• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Prijedlog poz.oznake, HRS-HAKOM

Autor 9A6AA, 28. Prosinac 2016, 01:32:16

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A4QV

Slažem se, u pravu si.
U tom slučaju potreban je i OIB.

9A3TY

Adame, trebao bi češće raditi ovakve stipove. Baš si nas razveselio u ove blagdanske dane.  ;D
Šteta što pravilnici, naputci, savjeti i realni život nisu usklađeni. Pa ni naputak Hakoma ponekad nije baš ispravan i/ili logičan (po mom mišljenju). U tvom stripu glavni junak šalje zahtjev nakon što mu je dozvola postala nevažeća (ako sam dobro skužio prekriženu dozvolu  ;D) No Hakom je rekao u jednom svom odgovoru na postavljeno pitanje : prije isteka valjanosti postojeće dozvole potrebno je podnijeti Zahtjev za izdavanje dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra u amaterskoj službi
To je i logično jer ako šalješ nakon isteka onda tih dana ne bi smio niti raditi na postaji jer si bez važeće dozvole.
E sad dolazi "sitničarenje". S obzirom da traže da im se dostavi izvornik dozvole što tebi ostaje u rukama ako ti dođe inspekcija tih dana? Znam, reći ćeš kopija ali probaj policajcu sljedeći put kad te zaustavi dati kopiju prometne ili vozačke umjesto izvornika. Baš me interesira kako ćeš proći.
Ono što mi se kosi sa zdravom logikom je i obveza slanja izvornika dozvole. Zašto? Zar HAKOM nema u svojoj evidenciji dozvole koje je izdao? Naravno da ima. Čemu im onda služi taj izvornik? A on je, istekom valjanosti, samo prazno slovo na papiru pa se ne može zlouporabiti.

73 de Ivo, 9A3TY

9A6KHI

da li se kod zahtjeva za dvoslovni sufiks kao dokaz za 100 dxcc prihvaća uvid u uparene veze na clublogu?

73

9A4QV

Ivo pozdrav,

smisao stripa je i bila zabaviti se  ;D ali i podsjetiti sve na postupak.
Vjerovatno će mnogima biti lakše pogledati ovaj post i strip nego čitati naputak kako učiniti isto.
Ja sam prikazao postupak kakav imamo u praksi  i koji se malo razlikuje od naputka i pravilnika, dakle praktičnu situaciju iz života. Najveći broj zahtjeva za izdavanje (obnavljanje) dozvola je upravo takav.

Naravno, sad tu postoje opcije, što ako je ERP veći od 100 W pa je potrebno dostaviti popratnu dokumentaciju za takav slučaj.

Ako ti istekne dozvola, nećeš imati problema sve dok ne odašilješ sa opremom za koju nemaš dozvolu za rad. Po pravilniku za uvoz ritt opreme, ne treba ti atest za posjedovanje ili kupnju iste, već samo za korištenje ili daljnu prodaju. Sa jedne strane pojednostavljen je uvoz i kupnja takve opreme ali sa druge strane je veliki uteg sto je sva odgovornost sada usmjerena na tebe kao krajnjeg korisnika takve opreme.

Dakle, zakonski ti možeš posjedovati opremu za koju nemaš ishodovanu dozvolu, samo sa njom ne smiješ odašiljati. Mislim da je policija dobro upućena na takve stvari. U biti, oni većinom takvu opremu tretiraju kao CB oprema i nema problema. Svima je jednostavnije.

Upitno je recimo nešto drugo, ono što si i ti napomenuo a to je ishodovanje prijedloga pozivne oznake. U napucima hakoma stoji da je potrebno priložiti prijedlog pozivne oznake ali nigdje se ne navodi u zakonskim aktima tko je taj koji izdaje prijedlog pozivne oznake.  Gdje piše da je to HRS ?  Imamo situaciju gdje je dosta radioamatera učlanjenou CB savez. Da li oni mogu tražiti prijedlog pozivne oznake od CB saveza ? Nearvno da mogu. CB savez ime veće uporište za izdavanje takvog prijedloga pozivne oznake od HRS, barem po specifikaciji udruga. Oni su CB radioamateri i lukavo su pokrili oba područja svojom djelatnošću. Kako su pozivne oznake resurs RH, oni imaju ista prava koristiti pozivne oznake kao i svi drugi, tako da ekskluzivno dodjeljivanje dvoslovnih i jednoslovnih pozivnih oznaka nije pravo samo načlanove HRS-a. Što ako se danas sutra pojavi neki treći savez koji se bavi radio hobijem?

pozz i dobru zabavu..

9A1AA

9A66KHI (ime ?).
Clublog se ne priznaje, ali se 100% priznaje LoTW a mislim i E-QSL.

73, Ivo 9A1AA

9A6KHI

9A8A

Citat: 9A6TT  u 30. Prosinac 2016, 14:14:11
Mark je upravu. U HAKOMu te puno manje traze nego sto stoji u pravilniku.
A sto se tice trajanja prijedloga pozivne oznake morate uskladit price IO i strucna sluzba svak prica svoju. Mark ti kazes 3mjeseca a na moje pitanje strucnoj sluzbi u 10 mjesecu ove godine do kad vrijedi prijedlog pozivne oznake za Martinu (izdan  Ljiljin zadnji radni dan) dobio odgovor do kraja godine. Nekako to po mom znanju matematike ispada duplo vise od 3 mjeseca.

Pozdrav !
U jednom od prijasnjih postova sam napisao da ne znam koliko tocno vazi prijedlog pozivne oznake?  Uzeo sam "cca 90 dana" pa ako je krivo oprosti...

73 HNY
Mark

9A8A

Citat: 9A1AA  u 31. Prosinac 2016, 12:14:38
9A66KHI (ime ?).
Clublog se ne priznaje, ali se 100% priznaje LoTW a mislim i E-QSL.

Pozdrav !

Da, priznaje se LoTW i EQSL...

73 HNY

Mark

9A3TY

Citat: 9A4QV  u 31. Prosinac 2016, 11:49:29
Gdje piše da je to HRS ?

Nažalost ni Hakom to nije ujednačio pa na web stranici https://www.hakom.hr/default.aspx?id=348
piše :

potvrdu o prijedlogu pozivne oznake i razredu amaterskog radio-operatora koju izdaje Hrvatski radioamaterski savez,

dok u Pravilniku o amaterskim radijskim komunikacijama (NN 97/14) stoji : potvrdu o prijedlogu pozivne oznake koju izdaje Savez ne navodeći KOJI Savez.

Mislim da CB Radio Savez (za sada) ne može izdavati potvrdu o CEPT razredu radio-amaterskog operatora ili se varam ?!  ;D
S druge strane po čl.28 Zakona o tehničkoj kulturi ne mogu se ni osnovati dva nacionalna saveza u istom području (grani) tehničke kulture. Očito Radioamaterizam i CB radioamaterizam nisu isto područje tehničke kulture. Jedni (CB savez) se bave radioamaterizmom a drugi (HRS) samim sobom i drugima?!

73 de Ivo, 9A3TY

9A2JK

U Narodnim novinama 97/14 je PRAVILNIK O IZMJENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O
AMATERSKIM RADIJSKIM KOMUNIKACIJAMA. To su izmjene i dopuna PRAVILNIKA O AMATERSKIM
RADIJSKIM KOMUNIKACIJAMA objavljenog u Narodnim novinama 45/12.  Članak 2. stavak 3. toga
pravilnika (NN 45/12) glasi:

''3. Hrvatski radioamaterski savez (HRS): strukovni savez radioamaterskih udruga
registriran prema propisima Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu: Savez),''

što znači da je pojam Savez precizno definiran.  8)

73 i sretna vam nova godina!
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A3IV

Čitam ovu raspravu a bilo ih je puno i prije na različite teme. Ono što nikako nemogu shvatiti je  kako to da se stvari ne rješavaju. Svi koji su izabrani na ovoj skupštini, oni koji su bili prije njih , i oni prije njih i tako dalje su čitali forum. Teme se ponavljaju a nitko iz HRS-a ne odgovara na njih. Kao da ono koji su izabrani su podijeljene ličnosti. Radio amateri koje muče isti problemi koji muče i nas sve ostale. Ali kad su na sjednici onda zaborave na to i promijene se, rade nešto drugo, samo što oni znaju i za što je samo njih briga.

Priča o pozivnim znakovima se malo malo ponavlja. Priča o financijama svake godine. Ali nikakvog odgovora nema. Dovoljno je napisati objašnjenje i staviti ga pod neku temu u glavnom izborniku. Ili otvoriti novu, recimo, nazvati je pitanja i odgovori. Ali ništa.

Svake godine u ovo doba pitam se da li nastaviti biti član HRS-a. I svake godine odgovor je isti. Da, nastavit ću biti član. Ali priznajem da mi se ovakav savez gadi i mučno mi je od njega. A tajnici zbog svega što nije napravila kad je u pitanju klasifikacija udruga ne samo da bi dao momentalni otkaz nego bi je i poslao u zatvor.

73 Damir
SVE ILI NIŠTA

9A3TY

Bravo Martine !!!! Moj propust.
Vidiš da vrijedi ona da "čovik i tovar znaju više od ...."
Di bi nam bio kraj kad bi se još više ljudi aktivno uključilo ...

Nek vas prati dobro zdravlje,  dobre propagacije, dobre žene, dobro iće i piće u Novoj !!!

73 de Ivo, 9A3TY

9A6XX

Pozdrav svima,

mislim da ipak stvari nisu tako crne po ovoj temi. Ima nekih detalja koje još treba doraditi i uskladiti međusobno (što mi želimo) i s HAKOM-om, ali u načelu ja osobno smatram da procedura nije tako strašna. Smanjili smo i ujednačili naknade i mislim da je to bilo svakako hitno i potrebno. Ja vjerujem da ćemo uskoro objaviti i pomoć za radioamatere - najčešće postavljana pitanja i oko ove teme i oko drugih tema s HAKOM-om - kao što je izdavanje dozvola, ali i naputke - iskustva u "legalizaciji" stupova (to će postati - u Istri je već postala, vrlo aktualna tema).

BTW, U članku 22. Statuta stoji slijedeće "Članarine, članski doprinosi i naknade vrijede za kalendarsku godinu za koju se uplaćuju.". Prijedlog pozivne oznake (s obzirom da iza njega stoji naknada), bi po tome trebao vrijediti u kalendarskoj godini u kojoj se izdaje.

Ja ne bi išao tako daleko da zato jer se neka udruga bavi "CB radioamaterizmom" CB savez ima pravo prijedloga pozivnih oznaka. Naravno, može se dogoditi da CB savez ili bilo koja druga udruga pokuša uspostaviti odnose s HAKOM-om i HAKOM im odobri, ali tada prije vjerujem u scenarij da će jednostavno HAKOM HRSu uzeti ovo što danas ima i sve trpati u isti koš. Malo nas je, na nama je da se dogovorimo i održavamo odnose kakvi jesu na korist svih radioamatera.

Sve najbolje u 2017!

73,
Hrle - 9A6XX

9A3TY

Citat: 9A6XX  u 31. Prosinac 2016, 16:47:12
BTW, U članku 22. Statuta stoji slijedeće "Članarine, članski doprinosi i naknade vrijede za kalendarsku godinu za koju se uplaćuju.". Prijedlog pozivne oznake (s obzirom da iza njega stoji naknada), bi po tome trebao vrijediti u kalendarskoj godini u kojoj se izdaje.

Hrle, ne čini li ti se da bi bilo bolje da su stvari egzaktno definirane a ne da ih svatko može tumačiti na svoj način?
Kakve veze ima Statut s uslugama koje HRS pruža nečlanovima?
Ili da zorno prikažem - ako uplatim naknadu za objavu reklame u HRSovom časopisu da li će se objavljivati cijelu godinu jer "naknade vrijede za kalendarsku godinu" ili će se objaviti u onoliko brojeva za koliko sam uplatio (ako uopće izađu  >:( )
Ili kad netko plati doživotni članski doprinos da li mu vrijedi samo za kalendarsku godinu ili doživotno ?
Nemojmo brzati sa pretpostavkama. Znamo što se za njih kaže, zar ne ?!

Još malo .... HNY
73 de Ivo, 9A3TY

9A6AA

Citat: 9A6XX  u 31. Prosinac 2016, 16:47:12
...
...

Ne bi bilo tako.
Kada netko položi operatorski ispit, a potom ne traži neku određenu pozivnu oznaku, već mu je Savez izgenerira "po redu", ne plaća nikakav doprinos za prijedlog pozivne oznake.
Statut nema veze s time a citirani članak je zalutao u njega.
Ne može pozivna oznaka vrijediti drugačije kada se dodjeljuje automatski a drugačije kada se bira!

Kao što napisah nekoliko puta, ključna je odredba čl. 17 Pravilnika za dodjelu pozivnih oznakama čije se poglavlje i zove TRAJANJE PRIJEDLOGA POZIVNE OZNAKE, koji kaže: "Prijedlog pozivne oznake u pravilu ima neograničen rok trajaja"...
http://www.hamradio.hr/download/Pravilnik_o_pozivnim_oznakama_2016.pdf
I točka.
To treba promijeniti.

9A6AA
"DX never sleeps..."