• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

HFrobot

Autor 9A3TY, 22. Svibanj 2014, 08:39:04

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2MI

Pozdrav natjecatelji!

Evo dugo nisam pisao o ovoj temi, tj. nisam imao što. Od zadnji put prošlo je podosta godina, promjenila su se i KV pravila, KV manageri, a i HF robot dobio je mnoga poboljšanja.

Novo poboljšanje, sam napravio. Radi se o mogućem ReUploadu loga.

Stvar radi ovako:
Nakon 1. uploada, natjecatelj dobiva robot raport na e-mail.

U tom raportu može vidjeti neke podatke iz zaglavlja cabrillo loga, sve uploadane veze i ReUpload Code, koji je potreban ako natjecatelj iz nekog razloga poželi ponoviti upload loga.

No reupload je moguć samo jednom.
Ukoliko reupload nije dao željeni rezultat, morati će se obratiti manageru kao i do sada.

Nova mogućnos će biti dostupna za predstojeći HRS KUP Jadrana u 10. mjesecu.
73 de Miljenko 9a2mi

9A3TY

Prilikom uploada unos podatka o kategoriji operatora je obvezan. Zašto?
Ako se netko želi prijaviti kao P i natjecati za posebnu nagradu ok ali ako neće zašto bi morao?
A sad "ozbiljnije" pitanje - koju kategoriju operatora treba upisati kad je odabrana multi-op kategorija?
Ili u prijevodu - kakvog smisla ima OBVEZNI upis kategorije operatora u multi-op kategoriji ?
73 de Ivo, 9A3TY

9A2MI

Pozdrav natjecatelji

Od nove 2025. dobili smo "Direktore" svakog pojedinačnog natjecanja.
Za KV Zimski KUP, to je Saša 9A3J.
Prije početka natjecanja, odradio je odličan posao, vidi se po odazivu natjecatelja, a nastavio je i dalje odlično raditi.

Tako mi je ukazao na problem kod jednog Znaka, robot je dao wrong mpl, a trebao je dati Wrong Call što nosi i negativne bodove.

Potrudio sam se i unaprijedio robota. Radi se o trećem koraku, cross checka.
Za neke sumnjive veze, vrti provjeru i razlučuje NIL error iz polaznog loga ili Wrong Call error u logu korespodenta. I to vrlo precizno.
Naravno, Saša je vidio samo jedan problem, no kad sam razradio source, robot je pronašao ukupno 59 takvih veza.
Samo jedna je bila NIL, ostale Wrong Call.
No nisu sve veze prije bile s pogrešno prikazanim kaznama, 24 je novih Wrong Call error-a.

Ovo je novo unapređenje robota koje doprinosi točnosti rezultata, i bitno smanjuje posao direktora.

Za Zimski KUP, dogradnja je išla nakon neslužbenih rezultata, za HRS KUP, robot je spreman.

73 de Miljenko 9a2mi

9A6C

Odlično, samo sad link s naslovnice ovog weba ne vodi na neslužbene rezultate nego na spisak postaja po abecednom redu u svakoj kategoriji- pogledao prije par minuta.

POZZ

GG
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A2M

Meni nije jasno kako UKV robot na kojem ima 5 puta više natjecanja nego na KV robotu funkcionira perfektno?

Da li je u pitanju "nerazrađenost" KV robota ili za rad s njime nemamo nekoga stručnog kao 9A2HM/Krešo koji godinama radi s tim UKV robotom?

I opet postavljam pitanje i ovdje: Što je sa rezultatima za 9A DX Contest 2024.?!?
Koliko vremena je prošlo a još uvijek ne da nemamo službene nego imamo samo prijavljene rezultate?

Miljenko molim te budi malo konkretniji pa nam objasni da li šteka tvoj robot ili direktori i manageri pojedinih natjecanja koji neće ili možda ne znaju s njime raditi?

73 de 9A2M, Hrvoje

9A2JK

Kakve veze ima robot koji je obradio prijavljene rezultate
(čitaj: robot napravio svoj posao) sa službenim rezultatima?

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A3J

Pozdrav svima,
da pokušam objasniti što se desilo. Temeljem žalbe/prijave na neslužbene rezultate, odradio sam analizu konkretne prijave i došao do sljedećeg nalaza:

stanica A odradi vezu i u log upiše pozivnu oznaku stanice B, primljeni redni broj i množitelj
- robot je napisao grešku krivi množitelj XX umjesto YY
- odlazim u log stanice B i vidim da on u logu uopće nema stanicu A
- odlazim na alat da vidim tko je sve radio stanicu A i pronalazim stanicu C sa kojom se podudaraju vrijeme i redni brojevi jedino što stanica A ima krivu pozivnu oznaku
- po tome svemu robot je napravio par grešaka:
      - nije detektirao da stanica B nema stanicu A u logu
      - stanici A je napisao krivu grešku
      - stanici C je priznao vezu sa stanicom A iako stanica A nema stanicu C u logu već stanicu B

ovakve greške mogu se detektirati jedino ručnom analizom grešaka koje netko uoči. Da li je toga bio i prije ne znam i ne ulazim u to. Miljenko je rekao da će to pogledati i provjeriti i napisao je par postova prije što je bilo. Cilj nam je da robot što bolje funkcionira i da nemamo prikrivenih grešaka. Kako funkcionira VHF robot ne znam ali sigurno ne radi po istim principima kao HF robot jer i sama pravila nisu ista.

73 svima
Saša, 9A3J

9A2MI

Citat: 9A2M  u 07. Veljača 2025, 11:21:37Meni nije jasno kako UKV robot na kojem ima 5 puta više natjecanja nego na KV robotu funkcionira perfektno?

Da li je u pitanju "nerazrađenost" KV robota ili za rad s njime nemamo nekoga stručnog kao 9A2HM/Krešo koji godinama radi s tim UKV robotom?

I opet postavljam pitanje i ovdje: Što je sa rezultatima za 9A DX Contest 2024.?!?
Koliko vremena je prošlo a još uvijek ne da nemamo službene nego imamo samo prijavljene rezultate?

Miljenko molim te budi malo konkretniji pa nam objasni da li šteka tvoj robot ili direktori i manageri pojedinih natjecanja koji neće ili možda ne znaju s njime raditi?

73 de 9A2M, Hrvoje

Evo da probam, iako sam već pisao o tome prije nekoliko godina, s očito slabim rezultatom...hi.
Točno je da UKV robot ima Krešu 9A2HM, isto tako je točno da se manageri, direktori mijenjaju i različito snalaze.

No glavna razlika između 2 robota, je što kod UKV-a svaka veza nosi bodove qrb-a, te ako je pogrešno nešto primljeno, 0(nula) bodova.
Naravno, kod KV-a to nije tako. Ovdje svaka veza nosi vrlo malo bodova, pogreške se kažnjavaju od 0 pa do podosta negativnih bodova. Samim time, vrlo je važno o kojoj greški je riječ, hoće li se veza kazniti s 0(nula) bodova ili -4 ili -6. Uz kaznu odlazi i mogući množitelj.

Nadalje, UKV natjecatelji, nemaju se na što žaliti, nešto su pogriješili, i veza je poništena.
Zato KV natjecatelji, žale se na sve i svašta, svi su im krivi, čak i kad direktor mora sve temeljito pogledati, nije dobro, jer dugo traje, pa sigurno se radi o muljanju.

Još mi pada na pamet: od prvog dana UKV robota, rezultati se vide odmah nakon isteka deadline-a, i nose naziv privremeni rezultati. Ako ima žalbi, Krešo to rješava u hodu.
KV robot, prvo mora skrivati kategorije, nadalje mora poštivati prijavljene rezultate, pa neslužbene.
Nema privremenih, jer KV natjecatelji ne žale shvatiti da se na robot ne stavljaju rezultati.
Ne znam po koji put moram objašnjavati da se rezultati izlistavaju dinamički, ovisno o izvršenom cross checku i unesenim admin zahvatima (korekcijama managera). Kada se proglase neslužbeni rezultati, a to mora biti odmah (najbolje prije završetka kontesta), više se ništa ne smije dirati, jer tako traže natjecatelji, pravila itd...

Od 2007.g. kad se je prvi put pojavio moj KV robot, tražim da se pravila prilagode na način kao kod UKV robota.
Znači prijavljeni rezultati, zatim, privremeni. Po objavi privremenih rezultata, natjecatelji mogu vidjeti trenutni obračun bodova i kazni, žaliti se, i manager odmah unositi korekcije. Uostalom tako radi Krešo.

E onda trpim razne napade, da nije moje da mjenjanjam pravila i prilagođavam ih robotu, nego robot mora slijediti pravila. (jer ta su pravila u kamen uklesana).

No kao što vidite, robot trpi stalne promjene, na bolje, ali i ja mogu pogriješiti, pa kad se uvidi pogreška, opet popravljam. No ako to primjete natjecatelji, opet netko mulja itd...

Nadam se da nisam bio predugačak.
73 de Miljenko 9a2mi

9A6C

Kao prvo, ne bi trebalo nikog napadati, pa ni Miljenka.
A kao drugo - robota i algortime koji služe za obradu pristglih dnevnika svakako treba prilagoditi pravilima natjecanja. Kod mnogih KV natjecanja pa tako i kod naših kupova postoje različiti oblici kažnjavanja pogrešno primljenih podataka. Za neke se oduzme 0 bodova, za neke 3 boda.

Šteta da se ovaj defekt nije uočio ranije, ali to svakako nije do programera, već do naručitelja. Šta je bilo - bilo je i sad idemo dalje s poboljšanom obradom podataka.
Jer zbilja ne bi imalo smisla da postaja koja krivo primi pozivni znak i množitelj izgubi samo bodove za tu vezu, obzirom da je nema u dnevniku postaje koju je uvela u svoj log. A u biti radila je nekog drugog čiju pozivnu oznaku nije primila ispravno, a redni broj i množitelj je. I zato treba izgubiti 3 boda, a ne nula.
I zato je dobro da se rezultati objave redom kao prijavljeni pa neslužbeni s uvidom u dnevnik i ER file da se vide detalji pa i popravi ako se što može.
Osim krivo primljenih podataka iz veza vide se i neki egzotični znakovi iz još egzotičnijih županija, recimo, a samo u jednom dnevniku i to ne baš s rednim brojem 001. Šteta da čovjeka nema na qrz.com da ga se priupita je li radio ili nije natjecanju.

U slučaju takvih UNIQUE veza nema druge nego provjeravati osobno - blago direktoru :D

Jedino što sad treba teći novi rok za žalbe obzirom na objavu beta verzije neslužbenih rezultata, ali opet smo u okviru općih pravila za ova natjecanja i svijet neće propasti.

GG
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti