• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

siječanj 1949

Autor 9A4OE, 02. Studeni 2014, 15:56:02

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A4OE

siječanj 1949->siječanj 2014 = ?, godina na izmaku, ni slova nigdje.

Jedna zgodna karikatura iz povijesti ali aktualna
i jedan članak iz povijesti koji spominje Vinkovce (neorganizirano) kao prethodnica Zagrebu (organizirano).
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A4QV

Damire, tnx za ovaj članak, jako zanimljivo i meni interesantno, jer se navode početci radija u Hrvata.
Ono što mi je sada čudno je to da se ove činjenice koje se navode u članku ne slažu sa 90 godišnjicom Radio kluba Zagreb koja je proslavljena ove godine u Ožujku, ako se ne varam.

Po ovome članku, Radio klub Zagreb osnovan je 1937. godine a ne 1924. ako se danas slavi 90. godišnjica.
Zanimljivo je i to da je 1924, u biti prvi radio došao u Vinkovce, dakle 13. godina ranije nego u Zagreb, tako da bi ovaj tekst mogao biti ispravan. Ne znam onda otkuda sad 90. godišnjica RKZ, ako su to isti klubovi...

QV

9A3MR

Povijest je u našim krajevima, a i šire, uvijek bila podložna revizijama.
Mislimda je zabluda vjerovati da je povijest koja se službeno obilježava jedina i upravo takva.
Recimo, Zik je na eBay.de pronašao interesantnu QSL kartu iz koje se svašta može iščitati. Recimo da je 1934 postojao nekakav savez...i da je postojao servis za printanje QSLki (YU7BL).

Pozdrav
Rolando 9A3MR

9A4OE

Citat: 9a4qv  u 02. Studeni 2014, 17:46:12
...
Po ovome članku, Radio klub Zagreb osnovan je 1937. godine a ne 1924. ako se danas slavi 90. godišnjica.
Zanimljivo je i to da je 1924, u biti prvi radio došao u Vinkovce, dakle 13. godina ranije nego u Zagreb, tako da bi ovaj tekst mogao biti ispravan. Ne znam onda otkuda sad 90. godišnjica RKZ, ako su to isti klubovi...

QV

Tu ima dosta prostora za istraživanje,
na stranicama RKZ je korektno posložena kronologija događanja oko RKZ
činjenica je da RKZ osnovan 1924. nije imao puno veze sa radioamaterizmom ovakvim kako ga danas poznajemo, prije bi se moglo reći da je RKZ preteća Radio Zagrebu jer svrha osnivanja tog kluba je bila radiodifuzija, istraživanje i omogućavanje ljudima da slušaju radio program na radioprijemnicima, a krajnji cilj postavljanje i puštanje u rad radiodifuznog predajnika.

1937. je vjerojatno godina osnivanja pravog radioamaterskog kluba recimo preteća današnjih radioklubova od tog prvobitnog radiokluba RKZ što se može zaključiti iz članka.

još jedan prilog povijesti piše Dejan Torbarina
da bi se kompletirala povijest, dali postoji kakav podatak o pozivnoj oznaci RKZ iz 1924.

1949 -> 2014 = ??

9A4OE

19.09 1925. godine u Zagrebu je osnovan Savez radioamatera SHS, počasni predsjednik dr. Oton Kučera.
Ta godina se nekako poklapa sa riječima g. Torbarine o postojanju qsl biroa u Zagrebu.
Kad bi se pratio kontinuitet djelovanja radioamatera na ovim prostorima bez političkih prizvuka onda bi se 1925. godina mogla smatrati godinom organiziranog djelovanja tj. osnutka današnjeg nam Saveza, a ne početak siječanja 1949.

Da nebi bilo oko povrede autorskih prava, izvor priloga Matica hrvatska.
prilog je napisao Vladimir Muljević kao predgovor pretisku knjige Otona Kučere Telegraf i telefon bez žice u izdanju Matice hrvatske 1995

YT2CQ

Pre par godina sam pretrazivao arhive Matica da nadjem podatak o osnivanju RK u Novom Sadu.
I pronalazim statut iz 1925. godine.
Uglavnom su arhivirani podaci od kraja 2. svetskog rata. Za period pre toga su me uputili na arhive u Budimpešti i Beču.

Od podataka za Savez radioamatera SHS imam:

"Na Kongresu opunomoćenih delegata radio-klubova, održanom u Zagrebu 19.09.1925. godine, pored delegata radio-klubova iz Beograda, Ljubljane, Maribora, Nove Gradiške i Zagreba, prisustvovao je i delegat radio-kluba iz Novog Sada. Na Kongresu je osnovan Savez radio-društava Kraljevine SHS sa sedištem u Zagrebu."  str 18/19 Đorđe Popović "Radio u Vojvodini" 1985.

Takodje se pominje da u periodu 1924. - 1925. godine iz Zagreba se javlja stanica nazvana 7XY koju je konstruisalo nekoliko radio-amatera.