Za paket se danas ne moze reci da je novo podrucje radio amaterizma. Koristi se vec 15-tak godina. Brzine su bile od nekih 300 b/s do 1200 b/s. Danas se koriste i brzine vece od 1.2 Mb/s. Nekada, a i danas se koriste normalne radio postaje namjenjene govornim komunikacijama uz dodatak modema. Omogucavaju brzine do 1200 b/s, a uz odredjene prepravke i do 9.6 kb/s. Zadnjih desetak godina neki proizvodjaci neke svoje modele opremaju i ovom mogucnosti. Na zalost modem i podesavanje postaje da radi na 9.6 kb/s je dosta kompleksno. Brzine do ove omogucavaju pristup PR mrezi, a servisi koji se mogu koristiti je veza sa drugim radio amaterima u bla bla modu te pristup BBS-ima citanje i slanje raznoraznih radio amaterskih biltena. Ovaj servis je u opadanju, jer ima sve manje amatera koji pisu za bbs-e kvalitetne tekstove. Ove brzine omogucavaju danas (po mome misljenju) najkorisniji servis - pristup DX clusteru. Mislim da su ovi servisi moguci dosta dobro brzinama do 1200 b/s i da se ne isplati ulaganje u prepravku postaje i ulog u skupi i komplicirani modem. Za vece brzine 19.2 kb/s i vise potrebna je specijalna radio postaja (mi je zovemo WBFM). To je jeftina i lako napravljiva postaja. Modem (manchester) za nju je trivijalan. Omogucava brzine do 76.8 kb/s. Sa ovim brzina moguci su spomenuti servisi, te pristup nekim kvalitetnijim servisima (npr. e-meil). Moguc je i skromniji pristup internetu. Za komforan pristup internetu (podrazumjeva se radio amaterski promet) potrebna je brzina 1.2 Mb/s. Postaja i modemi su relativno jednostavni i napravljivi. Treba imati malo iskustva ili savjetnika sa iskustvom. Malo je problem nabava materijaa, ali na specijaliziranim radio amaterskim sajmovima i taj problem je jednostavno rijesiv. Isti materijal se da nabaviti dosta dobro i u susjednoj Sloveniji.
Medjutim najveci problemi su pristup mrezi. Mreza ima linkove i usmjerene veze, pa netko tko nije na trasi radio linka tesko moze uci u sustav ovim brzinama. Ja sam predlozio da radio klubovi odnosno gradovi naprave link za pristup mrezi, a radio amateri bi svome cvoru mogli pristupiti wireless lan opremom koja se danas krece vec cijenom i nizom od 300 kn. Uz lokalni cvor radio amater moze pristupiti mrezi velikom brzinom za malo novaca i koristiti se internetom u svrhu radio amaterskog prometa.
73 Tuna