• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

GRAN PARADISO

Autor 9A6NDD, 22. Srpanj 2015, 08:27:39

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A4QV

Citat: 9A3TA  u 22. Srpanj 2015, 12:15:37
oprosti, Drago, i dalje navijam za tebe, ali nek mi Adam pojasni...

nisi kontaktirao njihov savez, ARI, odgovara našem HRS

nisi kontaktirao njihov HAKOM

kontaktirao si SOTA managera, što je kod nas 9A6NDD?

ne minoriziram, ali njihov Drago ti je rekao...

IX1?

Adame??

Dado,

ja sam kao prvo pismen (mada se to ne bi dalo zakljuciti po pisanju)
kao drugo tecno govorim (citam i pisem) nekoliko svjetskih jezika (ni to se ne bi dalo zakljuciti)
kao trece, osobno sam bio, proputovao, radio, uzivao kao turista u više od stotinu svjetskih zemalja

a to navodim samo iz razloga toga da znam citati zakone, pravilnike i poštivati običaje i užance država u kojima sam boravio gdje ama bas nikada nisam imao problema nikakve naravi i znam se nositi sa problemima koji mogu eventualno nastati tj. korak napred sam od mogućih situacija koje se uvijek mogu desiti bilo čijom greškom ili neznanjem.

Što se tiče navedenoga, ARI ni u kom slučaju nije paralela HRS-u. U Italiji postoji barem 8-9 razlicitih saveza i svi imaju ista prava i obveze prema zakonodavcu. Kod njih prijedlog pozivnih oznaka nije u sferi ARI-ja nego je to u sferi Ministarstva ekonomskog razvitka (ranije Ministarstvo komunikacija, još ranije Ministarstvo pošte i telekomunikacija). To ministarstvo dodijelilo je prefixe po teritorijalnoj pripadnosti (uz posebne prefixe i neke iznimke koje su jasno navedene). Italija kao država potpisnica CEPT-a daje sva prava koja su ceptom zagarantirana koristeći pri tome nacionalnu raspodjelu frekvencija. U praksi bi to znacilo da ne mozes koristi podrucja rada od recimo 3400 Mhz ili 70 Mhz u Italiji bez obzira što u domicilnoj državi (hrvatskoj) to možeš. Naravno u italiji postoji ograničenje snage od 500W također.

Kako ekipa ide u područje Valle d'Aosta, za isto je predviđeno korištenje prefixa IX1 i sukladno CEPT, postaje koje rade sa tog područja mogu koristiti slijedeće kombinacije:

I/9Axxx
IX1/9Axxx
I/9Axxx/P
IX1/9Axxx/P

Zakonodavac je tu povrh svega bio jasan i jednoznačan. naravno i kod njih se može ishodovati dozvola za rad sa talijanskop pozivnom oznakom ako postiji boravište u trajanju 90 dana minimalno.

Što se tiče SOTA menadžera i inače SOTA situacije u Italiji, tu bi smo mogli naći paralale našem aka HRS principu. Istina je da je zbrka u SOTA Italija velika jer postoje dva pralelna SOTA sustava, jedan koji je priznat od međunarodne SOTA MT i drugi koji nije. Inače, SOTA Italia godinama nije bila u sklopu SOTA MT iz razloga što su oni imali drukčiji sustav bodovanja i vrednovanja aktivacija i kao takav nije mogao ući u SOTA MT.

Nakon par godina, kad se uvidjelo da ne možeš biti "Pale sam na svijetu" odvojila se skupina radioamatera i usuglasila pravila SOTA Italie sa onim SOTA MT i kao takvi prihvaćeni su u međunarodnu SOTA organizaciju. Ova druga organizacija i dalje postoji i među njima postoji rivalitet i iz istoga dolazi do različitih oznaka za iste vrhove što dovodi do pomutnje.

Usput, imati kontakte sa lokalnim domicilnim stanovništvom koje uvijek bolje poznaje tematiku je samo jedan plus. Stara izreka da "Tovar i gazda uvijek znaju više od samog gazde" i tu vrijedi. To ti može potvrditi i Emir, preko čijih ruku je prošlo nedavno dosta zahtjeva. Stranci bi sami takve zahtjeve puno teže rješavali. A ako je ta osoba bliska ministarstvu ili agenciji, onda još i bolje. Evo, za 9A0HQ je dozvola zatražena u petak ujutro i bila izdana istog radnog dana. Situacija sa 9A8RR je slična  ;D

Kako god, ovo moje pisanje ne moraš uopće uvažiti, ali zato možeš pogledati DX cluster i napraviti pretragu IX1 prefixa pa ćeš možda zaključiti da sve ovo što sam napisao ima i smisla.

p.s. danas je poznavati "prave" ljude na "pravim" mjestima najbitnije  8)
https://picasaweb.google.com/108390334726020399631/FriedrichshafenMesseHAMRADIO2105?authkey=XCex7JvEjkM#6166971819248198898

9A6AA

Citat: 9A3TA  u 22. Srpanj 2015, 12:15:37
...
- nisi kontaktirao njihov savez, ARI, odgovara našem HRS
- nisi kontaktirao njihov HAKOM
- kontaktirao si SOTA managera, što je kod nas 9A6NDD?
- ne minoriziram, ali njihov Drago ti je rekao...
- IX1?
...

Alkar Dado - uništa!
Fulao je ceo fudbal!
Zbog čega?
Zbog ovih 5 rečenica.
:D
"DX never sleeps..."

S52DK

Citat: 9A6NDD  u 22. Srpanj 2015, 12:42:40
Ovdje http://www.sotaitalia.it/files/valle-d-aosta.pdf ima Gran paradiso kao SOTA. To sam dobio od Carla, IW1ARA...

Hoj!

Gran Paradiso važi samo za SOLO ITA ali ne i za INTERNATIONAL.

Tako, da strane SOTA postaje od toga neće imati neke koristi, pa ne i ti kao aktivator.

A sa druge strane je važno, da se nešto događa.

73 ES GL DE Robi, S52DK.

Član Radiokluba "Študent" Maribor- S59DXX.

9A6NDD

Meni je bitno da se radi ;-), šteta što to nisu riješili da bude internacionalna SOTA referenca, ali što je tu je ... a biti će i jedno novo iskustvo. Kako je ovo aktivacija u sklopu planinarskog izleta moga planinarskog društva u sklopu male proslave 15 godina rada ne žalim puta  :) . Biti će dobro društvo, a kada se doda i malo radioamaterizma kuda ćeš bolje  ;D
Za narednu godinu planiram "napad" na nešto više i teže vrhove pa je ovo recimo trening  8) . Nadam se da će oni koji me čuju održati vezu samenom iako nije SOTA Internazionale  ::) ... ako ništa drugo QSLka bi trebala vrijediti i za IFF  ;) .

73

9A6NDD

Evo, samo da se javim... Bio sam na vrhu, ali zbog jakog vjetra i temperature oko -5 (u zavjetrini), te gomile ljudi, nisam uspio odraditi aktivaciju vrha... Navečer sam odradio par veza iz IFF-015, ali zbog kontesta i zatvorene lokacije odradio sam desetak QSO-a.
FT817 od kolege 9a4db radila UFB, još jednom hvala na posudbi ;-)
Više o ovom pokušaju i fotke uskoro.

73