• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Gdje je nastao radioamaterizam?

Autor 9A6AA, 15. Listopad 2017, 15:09:47

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6AA

Ma, ništa novo...

Nedavno je raspisan Javni natječaj za lovu koju dodjeljuje Država preko HZTK.
Za mjesec dana, na prijedlog Povjerenstva za raspodjelu, Upravni odbor HZTK donosi Prijedlog odluke o raspodjeli sredstava za financiranje javnih potreba Republike Hrvatske u tehničkoj kulturi u 2018. godini.
Sve OK.

Nije OK kada vidimo (a to nije ništa novo) koje su "prihvatljive djelatnosti tehničke kulture i programske aktivnosti koje će se financirati putem Javnog poziva".

Komunikacijska tehnika
-   Radiokonstruktorstvo i samogradnja uređaja
-   Amaterska radiogoniometrija
-   CB radioamaterizam
-   Amaterska radiotelegrafija
-   Digitalne komunikacije
-   Satelitske komunikacije
-   Bežični mrežni sustavi
-   Ostale djelatnosti komunikacijske tehnike

Zato, zaboravite SSB. Učite telegrafiju...
"DX never sleeps..."

9A6SPR

Pozdrav!

Citat: 9A6AA  u 15. Listopad 2017, 15:09:47
Ma, ništa novo...

Nedavno je raspisan Javni natječaj za lovu koju dodjeljuje Država preko HZTK.
Za mjesec dana, na prijedlog Povjerenstva za raspodjelu, Upravni odbor HZTK donosi Prijedlog odluke o raspodjeli sredstava za financiranje javnih potreba Republike Hrvatske u tehničkoj kulturi u 2018. godini.
Sve OK.

Nije OK kada vidimo (a to nije ništa novo) koje su "prihvatljive djelatnosti tehničke kulture i programske aktivnosti koje će se financirati putem Javnog poziva".

Komunikacijska tehnika
-   Radiokonstruktorstvo i samogradnja uređaja
-   Amaterska radiogoniometrija
-   CB radioamaterizam
-   Amaterska radiotelegrafija
-   Digitalne komunikacije
-   Satelitske komunikacije
-   Bežični mrežni sustavi
-   Ostale djelatnosti komunikacijske tehnike

Zato, zaboravite SSB. Učite telegrafiju...

Ne kuzim zakaj NIJE OKE znati CW za radio-amatera ?? Zakaj NIJE OKE za radio-amatera ako se pozna elektronika?? U ovo spada i "znati kako uopce radi uredjaj" na kojem delas veze.. Kaj u tome NIJE OKE????

Zakaj "zaboraviti SSB?? Kuzim da je to receno malo u sali, ali kad nisi mogel odraditi nekog SSBom, pozval si ga CWom i QSO je tu. 

73 de 9A6SPR

9A6AA

Ma, nisi skužio poantu. Ne zamjeram.
Skužit ćeš jednom.

Telegrafiju sam naučio prije 50 godina i ostala je i dalje moja tiha patnja, koju moderni radioamaterizam polako izbacuje iz upotrebe.
Niti jedna od navedenih "djelatnosti tehničke kulture i programske aktivnosti koje će se financirati putem Javnog poziva" (osim amaterske radiogoniometrije i radiotelegrafije) ne implicira da je tu u pitanju radioamaterizam i radioamateri.

Zato je tu CB-radioamaterizam.

"DX never sleeps..."

9A6XX

Emire, ovo je samo kopija klasifikacije komunikacijskih djelatnosti udruga prema zakonu (točke 13.5.1. do 13.5.8.).

Ne bi se ja zamarao s time jer se zna što se financira - pretežito edukacija i rad s mladima u segmentu tehničke kulture. Nama je puno veći problem što se recimo nitko ne bavi HST-om nego što negdje točno nije specificirano da se mi radioamateri bavimo telegrafijom.

73,
Hrle - 9A6XX