideja školskog kontakta s ISSom je promocija - NASA-e, radioamatera, tehnike, znanosti, škola. Pa nije kontakt na ISS (sa ili bez telefona) nikakva mudrolija. Što bi trebali predstavljati samo pokuse iz CERNa?
Naša osnovna škola je bila ponosna na svoj projekt, jednako kao Ruđer, jednako kao i ta škola i za sve njih je medijski tretman bio potpuno isti. Djeca koja su pričala s tim astronautom će se uvijek rado sjećati tog trenutka - puno više nego da vide Adama kako na 357 GHz preko gorne na krovu radi vezu sa susjedom. A baš kao što se kod nas mediji bave ovakvim zanimljivim idejama, to rade i u drugim državama kada trebaju pohvaliti svoje škole (privatne ili javne).

Vrlo lako se dođe do linka kako BBC prati ISS školski kontakt:
https://amsat-uk.org/2016/01/08/bbc-tv-sandringham-school-amateur-radio-iss-contact/

Uopće ne kužim što Adame želiš osim popljuvati sve što nisi ti izumio i napravio... dakle, sve.

73,
Hrle - 9A6XX

9A4QV

Citat: 9A6XX  u 20. Siječanj 2018, 16:39:41

Uopće ne kužim što Adame želiš osim popljuvati sve što nisi ti izumio i napravio... dakle, sve.

73,
Hrle - 9A6XX

Hrle, odi se malo baviti radioamaterizmom, za promjenu.....

https://www.rkp.hr/active/index.php/naslovnica-mainmenu-1/vijesti-mainmenu-2/97-sateliti/195-adam-9a4qv-odradio-na1ss

QV

9A6XX

Joj Adame, pa mogao si odmah napisati da te to peče. Tvoja veza na RKP, a njihova po svim medijima.

73,
Hrle - 9A6XX

9A4QV

Hrle, pa šta ne uspijevaš pročitati sa razumijevanjem i shvatiti šta ti jednostavno pišem.
Pa ne misliš valjda da mi fali medijske promocije u tehničkim i znanstvenim krugovima?
Pogotovo promocije u ovakvim kvazi medijskim prostorima, tipa prvi u selu?

Bilo bi žalosno da se spuštam na takvu razinu da mi je potrebna promocija u domaćim kvazi glasilima.
Link koji sam ti postao je tebi trebao biti podsjetnik, na to da sam ja odavno odradio vezu sa ISS-om, i to ne telefonom nego crossband VHF/UHF,
tako da meni ne možeš prodavati maglu o ISS projektu i kako to funkcionira.

Citat: 9A6XX  u 20. Siječanj 2018, 16:39:41
Pa nije kontakt na ISS (sa ili bez telefona) nikakva mudrolija. Što bi trebali predstavljati samo pokuse iz CERNa?

Tu si sasvim u pravu, to nije nikakva mudrolija.
Čemu onda ovakvo prodavanje magle i medijska pompa oko nečega što nije nikakva mudrolija.

A pusti se ti projekata sa CERN-a, drž se ti bolje projekata sa Index portala, to ti definitivno bolje ide.

pozz
QV

9A6XX

Adame, ISS kontakt je ništa drugo nego dio ove rečenice koju je napisao voditelj ARISS-a KA3HDO na stranicama ARISS-a:
"Thank you for all your support to inspire, engage and educate our youth to consider wireless communications and amateur radio, and to pursue STEAM careers through our exciting human space exploration and amateur radio endeavor! "

Shvaćam da je nekima to posve nebitno, smiješno i banalno, ali to je djelić onoga što radioamateri mogu ponuditi društvenoj zajednici i odlijepiti se od stigme vojno-političkih-obavještajnih struktura.
Neki se smiju i Bakićevim micro:bitovima (koji je bio prisutan na tom ISS kontaktu), ali i Velikoj Britaniji školstvo i engleski radioamateri su itekako angažirani oko malih micro:bit-a - pa se ne smiju odašiljanju SOS-a između dva microbita, ili paljenje i gašenje led lampica putem jednostavnog računalnog programa.

U usporedbi sa onime što se svakodnevno može vidjeti na TV-u i u medijima ja sam bio sretan vidjeti uzbuđenje mladih učenika koji su komunicirali telefonom.

73,
Hrle - 9A6XX

9A6WW

Bilo je puno postova, ali Hrle, ovo ide uglavnom tebe.

Citat:Ovo je prilika da radioamateri prezentiraju svoj hobi, da omoguće mladima jedan zanimljiv događaj komuniciranja uživo sa ljudima izvan planete zemlje. 

Kao prvo, događaj nema veze s radio-amaterima osim u VK.
Ako je škola privatna, vidim se pobrinula za dobru medijsku reklamu i sigurno joj tu hrs ne treba (ne velim da je mogao pomoći, ali nije).

Načelna diskusija o značaju veze za školarce je besmislena jer to nitko razuman ne osporava. Možemo diskusiju o tome razvlačiti u nedogled, ali dodađaj s hrs nema veze ma koliko se neki trudili tu pridodati naše kredite.

Pozdrav
P.s. da ne bude zabune, nemam ništa protiv da se na ovom forumu diskultira  o temama koje nemaju veze s hrs. Dapače. Pogotovo o CERN-u koji je tu (loše) spomenut i ostalim znanstvenim temama.

9A6XX

Kako kaže Adam: ništa od toga nama ne treba, ni klubovi, ni savez, ni ovakvi događaju... a ako i nema 9A radioamatera, ne bude nitko plakao za nama... ako škole procjene da je to zanimljivo, znaju gdje će se obratiti i kako to odraditi.... kao i ova, sa ili bez nas.

Ponavljam: ovo je prilika da se radioamateri predstave i kažu evo nas, tu smo i možemo ponuditi nešto zanimljivo! Ovo je prilika da bilo koji radioamater, a posebno Radioklubovi u suradnji sa školama učenicima omogući ovakav zanimljiv događaj. Za ovo ne treba biti član Saveza.

Ljudi, iskoristite ovo, idite u školu, popunite prijavu!
http://www.ariss.org/submit-a-contact-proposal.html

73,
Hrle - 9A6XX

9A6WW

Eto ga, konačno smo na onom što sam napisao na početku ove (uzaludne) diskusije 6.01.

Plus apel za sve da se previše ne obaziru na nerad saveza nego da hrabro nastave dalje.

Ne bi li možda trebala biti stvar saveza da privatnike i klubove motiviraju (financijski) za takav rad? Ako ne, nemaju ni pravo prozivati.

No bojim se da su neki upravo takve novce dobili (na bilo koji način, znam kako to funkcionira), pa se sad peru ili ih neki pokušavaju opravdati... sri ako ispadam paronoičan.

9A6XX

Sinoć je Marko (9A8MM) gostovao u poznatoj HR2 emisiji Andromeda i prezentirao radioamaterizam današnjice.
http://radio.hrt.hr/ep/andromeda/242001/

73,
Hrle - 9A6XX

9A2JK

Hrle hvala za info o emisiji.

Marko, svaka čast! ODLIČAN, 6 !!!

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A4QV

Citat: 9A2JK  u 31. Siječanj 2018, 15:19:57
Hrle hvala za info o emisiji.

Marko, svaka čast! ODLIČAN, 6 !!!

73
Martin 9A2JK

Martine, ja sam mislio da ćeš ukazati na neke pogrešne zaključke koje je iznio Marko na osnovu svojih iskustava, a ti odmah zabio šesticu. Marku se to još i nekako može tolerirati jer on se deklarirao kao radioamater pa je površno poznavanje materije i fizike rasprostiranja valova u biti i svojstveno većini radioamaterskog puka ali tebi kao radioprofesionalcu bi odmah trebalo zazvoniti u uhu ti čudni zaključci. Sukladno tome, zabiti nekome šesticu dovodi u pitanje tvoje poznavanje materije.
Poslušaj zadnji dio Markovog telefonskog javljanja u emisiju pa razmisli da li je sve tako kao što je izneseno u emisiji.
Marko da je bio faca, javio bi se u emisiju preko satelita, pa makar i jednog od brojnih MIL-SAT ptičica ako ne može preko amaterskog  ;D

9A6WW

E pa sad... preslušao sam razgovor, i unatoč nedosljednostima koje Adam spominje, emisija je bila o.k. za široku javnost i za promidžbu radioamaterizma (iako u ovom slučaju bez imalo hrs zasluga).

Napominjem da je i Ante Radonić puno puta davao izjave od kojih se meni dizala kosa na glavi (tu sam posebno bio osjetljiv kad se radilo o solarnoj aktivnosti, ali bilo je i drugih "bisera"), a ponekad i Korado Korlević. Ipak je to populistička emisija.

73

9A4QV

Slažem se da je ideja emisije pa samim time i svrha zadovoljena, za širu javnost i možda promociju amaterizma.
Možda je veći doprinos tome dao tehničar ili tonac koji je također radioamater i sa par segmenata i snimki jednostavno prikazao kako radioamaterizam kao hobi može biti zanimljiv i zabavan a bez da pozivaš CQ contest 48 sati.

Do prije par godina i ja sam bio oduševljen emisijama navedenog dvojca. Da budem iskren, najdraže mi je slušati nekoga tko zna puno više od mene na bilo kojem području a kad se radi meni interesno bliskim područjima onda stvarno pažljivo želim iskoristiti tuđa znanja i iskustva jer to je najednostavniji način i prečica kako naučiti puno toga u kratko vrijeme. U biti, ako netko za tebe sedmično obradi sve što je na netu i tisku objavljeno i to sažme u pola sata ili sat vremena sedmično je odlična stvar, i ušteda vremena.
Iskreno, bio sam oduševljen takvim pojedincima i uvijek se pitao, kako takvi ljudi imaju toliko vremena a i osobnih kapaciteta te nadasve znanja da imaju odgovore na gotovo sva pitanja, koju se redovito tehnički jako zahtjevna. Dok me popodne šetao pas po šumi, redovito bih slušao Korada dvaput sedmično na Radio Istri u dvije tematski srodne emisije. Slušalice u ušima, andorid radio na telefonu i sat vremena prave relaksacije.
....sve dok jedno popodne prije dviije - tri godine nije Korado sasvim slučajno sam skrenuo sa pitanja i teme i počeo govoriti o radio teleskopima. Po njegovom pričanju, on i ostatak tima su tražili u Istri lokacije tj. udoline koje bi se mogle iskoristiti za instaliranje antene radioteleskopa, nešto slično kao mini Arecibo. Nakon detaljnog pretraživanja područja korado je zaključio kako takve lokacije u Istri nažalost nema a razlog tome je da u blizini svake potencijalne lokacije dalekovod!!!!!

Halo!!! Dalekovod!!! I sad se ja mislim, pa dobro, radio teleskop, parabolična antena koja gleda u nebo, velika parabolična antena, uski kut zračenja, veliki gain, visoka frekvencija i sve ostale popratne činjenice i pitam se zašto bi dalekovod udaljen 10 km smetao takvom radioteleskopu. Na kraju zaključim da Korado definitivno nema blage veze o radioteleskopima a još manje o mikrovalnim frekvencijama. Od tada su sve njegove priče pale u vodu za mene. On je vjerovatno stručan u uskom području, kojim se najviše bavi i postiže rezultate a sve ostalo je samo blijedo prenošenje informacija pokupljenih negdje na webu.

Uostalom, ja ne znam da li u Hrvatskoj uopće postoji ijedan radioteleskop sa paraboličnom antenom od recimo 3-5m promjera i mogućnosti pozicioniranja točnosti 0.1 stupnja.
Da sam u pravu, dodatnu potvrdu sam dobio kad sam saznao da naši susjedi iz Slovenije rade na jednom takvom projektu koji bi mogao biti realiziran upravo jako blizu istre, u Slovenskom primorju a team core je upravo sastavljen od radioamatera. Znači , susjedima ne smetaju dalekovodi, a nama smetaju.

Mediji, pogotovo web danas nemaju gotovo nikakav filter ili jako slab filter te se objavljuju svakakve vijesti samo da bi se povečala tiraža i clickbait.
Preko 50% sadržaja su totalne budalaštine i danas je postao problem u moru takvih stvari naći pravi članak ili informaciju.
U to se uvjeriš kad netko objavi "pravu stvar" baš u tvom području i onda više ne vjeruješ nikome  ;D

9A2JK

Dobro jutro!

Od cijele ove emisije većina slušatelja je zapamtila samo da su djeca neke škole,
preko radioamatera, komunicirala sa svemirskom postajom.

I samim time, (popraćeno informacijom da u radioklubu ''Zagreb'' za koji dan počinje tečaj
za radioamatere - informaciju su vjerojatno dobili od Marka, 9A8MM
),
emisija je pun pogodak i to najviše zahvaljujući Marku, 9A8MM. 

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A3TY

Ne mreš bilivit. Ovo mi sve više liči na ekstremnu promociju autosugestije. Znate ono - U svakom pogledu svakoga dana sve više napredujem.
Jadna nam majka ako nam je vrhunsko dostignuće ćakula s ljudima smještenim malo visočije na objektu koji, bajdvej, financijeri planiraju uskoro srušiti u ocean.

Svakoga dana neki mali genijalac napravi nešto, pazi sad - genijalno. Taa-daa. Da li ste čuli za njih? Vjerojatno niste. Ništa zato. Bit će još škola u Hrvatskoj koje će htjeti ćakulati s nekim tu gore, iznad nas, pa će svi mediji brujati o tom. Barem jedan dan. Kruha i igara. One genijalce ionako nitko ne razumije i (uglavnom) ih "prava" ekipa ismijava - jer su drugačiji od širokih narodnih masa.

Broj radioamatera u 9A će i dalje opadati ma koliko neki to pokušavali sakriti. Isto kao i postolara. Radioamaterizam sedamdesetih je prošlo svršeno vrijeme. Ili ćemo se promijeniti tj. prilagoditi modernim vremenima ili nas više neće biti. Vrlo jednostavno. Dovoljno je pratiti najčešće teme na forumu - one u svezi sa SK (i ne, ne to nije kratica za Savez Komunista).

Uz FT8 uskoro će svi biti u Hall of fame. I što onda? Koja će biti nova "vrhunska" operatorska vještina? Koliko puta možeš stisnuti tipku Enter u jednoj minuti? Tražit ćemo da nam odobre 6 MHz jer tamo još nitko nije napravio vezu 9A-S5 ? Pa onda 8 MHz. Jer radioamateri istražuju, eksperimentiraju, bilježe pojave, prikupljaju podatke, izvlače zaključke, primjenjuju uočeno i naučeno, prenose na druge, ... Ups, to su nekada radili radioamateri. Postojalo je i nešto što se zvalo lemilica. Čemu li je ono služila?  E da, sada su druga vremena, sada su nam klubovi puni lemilica na vrući zrak, reflow pećnica, laserskih rezača, 3d printera, računala s instaliranim 4nec2 i kicad ... kad bi se zezali.
Ali da ne bude sve tako crno pobrinuli su se ... taadaa ... mikrobitovi, jeeeee.

A da počnemo svakog kupca PMR uređaja brojati kao radioamatera? Zašto i o našem susjedu koji s kata priča s klincem u dvorištu ne bismo napravili neki video prilog za medije? Ili barem audio? Znate li koliko je njemu jadnome trebalo da savlada te puste menije u visokosofisticiranim digitalnim radijskim postajama? Uh,uh za to treba znati rabiti Audacity ili neki video editing program u kojem nije dovoljno Enter, Enter, Enter već treba upotrijebiti i onu zločestu i društveno nepoćudnu masu - zvanu mozak.
73 de Ivo, 9A3TY