• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

Aktivacije SOTA

Autor 9A3AR, 26. Prosinac 2015, 19:32:07

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3ST

Uspješno odrađena moja prva SOTA aktivacija u društvu iskusnog planinara i starog SOTA majstora
Nevena, 9A5YY.
Na Platku gdje smo ostavili automobil, dočekla nas je temperatura od 15C.
Nakon nešto više od sat i pol vremena uspona, neugodna bura na vrhu  nam je dopustila jedino udaranje žigova, bez šanse da se antena podigne. Zavjetrina je pronađena na terasi ruševnog napuštenog doma, te smo nakon podizanja antene oboje odradili ukupno 58 veza uz jak contest QRM sa 5w i inverted V antenom.
Od 9A stanica jedino 9A1CBM na 7mhz cw.

9A2GA

Par slika sa jučerašnje aktivacije 9A/PH-036 Obzova Krk by 9A5YY & 9A2GA ! Pakleno vruće, 3 sata hodanja po suncu i vrleti bez hlada, ali mi zadovoljni.
73 de Boris 9A2GA
9A2GA is a member of 9A1WFF

9A3ST

Još jedna uspješna SOTA by 9A5YY & 9A3ST.
Nakon malo težeg uspona u trajanju od preko sat i pol vremena kroz koprive i maline stigli na vrh Tuhobić.
Prva SOTA aktivnost sa  9A/PH-025, odrađeno ukupno 50 veza.
73, Branko, 9A3ST

9A5YY

Uspješno je završena aktivacija 9A/PH-034, Gorice, 648m na otoku Cresu.
Krenuo sam kod prijevoja Križići od kojeg treba oko pola sata do vrha Sis 639m. Susreo sam velik broj turista. Uz put ima puno kadulje. Put do Sisa je markiran. Odadve se pruža zaista lijep pogled prema Cresu, Lošinju, Krku i Istri.  Do vrha Gorice od Sisa treba otprilike jednako kao do Sisa od prijevoja. Manji je uspon. Na ovaj vrh ne ide puno ljudi jer je pogled puno lošiji nego na Sisu. Put nije klasično markiran. Stavljene su crvene-bijele plastične trakice po drveću. Do vrha nije teško doći jer je se vrh vidi sa Sisa. Potrebno je preskakati suhozide. Hrastova niska šuma je zaista zanimljiva. Vidio sam par ovaca, jednu srnu i puno bjeloglavih supova koji lete svuda uokolo. Bjeloglavi sup - Gyps fulvus nalazi se u 9AFF logu. Tako su blizu letjeli da sam im vidio glave. Bilo ih je i na Sisu i na vrhu Gorice. U jednom trenutku sam izbrojao 11 komada. Na putu do vrha Gorice vidi se i  Beli. Bilo je većinom oblačno. Dok sam radio na postaji 3 puta je počela kiša. Prvi puta kod prvog dizanja antene. Srećom par kapi.  Ukupno sam napravio 19 veza na 40m i 20m.

9A3ST

Danas je trojac u sastavu 9A5YY / 9A2GA / 9A3ST uspješno aktivirao 9A/PH-026.
Riječ je o Istarskom vrhu Orljak na sjeverozapadu Ćićarije ( 1106 m )
Sa vrha se vide Žbevnica, Planik, Učka te  Triglav i Talijanski Dolomiti.
Automobile smo parkirali u selu Račja Vas, te put do vrha započeli makadamskom cestom koja spaja selo sa Veprincem u PG županiji.
Gore nas je dočekalo sunčano vrijeme, temperatura 24C uz lagani sjeverozapadni vjetar, ne baš pretoplo.
Održano pedesetak veza ukupno.

9A9EE

Pozdravljam planinare i one koji im se javljaju...

Pročitah sve što je na forumu pisano o SOTA-i.

Na g.o. sam ponešto QRV te sam se tu i tamo javljao aktivatorima. No, zašto bi njima bilo ljepše na čistom zraku i u lijepoj prirodi nego li meni, odlučih ako vrijeme posluži ove nedjelje otići na prvu aktivaciju. Kako kažu, kreće se od najbližih vrhova, a meni je na listi 9A/IH-004 (iako ima još bližih planinarskih).

E sad pitanja, jer mi iz engleskih pravila nije sve 100% jasno:

1. Ako nas ide više možemo li aktivirati vrh pod klubskim znakom? I vrijedi li ta aktivacija za klub ili samo za nas pojedince bez obzira koristili mi taj znak? Ako ga koristimo kome se priznaje aktivacija?

2. Ako je to program samo za pojedince, možemo li održati QSO vokcima dok smo zajedno na vrhu da nam se prizna za S2S?

Za sada toliko.

73,

T.

9A9EE

Citat: 9A9EE  u 03. Kolovoz 2017, 09:10:12
Kako kažu, kreće se od najbližih vrhova, a meni je na listi 9A/IH-004 (iako ima još bližih planinarskih).
Što više čovjek istražuje više vidi kako malo zna.
Do sada sam gledao samo vrhove 9A/IH, a na jednom mjestu (GMA web) pojavi se poveznica najbližih vrhova planiranom Crnom vrhu pod referencom 9A/ZH-015 Pogani vrh (jedan od spominjanih bližih vrhova rodnom gradu). U oba progama reference i vrhovi su isti...
On je ionako na putu od planiranog nam pješačkog starta podno Petrovog vrha pa ćemo se možda u prolasku (povratku) tek nakratko javiti i od tamo.
E sad, tu se javlja logično pitanje i za organizatore, kako Pogani vrh (JN85QO) prebaciti u 9A/IH jer je prvi najbliži Crni vrh u JN85RO, dok je ostatak 9A/ZH miljama daleko - na zapad...

T.

9A3IV

Dečki, interesantno je pročitati kako ste došli do nekog vrha. Ili otoka, ili dvorca, makar je ovo off topic. Ali ovo je ipak radioamaterski forum. Pa uz planinarsko (ili nekakvo drugačije) izvješće dajte malo i radioamaterizma. S kojom stanicom, kakvom antenom, akumulator, kako to sve spakirati. Kakav držač za antenu, kako je vođen log.

73 Damir
SVE ILI NIŠTA

9A5YY

Oprema: postaja FT-817, antena inverted-V za 20/40m s preklopnikom, FT-817 interne baterije, fiberglas štap 6m i papirnati log. Sve stane u ruksak osim štapa koji se nosi u ruci. Na slikama se vidi antena.

9A6NDD

Na g.o. sam ponešto QRV te sam se tu i tamo javljao aktivatorima. No, zašto bi njima bilo ljepše na čistom zraku i u lijepoj prirodi nego li meni, odlučih ako vrijeme posluži ove nedjelje otići na prvu aktivaciju. Kako kažu, kreće se od najbližih vrhova, a meni je na listi 9A/IH-004 (iako ima još bližih planinarskih).

1. Ako nas ide više možemo li aktivirati vrh pod klubskim znakom? I vrijedi li ta aktivacija za klub ili samo za nas pojedince bez obzira koristili mi taj znak? Ako ga koristimo kome se priznaje aktivacija?

2. Ako je to program samo za pojedince, možemo li održati QSO vokcima dok smo zajedno na vrhu da nam se prizna za S2S?

Za sada toliko.

73,

T.

Koliko sam ja primjetio po svijetu nije popularno toliko aktivirati nešto i za klub i za sebe u isto vrijeme... možda griješim, tko zna. Za priznavanje aktivacije treba održati 4QSOa pa onda po meni nije problem odraditi i 4 veze za klub... Budem pitao u SOTA managementu da mi malo pojasne pravila pa se javim ovjde. Može se raditi pod drugim znakom, ali veze se priznaju onome tko unosi veze, prilikom unosa veze otvara se svoj račun, a onda upisuje pozivna oznaka pod kojom je rađeno. Nisam siguran da dva ili tri operatera mogu unijeti isti dnevnik pod svojim znakovima... budem i to pitao.

U SOTA pravilima pod 3.7.1 pa onda pod 9. piše da se ne priznaju veze unutar iste aktivacijske zone, tj. istok vrha.. makar vas dvojica ili trojica bili 25m daleko, pa onda tako ne vrijede ni takve veze za S2S.

Po meni nije problem u kojoj je zoni koji vrh. Negdje je bilo jako teško povući granicu. Bitno je da se zna koji je vrh koji. Uskoro bi trebali dobiti još jedan vrh na listu, a koji je greškom na E7 listi... još se provjeravaju karte, pa još nije sve službeno. Ukoliko ima pogrešaka oko naziva vrhova i slično, molio bih da me obavijestite...

73 de 9a6ndd

9A9EE

Danas popodne odrađen prvi trening nakon lipnja hodom (60min + 45min). Između pauza na 9A/ZH-015 sa nešto poziva na 145550. Na CQ nikoga nisam čuo, napravio nekoliko (pokušaja) prekida onih koji se druže na pojedinim simpleksima. Iako su me pojedinci nazirali, cijeli QSO nisam uspio održati.
Za radiomaterske znatiželjnike oprema je bila Alinco DJ-1F s pendrek antenom :-)
U nedjelju zbog najave nevremena odustajemo od KV-a, ali će ovaj put biti 5/8 :-P, uz napomenu da je pozicija 9A/IH-004 daleko bolja pa nas možda netko odradi u AA natjecanju. QRV tek nakon 12 GMT.

T.

9A9EE

Citat: 9A6NDD  u 04. Kolovoz 2017, 17:47:16

Za sada toliko.

73,

T.

Koliko sam ja primjetio po svijetu nije popularno toliko aktivirati nešto i za klub i za sebe u isto vrijeme... možda griješim, tko zna. Za priznavanje aktivacije treba održati 4QSOa pa onda po meni nije problem odraditi i 4 veze za klub... Budem pitao u SOTA managementu da mi malo pojasne pravila pa se javim ovjde. Može se raditi pod drugim znakom, ali veze se priznaju onome tko unosi veze, prilikom unosa veze otvara se svoj račun, a onda upisuje pozivna oznaka pod kojom je rađeno. Nisam siguran da dva ili tri operatera mogu unijeti isti dnevnik pod svojim znakovima... budem i to pitao.

U SOTA pravilima pod 3.7.1 pa onda pod 9. piše da se ne priznaju veze unutar iste aktivacijske zone, tj. istok vrha.. makar vas dvojica ili trojica bili 25m daleko, pa onda tako ne vrijede ni takve veze za S2S.

Po meni nije problem u kojoj je zoni koji vrh. Negdje je bilo jako teško povući granicu. Bitno je da se zna koji je vrh koji. Uskoro bi trebali dobiti još jedan vrh na listu, a koji je greškom na E7 listi... još se provjeravaju karte, pa još nije sve službeno. Ukoliko ima pogrešaka oko naziva vrhova i slično, molio bih da me obavijestite...

73 de 9a6ndd
AD 1. OK. Vjerojatno ćemo samo pod svojim znakovima biti QRV.
AD 2. Sve jasno, nećemo se međusobno raditi.
AD 3. Nazivi su OK u ovom dijelu Papuka... jedino bi valjalo razmisliti o dodavanju još nekih vrhova. Budem ti skenirao kartu koju sam nabavio pa da malo vidiš...

73,

T.

9A6NDD

Evo, sada sam malo proučio pravila... pod 3.7.1.11. stoji da može više operatera pod istim znakom raditi, samo mora biti po svakom operateru 4 veze.

Za SOTA vrhove vrijede posebna pravima za određivanje koji vrh može, a koji ne na listu. 9A je obrađena softwerski i mislim da i nema baš vrhova koji bi još mogli na listu (osim ako se na kartografskoj podlozi nije potkrala koja pogrješka i moguće su promjene sa vrhovima koji se nalaze u pograničnom području). Za neke druge programe slične SOTAi vrijede neka druga pravila... ja sam razmišljao da pokrenemo u 9A i neki sličan program koji bi obuhvatio puno više vrhova bez pravila od 300m izdugnutosti ili čak program "Planinarski domovi i kuće"... ali prema broju aktivatora mislim da nismo zreli za to...  Imamo 9A SOTA, COTA, FF, IOCA , možda sam još koji preskočio,i ako pogledamo broj aktivatora u svim tim programima, onda je to jaaaako mali broj ljudi.

Za sve one kojima je ovo interesantno evo par poveznica:
Pravila za SOTA program su ovdje:http://www.sota.org.uk/Joining-In/General-Rules
9A vrhovi: http://www.sota.org.uk/Association/9A
SOTA cluster (na kojem možete pronaći najave, ali i najaviti svoje aktivnosti i tako poboljšati mogućnost da uspješno odradite aktivaciju): http://www.sotawatch.org/

I 9A SOTA Facebook grupa: https://www.facebook.com/groups/896938807079816/?fref=ts

Ako još ima kakvih pitanja ili nedoumica, tu sam... ako nešto ne znam, probat ćemo naći odgovor kod nekoga tko zna.

73 de 9A6NDD

9A3ST

Evo, imam ja jedno pitanjce za 9A6NDD, nisam uspio pronaći u pravilima:
Da li negdje u pravilima za aktivatore piše koliki se put mora propješačiti do SOTE da se prizna aktivnost?
Drugim riječima, ako se do nekog vrha može doći automobilom, napravi se par koraka, podigne antena i uključi uređaj,
poštujući pravilo da nemamo nikakve dodirne točke sa vozilom (baterija, potpora anteni, sjedenje u autu...), da li je to u skladu sa pravilima?
73, Branko, 9A3ST 

9A6NDD

Da, u pravilima ne piše ništa striktno... osim da sve treba biti u skladu sa duhom SOTA programa, dakle "igra" se na Hamspirit. Jedno od neformalnih pravila je da se zadnji dio uspona odradi "na noge". Sada je opet pitanje koliko je to koraka?!?! Recimo, po meni bi bilo OK, uzimam za primjer Sljeme, doći do parkinga kod Hotela ili tamo gdje se sastaju cesta od odozdola i prema dolje, te onda odraditi završni uspon pješice. Ne znam da li bi se i drugi složili sa mojim mišljenjem... trebalo bi malo prelistati SOTA Reflector i vidjeti rasprave tamo.
Nisam baš puno pomogao...  8)

73