Ivo pozdrav,
smisao stripa je i bila zabaviti se

ali i podsjetiti sve na postupak.
Vjerovatno će mnogima biti lakše pogledati ovaj post i strip nego čitati naputak kako učiniti isto.
Ja sam prikazao postupak kakav imamo u praksi i koji se malo razlikuje od naputka i pravilnika, dakle praktičnu situaciju iz života. Najveći broj zahtjeva za izdavanje (obnavljanje) dozvola je upravo takav.
Naravno, sad tu postoje opcije, što ako je ERP veći od 100 W pa je potrebno dostaviti popratnu dokumentaciju za takav slučaj.
Ako ti istekne dozvola, nećeš imati problema sve dok ne odašilješ sa opremom za koju nemaš dozvolu za rad. Po pravilniku za uvoz ritt opreme, ne treba ti atest za posjedovanje ili kupnju iste, već samo za korištenje ili daljnu prodaju. Sa jedne strane pojednostavljen je uvoz i kupnja takve opreme ali sa druge strane je veliki uteg sto je sva odgovornost sada usmjerena na tebe kao krajnjeg korisnika takve opreme.
Dakle, zakonski ti možeš posjedovati opremu za koju nemaš ishodovanu dozvolu, samo sa njom ne smiješ odašiljati. Mislim da je policija dobro upućena na takve stvari. U biti, oni većinom takvu opremu tretiraju kao CB oprema i nema problema. Svima je jednostavnije.
Upitno je recimo nešto drugo, ono što si i ti napomenuo a to je ishodovanje prijedloga pozivne oznake. U napucima hakoma stoji da je potrebno priložiti prijedlog pozivne oznake ali nigdje se ne navodi u zakonskim aktima tko je taj koji izdaje prijedlog pozivne oznake. Gdje piše da je to HRS ? Imamo situaciju gdje je dosta radioamatera učlanjenou CB savez. Da li oni mogu tražiti prijedlog pozivne oznake od CB saveza ? Nearvno da mogu. CB savez ime veće uporište za izdavanje takvog prijedloga pozivne oznake od HRS, barem po specifikaciji udruga. Oni su CB radioamateri i lukavo su pokrili oba područja svojom djelatnošću. Kako su pozivne oznake resurs RH, oni imaju ista prava koristiti pozivne oznake kao i svi drugi, tako da ekskluzivno dodjeljivanje dvoslovnih i jednoslovnih pozivnih oznaka nije pravo samo načlanove HRS-a. Što ako se danas sutra pojavi neki treći savez koji se bavi radio hobijem?
pozz i dobru zabavu..