HRS > Članske diskusije

Rad s mladima

<< < (3/7) > >>

9A3DOM:

--- Citat: 9A5ST - 29. Kolovoz 2017, 06:22:17 ---9A3DOM

Ako HRS " vodi brigu" o nečemu...onda je to ARG.
Otale branše ovog hobija kao da i ne postoje.

9A5ST
Zeky

--- Kraj citata ---

Da, radi se na ARGu, ali ga se i guši. Nije dovoljno podržati sve mlađe od 16 godina. Jer što nakon toga? Odustanu! Svi gotovo odustanu i onda opet ostaju stariji ljudi, a ne mladi do 30-te godine.
Svi su oduvijek ciljali na odlazak na natjecanja van, ali za to treba 4-5 tisuća kuna, a kad toga nema natjecanja po hrvatskoj i trošenje novaca na gorivo, opremu i startnine godišnje debelo to premaši.
I što onda? Ljudi odustanu, ako nema mladih do 30-te godine neće ni ovi nakon 16-te htjet ostati u ARG-u, već se povuku nakon što odu na posljednji EYAC.

9A4QV:
A šta bi vas (ARG) trebalo uzdržavati do penzije?
Uostalom, evo svjetlog primjera gdje nas je ARG doveo. Podmlatka nema. To je pogrešan pristup.
To koliko je djece prošlo kroz ZOO i probalo ARG je istovjetno brojci koliko komaraca uđe na jednu kino predstavu.
Koga uopće takav broj interesira kad je rezultat = 0

Ne treba imati IQ veći od sobne temperature da bi se vidjelo šta može a šta ne može zadržati mlade u našem hobiju.
Imamo pozitivan primjer unazad par godina kad je organiziran ISS event sa učenicima srednje škole Ruđer. Od preko tridesetak srednjoškolaca iskristaliziralo se njih 5 ili 6 koji su zagrizli dobro u radio-amaterizam.
To je taj rezultat i ono što ostaje od cijelog ISS projekta.
Pa ako imamo formulu kako od 100 zainteresiranih dobiti 10 pravih radioamatera onda se toga i držimo.

Kad čitam naše forume i razgovaram sa radioamaterima imam osjećaj kao da je većina zatvorena u kavezu (ne faradejevom) nego fizičkom kavezu i nemaju pristup intenetu i kao da su izolirani od ostatka svijeta.
Pa cijeli svijet pokušava iskemijati neke cube-sat projekte, napraviti nešto i lansirati usvemir, pa makar i na 6 mjeseci dok ne sagori. Takav pristup je u biti i najbolji. Ima dosta smeća koje kruži oko zemlje.
Evo gledam već godinama, financijske planove i bajke i na kraju godine uvijek ista priča.
Pa odvojimo onda jedne godine sva ta sredstva i osposibomo mlade kroz srednju školu za jedan takav grupni projekat. Platimo to lansiranje jer godišnja sredstva saveza su za to dostatna.
I onda nakon dvije godine podvucimo crtu  pogledajmo koliko je tih srednjoškolaca ostalo u našem hobiju.

Gledajući ARG, i zadnjih 10 godina, ne znam koliko je stasalih radioamatera koji se aktivno bave hobijem a da su izašli iz ARG pogona....

QV

9A6AA:
Adame, ti si poznati vic-maher pa ću tako i prihvatiti tvoj komentar o komarcima.

Uprava ZOO-a je predložila da se uključimo u program Divljeg ljeta u ZOO vrtu. Prihvatili smo, odradili smo i zadovoljni smo, bez obzira što to nije u rangu cube-sat projekta.

Svatko u svome radioklubu neka radi ono što želi, zna i može, bez obzira što će se uvijek naći netko tko će omalovažiti rad onog drugoga.

9A6AA

9A6XX:
Sredstva za ARG su namjenska sredstva HZTK. Netko je nešto složio i napisao i tako se godinama financira, s iznimkom da više nema novaca za seniore. A nažalost, nije to ne znam kakva cifra.
S druge strane ove godine imamo oko 100.000kn za tečajeve i kampove za mlade - za radiooperatore, konstruktore, pa i za ARG. HRS je napravio toliko fleksibilne uvjete da ne treba uložiti puno ni administrativne, ni ikakve muke da se sredstva dobiju - samo treba raditi s klincima. Prošle godine je veći dio novaca iz ovih stavaka otišao na radiooperatere nego na ARG.

Samo onaj gore zna koliko su sati Emil, 9A9A i Nikola, 9A5W proveli u školi i na lokaciji i radili s djecom - to je jedina formula, nema nikakve druge formule. ISS ih nije zadržao, ali je pomogao da se etabliraju u školi kao ozbiljan partner. Imamo ISS koordinatora u Hrvatskoj koji pokriva cijeli Balkan - Marko, 9A8MM. Čovjek bi rekao da će se više 9A klubova javiti za tako nešto - ali muk, nikoga nigdje.

Mi u Pazinu smo u nekoliko navrata imali ideju za lansiranje radioamaterskog satelita (projekt smo tada procijenili na cca 50-60.000 USD, bez ijedne kune volonterima, ni putnih troškova i sl.) ali za to je potrebno uložiti jako puno vremena. Sazrela je situacija gdje se STEM shvaća više nego ozbiljno i novaca za ovako nešto bi bilo i siguran sam da bi uz malo lobiranja bez problema s ovakvim projektom podigli budžet u HZTK, a bilo bi i dosta drugih zainteresiranih strana, ali je pitanje: tko je taj koji će za ovo podmetnuti leđa?! Jesi ti Adame voljan prvo pripremiti, a onda i realizirati ovako nešto? Imaš svu moju potporu, a siguran sam da bi IO HRS-a obje ručke prihvatio ovakvu aktivnost! Ja sam 1001% siguran da bi se sredstva našla bez da padne ijedna lipa s ijedne druge stavke.

ARG sigurno ne koči da se ide s ovakvim projektima, kao što ni HRS ne koči ARGaše da osmisle program koji bi i njima podigao budžet. Tajnica i administrativna tajnica to mogu administrativno popratiti u velikom djelu, ali bez nekoga tko ima viziju i znanje za konkretne aktivnosti, nema ničega.

73,
Hrle - 9A6XX

9A4QV:
Emire to i jest problem, što se takve stvari shvaćaju kao vic. Veliki dio toga se financira novcima poreznih obveznika a to su naši novci.
Financirati neki projekt samo radi projekta nema smisla. To ti je kao da si platio toj djeci vrtuljak, bili su sretni tih 3 minute vožnje i nakon toga su zaboravili da su i bili na vrtuljku.
Tako je nazalost i sa ARG-om, dođoh - vidjeh - zaboravih
Ne želim nikoga podcjenjivati, ali ne vidim razloga ulagati novac, vrijeme i energiju u nešto za što je dokazano da nema svrhe i koristi za opće dobro i boljitak te dječice.

Hrle, drago mi je da se slažemo oko CubeSat projekata. I mislim da ste dobro procijenili troškove jednog takvog projekta uz jednu veliku pogrešku.
Ako si čitao projekte koji se šalju u EU, a vjerujem da jesi, dakle iole ozbiljniji projekt mora sadržavati i sadržava sredstva, tj. plaće za one koje taj projekt izvode.
Ne možeš ti isfurati neki projekt u Eu a da nemaš točno specificirano koliko će koštati radna snaga.
Dakle, hodogram i točno precizirani vremenski rokovi pa ako recimo imaš projekat od 24 mjeseca onda ti za to treba cca. 480.000 kn za čovjeka koji će taj posao raditi ako bi za njega platio sva davanja državi koja su potrebna. Takve stvari moraš imati u projektu pa se onda ta cifra od 60.000 Eur penje na 120.000 EUR.

Zaboravi vremena kad su se podmetala leđa. Vidiš i sam da od podmetanja leđa ne funkcionira ništa u savezu.
Ja bih takav projekat i mogao napisati i isfurati a vjerovatno i izrealizirati, ali kad pomislim sa kime, onda mi se spusti roletna :-)
Sa kime u Savezu? Sa vama koji ste manirima velikog vođe smjenili jedinog pametnog u NO-u koji itekako ima što reći i ponuditi?
Kad se sjetim one skupštine, pa onaj gospodin iz prvog reda je mahao toliko rukama da sam pomislio da je instruktor letenja a ne član NO-a.
A nisam znao da je Marko koordinator za Cubesat za regiju mada svaki dan izmjenjujem mailove sa puno ljidi koji na tome rade po cijelom svijetu....

Kako god, vidim da po vama cveta cveće u naše preduzeće a bandovi sve tiši i tiši...

QV

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju