• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Financijski plan HRS 2017.

Autor 9A4QV, 22. Prosinac 2016, 20:09:21

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A4QV

Financijski plan koji to nije ili ga je pisao polupismen. Možda ga je pisao netko tko zna da bez obzira šta napiše u njega, to će proći.
Krenimo od stavke Rashodi, Izdavaštvo 2017. Časopis HRS-a.

U rashodima je predviđena stavka - Honorari autora i urednika (1 broj) 5.500 kn !!!
Samo malo niže, stavka priprema za tisak cca. 52 strane 14.000 kn.

Ako odbijemo korice, tih pedesetak stranica iznoci cca 200 kartica teksta. Ako uzmemo cijenu kartice teksta od 50kn kao prosjek, po odluci o visini honorara..... onda samo za honorare treba isplatiti 10.000 kn, plus 1.800 kn uredniku plus 20kn po kartici teksta lektoru sto je jos nekih 2.000 kn jer se ne racunaju tablice i slike.

Dakle, očito je da savezu nije u interesu izdavati časopis, gdje su oni predvidjeli na honorare autora 3.700 kn za 52 stranice časopisa  ;D ;D ;D
Gospodo, urednici i ostali, stranica teksta nije kartica teksta. Kartica iznosi 1875 znakova zajedno sa razmacima, dogovorno 1800 znakova a kako je krenulo sa ovim glumcima koji prevode, dogovorno je sad po novome da je kartica 1500 znakova.

Tako da, one priče da nema tekstova jer autori ne žele pisati baš i ne drže vodu. Nema tekstova jer nema para.....

QV

9A6XX

Kako ono ide... tko hoće nađe način, tko neće nađe ispriku...

Mislim da nitko dosad nije i neće ostati bez honorara za objavljene tekstove u Radio HRS...  bili bi svi sretni kada bi se trebao raditi rebalans proračuna jer je ta stavka probijena...

Pritom mislim na iole kvalitetne članke, a ne Vincek-style popunjavanja časopisa

73,
Hrle - 9A6XX

9A4QV

Hrle pozdrav,

Kvalitetan članak je jako rastezljiv pojam. Da budem iskren, ne sjećam se što je i kako Vincek pisao, ali treba priznati da dok je pisao bilo je i časopisa, danas ga nema. Nema ga već jako dugo. Da ne raspravljamo nadugo što je kvalitetan članak, možda je najbolje uzeti formule drugih, remo QST i primjeniti njihova uputstva za pripremu i pisanje članaka.

Još jedna bitna prepreka koju imaju autori kod honoriranja časopisa je način kako se honoriraju članci. Po tom pitanju savez nije ništa napravio, a ti kao ekonomista po struci si mogao predložiti neko riješenje. Problem je uplate na žiro račun i plaćanje poreza. Od nove godine je to još rigoroznije najavljeno gdje će se kontrolirati i tekući pored žiro računa fizičkih i pravnih osoba. Po zakonu, ili bi ja trebao prijaviti drugu djelatnost i otvoriti obrt ili bi savez trebao isplacivati honorare kao ugovor o djelu. Ugovor o djelu je najskuplji način plaćanja, za kojeg predviđenih 5.500kn necće biti dovoljni niti za jedan članak a kamoli cijeli časopis. nemoj misliti da će ljudi otvarati obrte kako bi primili honorar za pisanje u časopisu.

No vratimo se na financijski plan, slijedeća nedosljednost, da je ne nazovem drukčije:
Rashodi, održavanje radiokomunikacijske opreme i dozvole za rad, 63.300 kn te iz istoga slijedi:

53.300 kn najam objekta i internet (OiV)
2.000 takse za dozvole
1.000 dostava poštom
7.000 troškovi putovanja - odlazak na objekte zbog održavanja opreme

Ako uzmemo maksimalnu cijenu korištenja osobnog vozila 2kn/km što je smješno, jer nije isto ići autoputom i ići na Velebit dolazimo do planiranih 3500 km. Znači, predviđena su sredstva za odlazak na lokaciju. A gdje su vam sredstva za održavanje? Točka fin.plana zove se ODRŽAVANJE RADIOKOMUNIKACIJSKE OPREME ! Gdje su sredstva kojima će se ta oprema održavati za koju si planirao 3500km. Rezervni dijelovi, cijena popravka, zamjene oštećene opreme.
Gdje je  stavka nabava nove opreme kojom se mijenja neispravna stara oprema ?
Plaćat će se najam objekta za opremu koja ne radi ili je nemaš čime popraviti ili zamijeniti ?
Možeš samo doći do te opreme, jer si za to predvidio sredstva, i naravno skinuti je i pustiti prazno te tako riješiti problem. Nekako mi je poznat taj modus operandi, kao da me podsjeća na UKV menadžera....

QV

9A3TY

E moj Adame, gori si od mene. Pa Plan rada i Financijski plan se pišu samo i isključivo iz jednog razloga - zbog zakonske obveze.

Znaš onu "hitno je samo ono što nije naručeno na vrijeme" ? Isto ti je i s ovim planovima. Stvoriš kriznu situaciju, proglasiš elementarnu nepogodu, pardon: "elektroničko zasjedanje Skupštine" na kojem se "diskutira" putem primjedbe na glasačkom listiću što nitko od zastupnika u Skupštini nikada vidjeti neće i problem riješen. Prolazi sve. Jer ako slučajno glasujete PROTIV sve će se srušiti, propagacije više neće biti ovako dobre, uređaji će vam otkazati poslušnost, antene će popadati po susjedima i što je najvažnije nećete moći primiti QSL kartice.

Kad radio klub dobije lovu od lokalne samouprave a ne obavi sve po programu koji je predao mora vratiti lovu - s kamatama.
Kad HRS pokupi članarinu od članstva i ne obavi sve što je planirao onda nikome ništa.
Pardon, ispravak netočnog navoda, nekima ravno u džep nešto a nekima i u probavni trakt.

Poučen nedavnim iskustvom pridružujem se onoj da imamo ono što smo zaslužili (tj. što je šutljiva i nezainteresirana većina odlučila). 

Zašto bi se itko išta trudio kad nema zainteresiranih ?

Zašto bi netko napisao i objavio skraćeni zapisnik sa Skupštine u roku kraćem od mjesec i po dana?
Zašto bi članovi članica HRS-a (pogotovo na vrijeme) dobili na uvid radnu inačicu Plana rada i Financijskog plana i imali mogućnost očitovati se o njima i davati svoje prijedloge?
Zašto bi članovi članica HRS-a (pogotovo na vrijeme) dobivali informacije o radu tijela saveza i imali mogućnost direktno ili indirektno utjecati na njihov rad?
Zašto bi itko ispravljao predsjednikove riječi "Results are publiched on this site ... a od rezultata na tom site-u ni traga ni glasa (a ni od spell checkera  ;D ) ?
Zašto bi ikoga trebalo interesirati s kojim sredstvima raspolaže HRS ?
Zašto bi ikoga trebalo interesirati koje lokacije (i za koju opremu) su dogovorene s OIV-om?
Zašto bi ikoga trebale interesirati statistike - koliko imamo mladih u članstvu, koliko ih dođe i ostane, koliko ih upiše tehničke škole i/ili fakultete, koliko nam je savez prosječno star, koliko uopće imamo članica i članova članica?
Zašto bi ikoga trebao interesirati Priručnik za radioamatere?
Zašto bi ikoga trebalo interesirati čega ima a čega nema (a trebalo bi biti) na službenim web stranicama HRS-a?
Zašto bi ikoga trebalo interesirati kako napredovati kao radiooperator, konstruktor, ... ?
Zašto bi itko razmjenjivao stečena znanja i iskustva?
Zašto bi i stariji htjeli nešto naučiti? Dovoljno im je cjeloživotno "učenje" u domaćim natjecanjim? 

Zašto bi ikoga išta trebalo interesirati kad u savezu imamo par mudrih glava koji vode sve?
Na nama je da samo kao ovce blejimo i poslušno slijedimo.

E pa budite (barem ponekad) CRNE ovce ako već ne želite upotrijebiti narasle vam rogove.

73 de Ivo, 9A3TY

9A2JK

Prijatel Ivo, da ti malo ''kontriram'' (onak kak smo se ti i ja dogovorili)  ;)

Citat: 9A3TY  u 23. Prosinac 2016, 13:09:58
...
Zašto bi članovi članica HRS-a (pogotovo na vrijeme) dobili na uvid radnu inačicu Plana rada i Financijskog plana i imali mogućnost očitovati se o njima i davati svoje prijedloge?
...

Ako ja dobro čujem, državni proračun ne sastavlja Sabor nego Vlada.
Sabor samo glasa i predlaže amandmane (od kojih baš nikad ni jedan nije prihvaćen).

Sretan Božić svima (ne samo onima koji ga slave)!

Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A3TY

Citat: 9A2JK  u 23. Prosinac 2016, 13:49:22
Ako ja dobro čujem, državni proračun ne sastavlja Sabor nego Vlada.
Sabor samo glasa i predlaže amandmane (od kojih baš nikad ni jedan nije prihvaćen).

Hmmm, mislim da proračun ipak sastavljaju razno razne radne skupine.
A amandmane skoro isključivo predlaže opozicija jer su vladajući (vladajući a ne Vlada !) već usuglasili stavove pa nema potrebe za amandmanima.
Čak i da je tako kako ti kažeš zašto se mi ne bi ugledali na nekog boljeg od Sabora i Vlade?

Zašto za Plan rada i Financijski plan ne bi vrijedilo isto kao i za promjene Statuta tj. da se "upućuje na raspravu članovima Skupštine Saveza radi pribavljanja mišljenja i prijedloga".
Naravno, netko će reći da na onom listiću za elektroničko glasovanje ima mjesto za primjedbe ali čemu bi one trebale poslužiti kad je već riječ o završnom glasovanju ??

Zar je IO toliko egocentričan pa ne želi niti oslušnuti mišljenje "raje" ??

Sretan Božić svima !

73 de Ivo, 9A3TY

9A6XX

Adame,
nažalost, uvjeti su takvi da neto iznos koji ostane ljudima je čista crkavica - točno tako, za platiti nekom 50 kuna, savez košta gotovo duplo. Da li se stvari mogu izvrnuti? I ti i ja znamo da mogu, ali ono što ja vidim je da se sve usklađuje s računovodstvom HZTK i poticanje takvih promjena je izuzetno opasno. Opet ću ponoviti, koliko ja znam nikad nitko nije ostao bez naknade za svoj rad u časopisu.

Kada vidimo za koju cifru rade i web administrator i web urednik i qsl manager, to sigurno nije nešto što se radi na ekonomskoj osnovi, a ako se svi kao zajednica ne posvetimo radu s mladima ili novim članovima, toga će biti i manje.

Za OiV su pregovori u tijeku i ja nisam vidio nikakav konkretan prijedlog (ja to sigurno ne mislim javno razvlačiti), ali odluka i odgovornost će biti prvo na članovima IO, a onda će Skupština na proljeće,  svake godine, izraziti svoje zadovoljstvo ili nezadovoljstvo. Ništa nije uklesano u kamen, pa tako ni ovaj proračun i plan rada, nije ni ovaj predsjednik, ni IO, ni NO. Vidjeli smo kao rijetki put u povijesti na prošloj Skupštini kako je NO kompletno izmijenjen samo zahvaljujući reakciji Skupštine. Da li će to donijeti dobra ili loša, ostaje da vidimo.

Ja osobno vjerujem ono što sam napisao i prvi dan nakon Skupštine ovdje, da će se stvari popraviti na bolje - i što se tiče komunikacije i što se tiče djelovanja. 

73,
Hrle - 9A6XX

9A2JK

Citat: 9A3TY  u 24. Prosinac 2016, 16:15:34

....  zašto se mi ne bi ugledali na nekog boljeg od Sabora i Vlade?

Zašto za Plan rada i Financijski plan ne bi vrijedilo isto kao i za promjene Statuta tj. da se "upućuje na raspravu članovima Skupštine Saveza radi pribavljanja mišljenja i prijedloga".
...

OC Ivo, u potpuno se slažem s tobom, ali bojim se da je situacija u našem Savezu
odraz situacije u cijelom društvu ...

73 i svako dobro svima!
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A6AA

Citat: 9A6XX  u 23. Prosinac 2016, 08:55:10
...Mislim da nitko dosad nije i neće ostati bez honorara za objavljene tekstove u Radio HRS...  bili bi svi sretni kada bi se trebao raditi rebalans proračuna jer je ta stavka probijena...

Pritom mislim na iole kvalitetne članke, a ne Vincek-style popunjavanja časopisa...

Hrle,
svatko piše ono što smatra da bi čitatelje zanimalo i o temi u kojoj dobro pliva. Ni moji prilozi tijekom prošlih par desetljeća vjerojatno nisu  bili po tvome kriteriju. No, pisao sam (reportaže) jer mi se činilo da bi to mnoge zanimalo. Prilog "Zaboravljeni idoli: Don Miller, W9WNV" i "Jorge Vrsalović, LU7XP - legenda s kraja svijeta", prevedeni su i u inozemnim časopisima. Sjećam se da Emir-style pohvalio i nekadašnji ravnatelj HAKOMA, rekavši mi osobno da voli čitati moje priloge (ponukan je bio prilogom o ekspediciji na Palagružu). Jesu li to spadali u "iole kvalitetne članke", neka prosude drugi.

Vincekovi prilozi?. Mnoge od njih i danas rado pročitam i nemam većih primjedbi. I ne vidim razloga zbog čega se časopis ne bi "popunjavao" i s takvim stilom pisanja. Konačno, urednik je taj koji radi selekciju. Analitički obraditi neku temu ili program nije baš jednostavno. Možda tebi jeste. Mislim da je Vincek uložio jako dosta truda u svoje uratke. Naravno da autorski stručni rad, potkrijepljen home made radom, zauzima prednost u objavljivanju, no naši se radioamateri nevoljko prihvaćaju pera.

Dakle, prihvati se pera pa kvalitetnim prilozima "ne dozvoli" da u časopis prođu neki tamo loši stajlovi.

Sve najbolje
Emir, 9A6AA

"DX never sleeps..."

9A6C

Citat: 9A6AA  u 24. Prosinac 2016, 22:04:14

svatko piše ono što smatra da bi čitatelje zanimalo i o temi u kojoj dobro pliva. Ni moji prilozi tijekom prošlih par desetljeća vjerojatno nisu  bili po tvome kriteriju. No, pisao sam (reportaže) jer mi se činilo da bi to mnoge zanimalo. Prilog "Zaboravljeni idoli: Don Miller, W9WNV" i "Jorge Vrsalović, LU7XP - legenda s kraja svijeta", prevedeni su i u inozemnim časopisima. Sjećam se da Emir-style pohvalio i nekadašnji ravnatelj HAKOMA, rekavši mi osobno da voli čitati moje priloge (ponukan je bio prilogom o ekspediciji na Palagružu). Jesu li to spadali u "iole kvalitetne članke", neka prosude drugi.

Vincekovi prilozi?. Mnoge od njih i danas rado pročitam i nemam većih primjedbi. I ne vidim razloga zbog čega se časopis ne bi "popunjavao" i s takvim stilom pisanja. Konačno, urednik je taj koji radi selekciju. Analitički obraditi neku temu ili program nije baš jednostavno. Možda tebi jeste. Mislim da je Vincek uložio jako dosta truda u svoje uratke. Naravno da autorski stručni rad, potkrijepljen home made radom, zauzima prednost u objavljivanju, no naši se radioamateri nevoljko prihvaćaju pera.

Dakle, prihvati se pera pa kvalitetnim prilozima "ne dozvoli" da u časopis prođu neki tamo loši stajlovi.

Sve najbolje
Emir, 9A6AA

Iako sam odlučio obustaviti pisanje na ovom forumu, ipak ne mogu ne dodati koju na ovo gore. Može mi se prigovoriti na subjektivnost glede neposrednog upliva na sadržaj časopisa, ali rekao bih da su i mnogi drugi, a ne samo ova dva spomenuta, članci na samom vrhu napisanog u RADIO HRS. Teško mi je između ova dva i Pepeljuge, Marka Horvata itd, odabrati najbolji. A najviše žalim što je zbog naših nesporazuma u početku izostao meni nikad prežaljeni Božo Metzger, svakako jedna od sjajnih pojava našeg pokreta

A sto posto sam siguran da uzrok i razlog tom pisanju nisu mizerni honorari kojima je taj trud nagrađen i stali bi u bocu dobrog vina odnesenog sugovorniku kao znak zahvale... Šteta onda nije bilo mogućnosti neposredne odluke urednika da neke stvari dodatno honorira, ali avaj. Srećom, djela ostaju...

A što se Vinceka tiče, za njegove priloge ni onda a ni danas nemam ništa pozitivno reći. Pamtim ih samo kao bjesomučno popunjavanje prostora prijevodima kojekakvih, pa i komercijalnih (sic!) računalnih programa za radioamatere, garniranih brojnim "screen-shotovima" i uz obaveznu zahvalu klupskom kolegi na podršci. Čini mi se, dapače sam siguran, da sam u stilu nezaboravnog B. Đorđevića na IO HRS poslao predstavku sa željom da se tome stane na kraj, ali uzalud... Koliko je od ovog koristi imao HRS i njegovo članstvo ne znam, ali za Vincekov tekući račun sam sasvim siguran - podaci dostupni u  knjigovodstvu HRS.

Na kraju - Hrvoju želim uspjeha u djelovanju unutar IO, unatoč svim mojim rezervama prema tom tijelu...kao urednik u RADIO HRS trajao si kratko, nadam se da ćeš ovaj mandat izgurati do kraja. Godine ipak čine svoje i uz pokoju sijedu donesu i malo životne zrelosti i iskustva. GL!

73 es QRT@hamradio.hr
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti