• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Tko sve gradi linearce?

Autor 9a6c, 15. Siječanj 2014, 12:01:51

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9a6c

Opet ja...

Evo, gotovo. OM1400 zatvoren i poslikan.

Mjerenje snage:

160              - 1000W
80/40/30/20 - 1400/1500W
15                - 1100W
10                - 900W

Korištena DAIWA CN101L i lažljiva antena BIRD 8141. Pobuda by TS590 s internim tjunerom i 100W snage. S 90W maksimalna snaga je neznatno manja i svakako ne treba istjerivati mak na konac.

Zanimljivo koliko blokiranje visokog napona i prigušnice u anodi utječu na izlaznu snagu i iskorištenje. Vjerojatno bi trebalo eksperimentirati s uvođenjem dodatnog kondenzatora za blokadu između dvjie anodne prigušnice.

U ovakvim gradnjama u pravilu su problem granični opsezi pa se to i ovdje pokazalo. Teško je postići da prigušnica funkcionira jednako dobro na svim frekvencijama, ali rekao bih - ko ga je pravio, dobar je ispao ;D

Na žalost, u mom slučaju se pokazalo da ozbiljni konstruktori uvijek imaju pravo i da svako odstupanje od projekta postaje ruski rulet s odgovarajućim izgledima za preživljavanje.

YU1AW rulezz ;)

E72X

Lagane pripreme u toku za linear sa:
2 x PA LDMOS BLF578 - (1200w)
2 X PA MOSFET 4xVRF2933 (1000w) + LPF + zaštitni sklopovi

9a6c

Pločice etc izgledaju sjajno...baš me zanima ishod ;)

Marcel YO6PMX mi je poslao link vezan za njegov zadnji projekt i čini mi se zanimljiv https://www.youtube.com/watch?v=5nYH-bdt_iw

Osobito nakon linka za nabavu tranzistora po cijeni od cca 25$/kom - rabljeni, izvađeni iz nekog profi uređaja, a ne glanc novi made in PRC na razini BC107A :D

Izgleda da vrijeme cijevi neumitno prolazi...moram požuriti sa zalihama ;D

9A7DR

Oj 2X i 6C!

Dobivam volju primiti se lemilice, samo se treba natjerat' i uštedit' nešt' para ;).
Prvenstveno me zanima solid-state izvedba... kol'ko love treba za cca 1kW na KV+50MHz?
Znate li ima li nekog u blizini (9A, E7, S5) nalemio takav linearac i pustio ga u pogon?

73, Davor
DX-anje, kontesti i lemilica smiruju živce...

9a6c

OJ OJ...

na žalost ne mogu pomoći, ne znam nikog tko je ovo završio, a ni koliko bi koštao materijal za gradnju. Sam to nikad ne bih ni radio, umrijet ću s cijevima

E72X

Citat: 9a7dr  u 31. Kolovoz 2016, 15:55:02
Oj 2X i 6C!

Dobivam volju primiti se lemilice, samo se treba natjerat' i uštedit' nešt' para ;).
Prvenstveno me zanima solid-state izvedba... kol'ko love treba za cca 1kW na KV+50MHz?
Znate li ima li nekog u blizini (9A, E7, S5) nalemio takav linearac i pustio ga u pogon?

73, Davor

Davor,

LDMOS PA stupanj sa BLF578 i ostalim plocicama za zastitu kao control board ispadne oko $1200 + Power supply 50v 35A cirka $80
Postavim slike i detaljne upute kad završim pojačalo

73,

E72X - Gordan

9A4WY

upssss...sad sam vidio slike i dobio odgovor... 8)
Logic will take you from A to B.
Imagination will take you everywhere
    A.E.

9A4QV

Citat: E72X  u 07. Rujan 2016, 09:56:22
Citat: 9a7dr  u 31. Kolovoz 2016, 15:55:02
Oj 2X i 6C!

73, Davor

Davor,

LDMOS PA stupanj sa BLF578 i ostalim plocicama za zastitu kao control board ispadne oko $1200 + Power supply 50v 35A cirka $80
Postavim slike i detaljne upute kad završim pojačalo

73,

E72X - Gordan

Plus hladilo i ventilator, kutija za linear, antenski releji, RF konektori.......

9A5CB

Pozdrav!

U privitku jedano projekt tranzistorkog pojacala.

Koliko su cifre navedene tamo realne?

73, Zvonimir

9A4QV

Na brzinu sam bacio oko na te cijene, uglavnom, sto bi rekli USA guys: he is full of shit.
Za oko mi je zapeo onaj low pass filter za 2m kojeg proizvodi W6PQL. I sad, autor članka stavi cijenu sa e-bay od 20 Euro !

Odeš na stranice od W6PQL : http://www.w6pql.com/parts_i_can_provide.htm
i pogledaš da taj filter košta u kitu 75 $, ako ga želiš sastavljenog i podešenog na instrumentu onda moraš dodati još 40 $ i naravno, poštarinu od 15 $ i onda to na kraju ispada 130$. Kad ti dodje na našu carinu, platiš PeDeVe i troškove carinjenja/postupka i naravno još jednu poštarinu od pošte/carinarnice do tebe.

I onda lik kaže da to košta 20 Eura.........

;D ;D ;D

E72X

Moj kit nema veze sa tim linkovima što ste postavila pa komunicija ide u pogrešnom smijeru.  :)

E72X

9A4QV

Ako radi kao što izgleda, onda čista desetka !
I sada ono bolno pitanje, koliko je doloresa ili eurota izdvojeno za ovakav linear, dakle ukljujučujući sve što se mora kupiti, ne računajući vrijeme autora utrošeno u gradnju?
Naravno, uračunati cijenu kutije  ;D

QV

E72X

Pozdrav,

Oko $1000 materijala ukljucuje PA stage  LDMOS  BLF578, LPF board i Ispravljac 50V 45A.   Sama kutija kao i digitalni dio je home made + potrošeno vrijeme.

E72X

Novo pojacalce  2400W 1.8-54MHz BLF188XR x2 komada sa vodenih hlađenjem. Dimenzije frejma su 320 mm x 220 mm x 140(h) mm.