• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Zimski KV Kup 2013

Autor 9A5K, 22. Siječanj 2013, 10:42:10

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2JK

Pozdrav Željko, 9A2EY, i pomočniku Gustavu, naravno!
Čini mi se da sam te bio čuo, ali samo čini, tako da mi je jako žao što
nismo napravili vezu. Ma ne zbog mojega plasmana, to meni nije presudno,
nego zato jer me jako veseli napraviti QSO sa operatorima kao ti.

Ja sam radio sa velikom snagom i vertikalkom za 80 m. Dalmatinci/Istrijani
su me dobro čuli (jer su mi se javljali/odazivali) kao i ja njih. Ovo
između jako blizu i Dalmacije/Istre mi je išlo slabo, ali to je bilo i za
očekivati.

Drugi put ću raditi sa antenom za ''lokal'', za promjenu.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A5K

Nama je Željko-9A2EY blizu, pa se odlično čuje.
Koliko se sjećam, 9A1KK iz iste kategorije je bio puno slabiji.

9A0Z standardno - horizontalni delta loop + inv v.

Općenito su propagacije bile takve da su se nekako ovi iz daljeg puno bolje čuli.
Ovaj puta, iznenađujuće slab signal od 9A2ZH, a mrvicu jači 9A2WA.
Sa juga najjači definitivno 9A3MR i 9A4W, dok od ovih iz bližega svakako stari lisci 9A0AA i 9A8A.

73,
Krešo - 9A5K

P.S. Imali smo i bocu Coca Cole s nekom puno svijetlijom tekućinom koja se miješa sa mineralnom.
A sigurno pomaže da SWR bude bolji ili se bar operatori manje sekiraju ako je lošiji.

9A6M

Citat: 9A5K  u 24. Siječanj 2013, 19:35:46
dok od ovih iz bližega svakako stari lisci 9A0AA i 9A8A.

73,
Krešo - 9A5K

P.S. Imali smo i bocu Coca Cole s nekom puno svijetlijom tekućinom koja se miješa sa mineralnom.
A sigurno pomaže da SWR bude bolji ili se bar operatori manje sekiraju ako je lošiji.

Kaj vam nije dosta što u kontestu radimo sa 1,5 promila u zraku, sad smo još i stari.

73
6m

9A5K

Citat: 9a6m  u 24. Siječanj 2013, 21:34:50
Kaj vam nije dosta što u kontestu radimo sa 1,5 promila u zraku, sad smo još i stari.
Eto ga sad, a da sam napisao "mladi", tko bi mi vjerovao?...  :-*

A misliš ti da ovaj naš "Coca Cola" maskirani lampaš ne proizvodi kakvu energiju?..  ;)

Ipak je to Zimski kup, pa se treba adekvatno grijati...

NKZ..

73,
9A5K

9A3MR

Kratki raport iz 9A1CIG http://radioclubkastilac.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=128:hrvatski-zimski-kup-2013&catid=35:vijesti&Itemid=59.

Puno bolje su mi išle postaje sa kontinenta i sjevernog Jadrana nego lokalne. Najjači su mi bili 9A8A i 9A0AA...9A0Z su ovaj put izgleda pretjerali sa mineralnom ;-)

Pozdrav
Rolando 9A3MR

9A2JK

Malo pregledavam QSL-karte (odabirem za prezentacijski album), pa sam naišao na jednu
gdje piše: ''The worst day of contesting is infinitely better that the best day working!''
tj. ''Najgori dan u natjecanju je beskrajno bolji od najboljeg dana na poslu!''.  ;D

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A3TR

I mi smo se igrali s vertikalkama www.9a7a.com.
Na žalost dipol je bio QRT pa nije baš nešto išlo ali je prilika bila dobra da se isprobaju neke novotarije.

Predajnici i prijemnici moraju biti locirani unutar kruga promjera 500 metara ili unutar granica posjeda vlasnika u zavisnosti od toga sta je veće. Sve antene korištene od strane takmičara moraju biti fizički, žicom, vezane sa prijemnicima i predajnicima korištenim od strane takmičara.

Krešek 5K, jel vrijedi ovo gore i za domaće konteste ne vidim u općim pravilima.

73,Vinko

9A3TR

9A5K

Kao što vidiš u Općim i pojedinačnim Pravilima toga nema.

Lokaciju i broj prijemnika/predajnika određuje jedino članak 6. Općih pravila kako glasi:

Citat:
Za vrijeme KV natjecanja nije dopušteno mijenjati lokaciju postaje, osim u 9A CW natjecanju gdje je dopušten rad mobilnih postaja.

Broj prijemnika i/ili predajnika nije ograničen, ali se istovremeno smije emitirati samo jedan signal. Iznimno od ovog pravila, dopušten je rad multiplier postaje za postaje s više operatora paralelno s radom run postaje isključivo u natjecanju 9A CW, s tim da je obvezno poštivanje 10-minutnog pravila za obje postaje zasebno.

Za postaje u kategoriji jedan operator ne važi 10-minutno pravilo, ali je istovremeno dopušteno emitiranje samo jednog signala.

Dakle, ograničenja od 500m (mislim da sam vidio i u nekim od contesta da je ovo 1.000 ili 2.000m), za sada nema, a kako si i sam primjetio, isto se niti ne spominje u pravilima.
Jedino važno ograničenje u ovom trenutku je ograničenje u broju emitiranih signala, kako i piše u pravilima.

73,
9A5K

9A3TR

Ok hvala na odgovoru i čestitam ekipi na super rezultatu ;D.

73,Vinko

9A3TR

9A5K

Hvala Vinko na čestitkama, a i na vezama.

Ujedno čestitamo na tehničkim novotarijama kod vas.
Šteta što nije radio dipol kod vas pa da bude zanimljivije, no, vjerujem da će biti prilike za odmjeriti snage još koji puta.
Mi se spremamo nešto slično isprobati također u nekom od idućih contesta.  ;)

73,
Krešo - 9A5K

9A2WA

Citat: 9A5K  u 24. Siječanj 2013, 19:35:46
Nama je Željko-9A2EY blizu, pa se odlično čuje.
Koliko se sjećam, 9A1KK iz iste kategorije je bio puno slabiji.

9A0Z standardno - horizontalni delta loop + inv v.

Općenito su propagacije bile takve da su se nekako ovi iz daljeg puno bolje čuli.

Sa juga najjači definitivno 9A3MR i 9A4W, dok od ovih iz bližega svakako stari lisci 9A0AA i 9A8A.

73,
Krešo - 9A5K

E pa sad kako ću van reć , antena je bila VERTIKALNI  DIPOL NIZDOL ;D ;D ;D
Tako da ste mi išli jako dobro ( NEKI  ;D ::) :-X )................
Sve u svemu ovaj band je niži i od moje najniže MF za VHF 8)
Pozdrav odozdal ..... :)
P.S. Moja zgrada je okrenuta tako da je antena sa JUGA , pa sam radio LONGHOUL ;D ;D ;D
73 Mike

9A4OE

Malo opet van teme, ali pitanje je načeto tu, na tragu je onog što je napisao Krešo, ali kad se izrazi sa mislim ostaje ?, stručno tumačenje nadležnog tijela koje je donijelo pravilnik:

Poštovani g. .....

rokovi valjanosti dozvola za uporabu radiofrekvencijskog spektra definirani su čl. 4. Pravilnika o uvjetima dodjele i uporabe radiofrekvencijskog spektra (,,NN" br. 45/12 i 50/12). Rokove valjanosti određuje HAKOM prigodom izdavanja dozvola, a ovise o vrsti dozvola. Dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra u amaterskoj službi izdaju se, u pravilu, na rok od 5 godina, a rok valjanosti upisuje se na dozvolu.
Članak 14. Pravilnika o amaterskim radijskim komunikacijama (,,NN" br. 45/12) definira rad s amaterskim radijskim postajama koje su vlasništvo kluba i za koje je klub ishodio dozvolu. Dozvole izdane na zahtjev kluba izdaju se kao i sve ostale dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra u amaterskoj službi na rok od 5 godina, te nakon isteka navedenog roka više nisu valjane.
U slučaju prestanka postojanja kluba dozvola izdana na klub prestaje vrijediti bez obzira na rok naveden na dozvoli, sukladno odredbi iz čl. 14. st. 3. Pravilnika o amaterskim radijskim komunikacijama.
Sukladno čl. 3. istog pravilnika, amaterske radijske postaje mogu se upotrebljavati samo uz propisanu dozvolu koju je izdao HAKOM, te se radijske postaje koje nemaju valjanu dozvolu ne smiju upotrebljavati. Rad bez propisane dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra spada u teške povrede Zakona o elektroničkim komunikacijama (,,NN" br. 73/08, 90/11 i 133/12).
U skladu s gore navedenim, ukoliko klub želi nastaviti upotrebljavati amaterske radijske postaje nakon isteka roka navedenog u dozvoli koja je za te radijske postaje izdana, mora ishoditi novu dozvolu.

Srdačan pozdrav,
HAKOM
25.01.2013
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A2VX

Možemo li u Zimskom kupu pisati o 9A KV zimskom lupu, ili da opalimo po nečem drugom? npr kupanju u proljetnom kupu?

Mislim da bi članarine trebale ići u forum o članarinama, a druge teme pod drugi naslov... Hvala na razumijevanju ( ili možda ja ne razumijem što je zimski kup?!)

9A5K

Ovaj vertikalni dipol nizdol je grmljavina u odnosu na onaj štrik za veš s kojim je Mike radio prije...
Moram priznati da nas je iznenadio sa signalom.  :)
Najslabiji kod nas definitivno je bio 9A2ZH, ne znam što se kod njega dogodilo.

73,
Krešo - 9A5K

P.S.
Da ne bi bilo nekih nedoumica oko klubova, a budući su se pojavila i različita tumačenja pojedinih članaka Pravilnika, a vezano uz možebitne nove diskvalifikacije tijekom natjecanja Zimski KV Kup, povjerenstvo za KV je, kako bi sigurno bilo sve po slovu Zakona, zatražilo od HAKOM-a također tumačenje određenih pitanja vezano uz važeću zakonsku regulativu.
Tijekom dana su iz HAKOM-a zaprimljeni i konkretni odgovori na naša pitanja.
Prema proceduri, pričekat ćemo da prođe rok za žalbe, nakon čega ćemo donijeti i odgovarujuće odluke po zaprimljenim žalbama.

9a6c

Kahm... kaj nije taj rok već prošel?
Morti se o roku za žalbe raaadi?

Me isto čudi da en zagorski zet tak nekaj more za praf zeti ???

A morti sam si ja nekaj krivo prečital ::)

Vaš Dudek