Autor Tema: Kultura razgovora na 6-tici  (Posjeta: 3662 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline 9A3TY

 • Život posvećen forumu
 • *******
 • Postova: 1.307
 • Red pršuta, red sira ...
Odg: Kultura razgovora na 6-tici
« Odgovori #15 u: 15. Travanj 2017, 16:16:29 »
HRS nema kao što se ti rugaš službu sa SDR-ovima

Dragi Pero (9A6A), bez uvrede, ali mislim da bi se kao novi UKV manager trebao upoznati sa strukturom i mogućnostima HRS-a.
Evo citata iz godišnjeg izvješća HRS-a za 2015. :

Rad Povjerenstva za nadzor radioamaterskog frekventnog spektra:
U prethodnoj 2015. godini ovo Povjerenstvo je obavljalo sljedeće aktivnosti:
1.Vršilo daljinsko praćenje amaterskih UKV frekvencija za područje Grada Zagreba i okolice
2.Vršilo  daljinsko praćenje amaterskih UKV frekvencija za područje Splita i okolice
3.Vršilo  daljinsko praćenje amaterskih UKV frekvencija za područje Daruvara i okolice
4.Vršilo  daljinsko praćenje amaterskih KV frekvencija na gotovo cijelom području RH
5.Osposobilo novi, moderniji sustav praćenja te omogućilo dugoročniju pohranu praćenog spektra u svrhu naknadnih analiza
6.Prijavljene su dvije pravne/fizičke osobe zbog ometanja amaterskog frekvencijskog spektra


Ako je vrijeđanje moje sarkastično prozivanje zbog neobavljanja preuzetih obveza onda se duboko ispričavam.
Znaš, mi koji u životu nikad ništa nismo napravili, slabije kužimo stvari pa nam treba par puta ponoviti.
Unaprijed zahvaljujem na strpljenju.

73 de Ivo, 9A3TY

Ovaj odgovor izdan je u elektroničkom obliku i pravovaljan je bez potpisa i pečata.

Offline 9A6A

 • Master in Training
 • *****
 • Postova: 271
Odg: Kultura razgovora na 6-tici
« Odgovori #16 u: 15. Travanj 2017, 17:56:40 »
Adame, 9A4QV,
 
Mreža repetitora je do 2007 bila kompletna (na 2m i na 70cm), sve je više manje uz dosta truda radilo. Lista repetiora koju sam  prošli tjedan skinuo s WEb-a je bila potpuno neažurna. Nitko to već duže vrijeme nije ažurirao, a mnogi repetitori su ugašeni i ne rade. Zbog toga sam kontaktirao sve koji mi mogu pomoći da se stvari srede, osposobi ono što ne radi i postavi ponovo ono što je skinuto s objekata. Dobio sam sve potrebne informacije i nisam time nikome htio vrijeđati inteligenciju. Svi smo tu da nešto napravimo za dobrobit svih. I hvala ti na pomoći. Stanje u papirima koje sam zatekao nije bilo usklađeno sa stvarnim stanjem.
Ključni repetitor R6 godinam nije radio. Sada kad je snimljeno postojeće stanje, HRS je pokrenuo obnovu repetitorske mreže.
Odmah je postavljen novi R6, a počinje sređivanje stanja na ostalim lokacijama. Za sve repetitore dobijene su valjane dozvole i svi će se uskoro osposobiti. Sada sam jako daleko, pa kad se vratim sa službenog puta (HS0, 9M2, VK, ZL) nastavljam sa započetim poslom.

Ivo 9A3TY,

To što je bilo zadnjih godina ne znam, ali ako imaš primjedbe na rad pojednih managera onda se obrati njima. Izviješe se piše na osnovi podataka koji se dobiju od voditelja pojednih službi HRS-a.
Kad sam prije puno godina bio UKV manager cijela mreža je radila. Uredno sam prijavljivao sve smetače pogotova na R6 i HAKOM je u to doba izdao nekoliko zabrana. Prema tome ako se HRS-u dostave relevantni podaci nema razloga da HAKOM ne reagira. Tome HAKOM i služi, da nas štiti.
Što se radilo zadnjih godina u HRS-u ne znam, ali vidim da u segmentu koji sam preuzeo prije par tjedana, ima dosta problema. Kao da je nekome bilo u interesu da se svi segmenti HRS-a što više unište. Na radost nekolicine bolesnika kojima je to jedini cilj.
U svom postu nisam naveo nikoga osobno da nije ništa napravio u životu, pa ni tebe, niti me to ne zanima. Jer to je tvoja privatna stvar. Ali za HRS niti za naš hobi ne vidim ništa korisno. Nego puno štete za sve. Na primjer, primi se tog posla nadzora, organiziraj SDR-ove, organiziraj ljude koji će to stalno pratiti, piši tužbe ometačima i dostavljaj ih u HRS, da se službeno obavijesti HAKOM. Vidim da imaš puno energije za tužakanja i istjerivanja pravde, pa evo ti prilike. Očito ta služba HRS-a  ne radi kako treba, pa je pokreni. Za dobrobit svih.

73
9M2/9A6A

 

Offline 9A3TY

 • Život posvećen forumu
 • *******
 • Postova: 1.307
 • Red pršuta, red sira ...
Odg: Kultura razgovora na 6-tici
« Odgovori #17 u: 15. Travanj 2017, 22:05:05 »
Uh, uh, tema je kultura razgovora na 6-tici a vidim ja da malo fali pa da se postavi pitanje kulture pisanja na ovom forumu.
Kakvi sad bolesnici? Čemu uopće takav stav? Kažeš da "kao UKV manager" moraš reagirati. Probaj onda barem održati neki viši nivo razgovora.
Niti je tebe tko prozvao za nešto da odmah zauzimaš obrambeni stav niti ćeš takvim napadima nešto pozitivno postići. Naprotiv.
Ne znam da li si primjetio ali ja kad nešto nekome zamjeram onda kažem na koga mislim - imenom, pozivnom oznakom ili funkcijom.
Stoga ti savjetujem da kad nekoga etiketiraš i ti napraviš isto. Ako ništa drugo a ono da ne bude zabune. Jer bez veze je da moraš pisati "Kiko, nisam milio na tebe .... Ivo, nisam mislio na tebe, ...) Lijepo kažeš otvoreno tko to (po tvom mišljenju) nikad ništa u životu nije napravio i tko su ti bolesnici a tko to laprda i vrijeđa. Skrivanje iza nepoznanica i uopćavanja ti jednostavno ne doliči.

Zahvaljujem ti na savjetima. Imao sam razne primjedbe pa tako i na rad UKV managera. Obratio sam se direktno njemu, a i HRSu. Rezultat nikakav. Nudio sam mu i svoju suradnju - čitaj : svoje dragocjeno slobodno vrijeme i dobrovoljni rad (moram i ja nekako doći do tisuća takvih sati da bih postao tebe dostojan  ;D).    Naravno, ćorak. Bitno je održati fasadu a što se nalazi u pozadini je nebitno. Eto, nažalost, i ti nastavljaš istim načinom. Novi novcati web u koji se uložilo puno truda pa i dalje netočna mapa repetitora. Čak ne stoji niti repetitor koji se nalazi u službenom izvješću o radu za 2016. Toliko o tome da stručne službe odrade svoj dio posla kad dobiju relevantne podatke. Da sam na tvom mjestu odmah bih zatražio da se skine jer jedina gora stvar od nedostatka informacije je netočna informacija.

Zagrebački R6 se ne čuje u Zadru pa ti nažalost ne mogu pomoći oko njegovog nadzora. Ove "naše" repetitore na Ugljanu i na Ćelavcu nitko ne zloupotrebljava i nema niti jedne jedine izgovorene ružne riječi preko njih tako da se oko toga ne moraš niti brinuti. Osim toga, Hakom ima na Pašmanu prislušni centar pa itekako može sam nadzirati sve u eter izrečeno na ovom području pa mu mi sigurno ne trebamo pomagati. A i s čim bih trebao to napraviti?

Kažeš da ne znaš što se radilo u HRSu zadnjih godina. To me čudi. Pa nisi valjda bio odsječen od svijeta? Nisi čitao časopis, godišnja izvješća o radu, forum, portal, ... Ali valjda si se provozao po Hrvatskoj s VHF/UHF mobilnim uređajem i na svoje uši se uvjerio u stanje na terenu.
Nisu valjda i tebe iznenadili kosturi koji ispadaju iz ormara?!?

Bez obzira na loše mišljenje koje očito imaš o meni ako ti ustreba pomoć na Zadarskom području mogu ti reći da možeš računati na mene (u granicama mojih mogućnosti, naravno).

Usput, mislim da si pobrako lončiće. HRS bi trebao biti tu radi nas a ne mi radi njega.

73 de Ivo, 9A3TY

Ovaj odgovor izdan je u elektroničkom obliku i pravovaljan je bez potpisa i pečata.

Offline 9A4HP

 • Senior Member
 • ****
 • Postova: 194
  • http://www.ogulin.hr
Odg: Kultura razgovora na 6-tici
« Odgovori #18 u: 17. Travanj 2017, 21:16:44 »
Znam da baš nije u duhu teme , ali vjerujem da će mi Ivo progledati kroz prste ;D
Slučajno nabasao ...jako povoljna cijena repetitora ....eto šanse našem savezu za povoljnu kupnju repetitora:
https://eshop.anico.sk/amaterske_radiostanice_vysielacky_65/prevadzace_82
9A4HP OGULIN

Offline 9A6A

 • Master in Training
 • *****
 • Postova: 271
Odg: Kultura razgovora na 6-tici
« Odgovori #19 u: 24. Travanj 2017, 12:45:40 »
Pozdrav 9A4HP,

Nisu problem uređaji odnosno repetitori. Najveći problem je što su svi repetitori smješteni na profesionalnim objektima i što je do većine tih objekata teško doći. A treba i puno volje i slobodnog vremena, jer održavanje svih naših repetitori rade radioamateri kojima je to hobi a ne službena obaveza. Zato je svaka pomoć dobrodošla. Sve je teže naći nekoga tko je voljan pomoći. Najlakše je pljuvati po portalima na sve koji nešto naprave ili pomognu na dobrobit svih a nikada ništa korisno ne napraviti. To nas je i dovelo u ovu situaciju, jer su takvi svima zagadili bilo kakvu ideju da nešto naprave.
 Vidim da  Ivo 9A3TY nudi svoju pomoć. Naravno da ćemo je prihvatiti kad budemo sređivali sustav u njegovoj regiji.
Kad se vratim sa puta pokrenuti ćemo obnovu svih repetitora i kompletirati i ažurirati kartu Hrvatske sa upisanim svim repetitorima i njihovim karakteristikama.
73
ZL/9A6A

Offline 9A6NDD

 • Master
 • ******
 • Postova: 680
 • 9A6NDD
  • 9A6NDD Blog
Odg: Kultura razgovora na 6-tici
« Odgovori #20 u: 24. Travanj 2017, 19:06:43 »
Čovjek napravio dobrovoljno kartu:
https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=12aRgr-HpUCZfCtesXc3eFrDFEoc&ll=45.102106111036605%2C18.696190925390624&z=8

...i koliko vidim redovno ju ažurira...

73