• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Kenwood F7 gumi antena test

Autor 9A5CZI, 20. Studeni 2016, 15:28:21

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A5CZI

Jučer sam spojio gumi antenu sa svog Kenwood-a TH-F7 na antenski analizator i dobio sam rezultat koji me neugodno iznenadio. Točka najnižeg SWR-a je bila na 159 MHz!
Antenu sam spojio preko sma-uhf adaptera i jasno mi je da taj adapter utječe na promjenu rezonantne frekvencije antene, kao i činjenica da analizator ne može u potpunosti stvoriti uvjete u kojima antena radi dok je na svojem uređaju. Unatoč tome, ovih 159MHz mi se čini malo previše.
Drugi test iste antene sam napravio na FT-817ND. SWR metar 817-tice je također pokazao veliki povrat snage...
Da li ja negdje gadno griješim ili je ova originalna kenwood-ova antena zaista tako loša? Ima li tko sličnih iskustava?

Znam da swr nije mjerilo efikasnosti antene, ali antena koja na 145MHz ima swr 9 mi se ne čini baš zdrava za uređaj.
Ima li Kenwoood F7 zaštitu od prevelikog swr-a?

73, Zrinko, 9A5CZI

9A4OE

CQ ZRS, neznam broj:
"Gumirepek in sevalna učinkovitost paličastih anten, dr. Matjažž Vidmar, S53MV"
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A3IV

Izvanredan članak. Ako ga se nemože naći na netu imam ga negdje na hardu pa mogu poslati pdf.

Nažalost, mislim da to nije odgovor. Matjaž piše o antenama koje rezoniraju. Ova tu ne rezonira. I ja sam primjetio da mnoge antene za vokce rezoniraju na višim frekvencijama, ne na 145. Isto se odnosi i na antene za 432 MHz. Zbog prijelaza ako prijelaz nije u redu trebala bi se pokazati rezonanca niže a ne više. Ali lako moguće da griješim, nemam analizator.

Osobno koristim jeftini klon NA701 sa ebaya. Cijena po komadu cca 5 dolara. Ima ih sa BNC, SMA-F i SMA-M konektorom. Mehanički nisu baš nešto, uvijek imam doma bar jedan komad rezerve. ;D ;D ;D Ali sa 1W otvaram S50VNM sa prozora zgrade u centru Zagreba. Tako da mislim da rade. I da, duoband su. Tako da nemoram misliti na kojem bandu radim.  ;D Koristim ih i na mono i dual band uređajima.

Inače, ono što Matjaž preporuča da se stavi lambda/4 na vokac stvarno radi. Isprobao. A da se nebi mučili, napravili su Kinezi antenicu na razvlačenje sa BNC konektorom. Malo je dugačka ali lako se skrati. Jedino mehanika ;D ;D Cijena oko 6 dolara na ebayu

73 Damir
SVE ILI NIŠTA

9A5CZI

Hvala vam za info o ovom članku. Pročitao sam ga i uglavnom razumio (s obzirom da je na slovenskom)  :)
Razmišljam svakako kupiti jednu običnu taleskopsku antenu sa sma-m konektorom koju mogu razvući do 50 cm. No, takva antena nije uvijek praktična pa bi dobro došla uz nju i neka provjerena dual band gumi antena.
Pitam se samo koliko je žilav izlazni stupanj predajnika i koliko on neprilagođenje može trpiti a da ne crkne? Ako je suditi po ovoj originalnoj kenwood-ovoj anteni, vrlo je otporan.

73, Zrinko