Ostale HAM diskusije > Antene

Mobilna postaja

(1/2) > >>

9A4NA:
Ovaj vikend smo zajedno moj prijatelj član moga kluba, kodno ime "beton" napravili nosač za ICOM AT-120 antenna tuner uglavili SGC nosač i spring od CODAN-a plus JNA PRC 515 antena u segmentima dužine cca 4 metra te  sam sve skupa danas montiorao na vozilo. Sustav izgleda stabilno i jako dobro i u idućih par dana trebam osmisliti nosač remote head od icoma 706 na instrument tabli tomobila. Sve u svemu cijeli projekt me jako veseli i nadam se aktivacijama SOTA i WFF u idućem periodu.
Planiram postaviti dodatnu bateriju koja bi bila samo za napajanje postaje. Vozilo je automatik tako da nema paljena na guranje. Naravno uzeo sam bibliju Dr. Božo Metzger i našao na koji način spojiti dodatnu bateriju.. Čini se da su diode pogrešno ucrtane.
Jednostavno pitanje, jeli dobro staviti sa utičnice za upaljač u autu regulator struje od cca 2 A prema dodatnoj bateriji sa diodom tako da kada auto radi puni dodatnu bateriju sa cca 2A a da se baterija u automobilu ne isprazni.
Plus ima li tko kakvo iskustvo i koju fotografiju sa insalacijom remote head od ic 706 u vozilu.
73
9a4na

9A4OE:

--- Citat: 9A4NA - 29. Kolovoz 2017, 19:59:34 --- Naravno uzeo sam bibliju Dr. Božo Metzger i našao na koji način spojiti dodatnu bateriju.. Čini se da su diode pogrešno ucrtane.

--- Kraj citata ---

citat:
"Sl. 20-5. Ovako se u automobilu može dodati pomoćna akumulatorska baterija, bez opasnosti da radio-uređaj isprazni glavni akumulator",
piše i sa desne strane uloga dioda.

U profi izvedbama dodatni akumulatori su uvijek izvedeni sa vlastitim punjenjem neovisno o vozilu.

9A2TE:
dioda je na pogresnom mjestu
prema ovom spoju nema potrebe spajat s akumulatorom u vozilu jer dioda nece dozvolit rad stanice sa auto akumulatorom jedino dodatni accu je aktivan
da moze radit i sa accu iz auta dioda treba bit izmedju dodatnog accu i  stanice a napajanje stanice na spoj diode i osiguraca a ne iza nje

9A3TA:
sve je dobro osim smjera obje diode...

i napomene da treba biti i ampera i hlađenja na njima...

9A4NA:
Pozdrav kolege,
Ono što bi ja želio jeste da bi postavio extra bateriju od cca 60Ah u prtljažnik koja bi bila isključivo za napajanje postaje. Ako je moguće da se ta baterija dopunjava iz priključka za upaljač dok motor radi  i ograničiti struju punjenja cca 5 A koliko priključak za cigarete može podnijeti. Naravno staviti diodu ili nekakav relej koji će ospojiti spoj sa utičnicom za cigarete tako da kada automobil ne radi praznim samo taj dodatni akumulator i da ne praznim orginalni akumulator u vozilu. U svakom slučaju nesmijem ostati bez napona na glavnoj bateriji jer je automatik i nema paljena na guranje ;)
Hvala na savjetu.
73
9a4na

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju