• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Shema za jači ispravljač

Autor 9A5BBP, 11. Srpanj 2012, 22:03:44

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A1X

Pozdrav,

ima li netko jednostavnu shemu sklopa protiv kratkog spoja? Dali bi tu relej igrao ili bi bilo bolje rjesenje sa MOSFET sklopkom?

9A4HP

9A4HP OGULIN

9A5CAN

Evo da malo dam doprinos temi, ovakav (slike u privitku) ispravljač sam složio, još uvjek ga koristim. Ima current limit (isprobano, kratki spoj na izlazu i samo zuji kao aparat za varenje), zaštitu od pregrijavanja (interna od 7812, treba ga montirat na hladnjak). :) Što je više tranzistora u paraleli, više struje gura plus naravno dobar trafo i sreći nema kraja.  Sve spakirano u kutiju od starog velikog ups-a mislim da je bio 1kW

9A3KB

Pomozite ako možete ili ako netko ima iskustva sa Darlington modulima kao što je POWEREX KS621K30? To je mrcina koja bi trebala izdržati 30A kao od šale jer je to tek 10% maksimalne struje.
Napravio sam ispravljač prema šemi u prilogu. Kada sam počeo podizati napon na bazi i kada je on bio na cca 10V izgorio je osigurač u sekundaru transformatora. Nakon što sam zalemio još jednu licnu i ponovo ga uključio modul je bio probijen i na izlazu je odmah bilo oko 35V (nisam još stavio 100 već samo oko 25miliF). Struja baze je bila limitirana na 300mA.

Do tada je modul bio ispravan. Pri manjim strujama do cca 15A sam mogao podešavati izlazni napon kako sam podešavao napon na bazi. Ipak, mučio sam se sa samooscilacijama koje su ovisno od opterečenja
i naponu koji sam podešavao bile u rasoponu od par stotina kHz do 4MHz. Napon pik to pik na trošilu je bio od 100mV do 2V kako kada.

Pitanje je zašto je probio modul? Zašto se pojavljuju samooscilacije?
Imam još jedan ispravan modul ali ga ne želim spaliti bez veze.

73, Boro

9a5czi

Jako je neobično ovo što si opisao. Sklon sam povjerovati da ti je za ove oscilacije kriv laboratorijski izvor, a ne sam sklop.
Što se tiče proboja tranzistora, jedini suvisli odgovor je proboj preko kruga baza-emiter. Jesi li siguran da je ovaj limit na izvoru dovoljno brz, tj. da nije tu kratkotrajno pobjeglo malo previše struje.

73, Zrinko

9A3KB

Prema datasheetu: Continuous Base Current 16A.
Ne vidim način kako sam ga mogao spaliti prevelikim naponom Emiter-Baza. Moj ispravljač može dati najviše 4A.

Dok sam tražio uzrok oscilacija drajvao sam ga sa stabilizatorom sa 723 i sa LM317. Zbog stalno prisutnih oscilacija probao sam spojiti akumulator 12V/5Ah kao drajver na bazu. I tada su oscilacije bile
prisutne pa sam konačno zbog jednostavnosti priključio vanjski laboratorijski ispravljač.

Sugestije?

73, Boro

9A4WY

Boro pozdrav...
Pokusavao sam jednom sa tim modulima...imao sam iste probleme kao i ti..."ukrotio" sam ga sa kilom ferita i 10-tak kond. na pravim mjestima...prevelik gain imaju ti moduli i oni su za switching aplikacije,ne DC..ako pogledas datasheet kaze min. gain 75(znači sigurno je veći kod manjih struja)...ako uzmes tranzistore za tu primjenu onda je gain puno manji...do 30-40max.
vodovi moraj biti šti kraći,pogotovo ovo odakle ti ide upravljanje baze...
Moj savjet ti je da ides na 2x2N3771(SGS ili MOTOROLA)...10-tak kuna komad...najjednostavnije.
Izbjegavaj ovaj LM723...to je prošlost...pogotovo poludi u prisustvu RF-a.
Kiko,4WY
Logic will take you from A to B.
Imagination will take you everywhere
    A.E.

9A3KB

Hvala Kiko,
pravi odgovor
i sada nakon puno izgubljeniog vremena odmah odustajem i krećem sa već spremnim MJ802.
Šteta što nije upalilo sa ovim modulom. Može podnijeti skoro 2kW disipacije u pravim uvjetima hlađenja.
Ne razumijem zašto je probio u spoju CE ali više neću razbijati glavu sa time.

MNI TNX,
Boro

9A2QP

Kiko ima pravo 2N3771 je zakon + dobar hladnjak jedan sam vozi sa  25A (dva 40A bez problema i nisu skupi)radi ko grom i ja ga drajvam sa LM7812 plus tri diode 1N4007 prema masi i sluzi samo za napajanje radio uredjaja (sa 1kW RF nista necuje od RF-a ali uvjek ono ali kratki spoj ne podnosi napravi jedno jako buuuum i onda novi tranzistor inace izdrzljiv i najbolji za sad) vrlo jednostavna sch . Ako nekome treba na mail pa cu poslati joe9a2qp@gmail.com. A za radionicki testni ispravljac preporučam neki od PC nemoze se spaliti kratkim spojem na 12 V jer ima zastitu a ima ih i do 30A na 12V (sam ponovo starta i opet ga mozes maltretirati hi hi )a ima neki da im se napon na 13V podigne.
Kad smo sretni uvijek smo dobri,ali kada smo dobri,nismo uvijek sretni.....
73 de 9A2QP Joe