• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Intresantno...TX6G

Autor 9A4WY, 26. Ožujak 2014, 18:35:56

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A4WY

Do sada nisam zapazio da je neka expedicija ovo napisala na svom WEB-u....
naime dečki imaju SDR receiver na RTTY i kažu :

RTTY – IMPORTANT

We started RTTY operations on Monday 24th. From now on we will devote one of our stations to this mode as a priority.

However, our first day showed a problem with operating technique. We are using a multi-channel receiver that makes a "band map" of calling stations. This can speed up the QSO rate but requires that those calling do NOT change thewir transmit frequency.

So please do NOT try to call on the frequency of the last station worked. Please find a frequency on which to call and stay there.

i vidi stvarno....u 5 min. odrađen  ;)
dobra neka teknika  ;D

ipak treba čitati ono što pišu na WEB-u.
slušao sam ga malo i vidim kako zove i zove neke stanice i daje RPT po 3-4 puta...ali naravno te stanice nisu čitale ovo i "skaču" na onoga kojeg on radi, a on samo zove ono što mu je zapisano od prije na ekranu  :D
4WY
Logic will take you from A to B.
Imagination will take you everywhere
    A.E.

9A2NO

Bok!
Da, primjetio sam tu info, ali...mislim da nije najbolje riješenje.
Jutros su previše vremena gubili na NIL. Zvali su stanice a njih nema. Pozvali su HP
da se nasele na frekvu, zovu do besvjesti i mole se da ih oni "pročitaju" i pozovu.
Njima olakšava biranje koga će zvati. Vidio sam previše G stanica koje su bile NIL QSO. QSO rate je bio prilično slab. Gužva se samo povećala a učinak mali...

Pitanje je koliko je SDR učinkovit kod RTTY. Ovo nije uski CW...Preferira jake signale.

73 Dino

9A2JK

Ne vjerujem da je problem u SDR-u. Problem je u operatoru! Ne u operatoru na TX6G,
nego onima koji zovu. Za 100% QSO operator na TX6G može napraviti najviše 50%.
Drugu polovicu treba napraviti operator koji poziva.

73 ES GL
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A4WY

konkretno ovdje je p :)roblem da ljudi mijenjaju freq.
a oni pisu striktno ne mijenjati freq. kad jednom pocnes zvati.
2NO naravno da idu najprije bigguns na taj njihov nacin,ali cini mi se kao neko osvjezenje u odnosu na standardni "muppet show"  po bandovima. ;)
4wy
Logic will take you from A to B.
Imagination will take you everywhere
    A.E.

9A4QV

Da, naravno da je problem to sto ljudi mijenjaju QRG.

Vjerovatno koriste neki rtty skimmer, npr RCKskimmer i onda im se krca lista sa pozivima.
Naravno da ne mogu raditi brzo kao na cw ili ssb i onda idu po redu.

Ako promijenis frekvenciju, on to ne zna odmah, ali nakon kratkog vremena mu skimmer prijavi tvoju novu qrg, medjutim na listi sad ima tvoj pozivni na dva ili vise mjesta (frekvencije) i onda tu nastaje gap, problem i gubi se vrijeme.

Moja preporuka je zvati sto dalje od big gunova jer te njihov skimmer nece dekodirati ako si preblizu.
Oni ionako rukom ne vrte VFO nego samo klikaju po listi skimmera a CAT odradi svoje, tako da pozivanje na qrg na kojoj je netko upravo odradio qso ne igra u ovom slucaju.

Ne trab pozivati konstantno, jedan poziv u minuti je dosta, treba samo slusati njegovu frekvenciju dok ne dodjes na red (dok te ne klikne na skimmer listi)

QV

9A5CY

Hm, koristio sam ovu tehniku zvanja na istoj freq u nedjelju ujutro, ubrzo je prošlo s njegovim odgovorom :
''9a5cy 599 599...'' i u drugoj relaciji ''9a5cy tu''  no sada već nakon dva ažuriranja loga do današnjeg dana ili još uvijek nisu napravili update log sa 21 RTTY ili još gore da će biti 'Not in Log'. Neću paničariti, događa se to i u masi drugih ekspedicija da te nema, pa na kraju osvaneš u logu, ali ipak svrbi... zadnji je dan...  :( 
Ima li nas još koji čekaju da budu vidljivi na update loga sa 21 RTTY od 30.3. ?
Tu, 73

Dean

9A5CY

zadnji dan prošao, log je sada potpun, 21 RTTY ipak u LOGU !
Ajd, lakše se diše  :P

5cy

9A6R

Nisam ih uradio RTTY i zato teško dišem. :P

9A6R
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!