• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Antenski stup, made in UA

Autor 9A6AA, 05. Kolovoz 2004, 17:15:26

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6AA

Trebam pomoć:

Da li je itko rastavljao mehanizam antenskog (military) stupa koje smo razno-raznim kanalima dobijali iz HA? Stup, čiji sam ponosni vlasnik, ima 6 segmenata, ali je mehanizam otkazao poslušnost: otežano radi, pa stup moram uvlačiti uz uporabu sile. Izvlaćenje ide tako-tako.

9A6AA
"DX never sleeps..."

9A6AA

Bok Vlado,
evo da Ti odgovorim ovim putem.

Već mi je netko rekao da je otvaranje ovakvih mehanizama dosta riskantno. No, s obzirom da se nakon svakog podizanja stupa (na mjestu gdje jedan element izlazi iz drugoga), pojavljuju sitni komadići aluminija (kao kod piljenja), to ću morati napraviti kat-tad.

Pozdrav

(možda ova lošinjska klima loše djeluje na njega  :wink: )

9A6AA
"DX never sleeps..."

9A2D

Ne daj se, Emire, godinama svojim!

Samo ti donesi Janu, jednog Janju (vina imamo), pa ćemo (sa mekim Ć) i to riješiti....73

9A6AA

Dođi Ti rađe ovamo. Ima svega.

9A6AA
"DX never sleeps..."

OE1EMS

sjecam se tog problema dok sam bio zadnji put na losinju

ja sam u medjuvremnu nabavio isti...samo nisam imao priliku (potrebu) da ga rastavljam......

tri predpostavke:
1. sam prenos tj. mehanizam nebi trebalo biti pokvaren
jer u tom slucaju nebi mogao stub uopste podizati i spustati
2. mozda su ti elementi stuba krivi pa zapinju jedan u drugom
ili
3. vodilice ili sajle koje idu kroz stub zapinju negdje.....
mozda je cak jedna od sajli untar ostecena.....

mislim da ti nece preostati nista drugo osim da rastavis sve

T95A

Prije nekoliko mjeseci dok sam bio u BiH, rastavljali smo jedan takav stup na Konjuhu (T91GJK). Otezzano su se izvlaccili elementi te je nekada ccak i "blokiralo" pri izvlaccenju. Popravka se sastojala u tome sto je zamijenjena jedna od sajli cca 6mm.
73 Darko VE7/T95A

9A6AA

Ah, situacija se pogoršala utoliko da sa sada elementi uopće ne mogu uvlačiti tj, stup spuštati... Naime, ručica za spuštanje se ne može okretati u smjeru spuštanja, dok u suprotnom ide iako je stup postigao skoro punu visinu. Nisam siguran da li se mehanizam za spuštanje (zupčasti prijenos) smije rasavljati dok su elementi izvučeni i antena (beam za 50MHz) na nemu?
9A6AA
"DX never sleeps..."