• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

QRP TRX, arduino control: Minima

Autor 9A5BCL, 21. Veljača 2014, 09:11:02

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2QP

Ova stvarcica je napravljena za radioamatersku upotrebu ima i softwe koji se uploada u ATMEL jako lijepo
Kad smo sretni uvijek smo dobri,ali kada smo dobri,nismo uvijek sretni.....
73 de 9A2QP Joe

9A2QP

Kad smo sretni uvijek smo dobri,ali kada smo dobri,nismo uvijek sretni.....
73 de 9A2QP Joe

9a5czi

Hvala Martine, ove cijene su prihvatljivije od ebay-a.

73

Citat: 9A2JK  u 25. Veljača 2014, 17:09:43

CMOS Si570 ima sim i tam.

Ako kupuješ iz EU, apsolutno nema problema (to je isto kao da ti poštar nosi
iz susjednog sela).
Iz USA također nema problema, jer će to doći u kuverti, a i vrijednost je manja
od 300,00 HRK.

73 ES GL
Martin 9A2JK

9A1X

Šaka puna kristala  ;D
nije lose, od 25 komada izabrana su 8 koji se po serijskoj rezonantnoj frekvenciji ne razlikuju vise od 20 Hz. Tih 8 komada idu u 500Hz CW filter.  Serijska rez. frekvencija mjerena sa frekvencmetrom + colpitsov oscilator. Paralelna rez. frekvencija mjerena metodom štapa i kanapa - generator šuma + HF receiver.

Prica sa filterom zavrsena. Slijedi kupovina DDS modula sa AD9850 za VFO...vrlo povoljno za nekih 7US$. Navodno je fulan izlazni lowpass filter, umjesto 50MHz, napravljen 70MHz LPF, pa je cijena niska. Bilo je i slucajeva gdje je stavljen 3,3V oscilator u 5V sklop. Uglavnom vrijedi kupiti za experimentiranje. Kontroler sa DDS sa PIC-om i kodom imate na www.hamradio.in

9a5czi

Citat: 9A1X  u 06. Ožujak 2014, 23:08:15
Šaka puna kristala  ;D
nije lose, od 25 komada izabrana su 8 koji se po serijskoj rezonantnoj frekvenciji ne razlikuju vise od 20 Hz. Tih 8 komada idu u 500Hz CW filter.  Serijska rez. frekvencija mjerena sa frekvencmetrom + colpitsov oscilator. Paralelna rez. frekvencija mjerena metodom štapa i kanapa - generator šuma + HF receiver.

Prica sa filterom zavrsena. Slijedi kupovina DDS modula sa AD9850 za VFO...vrlo povoljno za nekih 7US$. Navodno je fulan izlazni lowpass filter, umjesto 50MHz, napravljen 70MHz LPF, pa je cijena niska. Bilo je i slucajeva gdje je stavljen 3,3V oscilator u 5V sklop. Uglavnom vrijedi kupiti za experimentiranje. Kontroler sa DDS sa PIC-om i kodom imate na www.hamradio.in

Ovih dana sam završio jedan DDS s AD9850. Koristim pojačalo s AD8008 prema shemi od DDS60. Filter sam postavio da reže iznad 30MHz. Nakon početnih problema sa špricanjem signala lokalnog oscilatora 125MHz po pojačalu, problem sam riješio odvajanjem DDS kruga od pojačala i dobrim oklapanjem. Na 50 oma teretu sam uspio dobiti i do 3Vpp s 9V napajanjem pojačala, bez izobličenja signala.
Koristim kontroler i softver prema shemi hamradio.in i to radi jako dobro.

Ono što nisam siguran u ovoj priči o minima primopredajniku je može li dobro raditi s ovim DDS-om. Naime, Si570 daje pravokutni izlaz što je valni oblik koji najbolje odgovara mikseru kojeg je autor primjenio u ovom slučaju, a da ne govorimo za je 30MHz preniska frekvencija. Ako ideš na AD9851, cijena čipa je znatno veća i pitanje je isplati li se u to investirati. Bolje je kupiti Si570.
Ja sam ovaj DDS napravio za Bitx20 primopredajnik kojeg sam davno počeo raditi i nikako da završim.

73 de Zrinko

9A1X

A da, Minima koristi visoku frekvenciju za VFO (od 20-50 MHz), to nebi bilo izvedivo sa AD9850.
Ja radim neku svoju verziju primopredajnika sa aktivnim mikserom AD831, IF ce biti na 8 MHz, prije miksera preselektor (zajednicko za RX i TX). VFO ce biti high side injection u mikser (11.5 - 29 MHz).
24 i 28 MHz bi iskljucio zato jer se bojim da AD9850 preko 30 mega nebi dao cisti signal.

Ideja je jedino ako se da u postavkama kontrolera (hamradio.in) podesiti IF offset, da na gornjim bandovima (24 i 28 MHz) upisem RF - LO = IF... npr. 24 - 16 = 8 MHz, za razliku od nizih bandova gdje bi bile postavke LO - RF = IF. Znaci ideja je spustiti frekvenciju VFO-a na visim bandovima. Nisam siguran dali se to moze podesiti po bandovima, ili je samo jedna postavka?

Ili da stavim kao sto si rekao AD9851, pa sam rjesio problem? AD9851 ako se nevaram njegov oscilator je 30 MHz x 6... znaci do nekih 50 MHz bi imao cisti signal? Nije bas toliko skup AD9851 u odnosu na Si570, a sa programiranjem Atmega mikrokontrolera sam na Vi  ???

9a5czi

Nažalost, u ovom softveru od hamradio.in se može podesiti samo jedan offset.
Što se tiče cijene AD9851, ona se kreće na ebay-u oko 18$ s dostavom (možda ima negdje drugdje povoljnije), podjednako kao i Si570 (sdr-kits.net). Prednost Si570 je što nije potrebno filtrirati izlazni siglnal, nego se direktno dovodi na mixer, dok je mana dostupnost kvalitetnog i besplatnog softvera za natočiti u kontroler.
Ja se za sada držim ove jeftine varijante s AD9850 i probati ću iz nje izvući maksimum. Sinusni izlaz omogućava da ovaj DDS ima i mnoge druge primjene osim vfo-a.

9A1X

Evo, nakon malih poteskoca na samom startu, par dana mozganja zasto ne radi, uspio sam pokrenuti controler i DDS VFO. Ispostavilo se da sam imao lose spojeve iz plocice prema displayu. Nije ni cudo jer je sve napravljeno u "kupus" stilu. Sve super radi, samo se jos mucim oko offset frekvencije i pravilnom prikazivanju frekvencije na display, no i to cemo savladati.
Jos mi ostaje dovrsiti bandpass filtere u RX stupnju i spojiti Rf mixer, pa bi se onda zavrsilo sa RX dijelom transceivera. Zahvaljujem se Zrinku 9A5CZI na pomoci.
Uskoro slijedi nastavak primopredajnika. Slika u prilogu DDS VFO spojen na kratkovalnu stanicu kao vanjski VFO.

9A1X

Radi se dalje na CW QRP primopredajniku.
Napravio sam i bandpass filter za 40 metarski band. Prvi put zalemim i nista, gusenje strahovito na svim frekvencijama, nista ne propusta. Drugi dan skuzim da sam naopako okrenuo VF transformatore. Evo sad radi ko vurica... gusi ostale bandove propusta 40 metara, mozda stavim jos jedan filter u seriju da dobijem strmiju krivulju da mi jos vise prigusi radiodifuziju na 40m. VF transformatori su KANK3334 TOKO, paralelni kondenzatori od 100pF i jedan serijski 8,2pF. Idemo dalje.

9A3IV

Gdje si nabavio KANK transformatore?
SVE ILI NIŠTA

9A1X

Citat: 9A3IV  u 26. Svibanj 2014, 20:04:06
Gdje si nabavio KANK transformatore?

Nasao sam ih na ebayu ali cini mi sa da ih vise nema, izgleda da se prodaju ko kruh. Da se naci i na internetu na nekim websajtovima. A mozes ih i sam napraviti. U attachmentu sam ti stavio vrijednosti zavojnice u titrajnom krugu (pins 1-3), sa vrijednostima broja zavoja. neznam debljinu zice, probaj ako ces raditi sa 0,15mm, i uz pomoc L-metra mozes napraviti zavojnicu.
Ovdje u tablici mozes vidjeti i vrijednost kondenzatora za filter
http://www.gqrp.com/technical1.htm
samo da napomenem da je shema malo zbunjujuca, zato mi iz prve i nije radilo jer sam zamjenio primar sa sekundarom. U attachemntu je kako zavojnica u stvarnosti izgleda (pinovi) stime da kondenzatore C1 i C3 vezes na pinove 1 i 3 (impedanca 50R). Pin 2 ne koristis osim u slucaju ako imas impedancu 1kR u sistemu.

Inace, uspio sam spojiti jos jedan bandpass filter u seriju na 40 metarskom opsegu. Fascinantno kakvo gusenje ima na radiodifuznom dijelu spektra 40 metarskog opsega, ali isto tako placamo malu cijenu gusenja na amaterskom dijelu banda.... za cca 1 S jedinicu. Potrebno je experimentirati, ako difuzija ne radi toliko problema na prijemu koristiti samo 1 bandpass filter.
Zgotovljena je i plocica za RF mikser. Uskoro više.

9A1X

Evo, moja nova beba je rodjena  ;D proradila iz druge. Moj prvi superheterodinski prijemnik, prvi mi je bio OV1 iz Metzgera iz osnovnoskolskih dana. Sta reci o prijemniku? Jaaaaaaako sam zadovoljan sa njime, sto se tice osjetljivosti u rangu je sa novijim tvornickim stanicama, sto se tice selektivnosti ja sam prezadovoljan. Šum kod prijemnika me jako podsjeca na Drake TR-7, cuje se više kao huuuuuuu, nego kao kod novijih stanica shhhhhhhh  ;D Par tehnickih rijeci o prijemniku.

Na ulazu u prijemnik nalazi se bandpass filter, nemojte niti pokusavati raditi prijemnik bez BPF-a, jer jednostavno necete cuti niti jednu stanicu pogotovo na 7 MHz. Poslije BPF-a nalazi se sirokopojasno pretpojacalo sa 2N3866, zatim slijedi aktivni mikser AD831 koji zahtjeva samo -10dBm signala iz VFO-a. VFO je DDS AD9851 kontroliran PIC-om (shema by hamradio.in). Injektiranje signala je high side injection.

Poslije miksera nalazi se kristalni filter 500Hz, a zatim produkt detektor sa NE612, poslije njega slijedi dva stupnja audio-pojacala (TL082 i LM380). Kao indikator za zero beat, napravio sam sklop sa ton dekoderom NE567 nastiman na 600 Hz. Prijemnik za sad jos nema AGC sklop. Kad napravim AGC sklop onda slijedi izrada predajnog dijela primopredajnika, i naravno kad sve to bude zajedno radilo valja sve to smjestiti na jednu plocicu, sve sto se da u SMD-u, a sto se neda neda se.
I naravno obratite pozornost na konektore.

Evi i kratki video prijemnika u radu. Now available in HD

https://www.youtube.com/watch?v=fKavaUeZDVk

9a5czi

Dobar posao Srećko, svaka čast!
Imaš li problema s špurovima ("spurious signals") zbog DDS-a?

73 de Zrinko

9A1X

Bok Zrinko,

nisam primjetio probleme sa spuriusima, 40 metraski band je cist kao suza, budem jos napravio bandpass filtere za 30m i 20m bandove, pa cu onda provjeriti dali imam tamo kakvih smetnji od DDS-a. Primjetio sam jedino smetnje od serijske komunikacije PIC-a i DDS chipa, to sam rjesio tako da sam stavio blok kondenzatore (100nF i 220pF. na vodove serijske komunikacije.. e sad neznam koji je na kojem vodu).

To sam experimentalno utvrdio. Smetnje su kompletno nestale. Prije su se manifestirale kao povecani sum i zujanje i kao klikovi prilikom okretanja VFO gumba na odredjenom pojasu na bandu. Toga vise nema.
Naravno, trebalo bi i svaki dio sklopa prijemnika oklopiti, mikser, bandpass filter i BFO sa produkt detektorom, jer sam primjetio upadanje GSM signala na ulaz u produkt detektor. Pikao sam sa malim komadicem zice po tockama u prijemniku i vidio da smetnja dolazi bas na ulaz produkt detektora. Stvar se rijesi oklapanjem u metalnu kutijicu.

Mehanicki encoder cu jedino zamjeniti optickim encoderom radi lakseg okretanja. Morat cu jednino napraviti mali inteface sa optocuplerima, jer srednji pin encodera nejde na masu nego ide na jedan od pinova na PIC, a kod optickog encodera taj vod je spojen sa masom.

Nastavak slijedi, izrada AGC sklopa, ostali bandpass filteri, te TX dio.

9A1X

pozdrav,

prijemnik je gotov, predajni stupanj je isto zavrsen (osim izlaznog pojacala), sve je super osim jednog dijela. A to je preklapanje prijem predaja. Kao sam sve to spojio i kao je to CW primopredajnik, muci me problem zvan VOX delay.

Moja ideja je da vrsim preklapanje buffer tranzistora u olokalnom oscilatoru, i da vrsim preklapanje predrajverskog tranzistora. Preklapanje bi islo u ritmu telegrafije. Izlazni tranzistor bi bio cijelo vrijeme na napajanju za vrijeme predaje, odnosno bez prekida u ritmu telegrafije. Isto kao relej koji bi prebacivao RX/TX kod bandpass filtera, jer ga namjeravam iskoristiti i za prijem i predaju.

Zanima me kako napraviti sklop koji bi imao malu odgodu preklapanja u prijem, a da se istovremeno isti tren aktivira pritiskom na tipkalo?